GENERAL AWARENESS ( SBI & SBI ASSOCIATES CLERK EXAM, 06-01-2008 – Previous Year Paper)

0


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. . Which of the following departments of the Government of India is helping banks in disbursement of rural credit by the
    banks?
    (1) Railways
    (2) State Road Transports
    (3) Post and Telegraph
    (4) Ministry of Health
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
     
  2.  Which of the following  organisations/agencies has established a fund known as “Investor protection fund”?
    (1) SEBI
    (2) NABARD
    (3) Bombay Stock Exchange
    (4) AMFI
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  3. . Who amongst the following is theHead of the RBI at present ?
    (1) Mr. K. V. Kamath
    (2) Dr. Y. V. Reddey
    (3) Mr. N.R. Narayanamurthy
    (4) Mr. 0. P. Bhatt
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  4.  Majority of rural people still prefer to go to which of the following for their credit needs?
    (1) Money Lenders
    (2) Foreign Banks
    (3) NABARD
    (4) RBI
    (5) All of these

    Show Answer


    Solution:1
  5. India has different categories of commercial banks. Which of the following is NOT one such category?
    (1) Private Banks
    (2) Commodity Banks
    (3) Nationalised Banks
    (4) Cooperative Banks
    (5) Foreign Banks

    Show Answer


    Solution:2
  6.  Which of the following types of 11. Banks are allowed to operate foreign currency accounts?
    (A) Foreign Banks
    (El) Regional Rural Banks
    (C) Nationalised Banks
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) All A, B & C
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  7. Which of the following countries does not play international cricket?
    (1) Russia
    (2) England
    (3) South Africa
    (4) Pakistan
    (5) India

    Show Answer


    Solution:1
  8. The money which Govternment of India spends on the development of infrastructure in country comes from which of the following sources? (Pick up the correct statement(s))
    (A) Loan form World Bank/ADB etc.
    (B) Taxes collected from the people.
    (C) Loan from the RBI.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) Both A & B
    (5) All A, B & C

    Show Answer


    Solution:5
  9. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) recently imposed a restriction on money flow in equity through ‘P-Notes’. What is the full from of ‘P-Notes’?
    (1) Permanent Notes
    (2) Purchase-Notes
    (3) Participatory-Notes
    (4) Private Notes
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  10. Who amongst the following was the Captain of the Indian Cricket Team who won the Twenty-20 World Cup 2007?
    (1) Yuvraj Singh
    (2) M.S. Dhoni
    (3) Rahul Dravid
    (4) Saurav Ganguly
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  11. Many times we read in financial newspapers about ‘Fll’. What is the full form of FII?
    (1) Final Investment in India
    (2) Foreign Investment in India
    (3) Formal Investment in India
    (4) Fair Institutional Investment
    (5) Foreign Institutional Investment

    Show Answer


    Solution:5
  12.  Benazir Bhutto is associated with which of the following political parties?
    (1) Muslim League
    (2) Pakistan Peoples’ Parties
    (3) Pakistan National Congress
    (4) Islamic Movement of Pakistan
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  13. One of the former Prime Ministers of which of the following countries was detained in house arrest for a short period after his/her return form a long exile?
    (1) Germany
    (2) France
    (3) Pakistan
    (4) Brazil
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  14. Who amongst the following leaders from USA visited Israel and Palestinian West Bank so that a solution to the Israel and Palestinian problem can be worked out?
    (1) George Bush
    (2) Al Gore
    (3) Bill Clinton
    (4) Condeleeza Rice
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  15. Justine Henin won the women s singles US Open Tennis championship 2007 after defeating—
    (1) Svetlana Kuznetsova
    (2) Sania Mirza
    (3) Dinara Safina
    (4) Mathalie Dechy
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  16. As reported in papers the UN World Food Programmes stopped distributing food in Mogadishu town after its local head was abducted by the government soldiers of the country. Mogadishu is the capital town of —
    (1) Tanzania
    (2) Turkey
    (3) Cuba
    (4) Libya
    (5) Somalia

    Show Answer


    Solution:5
  17. The financial markets of which of the following countries were badly affected by sub prime crisis?
    (1) Russia
    (2) Brazil
    (3) UK
    (4) USA
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  18.  Which of the following countries in the world is the biggest consumer of gold?
    (1) USA
    (2) Bangladesh
    (3) Russia
    (4) India
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  19. Which of the following countries is NOT happy with the USA’s decision to award a Congressional Medal to Dalai Lama of Tibet?
    (1) India
    (2) Pakistan
    (3) Nepal
    (4) Myanmar
    (5) China

    Show Answer


    Solution:5


  20. Which of the following countries recently decided to launch a military action in Northern Iraq where many Kurdish PKK fighters are based and they are killing people from that county?
    (1) India
    (2) Afghanistan
    (3) Pakistan
    (4) Bangladesh
    (5) Turkey

    Show Answer


    Solution:5
  21. Manmohan Singh called George Bush to explain the difficulties he is having in implementing agreements related with which of the following with USA?
    (1) Supply of Sugar
    (2) Civilian Nuclear Cooperation
    (3) Purchase of Fighter Planes
    (4) Purchase of Gas/petroleum
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  22. Which of the following countries is facing a problem of strike by the workers of the transport, electricity and gas companies as the present Govtemment of the country has decided to end the pension to these workers?
    (1) USA
    (2) France
    (3) China
    (4) Nepal
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  23. Who amongst the following is the Secretary General of UNO?
    (1) Al Gore
    (2) Shashi Tharoor
    (3) Gordon Brown
    (4) Hugo Chavez
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5
  24. The “Orange Coalition Government” was formed once again in which of the following countries?
    (1) Russia
    (2) Ukraine
    (3) France
    (4) Germany
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  25.  Which of the following countries in NOT elected by the UN General assembly on the non-permanent seats of the UN Security Council with effect from January 2008?
    (1) Libya
    (2) Vietnam
    (3) Croatia
    (4) Costa Rica
    (5) Pakistan

    Show Answer


    Solution:5
  26. The Government of India put a ban on export of which of the following commodities at the price below the price of the same in domestic market ?
    (1) Steel
    (2) Chemical Fertilizer
    (3) Pharma products
    (4) Electronic Goods
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  27. India launched which of the following Satellites in September 2007 ?
    (1) EDUSAT
    (2) MATSAT
    (3) CROSAT-IIB
    (4) INSAT-4CR
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  28. As per the recent agreement between India and one other country the Indian Rupee can be easily swapped with –
    (1) Taka
    (2) Riel
    (3) Kyat
    (4) Yen
    (5) Ruble

    Show Answer


    Solution:5
  29. India won the ONGC Nehru Cup Football Tournament 2007 by beating –
    (1) Syria
    (2) Pakistan
    (3) Britain
    (4) France
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  30.  Abdullah Gul’s name was in news recently as he has taken over the President of –
    (1) Turkey
    (2) Sudan
    (3) Afghanistan
    (4) Pakistan
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1


  31. Hem Dutta who was honoured by the prestigious Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award 2007 is a famous –
    (1) author
    (2) social activist
    (3) player
    (4) film producer
    (5) scientist

    Show Answer


    Solution:1
  32. Who amongst the following is selected for Basava Award (200607) by the Karnataka Government ?
    (1) Manmohan Singh
    (2) APJ Abdul Kalam
    (3) Sonia Gandhi
    (4) Pratibha Patil
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  33. Asia Pacific Economic Cooperation Business Meet was organized in September 2007 in –
    (1) New Delhi
    (2) Beijing
    (3) Tokyo
    (4) London
    (5) Sydney

    Show Answer


    Solution:5
  34. The World Athletics Championship 2007 was organized in –
    (1) Beijing
    (2) New Delhi
    (3) Osaka
    (4) Dhaka
    (5) London

    Show Answer


    Solution:3
  35. Who amongst the following was the Captain of the Indian Hockey team who won Asia Cup 2007 held in Chennai ?
    (1) Baichung Bhutia
    (2) Dilip Tirkey
    (3) Pankaj Adwani
    (4) Manavjit Singh Sandhu
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  36. Which of the following is a public sector unit ?
    (1) TCS
    (2) ICICI Bank
    (3) TESCO
    (4) BHEL
    (5) All of these

    Show Answer


    Solution:4
  37. India’s Foreign Exchange Reserve declined sharply in recent past. What was the main reason for the same ?
    (1) Heavy demand of the same by foreign tourists
    (2) Import of wheat from Pakistan & S. Korea
    (3) Appreciation of Rupee Value
    (4) Instability in coalition Government in centre
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  38. Shinzo Abe who was on a visit to India in recent past is (was) the-
    (1) Prime Minister of South Korea
    (2) Prime Minister of North Korea
    (3) Prime Minister of Japan
    (4) President of South Korea
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  39. Asafa Powell who created a new World Record in 100 metres race is a citizen of –
    (1) Jamaica
    (2) South Africa
    (3) India
    (4) USA
    (5) South Korea

    Show Answer


    Solution:1
  40. Who amongst the following got third position in long jump event of the Bayer International Athletics meet held in Germany in 2007 ?
    (1) Shiny Wilson
    (2) Anju Bobby George
    (3) Neha Sainwal
    (4) Prajakta Sawant
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx