GENERAL AWARENESS (SBI & SBI Associates Clerk Exam, 25-11-2007- Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. India on June 30, 2007, signed the inter-governmental agreement on the 80,900 km long trans-Asian railway. This railway proposes to connect............. nations across the world.
    (1) 12
    (2) 18
    (3) 24
    (4) 28
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  2. The Union Health and Family Welfare Ministry, on June 30, 2007, approved the proposal for com-
    pulsory rural posting for .
    (1) Doctors
    (2) School teachers
    (3) Bank Probationers
    (4) Civil Servants
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  3. In which of the following countries did IGNOU (Indira Gandhi National Open University), on June 10, 2007, launch its MBA programme ?
    (1) Sri Lanka
    (2) Ethiopia
    (3) Congo
    (4) Belarus
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  4. The Union Minister who was, on June 10. 2007, presented the honorary doctorate in business administration by the Leeds Metropolitan University of the United Kingdom is
    (1) Lalu Yadav
    (2) P. Chidarnbaram
    (3) Praful Patel
    (4) Jairam Ramesh
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  5. Hong Kong recently celebrated in grandious manner the anniversary marking a decade of its return to the Chinese rule. When was the anniversary celebrated ?
    (1) June 15, 2007
    (2) June 21, 2007
    (3) June 26, 2007
    (4) July 1, 2007
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  6. The Nepal Rashtra Bank Governor against whom the Commission for Investigation of Abuse of Authority (CIAA), a constitutional anti-graft body, on June 30, 2007, filed a case for serious financial crimes is -
    (1) Bijaya Nath Bhattarai
    (2) Krishna Bahadur Sherpa
    (3) Manikchand Koirala
    (4) Dipak Gaurav Shreshtha
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  7. The asylum seeker Nigerian immigrant who, on June 30, 2007, became the first black mayor of Ireland is
    (1) Patrick Sihuli
    (2) Daniel Croft Museveni
    (3) Rotimi Adebari
    (4) Phillips Brian Boothlezi
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  8. On which of the following days did East Timor went to polls to elect their representatives in Parliament ?
    (1) June 20, 2007
    (2) July 1, 2007
    (3) June 30, 2007
    (4) June 21, 2007
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  9. The team which beat Punjab in the finals on June 30, 2007. to win the St. Joseph's - TNHA junior National men's hockey championship at Chennai is?
    (1) Air India
    (2) Indian Bank
    (3) Orissa
    (4) Punjab National Bank
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  10. Rafael Nadal reasserted his supremacy on clay on June 10, 2007, with a victory over Roger Federer in the French Open final in Paris. To which country does Nadal belong ?
    (1) Sweden
    (2) Argentina
    (3) Spain
    (4) Australia
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  11. The team which thrashed Indian Overseas Bank on June 10, 2007, to win the Daily Thanthi Trophy (volleyball) is
    (1) Punjab National Bank
    (2) Canara Bank
    (3) Indian Bank
    (4) State Bank of India
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  12. The 23-year old tennis player who beat Karan Rastogi on June 9, 2007, to win the ONGC $10,000 ITF Futures men's tennis tournament in Dehradun is
    (1) Abhishek Tiwary
    (2) Prakash Amritraj
    (3) Mrinal Singh
    (4) Chandana Mathur
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  13. The Hyderabad-based marketer of dairy products which on June 30, 2007, launched 'Fresh 0' chain of retail stores in Chennai is—
    (1) Crisp Foods
    (2) Foodie
    (3) Fresh n' Healthy
    (4) Heritage Foods
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  14. The project launched by IBM, the leading information technology company, in India on June 8, 2007, to help companies reduce their energy consumption by almost 50 per cent is
    (1) Big Green
    (2) Power Saver
    (3) Big Saver
    (4) Green Power
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  15. On which of the following dates did the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) allowed operators offering global services, access to submarine cable landing stations, a move that can lower international bandwith tariffs ?
    (1) June 2, 2007
    (2) June 5, 2007
    (3) June 7, 2007
    (4) June 9, 2007
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  16. On June 7, 2007, the Securities and Exchange Board of India sus, pended the certificate of registration of
    a. Woodstock Securities
    b. Omega Equities
    c. Woodstock Broking
    d. Garner Securities
    Select the correct answer using the codes given below
    (1) a, b, c and d
    (2) a, b and c
    (3) b and c
    (4) a and d
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  17. The former Delhi Chief Minister and senior Bharatiya Janata Party leader Sahib Singh Varma was killed onJune 30, 2007, in a road accident in the............ district of Rajasthan.
    (1) Jodhpur
    (2) Jaipur
    (3) Alwar
    (4) Sikar
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  18. The Glasgow international airport was in international news on June 30, 2007, when a Cherokee Jeep in flames crashed into the airport terminal building. Where is this airport located?
    (1) United Kingdom
    (2) Scotland
    (3) Ireland
    (4) Sweden
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  19. The senior Indian Administrative Service officer who was, on June 30, 2007, appointed as the new State Chief Secretary of Rajasthan, is
    (1) D. C. Samant
    (2) Vinod Paharia
    (3) Anil Vaish
    (4) Pushkar Verma
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  20. The Indian city which on June 7, 2007. found its place in the watch list of 100 most endangered sites across the world for 2008 by the New York based World Monuments Fund (WMF) is
    (1) Kanpur
    (2) Srinagar
    (3) Kolkata
    (4) Patna
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  21. Which of the following countries rejected, on June 9, 2007, India's plea for the extradition of Bofors case accused Ottavio Quattrochi to the country ?
    (1) Argentina
    (2) Portugal
    (3) Mexico
    (4) Italy
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  22. The state government which on June 9, 2007. gave administrative clearance to the proposed 1000-MW Kali Sindh Super thermal power project is
    (1) Madhya Pradesh
    (2) Rajasthan
    (3) Gujarat
    (4) Chhattisgarh
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  23. Consider the following icons of Indian cinema :
    a. Amitabh Bachchan
    b. Shahan a Azmi
    c. Yash Chopra
    d. Javed Akhtar
    Who among the above-given personalities was/were presented an honorary doctorate by the Leeds Metropolitan University on June 9, 2007 ?
    Select the correct answer using the codes given below :
    (1) a, b and c
    (2) b, c and d
    (3) a, b, c, and d
    (4) a and b
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  24. Which political party warned the United Progressive Alliance (UPA) on June 8, 2007, of a nation-wide agitation against setting up Special Economic Zones ?
    (1) Bahujan Samaj Party
    (2) Janata Dal (United)
    (3) Bharatiya Janata Party
    (4) Trinamool Congress
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  25. The European leader, who on June 10, 2007, called for creating a Eurasian alternative to the World Trade Organisation is
    (1) Angela Merkel
    (2) Vladimir Putin
    (3) Tony Blair
    (4) Nicolas Sarkozy
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  26. To whom did George Bush, the U.S. President, present a walking stick, hand curved by a former homeless man from Texas, on June 10, 2007 ?
    (1) Francois Mitterand
    (2) Atal Behan Vajapayee
    (3) Mikhail Gorbachev
    (4) Pope Benedict XVI
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  27. Which of the following countries on June 9, 2007, withdrew a controversial ordinance imposing sweeping curbs on media following nationwide protests ?
    (1) Myanmar
    (2) Pakistan
    (3) Croatia
    (4) Ghana
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  28. The Prime Minister of which of the following countries re-married on June 9, 2007 ?
    (1) Thailand
    (2) Combodia
    (3) Malaysia
    (4) Laos
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  29. Which of the following women teams, on June 9, 2007, annexed the Kalimark Trophy in the St. Joseph's P. John memorial all-India volleyball tournament in Chennai ?
    (1) Kerala State Electricity Board
    (2) Western Railway
    (3) Manipur State Electricity Board
    (4) Central Railway
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  30. Justin Henin claimed her third consecutive French Open title at Roland Garros on June 9, 2007. Whom did she beat to clinch the title ?
    (1) Alicia Molik
    (2) Mara Santangelo
    (3) Katarina Srebotnik
    (4) Ana Ivanovic
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  31. The legendary U.S. tennis player who was honoured with the International Tennis Federation's highest accolade, the Philippe Chatrier Award at Paris on June 7, 2007, is
    (1) Ivan Lendl
    (2) Bob Bryan
    (3) John McEnroe
    (4) Robin Amerlaan
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  32. The Cricket South Africa President who was on June 7, 2007, appointed as the acting President of the International Cricket Council following the death of Percy Sonn in May 2007, is
    (1) Ray Mali
    (2) Peter Combo
    (3) Ronald Zanu
    (4) Martin Slater
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  33. A meeting of the Nepal-India Exchange Committee took place in Kathmandu on June 7, 2007, to deal with problems related to sharing of electricity between the two countries. When was this Committee first established ?
    (1) 1988
    (2) 1990
    (3) 1992
    (4) 1994
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  34. The most significant oil and gas discoveries of the Oil and Natural Gas Commission (ONGC) as announced on June 7, 2007, is in the.............. basin.
    (1) Mahanadi
    (2) Godavari
    (3) Krishna
    (4) Tungabhadra
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  35. With which of the following Australian firms did, Sify, an Internet service provider, announced its tie-up on June 7, 2007 ?
    (I) C2 Company
    (2) Co2 Corporation
    (3) 04 Corporation
    (4) 02 Co
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  36. The U.S.-based Signet Solar on June 7, 2007, announced plans to invest $ 2 billion in India for establishing its manufacturing base. Which of the following Indian cities will serve as headquarters of the company for its Asian market ?
    (1) Mumbai
    (2) Bangalore
    (3) Chennai
    (4) Delhi
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  37. Which of the following recent Bollywood movies bagged the honour of 'Best Film' In the eighth IIFA Awards ceremony at Sheffield (Yorkshire) on June 9, 2007 ?
    (1) Lage Raho Munna Bhai
    (2) Omkara
    (3) Rang de Basanti
    (4) Krrish
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  38. Who among the following took over as executive director of Punjab National Bank on June 9, 2007 ?
    (1) J.M. Garg
    (2) Dipak Parmar
    (3) Gaurav Sharma
    (4) Mukul Sinha
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  39. The Hindi film-music composer of yesteryears who, on June 9, 2007, died in Mhavlingem, on June 9, 2007, is
    (1) Shankar
    (2) Jaikishen
    (3) Dattaram Wadkar
    (4) O.P. Nayyar
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  40. The famous criminal lawyer, who, on June 9, 2007, served notice on NDTV asking it to immediately stop telecasting any news story relating to him, is
    (1) Ram Jethmalani
    (2) R.K. Anand
    (3) Prajapati Krishnaswamy
    (4) D.K. Mathur
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!