GENERAL AWARENESS ( SSC (10+2) STENOGRAPHER GRADE ‘C’ & ‘D’ EXAM, 31-01-2016 – Previous Year Paper )

0

  Reasoning ||  General Awareness  ||  English Language

GENERAL  AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

  1. 40° N latitude acts as demarcation line between
    (1) North and South Vietnam
    (2) Egypt and Sudan
    (3) North and South Korea
    (4) USA and Canada

    Show Answer


    Answer :   4
  2. August Weismann proposed
    (1) Natural selection theory
    (2) Inheritance of acquired character
    (3) Modern synthetic theory
    (4) Germ plasm theory

    Show Answer


    Answer :   4
  3. Which blood vessels carry pure blood from the lungs to the heart?
    (1) Pulmonary arteries
    (2) Pulmonary veins
    (3) Cardiac artery
    (4) Cardiac vein

    Show Answer


    Answer :   2
  4. Lakes which contain high concentration of humic acid in water is
    (1) Dystrophic lakes
    (2) Deep ancient lakes
    (3) Desert salt lekes
    (4) Volcanic lakes

    Show Answer


    Answer :   1
  5. Kala—azar is transmitted by
    (1) Sand fly
    (2) Tsetse fly
    (3) Black flies
    (4) Mites

    Show Answer


    Answer :   1
  6. Which of the following breeds of chicken belongs to Mediterranean class?
    (1) Brahma
    (2) Sussex
    (3) Leghorn
    (4) Sustra lorp

    Show Answer


    Answer :   3
  7. Fibrinogen is converted into fibrin by
    (1) thrombin
    (2) prothrombin
    (3) thrombokinase
    (4) thromboplastin

    Show Answer


    Answer :   1
  8. Among the following quantities which one has dimensions different from the remaining three?
    (1) Energy per unit volume
    (2) Force per unit area
    (3) Product of voltage and charge per unit volume
    (4) Angular momentum per unit mass

    Show Answer


    Answer :   4
  9. Bernoulli’s theorem is a statement of the conservation of
    (1) Mass
    (2) Energy
    (3) Linear momentum
    (4) Pressure

    Show Answer


    Answer :   2
  10. When the velocity of a body is doubled
    (1) its K.E. is doubled.
    (2) its P.E. is doubled.
    (3) its momentum is doubled
    (4) its acceleration is doubled.

    Show Answer


    Answer :   3
  11. A bag is dropped from an aeroplane flying horizontally at a constant speed. Neglecting air resistance, where will the aeroplane be when the bag reaches the ground?
    (1) Directly above the bag
    (2) Ahead of the bag
    (3) Behind the bag
    (4) Data is not sufficient

    Show Answer


    Answer :   1
  12. Which of the following units used to measure the speed of a computer?
    (1) SYPS
    (2) MIPS
    (3) BAUD
    (4) Byte

    Show Answer


    Answer :   2
  13. DHCP is mainly used to
    (1)Provide IP address automatically to the devices
    (2) Routing
    (3) Converting IP address to domain name
    (4) Multicasting

    Show Answer


    Answer :   1
  14. Match each element with its property
    Property
    (a) A dark red liquid
    (b) A metal used in jewellery
    (c) A totally inert gas
    (d) A reactive metal that explodes in water
    Element
    (i) Neon
    (ii) Bromine
    (iii) Sodium
    (iv) Gold
    (v) Nitrogen
    .       a   b     c   d
    (1) (i) (iii) (iv) (v)
    (2) (ii) (iv) (i) (iii)
    (3) (iii) (ii) (v) (iv)
    (4) (i) (ii) (iii) (iv)

    Show Answer


    Answer :   2
  15. The chemical name of quick lime is
    (1) Calcium hydroxide
    (2) Calcium oxide
    (3) Calcium chloride
    (4) Calcium carbonate

    Show Answer


    Answer :   2
  16. Which of the following are used to prepare the main storage (starch) form of food in plants?
    (1) Carbon dioxide and oxygen
    (2) Water and oxygen
    (3) Carbon dioxide and nitrogen
    (4) Carbon dioxide and water

    Show Answer


    Answer :   4
  17. The antacid marketed as milk of magnesia has as main ingredient:
    (1) MgCO3
    (2) MgSO4
    (3) Mg(OH)2
    (4) MgCl2

    Show Answer


    Answer :   3
  18. Which one among the following books is centered around `environment’?
    (1) The Late, Great Planet Earth
    (2) Silent Spring
    (3) Here I Stand
    (4) And Then One Day

    Show Answer


    Answer :   2
  19. An international movement with its motto to save the world by involving itself with environmental problems is
    (1) Green—field
    (2) Green—peace
    (3) Clean—En
    (4) Eco—friend

    Show Answer


    Answer :   2
  20. Presence of excess fluorine in water causes.
    (1) Fluorosis
    (2) Dental Cavity
    (3) Tooth Decay
    (4) Respiratory disease

    Show Answer


    Answer :   1
  21. It is reported that there is an ongoing decrease in the pH value of ocean water because of global warming. It happens due to
    (1) Larger uptake of CO, by ocean water.
    (2) Lesser uptake of CO, by ocean water.
    (3) Larger uptake of atmospheric nitrogen by ocean water
    (4) Lesser uptake of atmospheric nitrogen by ocean water.

    Show Answer


    Answer :   1
  22. The largest tea growing country in the World is
    (1) Sri Lanka
    (2) China
    (3) India
    (4) Brazil

    Show Answer


    Answer :   2
  23. The first person ever to reach the South Pole was
    (1) Amundsen
    (2) Peary
    (3) Magellan
    (4) Amerigo Vespucci

    Show Answer


    Answer :   1
  24. Who amongst the following is the author of the book ‘Name Sake’?
    (1) Vikram Seth
    (2) Jhumpa Lahiri
    (3) Kiran Desai
    (4) Shobha De

    Show Answer


    Answer :   2
  25. National Science Day is ob-served on
    (1) 5th January
    (2) 28th February
    (3) 14th March
    (4) 2nd June

    Show Answer


    Answer :   2
  26. The largest proven oil reserve of the world lies in
    (1) Venezuela
    (2) Saudi Arabia
    (3) Iran
    (4) Iraq

    Show Answer


    Answer :   1
  27. The book ‘Gokhale, My Political Guru’ was written by
    (1) M.A. Jinnah
    (2) M.K. Gandhi
    (3) Shaukat Ali
    (4) C.R. Das

    Show Answer


    Answer :   2
  28. Kudankulam Project is located in which state?
    (1) Karnataka
    (2) Tamil Nadu
    (3) Telangana
    (4) Kerala

    Show Answer


    Answer :   2
  29. Who was the first black actor to win Oscar?
    (1) Eddie Murphy
    (2) Wesley Snipes
    (3) Sidney Poitiers
    (4) Morgan Freeman

    Show Answer


    Answer :   3
  30. Which was the first National News Agency of free India?
    (1) The Indian Review
    (2) The Free Press of India
    (3)The Associated Press of India
    (4) None of these

    Show Answer


    Answer :   4
  31. The original name of `Mahabharata’ is
    (1) Kathasaritsagar
    (2) Jai Samhita
    (3) Rajtarangini
    (4) Bharat Katha

    Show Answer


    Answer :   2
  32. Who fixes the REPO rate in India?
    (1) RBI — Reserve Bank of India
    (2) IMF — International Monetary Fund
    (3) WTO — World Trade Organization
    (4) SEBI — Securities and Ex-change Board of India

    Show Answer


    Answer :   1
  33. An indirect instrument of monetary policy is
    (1) Bank rate
    (2) Cash reserve ratio
    (3) Open market operations
    (4) Statutory liquidity ratio

    Show Answer


    Answer :   3
  34. Which of the following is related to horticulture?
    (1) Operation flood
    (2) Golden revolution
    (3) Green revolution
    (4) White revolution

    Show Answer


    Answer :   2
  35. One of the following is NOT a component of foreign exchange reserves in India
    (1) Foreign exchange assets of RBI
    (2) Foreign exchange assets of government
    (3) Gold stock of RBI
    (4) SDR holdings of government

    Show Answer


    Answer :   2
  36. The market system in which there are only two buyers facing a large number of sellers is called
    (1) duopoly
    (2) oligopoly
    (3) monopsony
    (4) duopsony

    Show Answer


    Answer :   4
  37. The term “politics” was first used by
    (1) Aristotle
    (2) Socrates
    (3) Plato
    (4) John Locke

    Show Answer


    Answer :   1
  38. Who first gave the concept of “Distributive Justice”?
    (1) Plato
    (2) Aristotle
    (3) Machiavelli
    (4) Locke

    Show Answer


    Answer :   2
  39. The reorganization of states on linguistic basis was done in
    (1) 1950
    (2) 1951
    (3) 1952
    (4) 1956

    Show Answer


    Answer :   4
  40. Arrange the names of the President in the order they served.
    (1)N.S. Reddy, Gyani Zail Singh, R. Venkataraman, Dr. Shankar Dayal Sharma
    (2) N.S. Reddy, R. Venkataraman, Gyani Zail Singh, Dr. Shankar Dayal Sharma
    (3) N.S. Reddy, Dr. Shankar Dayal Sharma, R. Venkataraman, Gyani Zail Sing
    (4)R. Venkataraman, Dr. Shankar Dayal Sharma, Gyani Zail, Singh, N.S. Reddy

    Show Answer


    Answer :   1
  41. Bodo and Dogri were added in the 8th Schedule by the following amendment :
    (1) 81st Amendment
    (2) 85th Amendment
    (3) 91st Amendment
    (4) 92nd Amendment

    Show Answer


    Answer :   4
  42. Who among the following was responsible for the founding of the Anglo—Muhammadan Oriental College?
    (1) Sir Sayyid Ahmad Khan
    (2) Yusuf Ali
    (3) Muhammad Iqbal
    (4) Altaf Husain

    Show Answer


    Answer :   1
  43. Sir Eyre Coote was associated with which of the following?
    (1) Battle of Wandiwash
    (2) Battle of Adyar
    (3) Battle of Ambur
    (4) Seize of Arcot

    Show Answer


    Answer :   1
  44. Which among the following inscription is known as Prayaga Prashasti?
    (1) Mehrauli Inscription
    (2) Allahabad Pillar Inscription
    (3) Hathigumpha Inscription
    (4) Aihole Inscription

    Show Answer


    Answer :   1
  45. Which of the following pair is NOT correctly matched?
    (1) Marco Polo — Italy
    (2) Alberuni — Uzbekistan
    (3) Ibn Batuta — Morocco
    (4) Nikitin — Samarkand

    Show Answer


    Answer :   4
  46. Which among the following is related to Sadr—us—Sadr?
    (1) Military administration
    (2) Land revenue
    (3) Ecclesiastical matters
    (4) Judicial administration

    Show Answer


    Answer :   3
  47. The book ‘Problem of Human Geography’ was written by
    (1) Albert Demangeon
    (2) De Mortonne
    (3) Jean Brunches
    (4) None of these

    Show Answer


    Answer :   1
  48. Philadelphia is famous for
    (1) Ship—building
    (2) Silk textiles
    (3) Locomotives
    (4) Dairy industry

    Show Answer


    Answer :   3
  49. The island of Honshu in Japan is famous for
    (1) Coal
    (2) Iron ore
    (3) Oil
    (4) Diamonds

    Show Answer


    Answer :   2
  50. ‘Intervening opportunities model’ was proposed by
    (1) E.S. Lee
    (2) S.A. Stouffer
    (3) Revenstein
    (4) Davis

    Show Answer


    Answer :   2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx