GENERAL AWARENESS (SBI Associate Bank Clerk Exam ,(01-03-2009 (1st Sitting)- Previous Year Paper)




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

  1. Which of the following is NOT a part of India's Money Market?
    A. Bill Markets
    B. Call Money Market
    C. Banks
    D. Mutual Funds
    E. Indian Gold Council

    Show Answer

    Solution:E
  2. Which of the following is the objective of the project "Bhoomi Keralam" launched by the State Govt.?
    A. To conduct a survey of the land.
    B. To bring those people back who have left the State and settled in other States.
    C. To provide financial security to farmers who are in distress.
    D. To identify those tribals who need jobs or financial assistance.
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  3. Which of the following States introduced a high tech food grain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line?
    A. Maharashtra
    B. Tamil Nadu
    C. Delhi
    D. West Bengal
    E. Karnataka

    Show Answer

    Solution:E
  4. Which of the following countries adopted its new constitution recently?
    A. Russia
    B. Equadore
    C. South Korea
    D. North Korea
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  5. Which of the following is/are NOT the feature/s of India's Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
    1. To double India's percentage share of global trade from present 0.7 per cent to 1.5 per cent by 2009.
    2. Simplifying the procedures and bringing down the cost.
    3. Make SAARC countries India's most preferred foreign trade partners by 2009.
    A. Only 1
    B. Only 2
    C. Only 3
    D. All 1, 2 and 3
    E. Only 1 and 3

    Show Answer

    Solution:E
  6. Which of the following States will soon have its first Civil Airports?
    A Jammu and Kashmir
    B. Maharashtra
    C. Assam
    D. Meghalaya
    E. Sikkim

    Show Answer

    Solution:E
  7. Which of the following was/ were the objective(s) of the Misson Chandrayaan 1?
    1. Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
    2. Chemical Mapping of the entire lunar surface.
    3. Locating minerals in the soil of the moon.
    A. Only 1
    B. Only 2
    C. Only 3
    D. All 1, 2, and 3
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  8. Recently in News, Swat valley is related to which country?
    A. Afghanistan
    B. Pakistan
    C. India
    D. Iran
    E. Iraq

    Show Answer

    Solution:B
  9. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently?
    A. Saurav Ganguly
    B. V. V. S. Laxman
    C. Rahul Dravid
    D. Sachin Tendulkar
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  10. Stephen Harper whose name was in news recently is the A. President of Canada
    B. Prime Minister of Canada
    C. President of Italy
    D. Prime Minister of Switzerland
    E. Foreign Minister of U.S.A.

    Show Answer

    Solution:B
  11. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties?
    A. Republican
    B. Democratic
    C. Labour
    D. American National Congress
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  12. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008)?
    A. Padma Bhushan
    B. Sangit Natak Academy Award
    C. Maharashtra Bhushan
    D. Karnataka Ratna
    E. Bharat Ratna

    Show Answer

    Solution:E
  13. Which of the following State Govts. has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive industries?
    A. Punjab
    B. Karnataka
    C. Tamil Nadu
    D. Uttar Pradesh
    E. Bihar

    Show Answer

    Solution:E
  14. Who amongst the following is the author of the book "The Exile"?
    A. B.G. Verghese
    B. Philip Roth
    C. Aravind Adiga
    D. Navtej Sarana
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  15. Which of the following nations has decided to increase its cooperation in the field of energy with India?
    A. Russia
    B. China
    C. Bangladesh
    D. Nepal
    E. Japan

    Show Answer

    Solution:C
  16. Which of the following is NOT a fertilizer product?
    A. Urea
    B. Murate of Potash
    C. Di Amonium Phosphate
    D. Calcium Carbonate
    E.All are fertilizers

    Show Answer

    Solution:D
  17. Which of the following programMes is being implemented in all the districts of the country?
    A. Serva Siksha Abhiyan
    B. Navodaya Vidhyalay
    C. Uttra Mega Power Project
    D. Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikaran Yoj a na
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  18. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following cities recently?
    A. Brazilia
    B. New Delhi
    C. Suncity
    D. Salvador
    E. Durban

    Show Answer

    Solution:B
  19.  A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is setup/developed in....
    A. Singur
    B. Nandigram
    C. Salboni
    D. Malda
    E. Joynagar

    Show Answer

    Solution:C
  20.  The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal?
    A. Wheat
    B. Paddy
    C. Sugarcane
    D. Cotton
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  21. Mohammed Anni Nasheed is the newly-elected President of...
    A. Fiji
    B. Maldives
    C. Iraq
    D. Iran
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  22. Which of the following is/are the measure(S) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country?
    1. Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
    2. Increase the flow of foreign direct investment
    3. Supply of additional currency notes in the market
    A. Only 1
    B. Only 2
    C. Only 3
    D. ALL, 2 and 3
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  23. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008?
    A. Jean Marie Gustave Le Clezio
    B. Martti Ahtisaari
    C. Yoichire Nambu
    D. Francoise Barre Sinoussi
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  24. A national level commission of , India has asked about twenty States to set up which of the following commissions in their States as early as possible?
    A. Farmers Commission
    B. Women Commission
    C. Child Welfare Commission
    D. Law Commission
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  25. Which of the following States has decided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic-free drinking water to all the people by 2010-11?
    A. Karnataka
    B. Kerala
    C. West Bengal
    D. Orissa
    E. Maharashtra

    Show Answer

    Solution:C
  26. Andrew Flintoff is related to
    A. England
    B. New Zealand
    C. Australia
    D. West Indies
    E. South Africa

    Show Answer

    Solution:A
  27. Among the following rivers, which one is the longest?
    A. Godavari
    B. Krishna
    C. Mahanadi
    D. Narmada
    E. Gomti

    Show Answer

    Solution:A
  28. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries?
    A. Singapore
    B. South Korea
    C. Austria
    D. Israel
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  29. Who amongst the following is the author of the book "The Namesake"?
    A. Vikram Seth
    B. V.S. Naipaul
    C. Arun Bhagat
    D. Anita Desai
    E. Jhumpa Lahiri

    Show Answer

    Solution:E
  30. The National Games scheduled in 2011 will be organized in
    A. Bengaluru
    B. Goa
    C. Kolkata
    D. Kochi
    E. Jaipur

    Show Answer

    Solution:B
  31.  Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana Kuznetsova?
    A. China Open
    B. Japan Open
    C. New Zealand Open
    D. Australian Open
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  32. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present?
    A. Shivraj Patil
    B. Lalu Prasad Yadav
    C. P. Chidambaram
    D. Sharad Pawar
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  33. Dronacharya Award, is givenfor excellence in..............
    A. Literacy work
    B. Social service
    C. Coaching in Sports
    D. Journalism
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  34. India's Space Rocket Launching Centre is in.................
    A. Portblair
    B. Hassan
    C. Tirupati
    D. Kochi
    E. Sri Harikota

    Show Answer

    Solution:B
  35. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as "Cooperation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy"?
    A. Italy
    B. Germany
    C. France
    D. Canada
    E. Australia

    Show Answer

    Solution:C
  36.  "Merdeka Cup" is associated with the game of..............
    A. Badmintion
    B. Football
    C. Hockey
    D. Golf
    E. Tennis

    Show Answer

    Solution:B
  37. Which of the following is TRUE about "Antyodaya Anna Yoj a na"?
    1. Scheme is for Below Poverty Line families.
    2. People are provided cooked meals under the scheme.
    3. All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
    A. Only 1
    B. Only 2
    C. Only 3
    D. All 1, 2 and 3
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  38. World Ozone Day is observed on..............
    A. 16th September
    B. 16th October
    C. 16th November
    D. 26th September
    E. 26th October

    Show Answer

    Solution:A
  39. Which of the following is NOT a Govt. sponsored organization?
    A. Small Industries Development Bank of India -
    B. NABARD
    C. National Housing Bank
    D. ICICI Bank
    E. All are Govt. sponsored

    Show Answer

    Solution:D
  40. Eden Garden (Kolkata) is associated with......
    A. Basket Ball
    B. Football
    C. Cricket
    D. Hockey
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C

 



1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment