GENERAL AWARENESS ( SBI & SBI Associates Clerk Exam, 01-03-2009 ( 2nd Sitting ) - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

 

GENERAL AWARENESS

 

  1. Who amongst the following was the candidate of the Democratic party in latest elections held for the President of the USA ?
    (1) Hillary Clinton
    (2) Michelle Robinson
    (3) John McCain
    (4) Barack Hussain Obama
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  2. Who amongst the following cricketers recently joined the club of 300 wicket takers in Test cricket?
    (1) Harbhajan Singh
    (2) Anil Kumble
    (3) Ishant Sharma
    (4) Rahul Dravid
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  3. Which of the following reflects the importance of 8th November 2008 in the history of India ?
    (1) Chandrayaan - 1 was launched this day.
    (2) Chandrayaan - 1 was put into the orbit of the moon on this day.
    (3) This was the day on which 1SRO completed 50 years of its existence.
    (4) This was the day on which Chandrayaan - 1 landed on the surface of the moon.
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  4. Who amongst the following is the author of the novel "The White Tiger" ?
    (1) Jhumpa Lahiri
    (2) Steve Waugh
    (3) Aravind Adiga
    (4) Paul Krugman
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  5. The Assembly Elections took place In which of the following States in November-December 2008 ?
    (1) Uttar Pradesh
    (2) West Bengal
    (3) Rajasthan
    (4) Gujarat
    (5) All the above

    Show Answer

    Solution:3
  6. The Prime Minister of India recently flagged off the first ever train in the Kashmir valley. The train will cover which of the following pairs of stations on its final completion ?
    (1) Anantnag- Qazigund
    (2) Anantnag -Katra
    (3) Udhampur-Katra
    (4) Katra- Qazigund
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  7. Which of the following is the correct description of the Capital Market ? Capital Market comprises of
    (1) Stock Markets and Bond Markets
    (2) Banks and Insurance Companies
    (3) RBI and Nationalised Banks
    (4) Stock Markets and Banks
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  8. Which of the following organisation has provided a US $150 million loan to overhaul the Khadi and Village Industry in India ?
    (1) World Bank
    (2) International Monetary Fund
    (3) Asian Development Bank
    (4) European Union
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  9. Which of the following countries is NOT the member of IBSA ?
    (1) India
    (2) Bangladesh
    (3) South Africa
    (4) Brazil
    (5) All are members

    Show Answer

    Solution:2
  10. The election of the UN General Assembly took place on October 17th 2008 in which five countries were elected non-permanent members of the UN Security Council. Which of the following is NOT one of them ?
    (1) Mexico
    (2) Turkey
    (3) Austria
    (4) India
    (5) Japan

    Show Answer

    Solution:4
  11. The centre in January 2009 announced a minimum support
    price of Rs. a quintal for
    wheat for the 2008-09 rabi season.
    (1) 1020
    (2) 1080
    (3) 990
    (4) 1060
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  12. Kosi and some other rivers created severe problems in some parts of the country recently. What is/are the major cause/s of flood in a river ?
    (A) Snowmelt
    (B) High peak discharge of water
    (C) Storm surge
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) All A, B and C
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  13. Since Iran-India gas pipeline is yet to get final approval, the energy hungry India has decided to join another pipeline project "MEDSTREME". Medstreme will transport oil/gas from which of the following nations at one of its terminal ends ?
    (1) Turkey
    (2) Russia
    (3) France
    (4) Japan
    (5) USA

    Show Answer

    Solution:1
  14. Which of the following countries is NOT the member of the Nuclear Supplier Group (NSG) ?
    (1) Russia
    (2) USA
    (3) France
    (4) Italy
    (5) Iran

    Show Answer

    Solution:5
  15. Which of the following countries won maximum medals in Beijing Olympics 2008 ?
    (1) Japan
    (2) India
    (3) Russia
    (4) USA
    (5) China

    Show Answer

    Solution:4
  16. Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) is associated with the ban on which of the following ?
    (1) Ban on certain organisations under UN Laws
    (2) Ban on money laundering activities.
    (3) Ban on nuclear tests for developing arsenals
    (4) Ban on terrorism
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  17. Who amongst the following is the first Prime Ministcr of Nepal after it got the status of the democratic republic nation recently ?
    (1) Rambaran Yadav
    (2) Subhash Nembang
    (3) G.P. Koirala
    (4) Pushpa Kamal Dahal (Prachanda)
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  18. After a consistent persuasion for several years India finally got success in a Free Trade Agreement with which of the following? (The meeting for this took place in Singapore in August 2008)
    (1) European Union
    (2) NATO
    (3) SAARC
    (4) ASEAN
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  19. As per the agreement with Iraq USA has now decided to withdraw its forces from there. This will start by
    (1) June 2009
    (2) December 2009
    (3) January 2010
    (4) June 2010
    (5) 2012 end

    Show Answer

    Solution:4
  20. Russia recently signed a peace pact with which of the following nations so that it can bring an end to the war between them ?
    (1) Georgia
    (2) Iran
    (3) China
    (4) Turkey
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  21. Usain Bolt who was adjudged as the fastest man on the earth (Olymips 2008) is from which of the following countries ?
    (1) Belgium
    (2) South Korea
    (3) South Africa
    (4) USA
    (5) Jamaica

    Show Answer

    Solution:5
  22. Who amongst the following is the Governor of the Reserve Bank of India at present ?
    (1) Y.V. Reddy
    (2) D. Subbarao
    (3) Rakesh Mohan
    (4) C. Rangarajan
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  23. Which of the following knowledge can a farmer gain from "Farmer's field school" being run by Department of Agriculture and Cooperation, Government of India ?
    (A) Methods and practices for soil, fertilizer and crop management.
    (B) How to get bank loans.
    (C) Understand deficiency symptoms of soil nutrients.
    (I) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C,
    (4) Both A and C only
    (5) All A, B and C

    Show Answer

    Solution:4
  24. Which of the following organisations was specially established to operate in Gramin areas by design itself ?
    (1) Commercial Banks
    (2) Central Financial Institutes
    (3) Private Banks
    (4) Regional Rural Banks
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  25. Who amongst the following is the author of the book (novel) "Infinite Jest" ?
    (1) Quentin Bryce
    (2) Arvind Adiga
    (3) Paul Newman
    (4) David Foster Wallace
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  26. Taro Aso whose name was in news recently is the Prime Minister of
    (1) South Korea
    (2) North Korea
    (3) Japan
    (4) Thailand
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  27. Martti Ahtisaari's name was in news as he is the winner of Nepal Prize in the area of
    (1) Physics
    (2) Chemistry
    (3) Peace
    (4) Literature
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  28. Who amongst the following won the Fed Cup Championship Tennis 2008 ?
    (1) Russia
    (2) Spain
    (3) Italy
    (4) USA
    (5) France

    Show Answer

    Solution:1
  29. Which of the following films was India's official entry for the Oscar Awards 2009 ?
    (1) Fashion
    (2) Taare Zameen Par
    (3) Jodha Akbar
    (4) Dostana
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  30. As per the figures released recently which of the following cities has the highest per capita income ?
    (1) Delhi
    (2) Mumbai
    (3) Chandigarh
    (4) Bangalore
    (5) Jaipur

    Show Answer

    Solution:3
  31. India has purchased Harpoon II Missiles from which of the following countries ?
    (1) Italy
    (2) China
    (3) France
    (4) Russia
    (5) USA

    Show Answer

    Solution:5
  32. Which of the following is NOT one of the Millennium Goals set by U.N.O. ?
    (1) Achieve Universal Primary Education
    (2) Improve Computer Literacy
    (3) Combat HIV/AIDS
    (4) Environmental sustainability
    (5) Global partnership

    Show Answer

    Solution:2
  33. The Government of which of the following States has provided Rs. 100 crore for promotion of Organic Farming in State ?
    (1) Kamataka
    (2) Rajasthan
    (3) Madhya Pradesh
    (4) Punjab
    (5) Andhra Pradesh

    Show Answer

    Solution:1
  34. Which of the following States has introduced "One Kg. Rice for Rupee One" scheme, the first of its kind in the country 9
    (1) West Bengal
    (2) Orissa
    (3) Bihar
    (4) Kerala
    (5) Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution:5
  35. Which of the following nations is facing the heat of Darfur Humanitarian Crisis ?
    (1) Iraq
    (2) Sudan
    (3) Iran
    (4) Japan
    (5) U.S.A.

    Show Answer

    Solution:2
  36. . Who amongst the following Cricket Skipper recently announced his retirement from the game ?
    (1) Anil Kumble
    (2) M.S. Dhoni
    (3) Rahul Dravid
    (4) Irfan Pathan
    (5) Sachin Tendulkar

    Show Answer

    Solution:1
  37. Who amongst the following was awarded Bharat Ratna recently?
    (1) Asha Bhosale
    (2) Bhimsen Joshi
    (3) Jagjit Singh
    (4) Mani Ratnam
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  38. Which of the following terms is used in the game of Lawn Tennis ?
    (1) Double Fault
    (2) Half Nelson
    (3) Cox
    (4) Crease
    (5) Ruff

    Show Answer

    Solution:1
  39. Agha Khan Cup' is associated with the game of
    (1) Cricket
    (2) Football
    (3) Lawn Tennis
    (4) Golf
    (5) Hockey

    Show Answer

    Solution:5
  40. Who amongst the following is the author of the book "Straight from the Heart" ?
    (1) Ravi Shastri
    (2) Sachin Tendulkar
    (3) Kapil Dev
    (4) M.S. Dhoni
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment