GENERAL AWARENESS ( SBI & SBI ASSOCIATES CLERK EXAM, 06-07-2008 - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

 GENERAL AWARENESS

 

 

  1. The Government of India recently decided to withdraw duty drawback benefits on iron and steel, cement and rice shipments. This decision is taken to meet which of the following objectives ?
    (A) To control inflation.
    (B) This was a long standing demand of the industry.
    (C) This will help Government of India to maintain balance of payment as India is exporting more than what it imports.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) Both A and B
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  1
  2. As per the latest figures published in the newspapers the growth of economy in India for the fiscal year ended March 2008 has been at which of the following levels ? About..........
    (1) 6%
    (2) 6.5%
    (3) 7%
    (4) 7.5%
    (5) 9%

    Show Answer

    Solution:  5
  3. The name of B.S. Yeddyurappa was recently in news as he has taken over as the ...........
    (1) Governor of Karnataka
    (2) Chief Minister of Karnataka
    (3) Governor of Andhra Pradesh
    (4) Chief Minister of Andhra Pradesh
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  4. The Government of India is planning to put up a bill in the parliament to ensure free and compulsory education for all those who are of the age of ....................
    (1) 3 years
    (2) 5 years
    (3) 6 - 14 years
    (4) 12 - 20 years
    (5) Upto 21 years

    Show Answer

    Solution:  3
  5. "World No Tobacco day" is observed on which of the following days ?
    (1) 1st May
    (2) 10th May
    (3) 21st May
    (4) 31st May
    (5) 1st June

    Show Answer

    Solution:  4
  6. Late Vijay Tendulkar who died recently was a famous ....................
    (1) social worker
    (2) politician
    (3) sportsman
    (4) play wright
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  4
  7. Many times we read in newspapers about the GM Crops. What is the full form of 'GM' ?
    (1) Generally Marketed
    (2) Genetically Modified
    (3) Green and Moisturous
    (4) Globally Marketed
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  8. Barack Obama whose name was in news recently is from which of the following countries ?
    (1) UK
    (2) USA
    (3) France
    (4) Italy
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  9. Which of the following is an Oscar winning documentary on climate change in which former US Vice President Al Gore has featured as a narrator ?
    (1) An Inconvenient Truth
    (2) The Sea
    (3) Road to Prediction
    (4) Remember My Name
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  1
  10. Defence Ministers from 27 nations recently gathered at which of the following places to discuss security amongst the countries of Asia Pacific region ?
    (1) Bijing
    (2) New Delhi
    (3) Singapore
    (4) Kuala Lumpur
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  11. Who amongst the following is NOT a Lawn Tennis Player ?
    (1) Serena Williams
    (2) Katarina Srebotlnk
    (3) Andy Murray
    (4) Nicolas Almagro
    (5) Ricky Ponting

    Show Answer

    Solution:  5
  12. The head office of the State Bank of India is located in.....................
    (1) Kolkata
    (2) New Delhi
    (3) Pune
    (4) Ahmedabad
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  5
  13. Which of the following is NOT the name of the sensitive index of any global stock exchange ?
    (1) Nasdaq
    (2) Nikkei
    (3) Kospi
    (4) Dow
    (5) Combix

    Show Answer

    Solution:  5
  14. Many times we read a term 'ECB' in financial newspapers. What is the full form of ECB ?
    (1) Essential Commercial Borrowing
    (2) Essential Credit and Borrowing
    (3) External Credit and Business
    (4) External Commercial Borrowing
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  15. Who amongst the following is the new face in Union Cabinet after it was reshuffled recently ?
    (1) Mani Shankar Aiyar
    (2) Rahul Gandhi
    (3) Priyanka
    (4) Jyotiraditya Scindia
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  4
  16. Who amongst the following has taken over as the Chief Minister of Nagaland ?
    (1) Manik Sarkar
    (2) Dinesh Nandan Sahaya
    (3) P. London
    (4) K. Shankarnarayanan
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  5
  17. Which of the following is the book written by Shobha De ?
    (1) Name Sake
    (2) My Life
    (3) Speed Post
    (4) Long Walk To Freedom
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  3
  18. Before opening a new branch of a bank, banks are required to take mandatory permission or license from ...................
    (1) State Government
    (2) Reserve Bank of India
    (3) Securities and Exchange Board of India
    (4) Indian Bank Association
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  19.  At present State Bank of India has branch network of about...................
    (1) 8,000 branches
    (2) 9000 branches
    (3) 10,000 branches
    (4) 12,000 branches
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  3
  20. A group of students from Tibet recently was on a protest and staged dharna at some places in India. These Tibetans have some dispute with which of the following countries ?
    (1) India
    (2) Nepal
    (3) Pakistan
    (4) China
    (5) Bhutan

    Show Answer

    Solution:  4
  21. Chinese Parliament is known as
    (1) National People's Congress
    (2) National Assembly
    (3) The National Parliament of China
    (4) The House of Democracy of China
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  1
  22.  The Upper House of Indian Parliament is known as ..................
    (1) The Lok Sabha
    (2) The Rajya Sabha
    (3) The National Assembly
    (4) The Indian Parliament
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  23. In the Supreme Court of India the number of judges including the Chief Justice is now ..............
    (1) 20
    (2) 21
    (3) 25
    (4) 28
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  5
  24. Which of the following Is NOT a member of South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC) ?
    (1) Nepal
    (2) Bhutan
    (3) Myanmar
    (4) Pakistan
    (5) Bangladesh

    Show Answer

    Solution:  3
  25. Which of the following countries was under the grip of a severe earthquake recently in which several people lost their lives ?
    (1) Bangladesh
    (2) Bhutan
    (3) Nepal
    (4) China
    (5) Sri Lanka

    Show Answer

    Solution:  4
  26. The Chairperson of the Lok Sabha is designated as .......................
    (1) Chairman
    (2) Speaker
    (3) Vice President
    (4) President
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  27. Rahul Dravid completed his 10,000 runs in the Test cricket while playing with which of the following teams recently ?
    (1) Bangladesh
    (2) Pakistan
    (3) Australia
    (4) South Africa
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  4
  28.  The "Agha Khan Cup" is associated with the game of .....................
    (1) Football
    (2) Badminton
    (3) Hockey
    (4) Cricket
    (5) Tennis

    Show Answer

    Solution:  3
  29. The term 'checkmate' is associated with the game of.....................
    (1) Chess
    (2) Polo
    (3) Swimming
    (4) Wrestling
    (5) Boxing

    Show Answer

    Solution:  1
  30. which of the following awards is NOT associated with the area of sports ?
    (1) Dhyanchand
    (2) ArJun
    (3) Dronacharya
    (4) Saraswati Samman
    (5) Khel Ratna

    Show Answer

    Solution:  4
  31. "Oscar Awards" are given for the excellence in the field of ...................
    (1) Films
    (2) Literature
    (3) Sports
    (4) Politics
    (5) Status

    Show Answer

    Solution:  1
  32. Which of the following is NOT a food crop ?
    (1) Wheat
    (2) Barley
    (3) Mai7P
    (4) Gram
    (5) Cotton

    Show Answer

    Solution:  5
  33. Union Budget is always presented first in .........................
    (1) The Lok Sabha
    (2) The Rajya Sabha
    (3) Joint Session of the Parliament
    (4) Meeting of the Union cabinet
    (5) The State Assemblies

    Show Answer

    Solution:  1
  34. The first ever General Election took place in which of the following countries in Indian sub-continent ?
    (1) Bhutan
    (2) China
    (3) Pakistan
    (4) Bangladesh
    (5) Sri Lanka

    Show Answer

    Solution:  3
  35. The Government of India has earmarked about Rs. 70,000 crore in Union Budget 2008-09 to help which of the following sections of society ?
    (1) Children who are bonded labour
    (2) Persons working in hazardous industries
    (3) Farmers
    (4) People living below poverty line
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  5
  36. Jose Louis has taken over as the Prime Minister of .....................
    (1) France
    (2) Argentina
    (3) Spain
    (4) New Zealand
    (5) Italy

    Show Answer

    Solution:  3
  37. The Conference of Economic or Finance Ministers of ASEAN was held recently in..........
    (1) Jakarta
    (2) Bali
    (3) New Delhi
    (4) Tokyo
    (5) Islamabad

    Show Answer

    Solution:  1
  38. Which of the following international forums or organisations has made a decision of not to go for reckless lending ?
    (1) G-7
    (2) G-8
    (3) SAARC
    (4) World Bank
    (5) IMF

    Show Answer

    Solution:  5
  39. Mahmood Ahmadinejad who was in India on an official visit recently is the .................
    (1) Prime Minister of Iraq
    (2) President of Iran
    (3) Prime Minister of Iran
    (4) President of Iraq
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  2
  40. India recently started "Maitree Express" to which of the following destinations ?
    (1) Islamabad
    (2) Karachi
    (3) Dhaka
    (4) Kathmandu
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:  3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment