GENERAL AWARENESS ( SBI CLERK MAIN EXAM, 25-06-2016 )

1

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude || General English 

GENERAL AWARENESS

 

  1. According to the current provisions of RBI Act, 1934, the RBI can issue banknotes in the
    denomination not more than
    (1) 5,000/-
    (2) 1,000/-
    (3) 1,00,000/-
    (4) 10,000/-
    (5) 50,000/-

    Show Answer


    Solution :  2
  2. The Valmiki National Park and Wildlife Sanctuary is located in which of the following states in India ?
    (1) Gujarat
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Karnataka
    (4) Assam
    (5) Bihar

    Show Answer


    Solution :  5
  3. The low-cost train with wi-fi, entertainment screens and vending machines for passengers, recently announced by Indian Railways is :
    (1) Humsafar Express
    (2) Antyodaya” Express
    (3) Tejas Express
    (4) Deen Dayalu Express
    (5) UDAY Express

    Show Answer


    Solution :  3
  4. In Shishu category of Pradhan Mantri Mudra Yojana, the maximum loan which can be availed is :
    (1) 5,00,000/-
    (2) 1,00,000/-
    (3) 10,00,000/-
    (4) 50,000/-
    (5) 10,000/-

    Show Answer


    Solution :  4
  5. Which of the following State’s capital has declared its own mascot ?
    (1) Assam
    (2) Karnataka
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Andhra Pradesh
    (5) Himachal Pradesh

    Show Answer


    Solution :  1
  6. `NACH’ has been implemented by the National Payments Corporation of India for Banks, Financial Institutions, Corporate and Government. The full form of NACH is :
    (1) National Automation Cleansing House
    (2) National Automated Clearing House
    (3) National Automatic Cleaning House
    (4) National Automated Cleansing House
    (5) National Automatic Cash House

    Show Answer


    Solution :  2
  7. `Wings of Fire’ is an autobiography of which of the following ?
    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Dr. B.R. Ambedkar
    (3) Yuvraj Singh
    (4) Pranab Mukherjee
    (5) Dr. A.P.J. Abdul Kalam

    Show Answer


    Solution :  5
  8. The CRR and SLR are reserved in which form with the bank ?
    (1) Cash and Liquidity
    (2) Liquidity and Cash
    (3) Both are reserved as cash
    (4) Both are reserved as liquidity
    (5) Both are reserved in other forms

    Show Answer


    Solution :  3
  9. The 11-digit alphanumeric code used to make all electronic money transactions across India is known as :
    (1) MICR Code
    (2) IFSC Code
    (3) CCC
    (4) LCLG
    (5) BBB

    Show Answer


    Solution :  2
  10. India recently (January, 2016) has exported first batch of ‘Made in India’ metro coaches to
    Australia manufactured in
    (1) Allahabad, Uttar Pradesh
    (2) Ludhiana, Punjab
    (3) Nagpur, Maharashtra
    (4) Baroda, Gujarat
    (5) Jaipur, Rajasthan

    Show Answer


    Solution :  4


  11. What is the current reverse repo rate in India ?
    (1) 21%
    (2) 6.50%
    (3) 6%
    (4) 7%
    (5) 15%

    Show Answer


    Solution :  2
  12. The Ahmedabad City is located on the banks of
    (1) Narmada river
    (2) Sabarmati river
    (3) Yamuna river
    (4) Godavari river
    (5) Tapti river

    Show Answer


    Solution :  2
  13. The currency of the Republic of Israel is :
    (1) Peso
    (2) New Shekel
    (3) Jordanian Dinar
    (4) Egyptian Pound
    (5) Lira

    Show Answer


    Solution :  2
  14. Recently, an Indian sportsman Neeraj Chopra clinches silver medal in Warsaw, Poland. With which sport he is associated with ?
    (1) Boxing
    (2) Javelin Throw
    (3) Athletics
    (4) Judo
    (5) Chess

    Show Answer


    Solution :  3
  15. The RIDF was set up by the Government in 1995-96 for financing ongoing rural infrastructure projects. The term`I’ in RIDF stands for
    (1) Industry
    (2) India
    (3) Infrastructure
    (4) Instruction
    (5) International

    Show Answer


    Solution :  3
  16. India’s first Defence Industrial Park is located in :
    (1) Vishakhapatnam, Andhra Pradesh
    (2) Mangalore, Karnataka
    (3) Ottappalam, Kerala
    (4) Surat, Gujarat
    (5) Nagpur, Maharashtra

    Show Answer


    Solution :  3
  17. The Gobi is a large desert region in Asia. The desert is located in :
    (1) India
    (2) Russia
    (3) China
    (4) Nepal
    (5) Iran

    Show Answer


    Solution :  3
  18. Recently (May 25,2016), the Kerala was given a new Chief Minister named
    (1) Oommen Chandy
    (2) V.S. Achuthanandan
    (3) Pinarayi Vijayan
    (4) K. Chandrashekar Rao
    (5) N. Chandrababu Naidu

    Show Answer


    Solution :  3
  19. Anant Geete, represents which of the following constituency in Lok Sabha ?
    (1) Raigad, Maharashtra
    (2) Maval, Maharashtra
    (3) Ratlam, Madhya Pradesh
    (4) Tikamgarh, Madhya Pradesh
    (5) Dharwad, Karnataka

    Show Answer


    Solution :  1
  20. HPCA stadium is a cricket stadium located in the city of :
    (1) Vishakhapatnam, Andhra Pradesh
    (2) New Delhi
    (3) Jaipur, Rajasthan
    (4) Surat, Gujarat
    (5) Dharamshala, Himachal Pradesh

    Show Answer


    Solution :  5


  21. The ECGC limited provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce. The term ‘G’ in abbreviation ECGC stands for :
    (1) Global
    (2) Guide
    (3) Ground ,
    (4) Guarantee
    (5) Guest

    Show Answer


    Solution :  4
  22. Bank of India is headquartered in
    (1) New Delhi
    (2) Chennai
    (3) Bengaluru
    (4) Mumbai
    (5) Kolkala

    Show Answer


    Solution :  4
  23. The Atomic Power Plant with largest capacity (540MW) is located in
    (1) Kaiga Generating Station, Karnataka ,
    (2) Rajasthan Atomic Power Station, Rajasthan
    (3) Tarapur Atomic Power Station, Maharashtra
    (4) Madras Atomic Power Station, Tamil Nadu
    (5) Kakrapar Atomic Power Station, Gujarat

    Show Answer


    Solution :  3
  24. Recently (June, 2016), India is pulling all stops to raise funds for Chabahar port. The port is located in :
    (1) Iraq
    (2) Bangladesh
    (3) Sri Lanka
    (4) Iran
    (5) Pakistan

    Show Answer


    Solution :  4
  25. Shri Piyush Goyal, who recently (June, 2016) launched Surya Mitra Mobile App is a
    (1) Minister of State for Petroleum and Natural Gas
    (2) Minister of State for Civil Aviation
    (3) Minister of State for Railways
    (4) Minister of State for Culture and Tourism
    (5) Minister of State for Power, Coal and New Renewable Energy

    Show Answer


    Solution :  5
  26. July 28 is observed as the
    (1) World Hepatitis Day
    (2) International Yoga Day
    (3) World UFO Day
    (4) World Population Day
    (5) World Environment Day

    Show Answer


    Solution :  1
  27. Which country recently (June, 2016) returned to India over 200 stolen cultural artifacts, some dating back 2,000 years ?
    (1) United Kingdom
    (2) United States
    (3) Russia
    (4) UAE
    (5) South Africa

    Show Answer


    Solution :  2
  28. Wular Lake, one of the largest fresh water lake in Asia, is in the Indian State of
    (1) Sikkim
    (2) Himachal Pradesh
    (3) Uttarakhand
    (4) Jammu & Kashmir
    (5) Arunachal Pradesh

    Show Answer


    Solution :  4
  29. Credit Information Bureau (India) Limited is India’s first founded in August 2000.
    (1) Debit Information Company
    (2) Credit Insurance Company
    (3) Debit Insurance Company
    (4) Credit Information Company
    (5) Credit Stabilising Corporation

    Show Answer


    Solution :  4
  30. In the context of banking, the term in MCLR stands for :
    (1) Lending
    (2) Loss
    (3) Liquidity
    (4) Lender
    (5) Limited

    Show Answer


    Solution :  1


  31. Nairobi is the capital city of :
    (1) Sudan
    (2) Kenya
    (3) South Africa
    (4) Egypt
    (5) Algeria

    Show Answer


    Solution :  2
  32. The International Development Association (IDA) is an international financial institution which offers concessional loans and grants to the world’s poorest developing countries. It is headquartered in :
    (1) Washington D.C., U.S.
    (2) Vienna, Austria
    (3) New York, U.S.
    (4) New Delhi, India
    (5) Berlin, Germany

    Show Answer


    Solution :  1
  33. The Federal Reserve System- also known as the Federal Reserve or simply as the Fed- is the central banking system of the
    (1) United Kingdom
    (2) Russia
    (3) Denmark
    (4) United States
    (5) France

    Show Answer


    Solution :  4
  34. KSE is a stock exchange index of which of the following country ?
    (1) Pakistan
    (2) India
    (3) China
    (4) Russia
    (5) USA

    Show Answer


    Solution :  1
  35. Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport, formerly known as Borjhar Airport, is situated at :
    (1) Amravati, Andhra Pradesh
    (2) Hyderabad, Telangana
    (3) Itanagar, Arunachal Pradesh
    (4) Guwahati, Assam
    (5) Kolkata, West Bengal

    Show Answer


    Solution :  4
  36. Which of the following is not a motivational model ?
    (1) Economic model
    (2) Learning model
    (3) Psycho-analytic model
    (4) Organisational model

    Show Answer


    Solution :  1
  37. Regulatory Authority for Regional Rural Bank is of :
    (1) Sponsor Bank
    (2) State Government
    (3) Central Government
    (4) RBI and NABARD
    (5) SEBI

    Show Answer


    Solution :  4
  38. The private sector bank which recently allowed children above 10 years to open savings bank accounts after SBI is :
    (1) IDBI
    (2) HDFC
    (3) ICICI
    (4) Axis Bank
    (5) Kotak Mahindra Bank

    Show Answer


    Solution :  3
  39. A cheque which is payable to any person who presents it for payment at the bank counter is called
    (1) Cross Cheque
    (2) Bearer Cheque
    (3) Open Cheque
    (4) Close Cheque
    (5) Lender Cheque

    Show Answer


    Solution :  2
  40. Which one of the following is not method of setting prices ?
    (1) Cost plus pricing method
    (2) Marginal cost pricing method
    (3) Break-even-pricing method
    (4) First-in-first-out cost method
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution :  4
  41. Bancassurance is a relationship between bank and
    (1) Education
    (2) Insurance Company
    (3) Employee
    (4) Customer
    (5) NABARD

    Show Answer


    Solution :  2
  42. Marketing Strategy means
    (1) to introduce in sales promotion scheme
    (2) population
    (3) preservance
    (4) demands
    (5) networth

    Show Answer


    Solution :  1
  43. Marketing should be resorted :
    (1) Only among rich person
    (2) Depends on income
    (3) Only in crowded areas
    (4) Depends on the product
    (5) Only among the poor

    Show Answer


    Solution :  4
  44. The incumbent Governor of RBI is
    (1) Arundhati Bhattacharya
    (2) Raghuram Rajan
    (3) U.K. Sinha
    (4) D. Subbarao
    (5) Y.V. Reddy

    Show Answer


    Solution :  2
  45. To survive in the growing competition banks need to implement
    (1) Free schemes
    (2) Service orientation
    (3) Marketing orientation
    (4) Core banking
    (5) Low interest rates

    Show Answer


    Solution :  2
  46. The process of gathering information about customers or market is known as :
    (1) Customer inspection
    (2) Checking market area
    (3) Need of a bank
    (4) Market research
    (5) Checking customers’ demand

    Show Answer


    Solution :  4
  47. When costs are accumulated for an organizational unit or department, it is called :
    (1) a cost centre
    (2) a cost benefit
    (3) a cost breaking
    (4) a cost of production
    (5) unit cost

    Show Answer


    Solution :  5
  48. Developing and spreading persuasive communications about an offer or product is known as :
    (1) Promotion
    (2) Information
    (3) Channel usage
    (4) Distribution
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution :  1
  49. PMFBY is a scheme launched by Prime Minister Slid Narendra Modi in January, 2016. It is related to :
    (1) Health insurance
    (2) Bank insurance
    (3) Crop insurance
    (4) Accident insurance
    (5) Business insurance

    Show Answer


    Solution :  3
  50. Which state government’s business is not transacted by RBI?
    (1) Himachal Pradesh
    (2) Jammu & Kashmir
    (3) Manipur
    (4) Assam
    (5) Sikkim

    Show Answer


    Solution :  2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment

  1. Maliyah says

    That’s a slick answer to a chnlelaging question