GENERAL AWARENESS ( SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA EXAM, 06-12-2015 (1st Sitting) – Previous Year Paper )

0

  General Intelligence  ||  General Awareness  ||  English Language  || Quantitative Aptitude 

GENERAL  AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

  1. The strongest oxidizing agent among the following is:
    (1) Chlorine
    (2) Iodine
    (3) Fluorine
    (4) Oxygen

    Show Answer


    Solution :     3
  2. Organic food is supposed to be better for human consumption because :
    (1) It is grown in glass house& air tight environment.
    (2) It is grown without the use of chemicals & synthetic pesticides.
    (3) It depends on chemicals & fertilizers.
    (4) It is too expensive to buy.

    Show Answer


    Solution :     2
  3. The main component of liquid bleach is:
    (1) Sodium chloride
    (2) Sodium hypochlorite
    (3) Hydrochloric acid
    (4) Sodium hypochlorate

    Show Answer


    Solution :     2
  4. Which of the Kushana ruler patronised Buddhism?
    (1) Ashoka
    (2) Vikramaditya
    (3) Kanishka
    (4) Kautilya

    Show Answer


    Solution :     3
  5. Commercially valued cork is obtained from :
    (1) Quercus spp
    (2) Cedrus Deodara
    (3) Ficus
    (4) Cycas

    Show Answer


    Solution :     1
  6. Which Brigadier was associated with Jallianwala Bagh tragedy?
    (1) General Dyer
    (2) Arthur Wellesly
    (3) General Harris
    (4) Colonel Wellesly

    Show Answer


    Solution :     1
  7. The oath of office is administered to the Governor by the:
    (1) Chief Justice of India
    (2) Speaker of Legistlative Assembly
    (3) President
    (4) Chief Justice of High Court

    Show Answer


    Solution :     4
  8. Deen Dayal Antyodaya Yojana launched on September 25, 2014 is related to :
    (1) Skill development in rural and urban areas
    (2) Food security to old age rural people
    (3) Poverty alleviation among SC/ST
    (4) Women empowerment

    Show Answer


    Solution :     1
  9. Unit of resistance is :
    (1) volt2x ampere
    (2) volt/ampere
    (3) ampere/volt
    (4) volt x ampere

    Show Answer


    Solution :     2
  10. What is the superannuation period of Chief Justice of Supreme Court?
    (1) 62 years
    (2) 66 years
    (3) 65 years
    (4) 60 years

    Show Answer


    Solution :     3
  11.  Who is called as the “Prince of Moneyers”?
    (1) Ibrahim Lodhi
    (2) Babar
    (3) Akbar
    (4) Mohammad-Bin-Tughlaq

    Show Answer


    Solution :     4
  12. Araneology is the study of:
    (1) Rearing of bees
    (2) Study of aphids
    (3) Study of mites
    (4) Study of spiders

    Show Answer


    Solution :     4
  13. Which law states that with constant taste and preferences, the proportion of income spend on food stuff diminishes as income increases?
    (1) Say’s Law
    (2) Griffin’s Law
    (3) Gresham’s Law
    (4) Engel’s Law

    Show Answer


    Solution :     4
  14. BOD stands for:
    (1) Biological oxidation demand
    (2) Biological oxygen demand
    (3) Biochemical oxygen demand
    (4) Biotic oxidation demand

    Show Answer


    Solution :     3
  15. Which of the following is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?
    (1) Lalit Kala Akademi
    (2) Sangeet Natak Akademi
    (3) National School of Drama
    (4) Sahitya Akademi

    Show Answer


    Solution :     2
  16. Chile saltpeter is the common name of:
    (1) Sodium nitrate
    (2) Potassium nitrite
    (3) Potassium nitrate
    (4) Sodium nitrite

    Show Answer


    Solution :     1
  17. Who translated `Mahabhar – atha into Persian?
    (1) Ibn-Batuta
    (2) Abul Fazal
    (3) Babar
    (4) Badauni

    Show Answer


    Solution :     4
  18. What do you understand by the term ‘Dark Fermentation?
    (1) It is a method to dispose nuclear wastes.
    (2) It is a method to produce methane from organic wastes.
    (3) It is a method to reduceCOD in the atmosphere.
    (4) It is a method to produce Hydrogen as a fuel from waste water.

    Show Answer


    Solution :     4
  19. In our country the Van Mahotsava day is celebrated on:
    (1) 10th August
    (2) 1st December
    (3) 1st July
    (4) 5th October

    Show Answer


    Solution :     3
  20. Which of the following states having longest coastline in India?
    (1) Andhra Pradesh
    (2) Maharashtra
    (3) Tamil Nadu
    (4) Gujarat

    Show Answer


    Solution :     4
  21. Planimeter is used to measure:
    (1) Height of a region
    (2) Direction
    (3) Road Distance
    (4) Areas

    Show Answer


    Solution :      4
  22. Then term “United Nations” was coined by:
    (1) Roosevelt
    (2) Stalin
    (3) Churchill
    (4) Lenin

    Show Answer


    Solution :     1
  23. Which type of switching is used in Internet?
    (1) Circuit
    (2) Telephone
    (3) Packet
    (4) Telex

    Show Answer


    Solution :     3
  24. VAT is imposed:
    (1) Directly on Consumer
    (2) On first stage of production
    (3) On final stage of production
    (4) On all stages between production and sale

    Show Answer


    Solution :     4
  25. Who built ‘Adhai Din Ka Jhopra’ or ‘A but of two and a half days’ at Ajmer?
    (1) Qutbuddin Aibak
    (2) Balban
    (3) Alauddin Khalji
    (4) Muhammad-bin-Tughlaq

    Show Answer


    Solution : 1
  26. Approximate number of skeletal muscles is :
    (1) 500
    (2) 700
    (3) 200
    (4) 206

    Show Answer


    Solution :    2
  27. The Ozone layer protects us from:
    (1) Cosmic rays
    (2) Ultra-Violet rays
    (3) Visible rays
    (4) Infrared rays

    Show Answer


    Solution :     2
  28. International Women’s Day is observed on :
    (1) 8th March
    (2) 3rd March
    (3) 27th January
    (4) 15th October

    Show Answer


    Solution :     1
  29. The term Ecosystem was proposed by:
    (1) Vernadsky
    (2) S.A. Forbes
    (3) A.G. Tansley
    (4) Thienemann

    Show Answer


    Solution :     3
  30. Blue Revolution is related to:
    (1) Space research
    (2) Poultry
    (3) Drinking water
    (4) Fisheries

    Show Answer


    Solution :     2
  31. The “Recall Provision” to remove the elected office bearers from the local Self Government institution has been executed in :
    (1) Bihar
    (2) Kerala
    (3) Haryana
    (4) Madhya Pradesh

    Show Answer


    Solution :     4
  32. Which of the following states in known as the traditional re-gion for Tank Irrigation?
    (1) Assam
    (2) Gujarat
    (3) Tamil Nadu
    (4) Orrisa

    Show Answer


    Solution :     3
  33. The first Nobel Prize in Economics was awarded to:
    (1) Stiglitz
    (2) Paul A Samuelson
    (3) Amartya Sen
    (4) Jan Tinbergan and Ragnar Frisch

    Show Answer


    Solution :     4
  34. A cycle tyre bursts suddenly. This represents an :
    (1) Isothermal process
    (2) Adiabatic process
    (3) Isochoric process
    (4) Isoboric process

    Show Answer


    Solution :     2
  35.  Which of the following species are critically endangered?
    (1) Gangetic Dolphin
    (2) Forest Owlet
    (3) White bellied heron
    (4) The gyps Vulture

    Show Answer


    Solution :     2
  36. Breaking physical memory into fixed-sized blocics called as:
    (1) Packets
    (2) Page
    (3) Frames
    (4) Sr.gments

    Show Answer


    Solution :     3
  37. Gas engine was invented by:
    (1) Charles
    (2) Davy
    (3) Daimler
    (4) Diesel

    Show Answer


    Solution :     3
  38. The highest title in Judo is :
    (1) Black Belt
    (2) 10th Dan
    (3) Yellow Belt
    (4) 12th Dan

    Show Answer


    Solution :     2
  39. IMF stands for :
    (1) International Monetary Function
    (2) International Monetary Fund
    (3) Indian Manufacturing Firm
    (4) Interest Minimum Firm Function

    Show Answer


    Solution :  2
  40.  Which of the following was the early capital of the Rashtrakutas?
    (1) Sopara
    (2) Ellora
    (3) Vatapi
    (4) Ajanta

    Show Answer


    Solution :      2
  41.  Arundhati Roy is the author of the book :
    (1) The Rising Sun
    (2) Truth, Love and a Little Malice
    (3) Half a Life
    (4) The Algebra of Infinite Justice

    Show Answer


    Solution :     4
  42. Arboriculture is the study of:
    (1) Cultivation of trees and vegetables
    (2) Art of garden cultivation
    (3) Science of plant life
    (4) Art of growing crops

    Show Answer


    Solution :     1
  43. The gas liberated in the Bhopal gas tragedy was:
    (1) Pheynl isocynate
    (2) Acetylene
    (3) Ethylene
    (4) Methyl isocynate

    Show Answer


    Solution :     4
  44. The Nobel Peace Prize for 2014 has been awarded to:
    (1) Barack Obama
    (2) Kailash Satyarthi
    (3) Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai
    (4) Kailash Satyarthi and Tawakkul Karman

    Show Answer


    Solution :     3
  45. Network of a series of vertical and horizontal lines constructed perpendicular to each other is known as:
    (1) Grid system
    (2) Latitudes
    (3) Geographic coordinates
    (4) Longitude

    Show Answer


    Solution :     1
  46. Venturimeter is used to measure:
    (1) rate of flow of liquids
    (2) liquid pressure
    (3) surface tension
    (4) liquid density

    Show Answer


    Solution :     1
  47. Who is popularly known as the Grand Old Man of India?
    (1) Dadabhai Naoroji
    (2) Madan Mohan Malaviya
    (3) Mahadeva Govinda Ranade
    (4) Surendranath Banerjee

    Show Answer


    Solution :     1
  48. ‘Origin of Life by Natural Selection’ is a book written by:
    (1) Hugo de Veris
    (2) Lamarck
    (3) Charles Darwin
    (4) Charles Dickens

    Show Answer


    Solution :     3
  49. Scurvey is caused by:
    (1) Vitamin ‘D’
    (2) Vitamin ‘A’
    (3) Vitamin ‘C’
    (4) Vitamin ‘B’

    Show Answer


    Solution :     3
  50. Which of the following pairs of physical quantities have the same dimensions?
    (1) Force and Power
    (2) Work and Power
    (3) Work and Energy
    (4) Momentum and Power

    Show Answer


    Solution :     3

 


Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx