GENERAL AWARENESS (SBI MANAGEMENT EXECUTIVE EXAM, 19-09-2014 – Pravious year paper)

0

General awareness  ||  Reasoning  ||  Data analysis and interpretation  ||  Banking knowledge 

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. According to a RBI notification, issued in March 2014, the transitional period for full implementation of Basel III Capital Regulations in India was extended up to……………., instead of as on March 31, 2018.
      (1) October 31, 2018
      (2) March 31, 2019
      (3) October 31, 2019
      (4) December 1, 2020
      (5) March 31, 2020

      Show Answer


      solution :2

    2. Which of the following committees recommended to check fiscal deficit?
      (1) Bimal Jalan Committee
      (2) Parthasarthy Shome Committee
      (3) Vijay Kelkar Committee
      (4) Kaushik Basu Committee
      (5) Ashok Chawla Committee

      Show Answer


      solution :3
    3. What amount is granted as overdraft against ‘no frills’ account in rural and semi-urban areas?
      (1) Rs. 5,000
      (2) Rs. 10,000
      (3) Rs. 25000
      (4) Rs. 30,000
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :3
    4. Who, among the following, is the author of the book, titled ‘Out of Line’?
      (1) Jen McLaughlin
      (2) Nelly Sachs
      (3) Betty Williams
      (4) Dorothy Hodgkin
      (5) Alva Myrdal

      Show Answer


      solution :1
    5. According to the UNESCO, which of the following is not a World Heritage Site in India?
      (1) Humayun’s Tomb
      (2) Red Fort
      (3) Parliament House
      (4) Kaziranga Wild Life Sanctuary
      (5) Mahabodhi temple Complex

      Show Answer


      solution :3
    6. Which among the following is the parliamentary committee for the auditing of the expenditure of the Government of India in India?
      (1) Public Accounts Committee
      (2) Committee on Public Undertakings and DRSCs
      (3) Estimates Committee
      (4) Business Advisory Committee
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :1
    7. Who among the following is not an Indian instrumentalist?
      (1) Zakir Hussain
      (2) Hariprasad Chaurasia
      (3) All Akbar Khan
      (4) L. Subramaniam
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :5
    8. In which state of India is the Nathpa Jhakri Darn located?
      (1) Punjab
      (2) Jammu Kashmir
      (3) Himachal Pradesh
      (4) Uttarakhand
      (5) Assam

      Show Answer


      solution :3
    9. Which ministry/commission controls the UIDAI Project?
      (1) Ministry of Information technology
      (2) Finance Ministry
      (3) Planning Commission
      (4) Home Ministry
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :3
    10. From which of the following states has Madhubani Painting originated?
      (1) Uttar Pradesh
      (2) Jharkhand
      (3) Bihar
      (4) Odisha
      (5) Madhya Pradesh

      Show Answer


      solution :3



    1. In which of the following countries is most of taxable income deposited by Indians?
      (1) Mauritius
      (2) Switzerland
      (3) United Arab Emirates
      (4) Australia
      (5) Great Britain

      Show Answer


      solution :2
    2. Which of the following gives the Young Scientist Award?
      (1) DRDO
      (2) CSIR
      (3) ISRO
      (4) SOI
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :2
    3. Which aspect of solid waste is/are related to Integrated Waste Management Project?
      (1) Treatment
      (2) Generation
      (3) Segregation
      (4) Transfer
      (5) All of the above

      Show Answer


      solution :5
    4. E-TAAL (Electronic Transaction Aggregation and Analysis Layer) is related to which of the following departments?
      (1) Department of Electronics & Information Technology
      (2) Department of Science & Technology
      (3) Department of Telecommunication
      (4) Both 1 and 2
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :1
    5. Which of the following is not related to RTGS?
      (1) The minimum amount to be remitted through RTGS is Rs. 2 lakh
      (2) RTGS stands for Real Time Gross Settlement
      (3) It operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis
      (4) There is no upper ceiling for RTGS transactions
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :3
    6. If there is increase in the money supply in the market, it will lead to
      (1) Increase in investment
      (2) Decrease in inflation
      (3) Increase in inflation
      (4) Decrease in price level
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :3
    7. For which of the crops is Drip Irrigation necessary?
      (1) Rabi crop
      (2) Kharif crop
      (3) Row crops
      (4) Rainfed crops
      (5) All of these

      Show Answer


      solution :3
    8. Which of the following rivers of India flows from east to west?
      (1) Narmada
      (2) Krishna
      (3) Godavari
      (4) Tungabhadra
      (5) Yamuna

      Show Answer


      solution :1
    9. From which of the following countries India does not import oilcakes?
      (1) Iran
      (2) Malaysia
      (3) Indonesia
      (4) Bangladesh
      (5) All of these

      Show Answer


      solution :1
    10. Which of the following is correct with regard to mortgage backed security?
      (1) It is a credit obligation that represent claims to the cash flows
      (2) The total face value of an MBS decreases over time
      (3) It is sold only to an individual
      (4) Both 1 and 2
      (5) All of the above

      Show Answer


      solution :2



    1. Which of the following books has been authored by Natwar Singh?
      (1) One Life Is Not Enough
      (2) The Accidental Prime Minister
      (3) Durbar
      (4) Strictly Personal
      (5) Odyssey Of my Life

      Show Answer


      solution :1
    2. Where the opening match of the FIFA World Cup 2014 held?
      (1) Sao Paulo
      (2) Brasilia
      (3) Rio de Janeiro
      (4) Recife
      (5) Fortaleza

      Show Answer


      solution :1
    3. The 3rd BIMSTEC Summit was attended by the heads from six countries and the special envoy of the Prime Minister of Thailand. BIMSTC comprises
      (1) Sri Lanka, Bhutan, Nepal, Bangladesh
      (2) South Africa, North Korea, Singapore, Bhutan
      (3) India, South Africa, Brazil, Canada
      (4) Myanmar, Bangladesh, India, South Africa
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :1
    4. The Indian Foreign Exchange Reserve consists of
      A. Foreign Direct Investment
      B. World Bank Money
      C. Gold Reserve held by RBI Select the correct answer using the codes given below:
      (1) Both A and C
      (2) Only C
      (3) Only A
      (4) All of the above
      (5) None of the above

      Show Answer


      solution :3
    5. Which of the following states touches the coastal boundary of India?
      (1) Telangana
      (2) Kerala
      (3) Madhya Pradesh
      (4) Jharkhand
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :2
    6. During his visit to the Bhabha Atomic Research Centre in June 2014. Prime Minister Narendra Modi asked the atomic energy establishment to present the human face of India’s capabilities in nuclear science to the world. What does DAE stand for?
      (1) Department of Atomic Energ7
      (2) Development of Atomic Energy
      (3) Decommissioning of Atomic Establishment
      (4) Deregulation of Atomic Establishment
      (5) None of these

      Show Answer


      solution :1
    7. Which supersonic missile of India has a range of 290 km and is capable of carrying conventional warheads up to 200300 kg?
      (1) Agni-IV
      (2) BrahMos
      (3) Prithvi-II
      (4) Nag
      (5) Agni-I

      Show Answer


      solution :2
    8. US Secretary of State John Kerry visited India in 2014 to pursue a compromise on
      (1) Civil Nuclear deal
      (2) Food subsidies
      (3) Joint mission against ISIS militants
      (4) Devyani Khobragade’s ease
      (5) All of the above

      Show Answer


      solution :2
    9. According to a RBI Circular,demand draft for…………and above should be issued by banks only by debit to the customer’s account.
      (1) Rs. 10.000 or above
      (2) Up to Rs. 20,000
      (3) Up to Rs. 50,000
      (4) Rs.50,000 or above
      (5) Up to Rs. 1 lakh

      Show Answer


      solution :4
    10. The commercial paper is used by corporates for
      (1) Financing of accounts receivable
      (2) Financing of inventories
      (3) Meeting short-term liabilities
      (4) Both 1 and 2
      (5) All of the above

      Show Answer


      solution :5



  1. The S in RTGS stands for
    (1) Service
    (2) Sale
    (3) Settlement
    (4) Security
    (5) None of these

    Show Answer


    solution :3
  2. What is the time limit for an asset to become NPA?
    (1) 30 days
    (2) 60 days
    (3) 75 days
    (4) 90 days
    (5) 120 days

    Show Answer


    solution :4
  3. Which freedom fighter was killed during the protest of the Simon Commission?
    (1) Bhagat Singh
    (2) Lajpat Rai
    (3) Udham Singh
    (4) Ram Prasad Bismil
    (5) Chandrasekhar Azad

    Show Answer


    solution :2
  4. Which of the following come under Monetary Policy?
    (1) Control of supply of money
    (2) Taxation
    (3) Government spending
    (4) Both 1 and 2
    (5) All of the above

    Show Answer


    solution :1
  5. The interest rate of saving accounts in India is decided by
    (1) Reserve Bank of India
    (2) Union Ministry of Finance
    (3) Individual Banks
    (4) Indian Banks’ Association
    (5) Both 1 and 4

    Show Answer


    solution :3
  6. What is the time limit for resolution of the complaint pertaining to failed ATM transaction?
    (1) 72 hours
    (2) 7 days
    (3) 14 days
    (4) 28 days
    (5) 30 days

    Show Answer


    solution :2
  7. An Authorised Dealer is a person authorised by the Reserve Bank of India to deal in
    (1) Mutual Funds
    (2) Commercial Paper
    (3) DEMAT Accounts
    (4) Foreign Exchange
    (5) Securities

    Show Answer


    solution :4
  8. Which of the following gas is responsible for global warming?
    (1) Ozone
    (2) Carbon dioxide
    (3) Nitrous oxide
    (4) Sulphur dioxide
    (5) All of the above

    Show Answer


    solution :2
  9. REIT stands for
    (1) Real Estate Investment Trust
    (2) Real Estimate of Interest on Trust
    (3) Real Establishment Investment Trust
    (4) Real Estate Investment Tribunal
    (5) Real Establishment Investment Tax

    Show Answer


    solution :1
  10. The World Computer Literacy Day is observed on
    (1) 8 March
    (2) 16 September
    (3) 31 October
    (4) 2 December
    (5) 5 January

    Show Answer


    solution :4
  11. The Suitable Boy’ is authored by
    (1) Vikram Seth
    (2) Jeet Thayil
    (3) Khushwant Singh
    (4) Chetan Bhagat
    (5) V.S. Naipaul

    Show Answer


    solution :1
  12. SEBI has extended guideline to appoint at least one woman in the Board of Director till
    (1) 31 December 2014
    (2) 1 January 2015
    (3) 31 March 2015
    (4) 1 April 2015
    (5) 31 December 2015

    Show Answer


    solution :4
  13. KYC stands for
    (1) Know Young Customer
    (2) Knowledge for Young Country
    (3) Know Your Customer
    (4) Know Your Cess
    (5) None of these

    Show Answer


    solution :1
  14. By whose goal did Germany win the 2014 FIFA World Cup 1-0?
    (1) Mario Gotze
    (2) Andre Schurrle
    (3) Lionel Messi
    (4) Miroslav Klose
    (5) Rafael Albrecht

    Show Answer


    solution :1
  15. Pre-shipment finance is related to
    (1) Trade
    (2) Medium and Small Enterprises
    (3) Infrastructure
    (4) Food processing
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer


    solution :1
  16. As per the RBI draft guidelines on the licensing of Payment Banks and Small Banks, both are
    (1) Inclusive banks
    (2) Modern banks
    (3) Differentiated banks
    (4) Niche banks
    (5) Both 3 and 4

    Show Answer


    solution :5
  17. Settlements under RTGS have to be made
    (1) Within Business Hours
    (2) On an order by order basis
    (3) In batches
    (4) Both 1 and 2
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer


    solution :4
  18. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojna under the Ministry of Rural Development was begun in
    (1) 1993
    (2) 1996
    (3) 2000
    (4) 2004
    (5) 2009

    Show Answer


    solution :3
  19. Who among the following the 2014 Oscar Award for Best Actress?
    (1) Emma Thompson
    (2) Julia Roberts
    (3) Cate Blanchet
    (4) Jennifer Lawrence
    (5) Diane Keaton

    Show Answer


    solution :3
  20. Who among the fallowing is the present Union Minister for Rural Development?
    (1) Ramvilas Paswan
    (2) Rajnath Singh
    (3) Nitin Gadkari
    (4) Fiyush Goyal
    (5) Najma Heptullah

    Show Answer


    solution :3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx