GENERAL AWARENESS (SBI Associate Banks Clerk Exam, 2011 - Previous Year Paper)




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

  1.  Hillary Clinton who was in India recently is the U.S. Secretary of:
    A. Commerce
    B. State
    C. Treasury
    D. Defence
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  2.  If Indian Banking industry had demonstrated its resilience to external shocks in 2008-09, the credit goes to:
    1. Policies of the RBI & the Govt. of India
    2. Strength of Indian Business Houses
    3. Foreign aid/investments to Indian companies
    A. Only 1
    B. Only 2
    C. Only 3
    D. All 1, 2 & 3
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  3.  Tembhli village which was in news is in:
    A. Bihar
    B. Rajasthan
    C. Orissa
    D. West Bengal
    E. Maharashtra

    Show Answer

    Solution:E
  4.  Rohan Bopanna who represented Indian in an international event is a:
    A. Billiards Player
    B. Golf Player
    C. Chess Player
    D. Table Tennis Player
    E. Lawn Tennis Player

    Show Answer

    Solution:E
  5.  AIBA Women's World Boxing Championship was organized in September 2010 in:
    A. Rome
    B. New Delhi
    C. London
    D. Vienna
    E. Barbados

    Show Answer

    Solution:E
  6.  Mr. A.K. Antony a Union Minister in the Indian Cabinet recently signed an agreement with South Korea. This means the agreement is for the Cooperation in the field of:
    A. Agriculture
    B. Rural Development
    C. Defence
    D. Steel & Iron
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  7.  What is financial inclusion?
    A. To provide a permanent employment to the unemployed
    B. To provide a 100 days job to all those who are in need of a job
    C. To provide banking services to all those living in remote areas
    D. To ensure that all financial transactions amounting 5,000/- and above are done through banks.
    E. To provide finances for all

    Show Answer

    Solution:C
  8.  Recently the term 3G was very much in news and even a conference on it was organized in India. What is the letter 'G' denotes in 3G?
    A. Grade
    B. Group
    C. Global
    D. Guild
    E. Generation

    Show Answer

    Solution:E
  9.  Some major banks and financial institutions in various Western countries were to wind up their business and/or declare themselves in financial problems during last few years. This trend is technically known as:
    A. Devaluation
    B. Deformation
    C. Global Slowdown
    D. Political' backdrop
    E. Globalisation

    Show Answer

    Solution:C
  10.  Which of the following international sports events was organized in Delhi in October 2010 in which several countries participated?
    A. Asian Games
    B. World Cup Cricket Tournment
    C. Asian Hockey Tournament
    D. Commonwalth Games
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  11.  Exporters in India get insurance cover and risk cover from which of the following organizations?
    A. SIDBI
    B. NABARD
    C. ECGC
    D. RBI
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  12.  Which of the following places in India does not have a Stock Exchange?
    A. Kolkata
    B. Ahmedabad
    C. Mutnbai
    D. Delhi
    E. Udaipur

    Show Answer

    Solution:E
  13.  Sir Mota Singh who was Knighted by the Queen Elizabeth II earlier this year is:
    A. first Sikh Judge in UK
    B. first Sikh Minister in UK
    C. first Indian to become Vice Chancellor in Cambridge
    D, first Indian to become Governor of a State in USA
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  14.  'Ayodhya' which was in news recently is a place in:
    A. Madhya Pradesh
    B. Bihar
    C. Rajasthan
    D. Jharkhand
    E. Uttar Pradesh

    Show Answer

    Solution:E
  15.  Which of the following is the name of a private sector Bank in India?
    A. IDBI Bank
    B. Axis Bank
    C. Corporation Bank
    D. UCO Bank
    E. All are Private Banks

    Show Answer

    Solution:B
  16.  The Govt. of India does not provide any direct financial assistance to which of the following schemes?
    A Mahatma Gandhi National Rural
    Employment Guarantee scheme
    B. Rural Health Mission
    C. Indra Aawas Yojana
    D. Jeevan Sathi Yojana
    E. Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana

    Show Answer

    Solution:D
  17.  What does the letter 'St denotes in 'AFSPA' an abbreviation we very often see in newspapers?
    A. Slow
    B. Special
    C. State
    D. Solid
    E. Sovereign

    Show Answer

    Solution:B
  18.  Which of the following terms is used in banking and finance?
    A. Abiotic
    B. Demand Deposit
    C. Fat scales
    D. A diabetic
    E. Cathode

    Show Answer

    Solution:B
  19.  Which of the following is a food crop?
    A. Maize
    B. Cotton
    C. Palm
    D. Jute
    E. Jatropha

    Show Answer

    Solution:A
  20.  Vedanta Alumina is a company operating in the area of:
    A Shipping
    B. Mining
    C. Cement
    D. Taxtiles
    E. Baniking

    Show Answer

    Solution:B
  21.  Names of which of the following rates/ratios cannot be seen in financial newspapers?
    A Bank Rate
    B. Repo Rate
    C. Cash Reserve Ratio
    D. Pulse Rate
    E. Statutory Liquidity Ratio

    Show Answer

    Solution:D
  22.  An individual visting UAE will have to make his/her payments in which of the following currencies?
    A. Dirham
    B. Taka
    C. Baht
    D. Peso
    E. Dinar

    Show Answer

    Solution:A
  23.  Who amongst the following is NOT a famous writer?
    A. Sania Mirza
    B. V.S. Nacipaul
    C. Chetan Bhagat
    D. Khushwant Singh
    E. Namita Gokhale

    Show Answer

    Solution:A
  24.  'Peepli Live' is a film directed by:
    A. Anusha Rizvi
    B. Aamir Khan
    C. Kiran Rao
    D. David Dhawan
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  25.  Which of the following is the Chemical name of the salt we use in our kitchen?
    A. Calcium Carbonate
    B. Calcium Chloride
    C. Sodium Carbonate
    D. Sodium Chloride
    E. Ammonium Sulphate

    Show Answer

    Solution:D
  26.  The judges of the Supreme Court of India now retire at the age of:
    A 58 years
    B. 60 years
    C. 62 years
    D. 65 years
    E. 68 years

    Show Answer

    Solution:D
  27.  Operation New Dawn is the beginning of stability in:
    A. Afghanistan
    B. Iran
    C. Sudan
    D. Sri Lanka
    E. Iraq

    Show Answer

    Solution:E
  28.  Which of the following books is written by Kiran Desai?
    A. A house for Mr. Biswas
    B. 3 Mistakes of My Life
    C. A Tale of Two Sisters
    D. The Inhertance of Loss
    E. Tale of Two Cities

    Show Answer

    Solution:D
  29.  Jimena Navarrete who was crowned Miss Universe 2010 is from:
    A Hydraulic
    B. Thermal
    C. Nuclear
    D. Solar
    E. All of these forms

    Show Answer

    Solution:A
  30.  India has an agreement with USA for producing energy in the form of:
    A Hydraulic
    B. Thermal
    C. Nuclear
    D. Solar
    E. All of these forms

    Show Answer

    Solution:C
  31.  Which of the following is an economic term?
    A. Plaintiff
    B. Bunker Blaster
    C. Deflation
    D. Lampoon
    E. Zero Hour

    Show Answer

    Solution:C
  32.  Which of the following awards is given to sports persons in India?
    A. Shantiswarup Bhatnagar Awards
    B. Arjuna Award
    C. Kalidas Samman
    D. Saraswati Samman
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  33.  Which of the following is the trophy/cup associated with the game of cricket?
    A. Derby
    B. Merdeka Cup
    C. Santosh Trophy
    D. Duleep Trophy
    E. Durana Cup

    Show Answer

    Solution:D
  34.  Who amongst the following can take benefit of the Social Security Fund established by the Govt. of India for unorganized workers?
    A. Primary school teacher
    B. Employee of Sugar Factor
    C. Taxtile Mazdoor
    D. Rickshaw Puller
    E. Clerk in a factory

    Show Answer

    Solution:D
  35.  Shushil Kumar who won a Gold Medal at an international event is a famous:
    A Wrestling champion
    B. Golf player
    C. Table Tennis Player
    D. Weight lifter
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  36.  In case a major war breaks out between two nations, which of the following organization/ agencies will be seen in the battle field, in addition to the armies of the fighting parties?
    A. WTO
    B. Red Cross
    C. CARE
    D. OPEC
    E. NPA

    Show Answer

    Solution:B
  37.  Which of the following is the abbreviated name asssociated with food security?
    A. ASHA
    B. PDS
    C. WTO
    D. OPEC
    E. NPA

    Show Answer

    Solution:B
  38.  Which of the following is a good and rich source of vitamin 'C'?
    A Milk
    B. Radish
    C. Mango
    D. Lemon Juice
    E. Banana

    Show Answer

    Solution:D
  39.  Who amongst the following Indian Prime Ministers was honoured Posthumously by the Govt. of Bangladesh for his/her contributions to the independence of the nation ?
    A. Rajeev Gandhi
    B. Jawaharlal Nehru
    C. Indira Gandhi
    D. Lal Bahadur Shastri
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  40.  Who amongst the following was never a Governor of the RBI?
    A. Bimal Jalan
    B. Y.V. Reddy
    C. Arup Roy Choudhury
    D. C. Rangarajan
    E. D. Subbarao

    Show Answer

    Solution:C


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment