GENERAL AWARENESS ( SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA EXAM, 20-12-2015 (2nd Sitting) – Previous Year Paper )

0

  General Intelligence  ||  General Awareness  ||  English Language  || Quantitative Aptitude 

GENERAL  AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

  1. Which treaty concluded the first World. War?
    (1) Treaty of Tilsit
    (2) Treaty of Versailles
    (3) Treaty of Tashkent
    (4) Treaty of Berlin

    Show Answer


    Solution :   2
  2. Vardhamana Mahaveera attained Parinirvana at
    (1) Saranath
    (2) Pava
    (3) Vaishali
    (4) Shravanabelagola

    Show Answer


    Solution :   2
  3. Name the person who started ‘Young Italy’.
    (1) Garibaldi
    (2) Joseph Mazzini
    (3) Count Cavour
    (4) Victor Emanuel

    Show Answer


    Solution :   2
  4. In which language did Babur write his memoirs called MIzuk-i-Baburf?
    (1) Persian
    (2) Arabic
    (3) Mongol
    (4) Turkish

    Show Answer


    Solution :   4
  5. The number of days for a year in Mercury is
    (1) 56
    (2) 88
    (3) 38
    (4) 300

    Show Answer


    Solution :   2
  6. The point on the Earth surface directly above the origin of an earthquake is known as
    (1) Prime Centre
    (2) Hypo Centre
    (3) Epicentre
    (4) Medi Centre

    Show Answer


    Solution :   3
  7. The twin planet of the earth which resembles in size, density and mass is
    (1) Mercury
    (2) Venus
    (3) Mars
    (4) Jupiter

    Show Answer


    Solution :   2
  8. The foundation of modern cartography was laid by
    (1) Plato
    (2) Homer
    (3) Socrates
    (4) Aristotle

    Show Answer


    Solution :   4
  9. The state which has the highest yield per hectare of potatoes in India is
    (1) Punjab
    (2) Tamil Nadu
    (3) West Bengal
    (4) Rajasthan

    Show Answer


    Solution :   1
  10. Ornithology is the study of
    (1) Insects
    (2) Crustaceans
    (3) Birds
    (4) Bees

    Show Answer


    Solution :   3
  11. Dengue fever is transmitted by the vector
    (1) Anopheles culcifacies
    (2) Culex fatigans
    (3) Aedes aegypte
    (4) Mansonia uniformis

    Show Answer


    Solution :   3
  12. Dwarf plants can be made taller by applying
    (1) Auxins
    (2) Gibberellins
    (3) Dormin
    (4) Cytokinins

    Show Answer


    Solution :   2
  13. The recapitulation theory was proposed by
    (1) Weissmann
    (2) Morgan
    (3) Ernst Haeckel
    (4) Muller

    Show Answer


    Solution :   3
  14. Lichens developing on rocky substrates are called
    (1) Lignicolous
    (2) Corticolous
    (3) Saxicolous
    (4) Terricolous

    Show Answer


    Solution :   3
  15. Heterothallism was discovered by
    (1) E.J. Butler
    (2) J. H. Graigie
    (3) A.F. Blakelee
    (4) B.B. Mundkar

    Show Answer


    Solution :   3
  16. The part of a transistor which is heavily doped to produce a large number of majority car – riers is
    (1) Base
    (2) Emitter
    (3) Collector
    (4) Gate

    Show Answer


    Solution :   2
  17. In the Sun, heat and light are produced by
    (1) Chemical reactions
    (2) Nuclear reactions
    (3) Ionic reactions
    (4) Biological reactions

    Show Answer


    Solution :   2
  18. The conductivity of a superconductor is
    (1) Infinite
    (2)1 Arge
    (3) Small
    (4) Zero

    Show Answer


    Solution :   1
  19. When an explosive shell, travelling in a parabolic path under the effect of gravity explodes the centre of mass of the fragments will move
    (1) First vertically upwards and then vertically downwards
    (2) Vertically downwards
    (3) Along the original parabolic path
    (4) First horizontally and then along a parabolic path

    Show Answer


    Solution :   3
  20. Which of the following command deletes the data in the entire table and makes the delete permanent in the database?
    (1) Commit
    (2) Delete
    (3) Truncate
    (4) Rollback

    Show Answer


    Solution :   3
  21. Breaking logical memory into blocks of the same size called as
    (1) Frames
    (2) Packets
    (3) Segments
    (4) Pages

    Show Answer


    Solution :   4
  22. Sodium chloride or table salt occurs in nature as the mineral
    (1) Talc
    (2) Halite
    (3) Sphalerite
    (4) Sylvite

    Show Answer


    Solution :   2
  23. Which one of the following gases has colour?
    (1) Chlorine
    (2) Hydrogen
    (3) Nitrogen
    (4) Oxygen

    Show Answer


    Solution :   1
  24. The chemical name of Baking soda is
    (1) Sodium hydroxide
    (2) Sodium carbonate
    (3) Sodium bicarbonate
    (4) Sodium acetate

    Show Answer


    Solution :   3
  25. Reactions of automobile exhausts in the presence of sunlight leads to the formation of
    (1) Photochemical fog
    (2) Photochemical smog
    (3) Photodynamic reactions
    (4) Photosynthesis

    Show Answer


    Solution :   2
  26. Nagarjun Sagar project is on the river
    (1) Sutlej
    (2) Narmada
    (3) Krishna
    (4) Kaveri

    Show Answer


    Solution :   3
  27. State with highest percentage of forests is
    (1) Arunachal Pradesh
    (2) Mizoram
    (3) Assam
    (4) Uttar Pradesh

    Show Answer


    Solution :   2
  28. Cement factory workers are prone to
    (1) Leukemia
    (2) Bone marrow disease
    (3) Asbestosis
    (4) Cytosilicosis

    Show Answer


    Solution :   4
  29. Taj Mahal is said to be suffering from “Marble Cancer”.
    What is Marble Cancer?
    (1) Acidic rain which corrodes marble.
    (2) Large number of fungus in Taj Mahal marbles.
    (3) Yellowing of marble on a/ c. of soot particles.
    (4) Smokes filling the Taj Mahal from adjoining industries.

    Show Answer


    Solution :   1
  30. A.P.J. Abdul Kalam, the former president of India, is the author of the book
    (1) The Wings of Fire and Ignited Minds
    (2) The Algebra of Infinite Justice
    (3) Four Fires and Death of Fire
    (4) None of these

    Show Answer


    Solution :   1
  31. Which famous scientist was the first to look at the night sky through a telescope?
    (1) Galileo
    (2) Copernicus
    (3) Michael Faraday
    (4) Newton

    Show Answer


    Solution :   1
  32. May 8 is observed as
    (1) World Red Cross Day
    (2) World Standard Day
    (3) World Telecommunication Day
    (4) Commonwealth Day

    Show Answer


    Solution :   1
  33. The first Indian ‘woman to reach Olympic finals in individual track events was
    (1) P.T. Usha
    (2) Shiny Abraham
    (3) M.D. Valsamma
    (4) Arti Saha

    Show Answer


    Solution :    1
  34. Mohiniattam dance form developed originally in which of the following states?
    (1) Karnataka
    (2) Odisha
    (3) Tamil Nadu
    (4) Kerala

    Show Answer


    Solution :   4
  35. A South Rajasthan tribe earning its living by song and dance is
    (1) Moors
    (2) Khasis
    (3) Garasia
    (4) Mayas

    Show Answer


    Solution :   3
  36. What is the number of players on each side in Baseball?
    (1) 11
    (2) 15
    (3) 9
    (4) 7

    Show Answer


    Solution :   3
  37. Who is called the ‘Grand Old Man’ of India?
    (1) Jawaharlal Nehru
    (2) Dadabhai Naoroji
    (3) Gopal Krishna Gokhale
    (4) Mahatma Gandhi

    Show Answer


    Solution :   2
  38. Which of the following is used as raw material for the manufacture of rayon?
    (1) Coal
    (2) Plastic
    (3) Cellulose
    (4) Petroleum

    Show Answer


    Solution :   3
  39. Thillana is a format of
    (1) Bharatnatyam
    (2) Odissi
    (3) Kathak
    (4) Kuchipudi

    Show Answer


    Solution :   1
  40. When the money supply rises, then LM curve
    (1) does not change at all.
    (2) shifts to the left.
    (3) shifts to the right.
    (4) parallel to the horizontal axis.

    Show Answer


    Solution :   3
  41. Indian Banks have the maximum foreign branches in
    (1) Bangladesh
    (2) U.K.
    (3) U.S.A.
    (4) Sri Lanka

    Show Answer


    Solution :   2
  42. Which of the following is the right expansion of TRIMs?
    (1) Trade Related Industrial Measures
    (2) Trade Related Investment Measures
    (3) Trade Related Information Measures
    (4) Trade Related Innovation Measures

    Show Answer


    Solution :   2
  43. CENVAT is related to
    (1) Sales Tax
    (2) Excise Duty
    (3) Custom Duty
    (4) Service Tax

    Show Answer


    Solution :   2
  44. Which of the following classical economists gave a system atic theory of Economic growth?
    (1) J.S. Mill
    (2) David Ricardo
    (3) Adam Smith
    (4) T.R. Malthus

    Show Answer


    Solution :   2
  45. The Vice President of India may be impeached by
    (1) Lok Sabha
    (2) Rajya Sabha
    (3) Vidhana Sabha
    (4) Vidhana Parishad

    Show Answer


    Solution :   2
  46. Which State Legislative Assembly has the maximum strength (number of members)?
    (1) Andhra Pradesh
    (2) West Bengal
    (3) Maharashtra
    (4) Uttar Pradesh

    Show Answer


    Solution :   4
  47. How many languages are there in the Eighth Schedule of the Constitution of India?
    (1) 18
    (2) 19
    (3) 16
    (4) 22

    Show Answer


    Solution :   4
  48. Who was the first speaker of free India?
    (1) G.V. Mavalankar
    (2) K.M. Munshi
    (3) Frank Anthony
    (4) Smt. Sarojini Naidu

    Show Answer


    Solution :   1
  49. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the Centre and States falls under its
    (1) Advisory Jurisdiction
    (2) Appellate Jurisdiction
    (3) Original Jurisdiction
    (4) Constitutional Jurisdiction

    Show Answer


    Solution :   3
  50. The Lakshadweep Islands are situated in the
    (1) Indian Ocean
    (2) Arabian Sea
    (3) Bay of Bengal
    (4) None of these

    Show Answer


    Solution :   2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx