GENERAL AWARENESS ( SSC (10+2) STENOGRAPHER GRADE ‘C’ & ‘D’ EXAM, 31-07-2016 – Previous Year Paper )

0

  Reasoning ||  General Awareness  ||  English Language

GENERAL  AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

  1. The capital of Yadava Kings was
    (1) Devagiri
    (2) Varanasi
    (3) Kanchipuram
    (4) Krishnagiri

    Show Answer


    Answer :   1
  2. The fall of Bastille is associated with the
    (1) Russian Revolution of November, 1917
    (2) French Revolution of 1789
    (3) American War of Independence
    (4) Greek War of Independence

    Show Answer


    Answer :    2
  3.  Which Governor General was called as the ‘Father of Local Self-Government’ in India?
    (1) Lord Wellesley
    (2) Lord Canning
    (3) Lord William Bentinck
    (4) Lord Ripon

    Show Answer


    Answer :   4
  4. “The Three Emperors’ League”, 1873 was also known as
    (1) Dreikaiserbund Treaty
    (2) Triple Alliance
    (3) Reinsurance Treaty
    (4) The Dual Alliance

    Show Answer


    Answer :    1
  5. Panditraj Jagannath was the poet laureate of which of the following rulers?
    (1) Akbar
    (2) Shah Jahan
    (3) Aurangzeb
    (4) Humayun

    Show Answer


    Answer :   2
  6. Which of the following is formed out of volcanic eruptions in India?
    (1) Deccan Plateau
    (2) Lakshadweep Islands
    (3) Western Ghats
    (4) Himalayas

    Show Answer


    Answer :   1
  7. The supply-side measure to control inflation is
    (1) Reducing public expenditure
    (2) Price control through Public Distribution System
    (3) Higher taxation to mop up liquidity
    (4) Credit control

    Show Answer


    Answer :   2
  8. The Ability Principle of Taxation is given by
    (1) Adam Smith
    (2) Edgeworth
    (3) Joan Robinson
    (4) J.S.Mill

    Show Answer


    Answer :   1
  9. ‘World Economic Report’ is published by
    (1) World Bank
    (2) UNDP
    (3) IMF
    (4) UNCTAD

    Show Answer


    Answer :   3
  10. ‘Galloping Inflation’ is also known as
    (1) Walking Inflation
    (2) Running Inflation
    (3) Hyper Inflation
    (4) Creeping Inflation

    Show Answer


    Answer :   3
  11. Average Fixed Cost Curve is
    (1) Upward sloping
    (2) ‘U’ shaped
    (3) ‘V’ shaped
    (4) Downward sloping

    Show Answer


    Answer :   4
  12. Article 368 of the Indian Constitution deals with
    (1) Emergency Provisions
    (2) Right to Primary Education
    (3) Right to Information
    (4) Amending Procedure

    Show Answer


    Answer :   4
  13. Who among the following proposed the suggestion for a Constituent Assembly first in 1935?
    (1) Nehru
    (2) Gandhi
    (3) J.P. Narayan
    (4)M. N. Roy

    Show Answer


    Answer :   4
  14. According to Paul Appleby the quality of good administrators is
    (1) Intelligence
    (2) Integrity
    (3) Loyalty
    (4) Self-confidence

    Show Answer


    Answer :   4
  15. Which of the following works of Plato is primarily a ‘treatise’ on justice ?
    (1)Phaedo
    (2) The Statesman
    (3) The Republic
    (4) Apology

    Show Answer


    Answer :   3
  16. Who was referred to as the “Ambassador of Hindu-Muslim Unity” by Sarojini Naidu ?
    (1) Muhammad Ali Jinnah
    (2) Abdul Ghaffar Khan
    (3) Shaukat Ali
    (4) Maulana Azad

    Show Answer


    Answer :   1
  17. Which one of the following is commonly known as ‘Pond Silk’?
    (1) Spirogyra
    (2) Rhizopus
    (3) Yeast
    (4) Ulothrix

    Show Answer


    Answer :   1
  18. `Gynecomastia’ is
    (1) Development of hair on ears in males
    (2) Increased height in females
    (3) Development of an extra finger in females
    (4) Development of breasts in males

    Show Answer


    Answer :   4
  19. The highest concentration of urea is found in
    (1) Hepatic portal vein
    (2) Dorsal aorta
    (3) Hepatic vein
    (4) Renal vein

    Show Answer


    Answer :   3
  20. Terrigenous deposits are found in
    (1) Deep Sea Plain
    (2) Ocean Trenches
    (3) Rift Valley
    (4) Continental Shelf and Slope

    Show Answer


    Answer :   4
  21. Which of the following is the only volcanic peak in Antarctica?
    (1) Mt. Blanc
    (2) Mt. Erebus
    (3) Mt. Elbrus
    (4) Mt. Cook

    Show Answer


    Answer :   2
  22. Who laid the foundation of the `School of Possibilism’?
    (1) Brunches
    (2) La Blache
    (3) Humboldt
    (4) Ratzel

    Show Answer


    Answer :   2
  23. The lysimeter helps in the estimation of
    (1) Evapotranspiration
    (2) Relative humidity
    (3) Vapour pressure
    (4) Wind direction

    Show Answer


    Answer :   1
  24. Compounds that are needed for enzymes to function properly are
    (1) Steroids
    (2) Vitamins
    (3) Heavy metals
    (4) Buffers

    Show Answer


    Answer :  2
  25. Heavy water is
    (1) Deuterium
    (2) Rain water
    (3) Tritium oxide
    (4) Deuterium oxide

    Show Answer


    Answer :   4
  26. To prevent damage from lightning, lightning conductors are used on tall structures. The lightning conductor
    (1) should be made of a good conductor but can be of any shape
    (2) should be in the form of a vertical rod
    (3) can be of any shape
    (4) should be made of a good conductor like copper with sharp-pointed edges

    Show Answer


    Answer :   4
  27. Infrared radiations are detected by
    (1) Pyrometer
    (2) N an ometer
    (3) Photometer
    (4) Spectrometer

    Show Answer


    Answer :    3
  28. Beta rays emitted by a radioactive material are
    (1) The electrons orbiting around the nucleus
    (2) Charged particles emitted by nucleus
    (3) Neutral particles
    (4) Electromagnetic radiations

    Show Answer


    Answer :   2
  29. Which of the following computer memories is non-volatile ?
    (1) DRAM
    (2) SRAM
    (3) ROM
    (4) RAM

    Show Answer


    Answer :   3
  30. In present day computing, which code is used and is accepted worldwide?
    (1) ASCII
    (2) Hollerith Code
    (3) EBCDIC
    (4) ISCII

    Show Answer


    Answer :    1
  31. Which of the following is the strongest base in aqueous solution ?
    (1) Diethylamine
    (2) Triethylamine
    (3) Ammonia
    (4) Ethylamine

    Show Answer


    Answer :   1
  32. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is
    (1) Xenon
    (2) Krypton
    (3) Argon
    (4) Helium

    Show Answer


    Answer :   4
  33. ‘Cryogenics’ is the study of
    (1) High temperature
    (2) Superconductor
    (3) Production of fuels
    (4) Low temperature

    Show Answer


    Answer :   4
  34. Which of the following is called the ‘land of one thousand lakes’?
    (1) Sweden
    (2) Greenland
    (3) U.S.A.
    (4) Finland

    Show Answer


    Answer :   4
  35. The tree popularly known as `Green Gold’, but which is an ecological disaster, is
    (1) Banyan
    (2) Peepal
    (3) Eucalyptus
    (4) None of these

    Show Answer


    Answer :   3
  36. Garampani Sanctuary is located at
    (1) Diphu, Assam
    (2) Gangtok, Sikkim
    (3) Kohima, Nagaland
    (4) Junagarh, Gujarat

    Show Answer


    Answer :   1
  37. Which one of the following is not an artificial sweetener ?
    (1) Fructose
    (2) Saccharin
    (3) Sucralose
    (4) Aspartame

    Show Answer


    Answer :   1
  38. An acid having basicity one is
    (1) Sodium dihydrogen phosphate
    (2) Disodium hydrogen phosphate
    (3) Sodium phosphate
    (4) Phosphoric acid

    Show Answer


    Answer :   2
  39. Which one of the following vegetable oils is used in the manufacture of paints?
    (1) Palm oil
    (2) Sunflower oil
    (3) Linseed oil
    (4) Cottonseed oil

    Show Answer


    Answer :   3
  40. Acid rain is caused by the pollution of environment by
    (1) Carbon monoxide and Carbon dioxide
    (2) Ozone and Carbon dioxide
    (3) Nitrous oxide and Sulphur dioxide
    (4) Carbon dioxide and Nitrogen

    Show Answer


    Answer :   3
  41. Which of the following is not a gaseous air pollutant?
    (1) Oxides of nitrogen
    (2) Hydrocarbon
    (3) Smoke
    (4) Oxides of sulphur

    Show Answer


    Answer :   2
  42. The novel ‘When the River Sleeps’ is written by
    (1) Anuradha Roy
    (2) Vikram Seth
    (3) Shobhaa De
    (4) Easterine Kire

    Show Answer


    Answer :   4
  43. In which country did the world’s first organised motor race occur?
    (1) Germany
    (2) U.S.A.
    (3) Portugal
    (4) France

    Show Answer


    Answer :   4
  44. Who won the prestigious Gujar Mal Modi Award for Innovative Science and Technology for the year 2015?
    (1) Prof. Mustansir Barma
    (2) G.M. Reddy
    (3) Vivekanand Kain
    (4) Amalendu Krishna

    Show Answer


    Answer :   1
  45. ‘Entomology’ is the science that studies
    (1) Behaviour of human beings
    (2) Formation of rocks
    (3) Insects
    (4) None of these

    Show Answer


    Answer :   3
  46. Which country uses the Sire as its currency?
    (1) Ethiopia
    (2) Togo
    (3) Eritrea
    (4) Estonia

    Show Answer


    Answer :   1
  47. How many Nobel Prize Awards are awarded each year?
    (1) 5
    (2) 7
    (3) 4
    (4) 6

    Show Answer


    Answer :   4
  48. Wellington Trophy is associated with
    (1) Rowing
    (2) Chess
    (3) Hockey
    (4) Bridge

    Show Answer


    Answer :   1
  49. World Autism Awareness Day is observed on
    (1) 2nd April
    (2) 3rd April
    (3) 5th April
    (4) 1st April

    Show Answer


    Answer :   1
  50. Who invented the ‘World Wide Web’ ?
    (1) Tim Berners-Lee
    (2) Martin Cooper
    (3) R. Samuel Tomlinson
    (4) Charles Babbage

    Show Answer


    Answer :   1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx