GENERAL AWARENESS ( SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA EXAM, 15-11-2015 (2nd Sitting) – Previous Year Paper )

0

  General Intelligence  ||  General Awareness  ||  English Language  || Quantitative Aptitude 

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

  1. Which of the following Scientist proved that the path of each planet around the Sun is elliptical?
    (1) Kepler
    (2) Galileo
    (3) Newton
    (4) Copernicus

    Show Answer


    Solution :  1
  2. How much of world’s surface is covered by water?
    (1) 55%
    (2) 70%
    (3) 80%
    (4) 25%

    Show Answer


    Solution :  2
  3. Natural system of classification was proposed by botanists.
    (1) Indian
    (2) German
    (3) Swedish
    (4) British

    Show Answer


    Solution :  4
  4. Which was the first linguistic state to be created?
    (1) Kerala
    (2) Tamil Nadu
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Maharashtra

    Show Answer


    Solution :  3
  5. Arundhati Roy is the author of:
    (1) God of Small Things
    (2) Disgrace
    (3) The Tin Drum
    (4) My Childhood Days

    Show Answer


    Solution :  1
  6. Among the following districts of Tamil Nadu, which district is unfit for cultivation due to increased salinity:
    (1) Coimbatore
    (2) Tiruchirapalli
    (3) Nagapattinam
    (4) Ramanathapuram

    Show Answer


    Solution :  3
  7. Which of the following phenomenon helps to conclude that light is a transverse wave?
    (1) interference
    (2) diffraction
    (3) polarisation
    (4) refraction

    Show Answer


    Solution :  3
  8. All forms of ROM are also known as
    (1) Freeware
    (2) Middleware
    (3) Firmware
    (4) Shareware

    Show Answer


    Solution :  3
  9. What is the Kyoto Protocol?
    (1) It is an agreement among countries to take steps for reducing acid rain
    (2) It is an agreement among countries to take steps for planting trees to control pollution
    (3) It is an agreement among countries to start using nuclear energy
    (4) It is an agreement among countries to take steps for reducing global warming

    Show Answer


    Solution :  4
  10. The Simplest CPU – scheduling algorithm is
    (1) SJF scheduling algorithm
    (2) Round robin scheduling algorith
    (3) Multilevel scheduling algorithm
    (4) FCFS scheduling algorithm

    Show Answer


    Solution :  4
  11. Who is the author of the book “Romancing with Life”?
    (1) Kapil Dev
    (2) Dev Anand
    (3) Shashi Tharoor
    (4) Bill Clinton

    Show Answer


    Solution :   2
  12. In which of the Round Table Conference Mahatma Gandhi participated?
    (1) First Round Table Conference, 1930
    (2) Second Round Table Conference, 1931
    (3) Third Round Table Conference, 1932
    (4) All of the above

    Show Answer


    Solution :  2
  13. The headquarters of the Survey of India Department is located at :
    (1) Jaipur
    (2) Dehradun
    (3) Hyderabad
    (4) New Delhi

    Show Answer


    Solution :  2
  14. Plank’s constant has the dimensions of:
    (1) energy
    (2) linear momentum
    (3) angular momentum
    (4) force

    Show Answer


    Solution :  1
  15. The most suitable unit for expressing nuclear radius is:
    (1) nanomeire
    (2) fermi
    (3) angstrom
    (4) micron

    Show Answer


    Solution :   3
  16. The Lalita Kala Akademi is devoted to the promotion of:
    (1) Fine Arts
    (2) Literature
    (3) Music
    (4) Dance and Drama

    Show Answer


    Solution :  1
  17. A demand curve will not shift:
    (1) When only income changes
    (2) When only prices of substitute products change
    (3) When there is a change in advertisement expenditure
    (4) When only price of the commodity changes

    Show Answer


    Solution :  4
  18. Kathakali is a dance prevalent In which state?
    (1) Kerala
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Tamil Nadu
    (4) Orissa

    Show Answer


    Solution :  1
  19. Who composed the Allahabad Pillar inscription?
    (1) Harisena
    (2) Mahasena
    (3) Veerasena
    (4) Vishnusena

    Show Answer


    Solution : 1
  20. Transpiration increases in :
    (1) Hot, thy and windy condition
    (2) Hot, damp and windy condition
    (3) Cool, damp and windy condition
    (4) Cool, dry and still condition

    Show Answer


    Solution :  1
  21. Christmas factor is involved in:
    (1) Blood Coagulation
    (2) Excretion
    (3) Digestion
    (4) Respiration

    Show Answer


    Solution :  1
  22. If the President wants to resign, he shall address his letter of resignation to:
    (1) Prime Minister of India
    (2) Vice-President of India
    (3) Speaker of Lok Sabha
    (4) Chief Justice of India

    Show Answer


    Solution :  2
  23. If xylem and phloem are arranged in the same radius, such a vascular bundle is called:
    (1) collateral
    (2) bicollateral
    (3) concentric
    (4) radial

    Show Answer


    Solution :  1
  24. Todar Mal, the brilliant revenue officer served under:
    (1) Sher Shah
    (2) Bhagwan Das
    (3) Humayun
    (4) Bar Bahadur

    Show Answer


    Solution :  1
  25. Amino acids are required for the synthesis of:
    (1) Alkaloids
    (2) Lipids
    (3) Proteins
    (4) Carbohydrates

    Show Answer


    Solution :  3
  26. Mixed Economy means:
    (1) Promoting both agriculture and industries in the economy
    (2) Co-existence of public and private sectors
    (3)- Co-existence of rich and poor
    (4) Co-existence of small and large industries

    Show Answer


    Solution :  2
  27. By whom was the autonomous investment separated from induced investment?
    (1) Schumpeter
    (2) Malthus
    (3) Joan Robinson
    (4) Adam Smith

    Show Answer


    Solution :  1
  28. The first Bio-sphere Reserve in India has been established in:
    (1) Kanha
    (2) Nilgiri
    (3) Nanda Devi
    (4) Hazaribagh

    Show Answer


    Solution :  2
  29.  When price of a substitute of commodity ‘x’ falls, the demand for:
    (1) falls
    (2) remains unchanged
    (3) increases at increasing rate
    (4) rises

    Show Answer


    Solution :  1
  30. India born Vijai Sheshadri won prestigious ‘2014 PulitztrPrize’ in which of the following categories ?(1) Music
    (2) Poetry
    (3) Drama
    (4) Journalism

    Show Answer


    Solution : 2
  31. When was the League of Nations established?
    (1) In 1918
    (2) In 1920
    (3) In 1939
    (4) In 1914

    Show Answer


    Solution :  2
  32. Iron filings can be separated from a heterogeneous mixture using the technique of:
    (1) Sublimation
    (2) Magnetization
    (3) Sedimentation
    (4) Evaporation

    Show Answer


    Solution :  2
  33. The time element in price analysis was introduced by:
    (1) J.M. Keynes
    (2) Alfred Marshall
    (3) J.S. Mill
    (4) J. R. Hicks

    Show Answer


    Solution :  2
  34. The most abundant element by number in the living system is:
    (1) Nitrogen
    (2) Hydrogen
    (3) Oxygen
    (4) Carbon

    Show Answer


    Solution :  2
  35. Where did the Black-Hole tragedy took place?
    (1) Monghyr
    (2) Calcutta
    (3) Murshidabad
    (4) Dacca

    Show Answer


    Solution :  2
  36. World Wild Life Fund was founded in:
    (1) 1965
    (2) 1969
    (3) 1992
    (4) 1961

    Show Answer


    Solution :  4
  37. Blowing Air with open pipe is an example of:
    (1) Isothermal process
    (2) Isochroric process
    (3) Isobaric process
    (4) Adiabatic process

    Show Answer


    Solution  :  3
  38. Which Article of the Indian Constitution deals with Election Commission?
    (1) Article 352
    (2) Article 356
    (3) Article 360
    (4) Article 324

    Show Answer


    Solution :  4
  39. Dr. P. Rama Rao Committee is related to which of the following?
    (1) Taxes
    (2) Defence
    (3) Industry
    (4) Agriculture

    Show Answer


    Solution : 2
  40. The amount of matter in a ball of steel is it’s :
    (1) Weight
    (2) Mass
    (3) Density
    (4) Volume

    Show Answer


    Solution :  2
  41. The largest reservoir of fresh water is:
    (1) Glaciers
    (2) Ground Water
    (3) Ponds
    (4) Lakes

    Show Answer


    Solution :  1
  42. Kimono is a dress style of which Asian Country?
    (1) Japan
    (2) Korea
    (3) Laos
    (4) China

    Show Answer


    Solution :  1
  43. The “King of Metals” is:
    (1) Gold
    (2) Silver
    (3) Iron
    (4) Aluminium

    Show Answer


    Solution : 1
  44. Who built the famous Shiva temple at Ellora?
    (1) Rashtrakuta Ruler Krishna I
    (2) Mauryan Emperor Ashoka
    (3) Gupta King Samudra. Gupta
    (4) Chalukyan King Pulikeshi II

    Show Answer


    Solution :  1
  45.  What is the number of players on each side in Rugby Football?
    (1) 15
    (2) 16
    (3) 12
    (4) 11

    Show Answer


    Solution :  1
  46. Which of the following rivers originates from Trans Himalayas?
    (1) Yamuna
    (2) Sindu
    (3) Saraswathi
    (4) Ganga

    Show Answer


    Solution :  2
  47. Minamata disease is caused by pollution of water by:
    (1) lead
    (2) tin
    (3) methy isocyanate
    (4) mercury

    Show Answer


    Solution :  4
  48. Earth Day is celebrated on:
    (1) April 4
    (2) April 22
    (3) September 17
    (4) February 16

    Show Answer


    Solution :  2
  49. Rand is the currency of:
    (1) Namibia
    (2) Iran
    (3) Romania
    (4) Norway

    Show Answer


    Solution :  1
  50. Who discovered the link between electricity and magnetism?
    (1) Volta
    (2) Maxwell
    (3) Diesel
    (4) Michael Faraday

    Show Answer


    Solution :  2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx