GENERAL AWARENESS ( SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA EXAM, 06-12-2015 (2nd Sitting) – Previous Year Paper )

0

  General Intelligence  ||  General Awareness  ||  English Language  || Quantitative Aptitude 

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

  1. The most suitable soil for the production of cotton is :
    (1) Black lava soil
    (2) Alluvial soil
    (3) Loamy soil
    (4) Well drained soil

    Show Answer


    Solution : 1
  2. In which region of electromagnetic spectrum does the Lyman series of hydrogen atom lie ?
    (1) Visible
    (2) Infrared
    (3) Ultraviolet
    (4) X-ray

    Show Answer


    Solution : 3
  3. Perfectly inelastic demand is equal to :
    (1) One
    (2) Infinite
    (3) Zero
    (4) Greater than one

    Show Answer


    Solution : 3
  4. Among the following which country has the highest life expectancy ?
    (1) Denmark
    (2) Japan
    (3) U.S.A
    (4) Switzerland

    Show Answer


    Solution : 2
  5. A light wave is incident over a plane surface with velocity x. After reflection the velocity becomes :
    (1) {x \over 2}
    (2) x
    (3) 2x
    (4) {x \over 4}

    Show Answer


    Solution : 2
  6. Who has been named ICC World Cup 2015 Ambassador?
    (1) Allan Robert Border
    (2) Sachin Tendulkar
    (3) Sir Issac Vivian Alexander Richards
    (4) Sanath Teran Jayasuriya

    Show Answer


    Solution : 2
  7. In a reaction of the type A+B → C+D one could ensure it to be a first order reaction by :
    (1) Increasing the temperature
    (2) Increasing the concentration of a product
    (3) Increasing the concentration of a reactant
    (4) Adding a catalyst

    Show Answer


    Solution : 3
  8. The largest producer of Lignite in India is :
    (1) Kerala
    (2) Tamil Nadu
    (3) Rajasthan
    (4) Gujarat

    Show Answer


    Solution : 2
  9. Impeachment Proceedings against the President for violation of the Constitution can be intiated in :
    (1) Either House of Parliament
    (2) The Lok Sabha
    (3) The Rajya Sabha
    (4) The Supreme Court

    Show Answer


    Solution : 1
  10. Who is the first woman IPS officer in India ?
    (1) Sarojini Naidu
    (2) Kiran Bedi
    (3) Indira Gandhi
    (4) Bachendri Pal

    Show Answer


    Solution : 2
  11. In operationg system, Round Robin Scheduling means :
    (1) A kind of scheduling
    (2) Repetition policy
    (3) A memory allocation policy
    (4) A process allocation policy

    Show Answer


    Solution : 1
  12. The opening ceremony of the ICC Cricket World Cup 2015 was held on 12 February 2015 in which cities of New Zealand and Australia ?
    (1) Wellington and Sydney
    (2) Christchurch and Melbourne
    (3) Napier and Adelaide
    (4) Hamilton and Perth

    Show Answer


    Solution : 2
  13. Lender of the Last Resort is :
    (1) SBI
    (2) IDBI
    (3) NABARD
    (4) RBI

    Show Answer


    Solution : 4
  14. Stalactites and Stalagmites form due to the precipitation of :
    (1) CaCO3
    (2) CaCl2
    (3) MgCl2
    (4) MgCO3

    Show Answer


    Solution : 1

  15. Which Indian newspaper has the largest readership ?
    (1) The Dainik Jagran
    (2) Indian Express
    (3) The Malayala Manorama
    (4) The Hindu

    Show Answer


    Solution : 1
  16. Soldering of two metals is possible because of the property of :
    (1) Viscosity
    (2) Osmosis
    (3) Cohesion
    (4) Surface tension

    Show Answer


    Solution : 3
  17. Chromosome designation of Turner sydrome is :
    (1) 44A+XO
    (2) 44A+XXX
    (3) 44A+XXY
    (4) 44A+XYY

    Show Answer


    Solution : 1
  18. Which day is celebrated as International Yoga Day ?
    (1) July 21
    (2) April 23
    (3) Septt inber 21
    (4) June 21

    Show Answer


    Solution : 4
  19. December 1 is celebrated as :
    (1) Indian Navy Day
    (2) UNICEF Day
    (3) World AIDS Day
    (4) Children’s Day

    Show Answer


    Solution : 3
  20. The five key indicators of global climate change of our planet are :
    (1) Antartic Sea ice, Oxygen, Rainfall, Drought and Sea level
    (2) Sea-level, Rising temperatures, Rainfall, Nitrogen and Arctic Sea ice
    (3) Arctic Sea ice, Carbon dioxide, Global Temperature, Sea level and Land ice.
    (4) None of these

    Show Answer


    Solution : 3
  21. Which one of the following tribes practices pastoral nomadism ?
    (1) Boro
    (2) Masai
    (3) Pygmies
    (4) Eskimo

    Show Answer


    Solution : 3
  22. The 73rd Constitutional amendment act is related to :
    (1) Foreign Exchange
    (2) Finance Commission
    (3) Panchayat Raj
    (4) RBI

    Show Answer


    Solution : 3
  23. An electrochemical cell which is used as a source of direct electrical current at constant voltage under standard conditions is called a :
    (1) Power transmittor
    (2) Battery
    (3) Uninterrupted power supply (UPS)
    (4) Generator

    Show Answer


    Solution : 2
  24. Which state of India has made rain water harvesting compulsory for all houses ?
    (1) Haryana
    (2) Maharashtra
    (3) Tamil Nadu
    (4) Punjab

    Show Answer


    Solution : 3
  25. FORTRAN is called :
    (1) Formula Translator
    (2) Format Translator
    (3) File Translator
    (4) Floppy Translator

    Show Answer


    Solution : 1
  26. Who among the following is not a Bharatanatyam dancer?
    (1) Leela Samson
    (2) Sonal Mansingh
    (3) Sitara Devi
    (4) Geeta Ramachandran

    Show Answer


    Solution : 3
  27. The area reserved for the welfare of wild life is called :
    (1) Sanctuary
    (2) Forest
    (3) National Park
    (4) Botanical garden

    Show Answer


    Solution : 3
  28. The biggest oil spill in world history took place in the :
    (1) Mediterrarean Sea
    (2) Caspian Sea
    (3) Persian Gulf
    (4) South China Sea

    Show Answer


    Solution : 4
  29. In 2010 a newspaper published its 70,000th issue. Which was the newspaper ?
    (1) The Oxford Gazette
    (2) The Times of London
    (3) The Washington Post
    (4) The Hindustan Times

    Show Answer


    Solution : 2
  30. The famous activist Medha Patakar is associated with which movement ?
    (1) Beti Padao Andolan
    (2) Narmda Bachao Andolan
    (3) Preserve the wet lands
    (4) Save the Tiger

    Show Answer


    Solution : 2
  31. Whose army did Alexander, the Greek ruler confront on the banks of the river Jhelum ?
    (1) Chandragupta Maurya
    (2) Ambi
    (3) Dhanananda
    (4) Porus

    Show Answer


    Solution : 4
  32. Distant objects are visible as a little out of focus in this condition :
    (1) presbiopia
    (2) hypermetropia
    (3) astigmatism
    (4) myopia

    Show Answer


    Solution : 4
  33. Which of the following is the right expansion of ILO ?
    (1) International Law and Order
    (2) Inter-State Lawful Ordinance
    (3) Indian Legal Orientation
    (4) International Labour Organization

    Show Answer


    Solution : 4
  34. Ryder Cup is a famous tournament of :
    (1) Lawn Tennis
    (2) Badminton
    (3) Cricket
    (4) Golf

    Show Answer


    Solution : 4
  35. The National Green Tribunal deals with cases relating to :
    (1) Issues relating to protection and conservation of historical monuments.
    (2) Civil cases
    (3) Criminal offences
    (4) Environmental protection and conservation of forests.

    Show Answer


    Solution : 4
  36. Maximum oxygen is available from :
    (1) Deserts
    (2) Green forests
    (3) Grass lands
    (4) Phytoplanktons

    Show Answer


    Solution : 4
  37. Kanha National Park is located in :
    (1) Bihar
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Tmil Nadu

    Show Answer


    Solution : 2
  38.  Sex-ratio is calculated as :
    (1) No. of children per 1,000 people in a Country.
    (2) No. of males per 1,000 females in a Country.
    (3) No. of females per 1,000 males in a Country.
    (4) No. of people per 1,000 children in a Country.

    Show Answer


    Solution : 3
  39. Project tiger programme was launched in:
    (1) 1975
    (2) 1973
    (3) 1994
    (4) 1971

    Show Answer


    Solution : 2
  40. Who built “Purana Quilla” ?
    (1) Akbar
    (2) Shershah
    (3) Aurangzeb
    (4) Babar

    Show Answer


    Solution : 2
  41. Where did Chandragupta Mau-rya spent his last days ?
    (1) Pataliputra
    (2) Thaneshwar
    (3) Kanchi
    (4) Sravanabelogola

    Show Answer


    Solution : 4
  42. Which of the following is a form of sexual reproduction:
    (1) Fragmentation
    (2) Haemapheoditism
    (3) Budding
    (4) Fission

    Show Answer


    Solution : 2
  43. Who is the author of `Indica’ ?
    (1) Megasthanese
    (2) Fa-Hien
    (3) Selucas
    (4) Hiuen Tsang

    Show Answer


    Solution : 1
  44. The gas dissolved in water that makes it basic is :
    (1) ammonia
    (2) sulphur dioxide
    (3) hydrogen
    (4) carbon dioxide

    Show Answer


    Solution : 1
  45. When was RTI Act enacted in India ?
    (1) 15th June, 2005
    (2) 15th August, 2005
    (3) 15th March, 2005
    (4) 15th July, 2005

    Show Answer


    Solution : 1
  46. Who wrote `Discovery of India’?
    (1) Mahatama Gandhi
    (2) Jawahar Lal Nehru
    (3) APJ Abdul Kalam
    (4) Bal Gangadhar Tilak

    Show Answer


    Solution : 2
  47. Who was the first Secretary General of U.N.O. ?
    (1) Dag Hammarskjold
    (2) Kurt Waldheim
    (3) U-Thant
    (4) Trygve Lie

    Show Answer


    Solution : 4
  48. Who was the First Speaker of the Lok Sabha ?
    (1) Neelam Sanjeeva Reddy
    (2) Hukum Singh
    (3) Ganesh Vasudev Maviankar
    (4) K.S. Hegde

    Show Answer


    Solution : 3
  49. The redness in atmosphere at Sunrise and Sunset is due to :
    (1) Refraction of light
    (2) Reflection of light
    (3) Dispersion of light
    (4) Scattering of light

    Show Answer


    Solution : 4
  50. Yellow complexion, Medium stature, Oblique eye with an epicanthic fold are the char – acterstic features of
    (1) Mangoloid
    (2) Negroid
    (3) Australoids
    (4) Cancosoid

    Show Answer


    Solution : 1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx