GENERAL AWARENESS (SBI Assistant & Stenographer Clerk Exam, 27-05-2012 ( 2nd Sitting )- Previous Year Paper)




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. Shri Mukul Roy who was inducted in the Union Cabinet belongs to which of the following political parties ?
    (1) Communist Party (M)
    (2) Samajwadi Party
    (3) Trinamool Congress
    (4) Congress (I)
    (5) Janata Dal

    Show Answer

    Solution:3
  2. Providing bank finance to Self Help Groups (SHGs) is considered a part of -
    (1) Micro Credit
    (2) Agricultural Finance
    (3) Mobile Banking
    (4) Rural Banking
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  3. Which of the following is a function of the Reserve Bank of India ?
    (1) Issuing Kisan Credit Cards
    (2) Issuing Aadhar Cards
    (3) Acting as Banker's Bank
    (4) Deciding the slabs of personal income tax
    (5) Issuing National Savings Certificates

    Show Answer

    Solution:3
  4. 'The only way Greece can survive is to dramatically boost trade with Turkey" was the headline in a major newspaper. Why Turkey has to advice Greece like this ?
    (1) Greece is passing through an economic crisis. Turkey wants to help it by more imports.
    (2) Turkey which is a powerful nation has attacked Greece to settle a long pending border dispute with it.
    (3) Greece and Turkey are partners in a plan launched by the IMF to rescue Greece from economic crisis.
    (4) Greece has refused to honour an old trade agreement with Turkey. Hence Turkey is threatening Greece
    (5) Turkey's survival depends on Greece

    Show Answer

    Solution:1
  5. Who among the following represented India in Conventional Indo-Russia Meet, organised in December 2011 ?
    (1) Mrs. Pratibha Patil
    (2) Smt. Sonia Gandhi
    (3) Mr. S. M. Krishna
    (4) Mr. P. Chidambaram
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  6. Which of the following is the purpose of creating Eurozone Financial Stability Facility (EFSF) created by European Union (EU) ?
    (1) To provide financial aid to member countries in case of crisis
    (2) To ensure that the EURO does not get depreciated against pound sterling and/or yen
    (3) To ensure that no non-euro member country enters into any currency swap agreement with euro members.
    (4) To ensure that there is no shortage of essential goods and food products in euro zone countries.
    (5) To pressurize United Kingdom to adopt Euro as its official currency.

    Show Answer

    Solution:1
  7. Which of the following countries had shown interest in purchasing nuclear reactors from India ? (The efforts are/ were being made to finalise the deal) ?
    (1) Russia
    (2) China
    (3) Turkey
    (4) Kazakhstan
    (5) Bangladesh

    Show Answer

    Solution:4
  8. Which of the following countries has launched a new index — Comparative Rating Index of Sovereigns (CRIS) ?
    (1) USA
    (2) India
    (3) China
    (4) Japan
    (5) Britain

    Show Answer

    Solution:2
  9. Which of the following is the literacy rate in India as per new data released by the census commission ? About—
    (1) 60%
    (2) 68%
    (3) 70%
    (4) 75%
    (5) 83%

    Show Answer

    Solution:4
  10. Which of the following countries in India's neighbourhood has agreed that Indians staying in the border areas will be allowed to visit upto 16 km. inside its boundary without obtaining visa/permits ?
    (1) Bangladesh
    (2) Nepal
    (3) China
    (4) Myanmar
    (5) Pakistan

    Show Answer

    Solution:4
  11. Sheikh Hasina who was on a two day visit to Tripura in January 2012, is the present—
    (1) President of Bangladesh
    (2) Prime Minister of Bangladesh
    (3) President of Indonesia
    (4) Prime Minister of Indonesia
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  12. Who among the following is designated as the next Army General of India and will take charge in July 2012?
    (1) Gen. V. K. Singh
    (2) Gen. Bikram Singh
    (3) Gen. Deepak Kapoor ,
    (4) Gen. Joginder J. Singh
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  13.  Who among the following is the Minister of Foreign Affairs of India at present ?
    (1) Dr. Manmohan Singh
    (2) Shri Kapil Sibal
    (3) Shri Kamal Nath
    (4) Shri S. M. Krishna
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  14. India got Olympic 2012 berth in Hockey after defeating which of the following countries in qualifying rounds held in February 2012 ?
    (1) Pakistan
    (2) France
    (3) Spain
    (4) England
    (5) S. Korea

    Show Answer

    Solution:2
  15. Who among the following won the Australian Open 2012, Men's Singles title ?
    (1) David Ferrer
    (2) Rafael Nadal
    (3) Novak Djokovic
    (4) Leander Paes
    (5) Radek Stepanek

    Show Answer

    Solution:3
  16. Who among the following won the Best Actress Award in 57th Filmfare Awards Function held in January 2012 ?
    (1) Vidya Balan
    (2) Priyanka Chopra
    (3) Parineeti Chopra
    (4) Rani Mukherjee
    (5) Neha Dhupia

    Show Answer

    Solution:1
  17.  Anup Jalota who was awarded Padmashri in 2012, is a well known ___
    (1) industrialist
    (2) medical professional
    (3) social worker
    (4) playback singer
    (5) politician

    Show Answer

    Solution:4
  18. The members of the Rajya Sabha are elected for a period of
    (1) 4 years
    (2) 5 years
    (3) 6 years
    (4) 2 1/2 years
    (5) till the age of 65

    Show Answer

    Solution:3
  19. Who represented India in 17th Summit of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) held in November 2011 in Maldives ?
    (1) Smt. Pratibha Patil
    (2) Smt. Sonia Gandhi
    (3) Dr. Manmohan Singh
    (4) Shri Pranab Mukherjee
    (5) Shri P Chidambararn

    Show Answer

    Solution:3
  20.  Victoria Azarenka's name was in news recently. She is a well known—
    (1) Cine actress
    (2) Lawn Tennis Player
    (3) Author
    (4) Politician of Spain
    (5) Chess Player

    Show Answer

    Solution:2
  21. Which among the following agencies/organisations will act as Regulator of Micro-finance Institutions in India ?
    (1) RBI
    (2) NABARD
    (3) SIDBI
    (4) SEBI
    (5) IBA

    Show Answer

    Solution:2
  22. The 3rd Summit of BRICS was organised in 2011 in
    (1) China
    (2) India
    (3) Brazil
    (4) South Africa
    (5) Russia

    Show Answer

    Solution:1
  23. Which of the following days is observed as 'World Population Day' every year ?
    (1) 11th March
    (2) 11th July
    (3) 11th August
    (4) 10th January
    (5) 10th July

    Show Answer

    Solution:2
  24. The 38th Summit of 'G-8' is being organised in which of the following countries in May 2012 ?
    (1) Canada
    (2) Germany
    (3) China
    (4) France
    (5) USA

    Show Answer

    Solution:5
  25. What is the Bank Rate at present ?
    (1) 5%
    (2) 5.5%
    (3) 6%
    (4) 6.5%
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  26. Which of the following schemes/programmes is launched to develop rural infrastructure in India ?
    (1) MG National Rural Employment Guarantee Act
    (2) Bharat Nirman
    (3) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
    (4) Total Sanitation Campaign
    (5) Indira Awas Yojana

    Show Answer

    Solution:2
  27. Which of the following terms is NOT used in the field of banking and finance ?
    (1) Real Time Gross Settlement
    (2) Special Drawing Rights
    (3) Ways and Means Advance
    (4) Amplitude
    (5) Open Market Operations

    Show Answer

    Solution:4
  28. Who among the following is the winner of Pulitzer prize for literature in 2011 ?
    (1) Bob Dylan
    (2) Hank Williams
    (3) Janathan Dee
    (4) Lee C. Bollinger
    (5) Jennifer Egan

    Show Answer

    Solution:5
  29. Who among the following is the Chief Election Commissioner of India at present ?
    (1) Shri Navin Chawla
    (2) Shri S. Y. Quraishi
    (3) Shri Ajit Seth
    (4) Shri Vinod Rai
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  30. Which of the following is true about the Railway Budget 2012-13 finally passed by the Parliament ?
    (1) No hike in passenger fares upto 3rd AC
    (2) 30 new trains introduced on Delhi/Mumbai route
    (3) Three new Shatabdi trains introduced last year withdrawn
    (4) A new zone created as Central Railway divided in two zones South Central and Central Main
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:1
  31. Which of the following countries is NOT a member of Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) ?
    (1) Angola
    (2) Libya
    (3) Bangladesh
    (4) Venezuela
    (5) Qatar

    Show Answer

    Solution:3
  32. Which of the following books is written by Vikram Seth ?
    (1) The Golden Gate
    (2) A Peep into the Past
    (3) Between the Lines
    (4) City of Joy
    (5) Revolution 2020

    Show Answer

    Solution:1
  33. Which of the following awards is given for contribution in the field of literature ?
    (1) Kirti Chakra
    (2) Jamnalal Bajaj Award
    (3) S. S. Bhatnagar Award
    (4) Saraswati Sanu-nan
    (5) Kalidas Samman

    Show Answer

    Solution:4
  34. Which of the following combinations of the States and their Chief Ministers (at present) is NOT correct ?
    (1) Uttar Pradesh - Akhilesh Yadav
    (2) Rajasthan - Ashok Gehlot
    (3) Himachal Pradesh - Shanta Kumar
    (4) West Bengal - Mamta Banerjee
    (5) All are correct

    Show Answer

    Solution:3
  35. Which of the following terms is NOT used in the game of cricket ?
    (1) Bouncer
    (2) Hit wicket
    (3) Cover Point
    (4) Leg Spinner
    (5) Jockey

    Show Answer

    Solution:5
  36. Which of the following is the Unit of work ?
    (1) Ohm
    (2) Ampere
    (3) Coulomb
    (4) Newton
    (5) Joule

    Show Answer

    Solution:5
  37. When the expenditure of the government exceeds the revenue, the difference of balance between the two is
    called_,
    (1) Balance of payment
    (2) Deflation
    (3) Devaluation
    (4) Budget deficit
    (5) Depreciation

    Show Answer

    Solution:4
  38. What does the letter 'C' denote in the term 'ECB' as used in the banking and financial operations ?
    (1) Cartel
    (2) Credit
    (3) Control
    (4) Caution
    (5) Commercial

    Show Answer

    Solution:5
  39. Who among the following is the Secretary of State (Foreign Minister) of USA at present ?
    (1) Mr. Barack Obama
    (2) Mr. Jean Claude
    (3) Mrs. Hillary Clinton
    (4) Mr. David Cameron
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  40. Which of the following cups/ trophies is used in the game of Lawn Tennis ?
    (1) Duleep Trophy
    (2) DCM Trophy
    (3) Ryder Cup
    (4) Merdeka Cup
    (5) Wimbledon Cup

    Show Answer

    Solution:5

 

 

 



1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment