GENERAL AWARENESS ( SBI & SBI Associates Clerk Exam, 16-01-2011 ( 2nd Sitting ) - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

  1. The Govt. of India and RBI are making all the efforts to provide Banking facilities to all the villages/habitations in the country. This is the part of their policy of—
    (1) PURA
    (2) Financial Inclusion
    (3) Swawalarnban
    (4) Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  2.  Which of the following is NOT a Private Bank in India?
    (1) Yes Bank
    (2) HDFC Bank
    (3) Axis Bank
    (4) Kotak Mahindra Bank
    (5) IDBI Bank

    Show Answer

    Solution:5
  3.  Which of the following is/are NOT the functions of a bank?
    (A) Accepting deposits from the public
    (B) Grant of loans and advances
    (C) Providing finance to all those who cannot earn enough to survive
    (I) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) All (A), (B) & (C)
    (5) Only (B) & (C)

    Show Answer

    Solution:3
  4. David Cameron who was in news recently is the................
    (1) President ofAustralia
    (2) Prime Minister of United Kingdom
    (3) President of Brazil
    (4) Prime Minister of Brazil
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  5. Farmers in India are covered by some welfare schemes. Which of the following is the name of the
    same?
    (1) Swasthya Birna Yojana
    (2) Varsha Birna Yojana
    (3) National Pension Scheme for unorganized sector
    (4) Food for work scheme
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  6. Which of the following‘Awards is given to a sports coach?
    (1) Arjuna Award
    (2) Khel Ratna Phraskar
    (3) Sportsman of the year Award
    (4) Dronacharya Award
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  7. Who amongst the following has taken over as the Chief Minister of Bihar after recent assembly
    elections there?
    (1) Lalu Prasad Yadav
    (2) Ramvilas Paswan
    (3] Nitish Kumar
    (4) Syeed Shahnawaj Hussein
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  8. Hashim Amla who was awarded the player ofthe year in his category is a famous...........
    (1) Tennis player
    (2) Badminton player
    (3) Hockey player
    (4) Chess player
    (5) Cricket player

    Show Answer

    Solution:5
  9. What does the letter ‘F’ denote in the abbreviated name ‘IIFCL’ ?
    (1) Functional
    (2) Foreign
    (3) Forwarded
    (4) finance
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  10. What is the purpose of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act?
    (1) To provide employment to all those who are unemployed
    (2) To provide 100 days employment to those who are willing to take ajob
    (3) To ensure that nobody in 3 village remains unemployed
    (4) To ensure that people get enough income during off season
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  11.  'Guangzhou’ was recently in news as...............
    (1) G~20 Siimmit took place there
    (2) Commonwealth Games were organized there
    (3) ASEAN Summit took place there
    (4) Asian Games 2010 were organized there
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  12. Which of the following is a treaty associated with the use of Nuclear Power?
    (1) NPI‘
    (2) SAFTA
    (3) GA'IT
    (4) Look East Policy
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  13. Nicole Faria who was crowned ‘Miss Earth - 2010‘ is from which of the following countries?
    (1) Brazil
    (2) India
    (3) Britain
    (4) Italy
    (5) France

    Show Answer

    Solution:2
  14. Which of the following awards/ honours is given to Mr. Pranab Mukherjee?
    (1) Parliamentarian of the year
    (2) Best Union Minister
    (3) Finance Minister of the year for Asia
    (4) SAARC Parliamentarian of the year
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  15. Which of the following names is associated with a Health scheme launched by the Govt. of India?
    (1) VAT
    (2) MAT
    (3) CAR
    (4) AAFI
    (5) ASHA

    Show Answer

    Solution:5
  16. Gagan Narang who won 4 gold medals in Delhi Commonwealth Games is basically a ..................
    (1) Weight lifter
    (2) Badminton player
    (3) Table Tennis player
    (4) Swimmer
    (5) Air Rifle shooter

    Show Answer

    Solution:5
  17. An individual going to Kuwait will have to make all his/her payments in which of the following
    currencies?
    (1) Pula
    (2) Ruble
    (3) Cum
    (4) Lan
    (5) Dinar

    Show Answer

    Solution:5
  18. World's largest bourse was inaugurated in Mumbai recently. The bourse will deal in which of the following commodities?
    (1) Textiles
    (2) Gold
    (3) Silver
    (4) Diamond
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  19. HINDALCO is a company operating in the area of ..................................
    (1) Car & Automobile
    (2) Textiles
    (3) Cement manufacturing
    (4) Software development
    (5) Aluminium & Copper rolling

    Show Answer

    Solution:5
  20. Who has written the book "The White Tiger" ?
    (1) Saul Bellow
    (2) Amitav Ghosh
    (3) Salman Rushdie
    (4) V. S. Naipaul
    (5) Aravind Adiga

    Show Answer

    Solution:5
  21. Which of the following is a form of irrigation used in India?
    (1) Dip
    (2) Booting
    (3) Amalga
    (4) Extension Service
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  22. Who amongst the following is one of the winner of the Nobel Prize 2010 in Physics?
    (1) Andre Geim
    (2) Alex Sarrunond
    (3) Robert G Edwards
    (4) Akira Suzuki
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  23. Mr. Howard Jacobson who is Booker prize winner for 2010 writes in ................
    (1) Spanish
    (2) German
    (3) Russian
    (4) French
    (5) English

    Show Answer

    Solution:5
  24. Who amongst the following has never been the Prime Minister of India?
    (1) Smt. Indira Gandhi
    (2) Lal Bahadur Shastri
    (3) Morarji Desai
    (4) Somnath Chatterjee
    (5) Rajiv Gandhi

    Show Answer

    Solution:4
  25. Who amongst the following is a famous man Booker Prize winner author of Indian origin?
    (1) Chetan Bhagat
    (2) Arundhati Roy
    (3) Namita Gokhale
    (4) Upamanyu Chatterjee
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  26. Which of the following schemes is launched to make cities free from slums?
    (1) Indira Aawas Yojana
    (2) Bharat Nirman
    (3) Rajiv Gandhi Awas Yojana
    (4) Pradhan Mantri Aadarsha Gram Yojana
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  27. Which of the following trophies/ cups is NOT associated with the game of Football ?
    (1) Challenge Cup
    (2) Nehru Gold Cup
    (3) Carling Cup
    (4) FIFA World Cup
    (5) Merdeka Cup

    Show Answer

    Solution:1
  28. Shri S M Krishna recently signed an agreement with Dr. Guido Westerwelle when he came to India in October 2010. This means this was an agreement between India and _
    (1) USA
    (2) Russia
    (3) Germany
    (4) France
    (5) Brazil

    Show Answer

    Solution:3
  29. The rust general election was held in India in ..................
    (1) 1951-52
    (2) 1962
    (3) 1957
    (4) 1947-48
    (5) 1949

    Show Answer

    Solution:1
  30. Which one of the following taxes/cess is levied by States in India?
    (1) Tax on motor vehicles
    (2) Educational cess
    (3) Tax on hotels
    (4) Tax on wealth
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:2
  31. Who among the following has been declared as Businessman of the decade?
    (1) Mukesh Ambani
    (2) Anil Ambani
    (3) Ratan Tata
    (4) Azim Premji
    (5) Aditya Birla

    Show Answer

    Solution:3
  32. Tejaswini Sawant is the first Indian woman to be crowned world champion in ................
    (1) Shooting
    (2) Wrestling
    (3) Boxing
    (4) Athletics
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  33. NAV is normally used in respect of schemes floated by ......................
    (1) Banks
    (2) Mutual funds
    (3) Insurance Companies
    (4) Merchant banker
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  34. The regulator of the Insurance Companies in India is ...................
    (1) RBI
    (2) Finance Minister
    (3) SEBI .
    (4) IBA
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  35. The headquarters of SAARC is in...............
    (1) Kathmandu
    (2) New Delhi
    (3) Islamabad
    (4) Dhaka
    (5) Colombo

    Show Answer

    Solution:1
  36. The seat of International Court of Justice is established at..............
    (1) Geneva
    (2) Hague
    (3) Chicago
    (4) Switzerland
    (5) Washington

    Show Answer

    Solution:2
  37. Which of the following states has achieved the highest literacy rate?
    (1) Haryana
    (2) West Bengal
    (3) Kerala
    (4) Maharashtra
    (5) Tamil Nadu

    Show Answer

    [toggle] Solution:3
  38. Money Laundering refers to...................
    (1) Conversion of assets into cash
    (2) Conversion of Money which is illegally obtained
    (3) Conversion of cash into gold
    (4) Conversion of gold into cash
    (5) Monty power

    Show Answer

    Solution:2
  39. Who won the Commonwealth Writer Prize on April 12, 2010 ?
    (1) Shobha De
    (2) Tara Joshi
    (3) Arvind Vinnani
    (4) Rana Dasgupta
    (5) Khushwant Singh

    Show Answer

    Solution:4
  40.  Brahmos is a/an ...........
    (1) Fighter plane
    (2) Pattan tank
    (3) Submarine
    (4) Supersonic missile
    (5) Helicopter

    Show Answer

    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!