GENERAL AWARENESS ( SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA EXAM, 20-12-2015 (1st Sitting) – Previous Year Paper )

0

  General Intelligence  ||  General Awareness  ||  English Language  || Quantitative Aptitude 

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

  1. RK. Laxrnan died on January 26, 2015. He was a leading________ of India.
    (1) Cartoonist
    (2) Space Scientist
    (3) Kathakali Dancer
    (4) Playback Singer

    Show Answer


    Solution :   1
  2. Who is the author of the book “The Three Mistakes In My Life”?
    (1) Ruskin Bond
    (2) Chetan Bhagat
    (3) Arnrita Pritam
    (4) Jhumpa Lahiri

    Show Answer


    Solution :   2
  3. Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400 metre runs?
    (1) Sania Mirza
    (2) Kamaljit Sandhu
    (3) Shiny Abraham
    (4) P.T. Usha

    Show Answer


    Solution :   2
  4. Who invented the mobile phone?
    (1) Tim-Berners-Lee
    (2) Raymond Samuel Tomlinson
    (3) Chuck Hull
    (4) Martin Cooper

    Show Answer


    Solution :   4
  5. Who was the creator of the famous Rock Garden of Chandigarh?
    (1) Khushwant Singh
    (2) Charles Corbusier
    (3) Edward Baker
    (4) Nek Chand

    Show Answer


    Solution :   4
  6. Kathakali dance form is associated with which State?
    (1) Tamil Nadu
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Manipur
    (4) Kerala

    Show Answer


    Solution :   4
  7. India’s ranking on Global Corruption Index 2014 has been placed at________ rank among
    175 nations.
    (1) 83rd
    (2) 85th
    (3) 87th
    (4) 81st

    Show Answer


    Solution :   2
  8.  As a result of higher rate of inflation in India, the U.S. dollar will
    (1) Depreciate
    (2) Constant
    (3) Negligible
    (4) Appreciate

    Show Answer


    Solution :  4
  9. The State with highest production of wheat in year 2012-13 is
    (1) West Bengal
    (2) Tamil Nadu
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Haryana

    Show Answer


    Solution :   3
  10.  According to 2011 Census, the State having maximum population is
    (1) Maharashtra
    (2) Tamil Nadu
    (3) Kerala
    (4) Uttar Pradesh

    Show Answer


    Solution :   4
  11. Expand NABARD.
    (1) National Bank for Agricultural and Rural Development
    (2) National Bank for Agri Related Development
    (3) National Bank for Agriculture and Resource Development
    (4) National Bank for Asian Reaserch Development

    Show Answer


    Solution :   1
  12. A demand curve, which is parallel to the horizontal axis, showing quantity, has the price elasticity equal to
    (1) Zero
    (2) One
    (3) Less than one
    (4) Infinity

    Show Answer


    Solution :   4
  13. Which decade is called as the “Era of Decolonisation”?
    (1) 1950’s
    (2) 1980’s
    (3) 1990’s
    (4) 1970’s

    Show Answer


    Solution :   4
  14. How many members are there in Public Accounts Committee?
    (1) 22 members
    (2) 28 members
    (3) 30 members
    (4) 20 members

    Show Answer


    Solution :   1
  15. Who is the only second Vice-President of India to get a second consecutive term after S. Radhakrishnan?
    (1) K.R Narayanan
    (2) B.S. Shekhawat
    (3) M.H. Ansari
    (4) Dr. Shankar Dayal Sharma

    Show Answer


    Solution :   3
  16. An ordinance issued by the Governor has to be passed by the Assembly within
    (1) 8 weeks
    (2) 10 weeks
    (3) 12 weeks
    (4) 6 weeks

    Show Answer


    Solution :   4
  17. Find the odd one :
    (1) Samveda
    (2) Yajurveda
    (3) Vishnu Purana
    (4) Rigveda

    Show Answer


    Solution :   3
  18. Who has authored the book “The Kingdom of God is Within You”?
    (1) Leo Tolstoy
    (2) Henry David
    (3) Mahatma Gandhi
    (4) John Ruskin

    Show Answer


    Solution :   1
  19. Which of the following was the founder of the house of Peshawar?
    (1) Ramachandra Pant
    (2) Balaji Vishwanath
    (3) Balaji Baji Rao
    (4) Parsuram Triamsuk

    Show Answer


    Solution :   2
  20. Who was the founder of the Indian National Army?
    (1) Nehru
    (2) Subhash Chandra Bose
    (3) Bal Gangadhar Tilak
    (4) Gandhiji

    Show Answer


    Solution :   2
  21. Which Indian rular fought the Kalinga War?
    (1) Samudragupta
    (2) Chandragupta
    (3) Shivaji
    (4) Ashoka

    Show Answer


    Solution :   4
  22. As per Census of India, an Urban area with a population from 50,000 to 99,999 is named as
    (1) Class II town
    (2) Class III town
    (3) Class IV town
    (4) Class I town

    Show Answer


    Solution :   1
  23. What is the major cause of ‘October Heat’?
    (1) Hot and dry weather
    (2) Very low velocity winds
    (3) Low pressure systems over the Indo-Gangetic plains
    (4) High temperatuire associated with high humidity

    Show Answer


    Solution :   4
  24. Name the Republic which was a confederacy of tribes in the 6th century B.C.
    (1) Gandhara
    (2) Vajji
    (3) Kosala
    (4) Avanti

    Show Answer


    Solution :   2
  25. Cuba is the largest producer of
    (1) Barley
    (2) Sugar
    (3) Wheat
    (4) Rice

    Show Answer


    Solution :   *
  26. Seismography is the science of
    (1) Rivers
    (2) Earthquakes
    (3) Volcanoes
    (4) Mountains

    Show Answer


    Solution :   1
  27. Which of the following is true with reference to blood platelets?
    (1) They have prominent nuclei.
    (2) They are involved in phagocytosis
    (3) They have a pigment called haemoglobin
    (4) They are also called thrombocytes.

    Show Answer


    Solution :   4
  28. The basic unit of biosystematics is
    (1) Phenotype
    (2) Ecotype
    (3) Florotype
    (4) Genotype

    Show Answer


    Solution :   2
  29. Which endocrine gland is found in chest cavity?
    (1) Pineal gland
    (2) Thymus gland
    (3) Adrenal gland
    (4) Thyroid gland

    Show Answer


    Solution :   2
  30. An organism that transmits disease from one individual to another is called
    (1) Hybrid
    (2) Fragment
    (3) Vector
    (4) Clone

    Show Answer


    Solution :   3
  31. A semi enclosed coastal body of water which has a free connection with the open sea is called
    (1) Estuary
    (2) Fjord
    (3) Cove
    (4) Ria coast

    Show Answer


    Solution :   1
  32. Which part of the cinchona yields a drug?
    (1) Pericarp
    (2) Bark
    (3) Endosperm
    (4) Leaf

    Show Answer


    Solution :   2
  33. If density of oxygen is 16 times that of hydrogen, what will be their corresponding ratio of velocity of sound?
    (1) 4 : 1
    (2) 2 : 1
    (3) 1 : 16
    (4) 1 : 4

    Show Answer


    Solution :   4
  34. S.I. unit of Magnetic flux is
    (1) weber
    (2) weber/m
    (3) weber/m4
    (4) weber-m2

    Show Answer


    Solution :   1
  35.  Which of the following colour of light deviates least through the prism?
    (1) yellow
    (2) green
    (3) violet
    (4) red

    Show Answer


    Solution :   4
  36. Hydraulic brakes work on the principle of
    (1) Thomson’s law
    (2) Newton’s law
    (3) Bernoulli’s theorem
    (4) Pascal’s law

    Show Answer


    Solution :   4
  37. The process of arranging data in logical sequence is called
    (1) Classifying
    (2) Reproducing
    (3) Summarizing
    (4) Sorting

    Show Answer


    Solution :   4
  38. The part of brain which controls emotional reactions in our body is
    (1) Hypothalamus
    (2) Cerebrum
    (3) Meninges
    (4) Thalamus

    Show Answer


    Solution :   1
  39. The number of hydrogen bonds between guanine and cytosine in DNA is
    (1) 2
    (2) 3
    (3) 4
    (4) 1

    Show Answer


    Solution :   2
  40. The deterioration of a metal by an electrochemical process is commonly termed as
    (1) Erosion
    (2) Corrosion
    (3) Passivation
    (4) Abrasion

    Show Answer


    Solution : 2
  41. To reduce tooth decay most toothpastes contain a
    (1) Bromide
    (2) Fluoride
    (3) Iodide
    (4) Chloride

    Show Answer


    Solution :   2
  42. An example of hormone is
    (1) Cytosine
    (2) Renin
    (3) Oxytocin
    (4) Peprin

    Show Answer


    Solution :   3
  43. Name the two research stations maintained by India in Antarctica
    (1) Gangotri and Himadri
    (2) Sagar Nidhi amd Yamunotri
    (3) None of these
    (4) Maitri and Bharti

    Show Answer


    Solution :   4
  44. The ‘EL Nino’ phenomena which sparks climatic extreme around the globe, originates in the
    (1) Sea of China
    (2) Pacific Ocean
    (3) Indian Ocean
    (4) Atlantic Ocean

    Show Answer


    Solution :  2
  45. The term GIGO is related to
    (1) Flexibility
    (2) Versatility
    (3) Automatic
    (4) Accuracy

    Show Answer


    Solution :   4
  46. What is the famous `Chipko’ movement associated with?
    (1) Saving the tigers
    (2) Saving the wetland
    (3) None of these
    (4) Trees

    Show Answer


    Solution :   4
  47. Pawel Pawlikowslci’s film ‘Ida won the Best Foreign Language Film Award at the 87th Academy Awards in 2015. This film is from which country?
    (1) Poland
    (2) Canada
    (3) South Africa
    (4) Argentina

    Show Answer


    Solution :   1
  48. Who won Australian Open Mixed Doubles Final 2015?
    (1) Kristina Mladenovic (France) and Daniel Nester (Canada)
    (2) Djokovic (Serbia) and Serena Williams (U.S.A.)
    (3) Murray (U.K.) and Maria Sharapova (Russia)
    (4) Martina Hingis (Switzerland) and Leander Paes (India)

    Show Answer


    Solution :   4
  49. Which city will host the 2022 Commonwealth Games (CWG)?
    (1) Glasgow
    (2) Montreal
    (3) Colombo
    (4) Durban

    Show Answer


    Solution :   4
  50. Which gas emitted by power stations causes acid rain?
    (1) Carbon dioxide
    (2) Sulphur dioxide
    (3) Helium
    (4) Nitrogen

    Show Answer


    Solution :   2

 


Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx