GENERAL AWARENESS (SBI Clerk (Assistant ) Exam ,20-07-2014 - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. Who among the following is currently the Union Minister of Chemical and Fertilizers?
    (1) Ananth Kumar
    (2) Ramvilas Paswan
    (3) Jitendra Singh
    (4) Manoj Sinha
    (5) V.K. Singh

    Show Answer

    Solution:1
  2.  Name the person who, at present, is heading the SIT established for Black Money?
    (1) R.M. Lodha
    (2) P. Sathasivam
    (3) Altamas Kabir
    (4) M.B. Shah
    (5) S. Rajendra Babu

    Show Answer

    Solution:4
  3. Which Indian shooter won 3 medals in the ISSF World Cup held in Munich?
    (1) Abhinav Bindra
    (2) Gagan Narang
    (3) Jitu Rai
    (4) Sainalit Singh
    (5) Apoorva Lakhtokia

    Show Answer

    Solution:3
  4. Which of the following is the capital of Brazil?
    (1) Brasilia
    (2) Sao Paulo
    (3) Rio de Janeiro
    (4) Curitiba
    (5) Recife

    Show Answer

    Solution:1
  5. Who, among the following players, scored hat trick in the 2014 FIFA World Cup?
    (1) Lionel Messi
    (2) Christiano Ronaldo
    (3) Thomas Mueller
    (4) Miroslav Klose
    (5) James Rodriguez

    Show Answer

    Solution:3
  6. Which of the following regions in the Indian Ocean is affected by the El Nino?
    (1) Sri Lanka and New Zealand
    (2) India and Bangladesh
    (3) China and New Zealand
    (4) Indonesia and Pakistan
    (5) Myanmar and Bangladesh

    Show Answer

    Solution:2
  7. Which of the following Indian artists has won the Oscar Award more than once?
    (1) Aamir Khan
    (2) A.R. Rehman
    (3) Gulzar
    (4) Sukhwinder Singh
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer

    Solution:2
  8. Which team is the winner of 2014 Senior National Women Football Championship?
    (1) Nagaland
    (2) Goa
    (3) Delhi
    (4) Manipur
    (5) Karnataka

    Show Answer

    Solution:4
  9. On which of the following dates is AIDS Day celebrated?
    (1) 28 March
    (2) 2 June
    (3) 16 September
    (4) 1 December
    (5) 5 January

    Show Answer

    Solution:4
  10. Which of the following correctly explains the role of Banking Ombudsman?
    (1) To provide services to customer
    (2) To take care of monetary policy
    (3) To take care of the banking sector as a whole
    (4) To look into and resolve customers' complains related to banking services
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:4
  11. With which article of the Indian Constitution is Money Bill related?
    (1) Article 109
    (2) Article 110
    (3) Article 111
    (4) Article 112
    (5) Article 113

    Show Answer

    Solution:2
  12. Which online fashion store was recently taken over by Indian online megastore Flipkart?
    (1) 01x.in
    (2) Yepme. in
    (3) Myntra.com
    (4) Jabong.com
    (5) Amazon .in

    Show Answer

    Solution:3
  13.  is the rate at which the central bank of a country (Reserve Bank of India) lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds.
    (1) Repo Rate
    (2) Cash Reserve Ratio
    (3) Bank Rate
    (4) Statutory Liquidity Ratio
    (5) Reverse Repo Rate

    Show Answer

    Solution:1
  14. How does a decrease in SLR affect the market?
    (1) CRR goes up
    (2) Liquidity decreases
    (3) CRR goes down
    (4) Liquidity increases
    (5) Both 1 and 2

    Show Answer

    Solution:4
  15. Which of the following bodies regulates monetary policy in India?
    (1) Planning Commission
    (2) National; Development Council
    (3) Union Ministry of Finance
    (4) Reserve Bank of India
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  16. UIDAI stands for
    (1) Unique Identification Authority of India
    (2) Union of Identification Authority of India
    (3) Unique Investigation Authority of India
    (4) Umbrella Identification Authority of India
    (5) Unity Investigation Authority of India

    Show Answer

    Solution:1
  17. The currency of Italy is
    (1) Krona
    (2) Franc
    (3) Ruble
    (4) Lira
    (5) Pound

    Show Answer

    Solution:4
  18.  8. Which of the following countries has been affected by the rise of ISIS terrorist group?
    (1) Iran
    (2) Iraq
    (3) Libya
    (4) United Arab Emirates
    (5) Ukraine

    Show Answer

    Solution:2
  19. Where can a person exchange his/her money into foreign currency?
    (1) In the nationalized banks
    (2) Passport Office
    (3) Any stock exchange
    (4) Special counters at the Union Ministry of Commerce
    (5) An authorized dealer of the Reserve Bank of India

    Show Answer

    Solution:5
  20. In which city is Salarjung Museum located?
    (1) Hyderabad
    (2) Luck now
    (3) Bhopal
    (4) Mysore
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  21. The navaratna status was recently conferred upon
    (1) National Building Construction Corporation
    (2) Engineers India Limited
    (3) Steel Authority of India Limited
    (4) Bharat Electronics Limited
    (5) Both 1 and 2

    Show Answer

    Solution:5
  22. Which of the following countries has the least Global Peace Index?
    (1) Iraq
    (2) Libya
    (3) Syria
    (4) Kenya
    (5) Congo

    Show Answer

    Solution:3
  23. What percentage of total global oil reserves is held by the OPEC countries?
    (1) 68 percent
    (2) 75 percent
    (3) 81 percent
    (4) 86 percent
    (5) 90 percent

    Show Answer

    Solution:3
  24.  Where will Nivea's first ever manufacturing plant in India come up?
    (1) Sanand
    (2) Pune
    (3) Shimla
    (4) Dehradun
    (5) Kolkata

    Show Answer

    Solution:1
  25. By which name was Kanyakumarl formerly known?
    (1) Cape Comorin
    (2) Tuticorin
    (3) Pulicat
    (4) Muziris
    (5) Karikal

    Show Answer

    Solution:1
  26. How many languages are there in Indian currency?
    (1) 2
    (2) 6
    (3) 12
    (4) 17
    (5) 22

    Show Answer

    Solution:4
  27. What is the full form of IBSA?
    (1) India, Brazil, South Africa
    (2) India. Bhutan, Sri Lanka
    (3) India, Brazil, Switzerland, Australia
    (4) India, Britain, South Africa
    (5) India, Burma. Singapore

    Show Answer

    Solution:1
  28. Who, at present, is the External Affairs Minister of India?
    (1) Arun Jaitley
    (2) Rajnath Singh
    (3) Sushma Swaraj
    (4) Narendra Modi
    (5) Jaswant Singh

    Show Answer

    Solution:3
  29. Which airline was recently joined by the Tata Group?
    (1) Pan Am
    (2) Lufthansa
    (3) Emirates Airline
    (4) Mr Asia
    (5) Air France

    Show Answer

    Solution:4
  30.  Commercial Papers (CP) are issued in India in the multiples of
    (1) Rs. 1 lakh
    (2) Rs. 2 lakh
    (3) Rs. 5 lath
    (4) Rs. 7.5 lakh
    (5) Rs. 10 lakh

    Show Answer

    Solution:3
  31.  Who among the following is the richest footballer in the 2014 FIFA World Cup?
    (1) Lionel Messi
    (2) Cristiano Ronaldo
    (3) Manuel Neuer
    (4) James Rodriguez
    (5) Thomas Mueller

    Show Answer

    Solution:2
  32. Who was recently awarded by the York University of Canada?
    (1) Mukesh Ambani
    (2) Ratan Tata
    (3) Azim Premji
    (4) Nandan Nilekani
    (5) Lord Swaraj Paul

    Show Answer

    Solution:2
  33.  Where is Baiji Oil Refinery located?
    (1) Iran
    (2) Venezuela
    (3) Iraq
    (4) Kuwait
    (5) Oman

    Show Answer

    Solution:3
  34. Which of the following is the capital of Myanmar?
    (1) Rangoon
    (2) Naypyidaw
    (3) Kuala Lumpur
    (4) Hanoi
    (5) Jakarta

    Show Answer

    Solution:2
  35. CGTMSE stands for
    (1) Central Government Fund Trust for Medium and Small Enterprises
    (2) Credit Guarantee Fund for Medium Size Enterprises
    (3) Central Government Transfer Fund for Multispecialty Micro Enterprises
    (4) Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  36. In which of the following industry CASA ratio is used?
    (1) Merchandise Trade
    (2) Banking & Finance
    (3) Software Industry
    (4) Travel & Tourism
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  37. Which among the following ratio correctly denotes the Insurance Penetration?
    (1) Premium Underwritten : Population
    (2) Premium Underwritten : GDP
    (3) Insured Population : Total Population
    (4) Premium Underwritten : Policy Holders
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  38. Which of the following bodies insures customer's deposit in bank?
    (1) Union Ministry of Finance
    (2) SEBI
    (3) Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation
    (4) Forward Market Commission
    (5) Both 1 and 4

    Show Answer

    Solution:3
  39. Which among the following correctly categorizes Collateralized Borrowing and Lending Obligation?
    (1) A market operation
    (2) A money market instrument
    (3) A clearing system
    (4) A Scheme of Reserve Bank of India
    (5) A policy initiative of Government of India

    Show Answer

    Solution:2
  40. Which Government-run general insurer recently launched 'Asha Kiran,' a special health insurance scheme for families with girl children?
    (1) Oriental Insurance Comp. Ltd.
    (2) United India Insurance Comp. Ltd.
    (3) New India Assurance Comp. Ltd.
    (4) National Insurance Company
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!