GENERAL AWARENESS ( SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA EXAM, 15-11-2015 (1st Sitting) – Previous Year Paper )

0

  General Intelligence  ||  General Awareness  ||  English Language  || Quantitative Aptitude 

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

  1. . In India, Dugong (sea cow) is found in the bioresource site of:
    (1) Gulf of Mannar
    (2) Nokrek
    (3) Manas
    (4) Sundarban

    Show Answer


    Solution  :  1
  2. Life originated by chemosynthesis was proved in the laboratory by:
    (1) Sanger
    (2) Pasteur
    (3) Miller
    (4) Aristotle

    Show Answer


    Solution  :  3
  3. Air is said to be saturated when:
    (1) it contains maximum content of water vapour
    (2) its pressure is minimum
    (3) its thickness is maximum
    (4) it blows over the barren land

    Show Answer


    Solution  :   1
  4. world Human Rights Day is observed on:
    (1) December 7
    (2) April 8
    (3) September 5
    (4) December 10

    Show Answer


    Solution  :  4
  5. The abbreviation LHC stands for which machine?
    (1) Light Heat Collider
    (2) Large Hadron Collider
    (3) Long Heavy Collider
    (4) Large High Collider

    Show Answer


    Solution  : 2
  6. Richter Scale is used for measuring:
    (1) Velocity of wind
    (2) Density of liquid
    (3) Intensity of earthquake
    (4) Humidity of air

    Show Answer


    Solution  : *
  7. USB is _________ type of storage device.
    (1) Auxiliary
    (2) Primary
    (3) Secondary
    (4) Tertiary

    Show Answer


    Solution  :  3
  8. Which of these travels in glass with minimum velocity?
    (1) red light
    (2) violet light
    (3) green light
    (4) yellow light

    Show Answer


    Solution  : 2
  9. Normal blood pressure reading of an adult human:
    (1) 80/120 mm Hg
    (2) 120/80 mm Hg
    (3) 130/90 mm Hg
    (4) 160/95 mm Hg

    Show Answer


    Solution  :  2
  10. When was the railway system established in India?
    (1) 1969
    (2) 1753
    (3) 1853
    (4) 1953

    Show Answer


    Solution  :   3
  11. Which of the following monuments is the oldest?
    (1) Qutab Minar
    (2) Khajuraho
    (3) Ajanta Caves
    (4) Taj Mahal

    Show Answer


    Solution  :  3
  12. The disease which has been eradicated:
    (1) Mumps
    (2) Measles
    (3) Small pox
    (4) Chicken pox

    Show Answer


    Solution  :  3
  13. The 1st Battle of Panipat was fought in the year:
    (1) 1761
    (2) 1516
    (3) 1526
    (4) 1556

    Show Answer


    Solution  :  3
  14. Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis?
    (1) Reva Rayali
    (2) Harihara I
    (3) Harihara II
    (4) Bukka I

    Show Answer


    Solution  :  3
  15. Which of the following is commonly used in preparing custard powder?
    (1) raagi
    (2) wheat
    (3) maize
    (4) rice

    Show Answer


    Solution   :   3
  16. To become a Judge of the High Court one must be a practising advocate of the High Court for at least :(1) 20 years
    (2) 5 years
    (3) 10 years
    (4) 15 years

    Show Answer


    Solution  :  3
  17. The capital of Rawanda is:
    (1) Libreville
    (2) Bogota
    (3) Kigali
    (4) Copenhagen

    Show Answer


    Solution  :  3
  18. Excretion in Hemichordates takes place by
    (1) Glomerulus
    (2) Pronephron
    (3) Mesonephron
    (4) Metanephron

    Show Answer


    Solution  :  1
  19. `Madhubani, a style of folk paintings is popular in which of the following states in India?
    (1) Bihar
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Uttar Pradesh
    (4) West Bengal

    Show Answer


    Solution  :  1
  20.  What is the name of Research Station established by Indian Government for conducting research in Antarctic?
    (1) Dakshin Gangotri
    (2) Yamunotri
    (3) Uttari Gangotri
    (4) None of the above

    Show Answer


    Solution  :  1
  21. The phenomenon which causes mirage is
    (1) Interference
    (2) Diffraction
    (3) Polarisation
    (4) Total internal reflection

    Show Answer


    Solution  :   4
  22. To conserve coral reefs the Government of India declared one of the following as Marine Park:
    (1) Andaman Islands
    (2) Gulf of Kutch
    (3) Lakshadweep Islands
    (4) Gulf of Mannar

    Show Answer


    Solution  :  2
  23. Which is the best planned city In India?
    (1) Salem
    (2) Chandigarh
    (3) Coimbatore
    (4) New Delhi

    Show Answer


    Solution  :  2
  24. All vital atmospheric processes leading to various climatic and weather conditions take place in the :(1) Stratosphere
    (2) Troposphere
    (3) Ionosphere
    (4) Exosphere

    Show Answer


    Solution  :  2
  25. The fastest, costlier and relatively small form of storage managed by computer system hardware is :
    (1) Disk
    (2) Flash Memory
    (3) Main memory
    (4) Cache

    Show Answer


    Solution  :   4
  26. Which amendment of the Constitution lowered the voting age from 21 years to 18 years?
    (1) 64th Amendment
    (2) 60th Amendment
    (3) 61st Amendment
    (4) 63rd Amendment

    Show Answer


    Solution  :  3
  27. People with Down’s syndrome invariably affected by:
    (1) Huntington’s disease
    (2) Alzheimer’s disease
    (3) Meningitis
    (4) Brain haemorrhage

    Show Answer


    Solution  :  2
  28. Atoms having the same number of protons but a different number of neutrons are called:
    (1) Isotopes
    (2) Cations
    (3) Higgs-boson
    (4) Anions

    Show Answer


    Solution  :  1
  29. Damping off of seedlings is caused by
    (1) Peronospola parasitica
    (2) Albugo Candida
    (3) Phytophthora infestans
    (4) Pythium debaryanum

    Show Answer


    Solution  :  4
  30. January 15 is celebrated as:
    (1) Labour Day
    (2) Army Day
    (3) Republic Day
    (4) Makar Sankranti

    Show Answer


    Solution  :  2
  31. Who was Akbar’s guardian?
    (1) Amir Khusru
    (2) Abul Fazal
    (3) Tansen
    (4) Bairam Khan

    Show Answer


    Solution  :  4
  32. The deficiency of vitamin A causes
    (1) night blindness
    (2) bed-bed
    (2) bed-bed
    (3) rickets
    (4) pellagra

    Show Answer


    Solution  :  1
  33. The use of heat treatment of ore that includes smelting and roasting is termed as:
    (1) Electrometallurgy
    (2) Hydrometallurgy
    (3) Pyrometallurgy
    (4) Cryometallurgy

    Show Answer


    Solution  :  3
  34. Who is the author of the book “Magic Seeds”?
    (1) Cyrus Mistry
    (2) V.S. Naipaul
    (3) Jhumpa Lahiri
    (4) Vikram Seth

    Show Answer


    Solution  :  2
  35. Had Prasad Chaurasia is a renowned player of:
    (1) Shehnai
    (2) Tabla
    (3) Sarod
    (4) Flute

    Show Answer


    Solution  :   4
  36. The Name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi Islands was changed, to Lakshadweep by an act of parliament in:
    (1) 1973
    (2) 1970
    (3) 1971
    (4) 1972

    Show Answer


    Solution  :  1
  37. Where do Bhagirathi and Alakananda join Ganga?
    (1) Gangotri
    (2) Karanprayag
    (3) Devprayag
    (4) Rudraprayag

    Show Answer


    Solution  :  3
  38. The development process under Capitalism has been described as “Creative Destruction” by:
    (1) Schumpeter
    (2) Karl Marx
    (3) Hansen
    (4) J. S. Mill

    Show Answer


    Solution  :  1
  39. Soap helps in better cleaning of clothes because
    (1) Soap acts like catalyst
    (2) It reduces the surface tension of solution
    (3) It gives strength to solution
    (4) It absorbs the dirt

    Show Answer


    Solution  :  2
  40. J. B. Say’s Law of Market was not accepted by:
    (1) Adam Smith
    (2) Marshall
    (3) Malthus
    (4) David Ricardo

    Show Answer


    Solution  :  2
  41. The slogan `Garibi Hatao’ was included in the
    (1) Second plan
    (2) First plan
    (3) Fifth plan
    (4) Fourth plan

    Show Answer


    Solution  :  3
  42. Which bank is limited to the needs of agriculture and rural finance?
    (1) RBI
    (2) SBI
    (3) IFC
    (4) NABARD

    Show Answer


    Solution  :  4
  43. How many organs are there in U.N.O.?
    (1) 06
    (2) 03
    (3) 04
    (4) 05

    Show Answer


    Solution  :  1
  44. Indian Economy is a/an:
    (1) Independent Economy
    (2) Mixed Economy
    (3) Capitalist Economy
    (4) Communist Economy

    Show Answer


    Solution  :  2
  45. The National Emblem of Italy is:
    (1) Eagle
    (2) White Eagle
    (3) White Lily
    (4) Lily

    Show Answer


    Solution  :  3
  46. Who invented the battery?
    (1) Roentgen
    (2) Volta
    (3) Faraday
    (4) Maxwell

    Show Answer


    Solution  :  2
  47. Which of the following is one of the characteristics of civil services in India?
    (1) Neutrality and Impartiality
    (2) Partisan
    (3) Temporary Political Executive Nexus
    (4) All of the above

    Show Answer


    Solution  :  1
  48. Project Tiger was introduced in:
    (1) 2001
    (2) 1973
    (3) 1984
    (4) 1995

    Show Answer


    Solution  :  2
  49.  Who advocated Nazism in Germany?
    (1) Fedrick William IV
    (2) Adolf Hitler
    (3) Bismark
    (4) William III

    Show Answer


    Solution  :  2
  50. Ezra Cup is associated with which sports?
    (1) Rowing
    (2) Polo
    (3) Hockey
    (4) Football

    Show Answer


    Solution  :  2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx