GENERAL AWARENESS ( SSC CAPFs SI & CISF ASI EXAM, 23-06-2013 - Previous Year Paper )




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. If a film is operating at loss in the short-period in perfect combination, it should :
    (1) decrease the production and the price.
    (2) increase the production and the price
    (3) continue to operate as long as it covers even the variable costs.
    (4) shut-down and leave the industry

    Show Answer

    Solution:3
  2. For which one of the following commissions, there is no provision in the Indian Constitution ?
    (1) Election Commission
    (2) Finance Commission
    (3) Planning Commission
    (4) Union Public Service Commission

    Show Answer

    Solution:3
  3. Which one of the following statements about PYROLYSIS, which is a process for solid waste treatment is incorrect?
    (1) It converts the waste into solid, liquid and gas of which the resultant liquid and gas can be used to produce energy.
    (2) The process occurs at a temperature above 430°C at atmospheric pressure.
    (3) The process occurs under high pressure at temperature above 430° C.
    (4) It is a thermochemical decomposition of organic waste

    Show Answer

    Solution:2
  4. Which Sultan received a robe of honour from the caliph ?
    (1) Ala-ud-din Khilji
    (2) Iltutmish
    (3) Balban
    (4) Qutub-ud-din Aibak

    Show Answer

    Solution:2
  5. Sugathakumari chosen for the award of the Saraswati Sam-man 2012 is an eminent poetess in
    (1) Kannada
    (2) Tamil
    (3) Telugu
    (4) Malayalam

    Show Answer

    Solution:4
  6. Which one of the following is not a line of demarcation between two countries?
    (1) International Date Line
    (2) MacMahon Line
    (3) Radcliffe Line
    (4) Durand Line

    Show Answer

    Solution:1
  7. Which of the following supports particle nature of photons ?
    (1) Diffraction
    (2) Polarization
    (3) Photoelectric effect
    (4) Interference

    Show Answer

    Solution:3
  8. Which country won the Sultan Azlan Shah Hockey tournament in Malaysia in March 2013?
    (1) Malaysia
    (2) New Zealand
    (3) India
    (4) Australia

    Show Answer

    Solution:4
  9. The heaviest naturally occurring element is:
    (1) Mercury
    (2) Polonium
    (3) Thorium
    (4) Uranium

    Show Answer

    Solution:4
  10. Which of the following is not an operating system ?
    (1) Multi user-Single tasking
    (2) Single user- Single tasking
    (3) Single user-Multitasking
    (4) Multi user-Multitasking

    Show Answer

    Solution:1
  11. Which one of the following languages is not specified in the Eighth schedule of the Indian Constitution ?
    (1) Urdu
    (2) English
    (3) Sindhi
    (4) Sanskrit

    Show Answer

    Solution:2
  12. Haptens are:
    (1) Pseudoantigens
    (2) Incomplete antigens
    (3) Antibodies
    (4) Isoantigens

    Show Answer

    Solution:2
  13. Which state in India occupies the same ranking position in respect of area and population?
    (1) Manipur
    (2) Meghalaya
    (3) Nagaland
    (4) Gujarat

    Show Answer

    Solution:2
  14. Sulphur dioxide bleaches colouring matter by :
    (1) Reduction
    (2) Dehydration
    (3) Decomposition
    (4) Oxidation

    Show Answer

    Solution:1
  15. Which of the following elements is not radio-active ?
    (1) Radium
    (2) Plutonium
    (3) Zirconium
    (4) Uranium

    Show Answer

    Solution:3
  16. Wilting of plants occurs due to excessive :
    (1) Respiration
    (2) Guttati on
    (3) Absorption
    (4) Transpiration

    Show Answer

    Solution:4
  17. Gypsum is used for improvement of:
    (1) Alkaline soils
    (2) Saline soils
    (3) Podsols
    (4) Acidic soils

    Show Answer

    Solution:2
  18. Which of the following is an indirect tax ?
    (1) Capital Gains Tax
    (2) Excise Duty
    (3) Wealth Tax
    (4) Estate Duty

    Show Answer

    Solution:2
  19. Indicate the correct arrangement for electromagnetic radiation in order of their increasing wavelength.
    (1) Microwave, infrared, visible. X-rays
    (2) X -rays, visible, infrared, microwave
    (3) Visible, infrared, microwave, X-rays
    (4) X - rays, infrared, visible, microwave .

    Show Answer

    Solution:4
  20. Where was the Fifth BRICS Summit hosted by South Africa in March 2013?
    (1) Durban
    (2) Johannesburg
    (3) Pretoria
    (4) Cape Town

    Show Answer

    Solution:1
  21. Lake formed in a cut off river, meander is called:
    (1) Playa Lake
    (2) Meteoric Lake
    (3) Ox-Bow Lake
    (4) Crater Lake

    Show Answer

    Solution:3
  22. The rapidly growing mass of phytoplankton covering the surface water of a lake or pond is known as:
    (1) Eutrophication
    (2) Water bloom
    (3) Water pollution
    (4) Water hyacinth

    Show Answer

    Solution:1
  23. Which is the leading state in India in "Ship Breaking" industry ?
    (1) Tamil Nadu
    (2) Maharashtra
    (3) Gujarat
    (4) West Bengal

    Show Answer

    Solution:3
  24. The telephone line is connected through the................. on the computer.
    (1) USB
    (2) Modem
    (3) Ethernet
    (4) PS2

    Show Answer

    Solution:2
  25. In the nuclear reactors, moderators are used to :
    (1) Accelerate neutrons
    (2) Absorb the neutrons
    (3) Slow down the neutrons
    (4) Generate neutrons

    Show Answer

    Solution:3
  26. When Margaret Thatcher was P.M. with which country Britain waged a war to regain control of Falkland Islands ?
    (1) Chile
    (2) Argentina
    (3) Brazil
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution:2
  27. Match the following
    (a) Chalukyas
    (b) Hoysalas
    (c) Rashtrakutas
    (d) Kakatiyas
    (i) Malkhed
    (ii)Vatapi
    (iii) Warangal
    (iv) Dwarasamudra
    (1) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
    (2) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
    (3) (a)-(1), (d)-(iv)
    (4) (b)-(ii), (c)- (iv), (d)-(i)

    Show Answer

    Solution:1
  28. Wings of birds are:
    (1) Modified hind limbs
    (2) New structure
    (3) Integumentary outgrowth
    (4) Modified fore limbs

    Show Answer

    Solution:4
  29. The world's tallest statue of Mahatma Gandhi is in
    (1) Champaran
    (2) Patna
    (3) Lucknow
    (4) Rajkot

    Show Answer

    Solution:2
  30. Which one of the following is the principal source of information on Asoka's campaign against Kalinga ?
    (1) Pillar Edict VII
    (2) Mahavamsa
    (3) Divyavadana
    (4) Rock Edict XIII

    Show Answer

    Solution:4
  31. Gandhi's concept of Trusteeship:
    (1) Recognises right of private ownership of property
    (2) Transforms the capitalistic society into an egalitarian one
    (3) Excludes legislative regulation of the ownership and use of wealth
    (4) Does not fix minimum or maximum income

    Show Answer

    Solution:2
  32. Spontaneous change is one in there is:
    (1) A lowering of entropy
    (2) A lowering of free energy
    (3) Increase in free energy
    (4) An increase in Internal energy

    Show Answer

    Solution:2
  33. Among the following states, which one has adopted the "Neem" tree as the state tree ?
    (1) Maharashtra
    (2) Tamil Nadu
    (3) Kerala
    (4) Andhra Pradesh

    Show Answer

    Solution:4
  34. Contour line is the imaginary line joining places of equal :
    (1) Rainfall
    (2) Humidity
    (3) Elevation
    (4) Temperature

    Show Answer

    Solution:3
  35. Who is the Chairperson of the National Green Tribunal ?
    (1) Justice J. S. Verma
    (2) Justice Swatantra Kumar
    (3) Justice K.G. Balakrishnan
    (4) Justice Markandey Singh

    Show Answer

    Solution:2
  36. Which is the first state in India to enact the Food Security Act ?
    (1) Chhattisgarh
    (2) Gujarat
    (3) Tamil Nadu
    (4) Bihar

    Show Answer

    Solution:1
  37. Which article of the Indian Constitution provides for equal opportunities for all citizen in Public employment ?
    (1) Article-22
    (2) Article-16
    (3) Article-20
    (4) Article-25

    Show Answer

    Solution:2
  38. Sandstone is metamorphosed to :
    (1) Shale
    (2) Slate
    (3) Quartzite
    (4) Marble

    Show Answer

    Solution:3
  39. Taxes on professions can be levied by :
    (1) State government only
    (2) both by state and union government
    (3) by panchayats only
    (4) Union government only

    Show Answer

    Solution:1
  40. Which one of the following is opposite to democratic state ?
    (1) Despotism
    (2) Republic
    (3) Socialism
    (4) Monarchy

    Show Answer

    Solution:1
  41. Which one is not a function of money ?
    (1) Transfer of value
    (2) Store of value
    (3) Price stabilisation
    (4) Value measurement

    Show Answer

    Solution:3
  42. Instrument used to study the behaviour of a vibrating string is :
    (1) Barometer
    (2) Hydrometer
    (3) Hygrometer
    (4) Sonometer

    Show Answer

    Solution:4
  43. Match the following :
    (a) Hunter's Commission
    (b) Wardha Scheme
    (c) University's Act
    (d) Radhakrishnan Commission
    (i) 1948
    (ii) 1904
    (iii)1937
    (iv) 1882
    (1) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(i)
    (2) (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(i)
    (3) (a)-(iii) (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)
    (4) (a)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

    Show Answer

    Solution:4
  44. The casual organism of Polio is :
    (1) A fungi
    (2) A virus
    (3) A worm
    (4) A bacteria

    Show Answer

    Solution:2
  45. Panda belongs to the same family as that
    (1) Kangaroo
    (2) Porcupine
    (3) Whale
    (4) Bear

    Show Answer

    Solution:4
  46. "Closed Economy" means:
    (1) no provision for public sector
    (2) no provision for private sector
    (3) economy policy not well defined
    (4) a country having no imports and exports

    Show Answer

    Solution:4
  47. The Gandhara art flourished under :
    (1) the Kushanas
    (2) the Satavahanas
    (3) the Guptas
    (4) the Mauryas

    Show Answer

    Solution:1
  48. At "Break-even point",
    (1) the industry is in equilibrium in the long-run.
    (2) the producers suffers the minimum losses
    (3) the seller earns maximum profit
    (4) the firm is at zero-profit point

    Show Answer

    Solution:4
  49. Who said : "Where there is no law, there is no freedom"?
    (1) Bentham
    (2) Lenin
    (3) Marx
    (4) Locke

    Show Answer

    Solution:4
  50. Which one of the following statements about the Chief Justice of India (CJI) is not correct ?
    (1) He appoints the Chief Justice of all High Courts.
    (2) The WI administers the oath of office to the President
    (3) When both the offices of the President and Vice-President fall vacant simultaneously, the WI discharges the duties of the President.
    (4) The WI can hold his office till he attains the age of 65 years.

    Show Answer

    Solution:1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment