GENERAL AWARENESS ( SBI Associated Clerk Exam, 07-10-2012 [1st Sitting] - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

 

  1. Poverty line is expressed in terms of an overall —
    (1) Per Capita income
    (2) Per Capita consumption expenditure
    (3) Per Capita entertainment expenditure
    (4) Per Capita development expenditure
    (5) Per Capita GDP

    Show Answer

    Solution:2
  2. Who of the following is the author of the English novel The Namesake' ?
    (1) Shobha De
    (2) Jhumpa Lahiri
    (3) Shashi Tharoor
    (4) Upamanyu Chhatterlee
    (5) V. S. Naipaul

    Show Answer

    Solution:2
  3. The Abbreviation 'UIDAI' stands for -
    (1) Unique Identification Division of All India
    (2) Unique Identification Department of Ancient India
    (3) Unique Identity Division of Ancient India
    (4) Unique Identification Authority of India
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  4. Kanha Tiger Reserve is situated in Mandla District of —
    (1) Rajasthan
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Chhattisgarh
    (4) Madhya Pradesh
    (5) Maharashtra

    Show Answer

    Solution:4
  5. At the official march past in the opening ceremony of the 2012 London Olympics the Indian Contingent was led by—
    (1) Shuttler Parupali Kashyap
    (2) Sushil Kumar
    (3) Paddler Sournyajit
    (4) Saina Nehwal
    (5) Chief-de-mission Brig PKM Raja

    Show Answer

    Solution:2
  6. Who of the following Indian Contestants in the 2012 London Olympics 10 metre air rifle event won a bronze medal ?
    (1) Cagan Narang
    (2) Vijay Kumar
    (3) Sushil Kumar
    (4) Parupali Kashyap
    (5) Amit Kumar

    Show Answer

    Solution:1
  7. Which of the following is a global international organisation dealing with the rules of trade between nations?
    (1) IMF
    (2) IDA
    (3) UNO
    (4) WTO
    (5) UNESCO

    Show Answer

    Solution:4
  8. Excise duty is the tax levied on
    (1) Production of goods
    (2) Import of goods
    (3) Sale of goods
    (4) Profits on sale of goods
    (5) Income from other sources

    Show Answer

    Solution:1
  9. Union Budget is presented in the Parliament by the -
    (1) Prime Minister
    (2) Commerce Minister
    (3) Minister for Parliamentary Affairs
    (4) Union Finance Minister
    (5) Lok Sabha Speaker

    Show Answer

    Solution:4
  10. In the Union Budget for 201112, Very Senior Citizens were defined as those who are over
    (1) 90 years of age
    (2) 85 years of age
    (3) 80 years of age
    (4) 75 years of age
    (5) 70 years of age

    Show Answer

    Solution:3
  11. A tax based on the value of the property/product is called
    (1) Fringe benefit tax
    (2) Value Added Tax
    (3) Minimum Alternative tax
    (4) Turnover tax
    (5) Ad Valorem tax

    Show Answer

    Solution:2
  12. Who is the present Governor of Reserve Bank of India ?
    (1) Dr. K. C. Chakraborty
    (2) Dr. D. Subbarao
    (3) Dr. V. Y. Reddy
    (4) Dr. S. Gokarn
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  13. The term 'Plastic money' refers to -
    (1) ATM/Credit Cards
    (2) Plastic coated currency notes
    (3) Foreign Currency Notes
    (4) Travellers Cheque
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  14. It is mandatory to quote the following identification number on all large value financial transactions.
    (1) PAN number
    (2) Voter ID
    (3) PIN
    (4) Ration Card number
    (5) Phone number

    Show Answer

    Solution:1
  15. Which amongst the following typhoons hit the east coast of China on 8th August 2012 ?
    (1) Saola
    (2) Haikui
    (3) Damrey
    (4) Ferdie
    (5) Gener

    Show Answer

    Solution:2
  16. The Term 'FTZ stands for—
    (1) Free Trade Zone
    (2) Food Trade Zone
    (3) Foreign Trade Zone
    (4) Fiscal Trade Zone
    (5) Financial Trade Zone

    Show Answer

    Solution:1
  17. Which of the following is an-American multinational retailer corporation that runs chains of large discount departmental stores and warehouse stores ?
    (1) Wai Mart
    (2) Alstom
    (3) Ikea
    (4) More
    (5) Spencer's

    Show Answer

    Solution:1
  18. Who amongst the following is a Nobel Laureate in Economics ?
    (1) Kaushik Basu
    (2) Subir Gokarn
    (3) Dr. Amarlya Sen
    (4) Montek Singh Ahluwalia
    (5) C. Rangarajan

    Show Answer

    Solution:3
  19.  Outiook.com is a new e-mail service recently launched by --
    (1) Google
    (2) Apple
    (3) Microsoft
    (4) Rediff
    (5) Sify

    Show Answer

    Solution:3
  20. Jamaican sprinter Usain Bolt bagged gold in the 2012 London Olympic in men's 100 metre race as he set an Olympic record of
    (1) 10.23 seconds
    (2) 9.93 seconds
    (3) 9.63 seconds
    (4) 9.33 seconds
    (5) 9.23 seconds

    Show Answer

    Solution:3
  21. Who amongst the following was the legendary clagsical singer, an exponent of the 'Khayal' form of singing who passed away in 2011 ?
    (1) Jagjit Singh
    (2) Arjun Singh
    (3) M. F. Hussain
    (4) Bhupen Hazarika
    (5) Bhimsen Joshi

    Show Answer

    Solution:5
  22. Commonwealth Games 2014 shall be held at -
    (1) Glasgow
    (2) Montreal
    (3) Queensland
    (4) Gold Coast
    (5) Beijing

    Show Answer

    Solution:1
  23. Who amongst the following is an American business magnate, investor and philanthropist. Chairman & CEO of Berkshire Hathaway who is widely considered the most successful investor of the 20th century ?
    (1) Duncan Fletcher
    (2) Warren Buffet
    (3) Warren Anderson
    (4) Nira Radia
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  24. On 8th August 2012 a 14 member 'Naresh Chandra Task Force' has submitted to the Government of India its report relating to -
    (1) Electoral Reforms
    (2) Corruption
    (3) Black Money
    (4) Infrastructure Sector
    (5) National Security

    Show Answer

    Solution:5
  25. A network of power lines that evacuates electricity from a generating station and which operates in a narrow frequency band is known as -
    (1) Web
    (2) Mesh
    (3) Grid
    (4) Interlock
    (5) Knit

    Show Answer

    Solution:3
  26. Which of the following is a large ocean wave that is caused by sudden motion on the ocean floor which could be in the form of an earthquake, volcanic eruption or an underwater landslide ?
    (1) El Nino
    (2) Lunar Eclipse
    (3) High Tide
    (4) Low Tide
    (5) Tsunami

    Show Answer

    Solution:5
  27. The form 'ITR-1' is a form for filing —
    (1) Income Tax Challan
    (2) Excise Duty
    (3) Customs duty
    (4) Income Tax Return
    (5) VAT

    Show Answer

    Solution:4
  28. Which of the following is NOT a viral disease ?
    (1) Chicken Pox
    (2) Influenza
    (3) Epilepsy
    (4) Measles
    (5) Rabies

    Show Answer

    Solution:3
  29. International day of 'Non-Violence' is observed every year on
    (1) 15th August
    (2) 2nd October
    (3) 26thJanuary
    (4) 31st January
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  30. A new scheme has been announced in the budget 2012-13 giving tax exemptions to first time equity market investors. The scheme is titled as—
    (1) Rajiv Gandhi Equity Savings Scheme
    (2) Rashtriya Equity Savings Scheme
    (3) National Equity Savings Scheme
    (4) Indira Gandhi Equity Savings Scheme
    (5) Prime Minister's Equity Savings Scheme

    Show Answer

    Solution:1
  31. In addition to India and China the following nations are also members of 'BRICS'
    (1) Bangladesh, Russia and Sri Lanka
    (2) Belgium, Romania and South Africa
    (3) Belgium, Russia and Saudi Arabia
    (4) Brazil, Russia and South Africa
    (5) Bhutan, Russia and Sri Lanka

    Show Answer

    Solution:4
  32. Which of the following is a voluntary force raised to assist the police in controlling civil disturbances and communal riots ?
    (1) Rapid Action Force
    (2) Central Industrial Security Force
    (3) National Security Guard
    (4) Central Reserve Police Force
    (5) Home Guards

    Show Answer

    Solution:5
  33. Who amongst the following is a recipient of Padma Vibhushan In 2012 ?
    (1) Jatin Das
    (2) Mario De Miranda
    (3) Mira Nair
    (4) N Vitthal
    (5) Limba Ram

    Show Answer

    Solution:2
  34. Who amongst the following is the modern day spiritual icon and founder of Art of Living ?
    (1) Baba Ram Dev
    (2) Acharya Rajneesh
    (3) Shri Narayan Guru
    (4) Narendra Dev Acharya
    (5) Shri Ravi Shankar

    Show Answer

    Solution:5
  35. Which amongst the following is the National Flower of India ?
    (1) Rose
    (2) Jasmine
    (3) Lily
    (4) Lotus
    (5) Tulip

    Show Answer

    Solution:4
  36. Which of the following is NOT the name of a Space Shuttle ?
    (1) Enterprise
    |(2) Columbia
    (3) Iris
    (4) Discovery
    (5) Challenger

    Show Answer

    Solution:3
  37. Which of the following is effectively a tax on the carbon dioxide emissions from burning fossil fuels ?
    (1) Fuel Surcharge
    (2) Carbon Surcharge
    (3) Carbon tax
    (4) Hazardous emissions tax
    (5) Fuel Tax

    Show Answer

    Solution:3
  38. The term 'ATM' stands for—
    (1) Alternate to Money
    (2) Automated Transaction Machine
    (3) Automated Teller Mechanism
    (4) Automatic Teller Mode
    (5) Automated Teller Machine

    Show Answer

    Solution:5
  39. Which of the following is a measure of the impact of our activities on the environment and in particular climate change ?
    (1) Carbon Trajectory
    (2) Carbon Trail
    (3) Carbon Track
    (4) Carbon Footprint
    (5) Carbon Imprint

    Show Answer

    Solution:4
  40. Which of the following is a Statutory quasi-judicial authority mandated by the parliament to preserve the freedom of press and maintain and improve the standards of newspapers ?
    (1) Press Trust of India
    (2) Press Information Bureau
    (3) United News of India
    (4) NAM News Network
    (5) Press Council of India

    Show Answer

    Solution:5


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment