GENERAL AWARENESS (SSC CHSL (10 +2) LDC, DEO & PA/SA Exam 01-11-2015 (2nd sitting) -Previous Year Paper)

0

  General Intelligence  ||  General Awareness  ||  English Language  || Quantitative Aptitude 

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

  1. The serious environmental degradation of Maldives is considered to be essentially due to the serious environmental degradation of Maldives is considered to be essentially due to
    (1) None of the options
    (2) Industrial pollution of water and air
    (3) High population density
    (4) Constant soil erosion

    Show Answer


    Solution :    3
  2. Who is the founder of the concept “Sarvodaya”?
    (1) Vinobha Bhave
    (2) Mahatma Gandhi
    (3) Jai Prakash Narayan
    (4)K G Mushroowala

    Show Answer


    Solution :    2
  3. The directive principles incorporated in the Indian Constitution have been inspired by the constitution of
    (1) Australia
    (2) Ireland
    (3) USA
    (4) Canada

    Show Answer


    Solution :     2
  4. Which one of the following wood is used in making cricket bats?
    (1) Linun usitatissimum
    (2) Morus alba
    (3) Salix purpurea
    (4) Cedrus deodara

    Show Answer


    Solution :    3
  5. When was the last telegram sent in India?
    (1)July 14, 2013
    (2)August 1, 2013
    (3)July 30, 2013
    (4) June 14, 2013

    Show Answer


    Solution :    1
  6. Who wrote the famous novel ‘The Guide’?
    (1) R.K. Narayan
    (2) Chetan Bhagat
    (3) Arundhati Roy
    (4) Satyajit Ray

    Show Answer


    Solution :    1
  7. How many states are there in the Indian Union?
    (1) 27
    (2) 28
    (3) 30
    (4) 29

    Show Answer


    Solution :    4
  8. The battle of Plassey was fought between
    (1) Sirajudduala and Robert Clive.
    (2) None of the options
    (3)Mir Kasim and Robert Clive.
    (4) Mir Jafar and Robert Clive.

    Show Answer


    Solution :    1
  9. In which year was the first world environment day observed?
    (1) 1972
    (2) 1980
    (3) 1973
    (4) 1974

    Show Answer


    Solution :    3
  10. Which of the following property of sound is affected by change in air temperature
    (1) Frequency
    (2) Intensity
    (3) Amplitude
    (4) Wavelength

    Show Answer


    Solution :    4
  11. A bullet of mass ‘m’ and velocity ‘a’ is fired in to a large block of wood of mass ‘M’. The final velocity of the system is
    (1) {M \over {m + M}}a
    (2) {m \over {m + M}}a
    (3) {{m + M} \over m}a
    (4) {{m + M} \over M}a

    Show Answer


    Solution :    2
  12. Soilless agriculture refers to
    (1) Hydroponics
    (2) Hydroponics
    (3) Sericulture
    (4) Inter—cropping

    Show Answer


    Solution :    1
  13. The idea of parliamentary form of government is adapted from
    (1) US
    (2) UK
    (3) Ireland
    (4) USSR

    Show Answer


    Solution :    2
  14. How many are Nobel Prize awards awarded each year?
    (1) 10
    (2) 6
    (3) 5
    (4) 8

    Show Answer


    Solution :    2
  15. The total utility from 9 units of commodity x is 20 and from 10 units is 15. Calculate the marginal utility from 10th unit.
    (1) 0.5
    (2) -0.5
    (3)  5
    (4) -5

    Show Answer


    Solution :    4
  16. Phycology is the study of
    (1) Bacteria
    (2) Algae
    (3) Fungi
    (4) Lichens

    Show Answer


    Solution :    2
  17. Who invented the Safety razor?
    (1) Gillette
    (2) Steve Cher
    (3) Steve Job
    (4)Lar Strauss

    Show Answer


    Solution :    1
  18. Which was the first talkie film made in India?
    (1) Kisan Kanya
    (2) Raja Harishchandra
    (3) Mother India
    (4) Alam Ara

    Show Answer


    Solution :    4
  19. Barter transactions means
    (1) Goods are exchanged with gold.
    (2) Coins are exchanged for goods.
    (3) Money acts as a medium of exchange.
    (4) Goods are exchanged with goods.

    Show Answer


    Solution :    4
  20. Eddie Redmayne, won the Oscar (2015) for Best Actor for which film?
    (1) None of the options
    (2) Birdman
    (3) The Theory of Everything
    (4) Still Alice

    Show Answer


    Solution :    3
  21. The Indian, who won the Grammy Award 2015 in the new age album category is
    (1) Singer Kavita Krishnamurthy
    (2) Author Neela Vaswani
    (3) Musician Ricky Kej
    (4) Musician A.R. Rehman

    Show Answer


    Solution :    3
  22. ‘Cloud burst’ means
    (1) Sowing of seeds of a crop in cloudy weather.
    (2) Abnormally heavy downpour of rain, associated with a thunderstorm.
    (3) Formation of artificial rain.
    (4) Presence of scattered flakes of cloud in the sky

    Show Answer


    Solution :    2
  23. Which day is observed as World AIDS day?
    (1)March 20th
    (2) December 20th
    (3)March 1st
    (4) December 1st

    Show Answer


    Solution :    4
  24. The Industrial Development Bank of India was set up in
    (1) July, 1968
    (2) July, 1966
    (3) July, 1964
    (4) July, 1962

    Show Answer


    Solution :    3
  25. The intensity ratio of waves is 25 : 9. What is the ratio of their amplitudes?
    (1) 50 : 18
    (2) 25 : 9
    (3) 3 : 5
    (4) 5 : 3

    Show Answer


    Solution :    4
  26. Which of the following memories must be refreshed many times per second?
    (1) ROM
    (2) Dyanamic RAM
    (3) EPROM
    (4) Static RAM

    Show Answer


    Solution :    2
  27. Who was Akbar’s famous revenue minister?
    (1) Tansen
    (2) Todarmal
    (3) Rana Pratap Singh
    (4) Humayun

    Show Answer


    Solution :    2
  28. Name the first Asian country to Orbit Mars.
    (1) Japan
    (2) Pakistan
    (3) China
    (4) India

    Show Answer


    Solution :    4
  29.  Which U.S. President announced the “New Deal” for economic recovery in the aftermath of the Great Depression?
    (1) Abraham Lincoln
    (2) Benjamin Franklin
    (3) Roosevelt
    (4) J.F. Kennedy

    Show Answer


    Solution :    3
  30. Which one of the following is odd?
    (1) IMAP
    (2) POP
    (3) SNMP
    (4) SMTP

    Show Answer


    Solution :    3
  31. Who was the first Indian to become member of British Parliament?
    (1) D.N. Wacha
    (2) Surendranath Banerjee
    (3) Dadabhai Naoroji
    (4) Firozshah Mehta

    Show Answer


    Solution :    3
  32. More than 50% of the world’s coal deposits are held by
    (1)USA, Russia and China
    (2) China, India and Russia
    (3) India, Russia and USA
    (4) China, India and USA

    Show Answer


    Solution :    1
  33. National Renewal Fund (‘NRF) was instituted for the purpose of
    (1) Rural reconstruction
    (2) Social security
    (3) Providing pension for retiring employees.
    (4) Restructuring and modernisation of industries

    Show Answer


    Solution :    2
  34. Which one of the following is not coal variety?
    (1) Lignite
    (2) Bituminous
    (3) Dolomite
    (4) Peat

    Show Answer


    Solution :    3
  35. ‘Red Data Book’ provides an account of
    (1) Endangered plants only
    (2) Fossil plants
    (3)Endangered plants and animals
    (4) Extinct animals only

    Show Answer


    Solution :    3
  36. When number of turns in a coil is trippled, without any change in the length of coil, its self inductance becomes?
    (1) Nine times
    (2) Three times
    (3) Six times
    (4) One-third

    Show Answer


    Solution :    1
  37. When and where did the concept of Earth hour begun?
    (1) In April, 2008 in Tokyo, Japan
    (2) In June, 2007 in Christchurch, New Zealand
    (3) In May, 2009 in Colombo, Sri Lanka
    (4) In March, 2007 in Sydney, Australia

    Show Answer


    Solution :    4
  38. Pick out the person associated with the coining of the term ‘gene’.
    (1) Waldeyer
    (2) Mendel
    (3) Johannsen
    (4) Morgan

    Show Answer


    Solution :    3
  39.  RBI’s deadline to exchange pre 2005 currency notes of Rs. 500 and Rs. 1000 is
    (1) January 1, 2015
    (2) December 31, 2015
    (3) April 1, 2015
    (4)March 31, 2015

    Show Answer


    Solution :    2
  40.  Who among the following rulers abolished Jaziya?
    (1) Aurangzeb
    (2) Balban
    (3) Akbar
    (4) Jahangir

    Show Answer


    Solution :    3
  41. What is `Talcher’ important for?
    (1) Heavy water plant
    (2) Hydro-electricity generation
    (3) Cable industry
    (4) Atomic reactor

    Show Answer


    Solution :    1
  42. First human heart transplant was performed in
    (1) 1972
    (2) 1955
    (3) 1967
    (4) 1959

    Show Answer


    Solution :    3
  43. Dry ice is the solid form of :
    (1) Air
    (2) Carbon di-oxide
    (3) Nitrogen
    (4) Water

    Show Answer


    Solution :    2
  44. The common name of sodium bicarbonate is
    (1) Soda ash
    (2) Baking soda
    (3) Soda lime
    (4) Baking powder

    Show Answer


    Solution :    2
  45. World’s largest producer of coffee is
    (1) Peru
    (2) Argentina
    (3) India
    (4) BrazilIf

    Show Answer


    Solution :    4
  46. If there is one million Mg2+ ions in MgCl2, how many chlo-.tio.e ions are there?
    (1) Two million
    (2) One million
    (3) Half a million
    (4) Ten million

    Show Answer


    Solution :    1
  47. The non-cooperation movement was called off due to
    (1) Jallianwalla Bagh Tragedy
    (2) Chauri Chaura Incident
    (3) Poona pact
    (4) Gandhi-Irwin pact

    Show Answer


    Solution :    2
  48. The instrument used to measure pressure
    (1)Anemometer
    (2) Aneroid Barometer
    (3) Hygrometer
    (4) Thermometer

    Show Answer


    Solution :    2
  49. The gas that causes suffocation and death when coal or coke is burnt in a closed room is
    (1) Methane
    (2) Ethane
    (3) Carbon monoxide
    (4) Carbon di-oxide

    Show Answer


    Solution :    3
  50. Which factor is necessary for the development of democratic institutions?
    (1) Strong military forces
    (2)Respect for individual rights
    (3)A one-party system
    (4) An agricultural economy

    Show Answer


    Solution :    2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx