GENERAL AWARENESS (SBI Clerical Staff Exam, 13-07-2008(1st Sitting) - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

  1. Which of the following can be called as a part of the Service Sector?
    A Textile mills
    B. Banking
    C. Coal mines
    D. Agriculture
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  2. As per newspaper reports the inflation in India and China was at a very high level. In such a situation the Central Banks of these countries are required to follows:
    A. a more liberal credit policy.
    B. a very tight credit policy.
    C. create an atmosphere of easy liquidity in the market.
    D. raise the limits of personal and corporate income taxes.
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  3. The Govt. of India has fixed some targets for various programmes for the entire plan period/ or part of it. Which of the following is/are TRUE about the Bharat Nirman Programme?
    1. The plane envisages irrigation of 10 million hectares additional land.
    2. It is planned that about six hundred km. of new roads will be developed every month.
    3. About 1000 new telephone connections will be given to rural areas every month so that by the end of the plan all villages in India are brought under telephone services network.
    A. Only (1) is true
    B. Only (2) is true
    C. Only (3) is ture
    D. All (1), (2) and (3) are true
    E. None is true

    Show Answer

    Solution:A
  4. Many a times we read a term in financial  newspapers GDR. What is the full form of the same?
    A. Gross Domestic Revenue
    B. Global Domestic Ratio
    C. Global Depository Receipts
    D. Gross Depository Reventie
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  5. Who amongst the following has .written the book "Ammi! Letter to a Democratic Mother"?
    A. Shabana Aazmi
    B. Javed Akhtar
    C. Aamir Khan
    D. Gulzar
    E. Saeed Mirza

    Show Answer

    Solution:E
  6. As per reports in the newspapers the Indian Rupee is appreciating these day. What does it really mean?
    1. The value of the Rupee has gone up. It is now 110 paise and not 100 paise.
    2. The Exchange Rate of Rupee has gone up.
    3. Now we can purchase more in one rupee which was not possible earlier.
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. Both (1) and (2)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  7. The U'S Federal Reserve had recently reduced the interest rates by 150 basis points in the last few months. This was done because:
    A. US was going into recession.
    B. Inflation was high in countries like India and China hence a correction in economic policies by all the countries was needed.
    C. Euro had become more attractive currency, hence US wanted to save dollars from further depreciation.
    D. Iraq had become a very lucrative destination for foreign investment. US does not want it to happen.
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  8. The Foreign Trade Policy announced in the year 2004 was announced for a period of:
    A. two years
    B. three years
    C. four years
    D. five years
    E. ten years

    Show Answer

    Solution:D
  9. Which of the following is NOT a banking related term?
    A. Portfolio Management
    B. Overdraft
    C. Treasury Operations
    D. Merchant Banking
    E. Proclamation

    Show Answer

    Solution:E
  10. The Banking System in India has mainly two types of Credit Control systems, Quantitative and Qualitative. Which of the following is/ are NOT Quantitative Credit Control(s)?
    1. Bank Rate
    2. CRR
    3. Margin Requirement
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. Both (1) and (2)
    E. None is Quantitative credit control

    Show Answer

    Solution:C
  11. Child artist Darsheel Safary has got critics Best Actor award for his acting in:
    A. Guru
    B. Chak De India
    C. Taree Zameen Par
    D. Life in a Metro
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  12.  Which of the following ailments leave a major impact on poultry industry?
    A. Bovine Diarrhea
    B. Blood Cancer
    C. Foot and Mouth
    D. Avion Influenza
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  13. As per present practice Govt. provide subsidy to which of the following items?
    A Food Crops
    B. Cement
    C. Steel
    D. Coal
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  14.  Which of the following is India's largest public sector commercial Bank at present?
    A. IDBI Bank
    B. ICICI Bank
    C. State Bank of India
    D. AXIS Bank
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  15. As per figures released recently Tax to GDP ratio has increased to which of the following levels?
    A. 8%
    B. 8.5%
    C. 9%
    D. 10.5%
    E. 12.5%

    Show Answer

    Solution:E
  16.  The Common Wealth Games are scheduled to be held in New Delhi in the year:
    A. 2009
    B. 2008
    C. 2010
    D. 2011
    E. 2012

    Show Answer

    Solution:C
  17. Which of the following is NOT used as Taw material for production of nuclear power?
    A. Uranium
    B. Beryllium
    C. Zirconium
    D. Sodium
    E. All of these

    Show Answer

    Solution:D
  18. Which of the following was the venue of the Fifth National Winter games of India held in February 2008?
    A. Jaipur
    B. Nainital
    C. Shimla
    D. Gulmarg
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  19. Who amongst the following of Indian origin is nominated as the Governor of Louisiana and American State?
    A. Lakshmi Mittal
    B. Mukesh Ambani
    C. Ratan Tata
    D. V.S. Naipaul
    E. Bobby Jindal

    Show Answer

    Solution:E
  20. The Stock market index of London Stock Market is referred as:
    A. Sensex
    B. Footsie (FTSE)
    C. NIFTY
    D. Bullish
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  21.  As we all know Ministry of Finance Very year prepared Union Budget and present it to the parliament. Which of the following is/are the elements of the Union Budget?
    1.Estimates of revenue and capital receipts.
    2. Ways and Means to raise the revenue.
    3. Estimates of expenditure.
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. All (1), (2) and (3)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  22.  Sri Lankan Monitoring Mission (SLMM) has Nordic Monitors from five nations. Which of the following is NOT one of them?
    A. India
    B. Sweden
    C. Norway
    D. Denmark
    E. Iceland

    Show Answer

    Solution:A
  23. Which of the following countries in the neighbourhood of India was rocked by severe earthquake recently?
    A. Pakistan
    B. Nepal
    C. China
    D. Bhutan
    E. Afghanistan

    Show Answer

    Solution:C
  24. Who played the role of the Hockey Coach in the film Chak De India for which he was given the Award for Best Actor?
    A. Shahrukh Khan
    B. Abhishek Bachchan
    C. Aamir Khan
    D. Salman Khan
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  25. The Head of the State Bank of India is designated as:
    A Executive Director
    B. Governor
    C. Deputy Governor
    D. Director Incharge
    E. Chairman

    Show Answer

    Solution:E
  26. Some banks have floated Initial public issues (IPOs) in recent past. What was the purpose of these issues?
    A Find a place in stock markets of India as banks were not there till recent past.
    B. To strengthen their capital base.
    C. To allow public to invest in banks instead of private companies.
    D. Banks in India were doing so as they also wanted to take over some foreign banks.
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  27.  As per figures released recently, the GDP growth in the last two years has been in the range of:
    A 6%-7%
    B. 7%-8%
    C. 8%-9%
    D. 9%-9.5%
    E. 10%-11%

    Show Answer

    Solution:D
  28. Which of the following is True about the India-Africa Summit held in April 2008?
    1. The summit was 10th such Summit held every year.
    2. This time the venue of the summit was India as India hosted it for the first time.
    3. About 14 African countries participated in the summit.
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    B. Only (3)
    D. All (1), (2) and (3)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  29. India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which of the following countries which says they will create a "Multi Polar World Order" based on the rule of law, sovereign equality and noninterference in internal affairs of States?
    A USA
    B. Nepal
    C. China
    D. Britain
    E. Russia

    Show Answer

    Solution:E
  30. Mira Nair who was awarded the "Person of the year 2007" by India Abroad Newspaper of New York has done exemplary work in the field of :
    A. Literature
    B. Sports
    C. Social Service
    D. Politics
    E. Films

    Show Answer

    Solution:E
  31. As per the Economic Survey 2007-08 the food grain production is expected to:
    A. increase by 2 million tonnes.
    B. fall short by 2 million tonnes.
    C. remain same as it was in the previous year.
    D. increase by about 3.5 million tonnes.
    E. fall short by about 3.5 million tonnes.

    Show Answer

    Solution:E
  32. Who amongst the following is the author of the book "Straight from the Heart"?
    A. Kapil Dev
    B. Nelson Mandela
    C. Benazir Bhutto
    D. Tasleema Nasreen
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  33. The tour of 2008 Beijing Olympic Torch was disrupted at many places. What was/were the main reason(s) for the same?
    1. It was due to pro Tibetan demorigtration.
    2. It was because some 15 African countries are not allowed to participate in the games.
    It was because Chinese were protesting against such organizations as they were passing through a stroke of a natural disaster.
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. All (1), (2) and (3)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  34. Who amongst the following won the "WTA Player of the year" award?
    A. Serena Williams
    B. Jelena Jankovic
    C. Sania Mirza
    D. Justine Henin
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  35.  As per Union Budget 2008-2009 a new National Fund is to be launched for which of the following purposes?
    A. Transmission and Distribution Reforms
    B. Disaster Management
    C. Control of AIDS
    D. Development of High Yielding Seeds
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  36.  Yousuf Raza Gillani who was elected the Prime Minister of Pakistan is from which political parties?
    A. Jamiat-e-Ulema Islami
    B. Pakistan People's Party
    C. Awami National Party
    D. Muslim League
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  37. A top level delegation from the UK visited India in January 2008 to participate in India-UK Annual Summit. The UK delegation was led by:
    A. Prince Charles
    B. Robin Cook
    C. Tonny Blair
    D. Gordan Brown
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  38.  The United Nations Climate Change Conference was organized in Bali in December 2007, where many protocol, and agreements were reviewed. Which of the following protocols, agreements is/are not associated with the issue of climate change?
    1. Kyoto Protocol
    2. Washington Declaration
    3. Look East Policy
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. Only (1) and (2)
    E. All (1), (2) and (3)

    Show Answer

    Solution:C
  39. Recently one Indian Cricket player has become the sixth batsman to earn 10000 runs in Test Crickets. The name of the player is:
    A. Virender Sehwag
    B. Sachin Tendulkar
    C. Sourav Ganguly
    D. Anil Kumble
    E. Rahul Dravid

    Show Answer

    Solution:E
  40.  The World Heritage Day is observed on:
    A. March 18
    B. April 20
    C. March 20
    D. April 18
    E. May 27

    Show Answer

    Solution:D


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment