GENERAL AWARENESS (SBI Assistant & Stenographer Clerk Exam, 03-06-2012 ( 2nd Sitting )- Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

  1.  Which of  the following countries has agreed to accept the payment of export of oil and petroleum products to India, in rupee terms instead of dollar or any other currency?
    (1) Kuwait
    (2) UAE
    (3) Iran
    (4) Iraq
    (5) Libya

    Show Answer

    Solution:3
  2. As per the newspaper reports Government of India has finally agreed to purchase advanced MRMRs for its naval forces. What are these MRMRs?
    (1) Aircraft
    (2) Warships
    (3) Submarines
    (4) Radar Systems
    (5) Rocket Launchers

    Show Answer

    Solution:1
  3. Which of the following agencies/organizations decided to cancel 122 Licences of 2G Spectrum issued by the Government of India to various companies and asked the Government to do the process afresh ?
    (1) Comptroller and Auditor General of India (CAG)
    (2) Supreme Court of India
    (3) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
    (4) Confederation of Indian Industry (CII)
    (5) Reserve Bank of India

    Show Answer

    Solution:2
  4. Who among the following is the Prime Minister of a country at present and has also won the Presidential Elections held in March 2012 ? (He had been president of the country twice in the past. This will be his third term as president).
    (1) Mohammed Waheed Hassan (MaldiVes)
    (2) Abd - Rabba Mansour Hadi (Yemen)
    (3) Daniel Ortega (Nicaragua)
    (4) Vladimir Putin (Russia)
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  5. Which of the following countries approved a new constitution of the country in a referendum through secret voting held in February 201 2 ?
    (1) Libya
    (2) Iraq
    (3) Iran
    (4) UAE
    (5) Syria

    Show Answer

    Solution:5
  6. Which of the following countries has signed a 'Non-Aggression Pact' with Sudan ?
    (1) Uganda
    (2) Kenya
    (3) Ethiopia
    (4) South Africa
    (5) South Sudan

    Show Answer

    Solution:5
  7. General Clients of various banks in India can make a complaint to which of the following offices, on the issues related to deficiency in services which do not get resolved at banks' level ?
    (1) Comptroller and Auditor General of India
    (2) Attorney General of India
    (3) Ombudsman
    (4) Indian Audit Bureau
    (5) Indian Banks' Association

    Show Answer

    Solution:3
  8. The sensitive index of National Stock Exchange of India is popularly known as
    (1) SENSEX
    (2) CRIS
    (3) CSE
    (4) MCX
    (5) Nifty

    Show Answer

    Solution:5
  9. Which of the following countries decided to add 3000 more centrifuges to its Uranium.enrichment prograrnmes. despite tough economic sanctions on it from various western countries ?
    (1) Syria
    (2) Sudan
    (3) Iran
    (4) Libya
    (5) Egypt

    Show Answer

    Solution:3
  10. Who arnong the following Indians was conferred the prestigious "National Medal of Arts and Humanities", awarded -by United States President in-Feb- ruary 2012?
    (1) Dr. Montek Singh Ahluwalia
    (2) Ms. Meira Kumar
    (3) Dr. Amartya Sen
    (4) Dr. D Subbarao
    (5) Shri N.R. Narayan Murthy

    Show Answer

    Solution:3
  11.  The proceeds from disinvestment of various public sector undertakings are channelized into
    (1) Technology Upgradation Fund
    (2) Venture Capital Fund (NABARD)
    (3) Rural Innovation Fun. (NABARD)
    (4) Portfolio Risk Fund (SID131)
    (5) National Investment. Fund

    Show Answer

    Solution:5
  12. 'World: Day for Water' is observed on which of the following dates ?
    (1) 22nd August
    (2) 22nd July
    (3) 22nd October
    (4) 22nd March
    (5) 22nd April

    Show Answer

    Solution:4
  13. As per new data released recently what was GDP's real growth rate?.(approximately)
    (1) 7%
    (2) 8%
    (3) 9%
    (4) 10%
    (5) 15%

    Show Answer

    Solution:2
  14. Meryl Streep who was awarded one of the Oscar Awards 2012, is a famous —
    (1 ) Film Director
    (2) Actress
    (3) Song writer
    (4) Screen play writer
    (5) Costume Designer

    Show Answer

    Solution:2
  15. Which of the following countries has announced to freeze its Nuclear Programme so that it can avail food aid from United States and other countries ?
    (1) North Korea
    (2) South Korea
    (3) Iran
    (4) India
    (5) Pakistan

    Show Answer

    Solution:1
  16. Which of the following organizations has agreed to give a financial aid of US $ 4.3 billion to India to help it in eliminating poverty ?
    (1) International Monetary Fund (IMF)
    (2i World Bank
    (3) Bank of Tokyo & HSBC Jointly
    (4) Asian Development Bank (ADB)
    (5) IMF & ADB Jointly

    Show Answer

    Solution:2
  17. What is the Statutory Liquidity Ratio (SLR) at present ?
    (1) 20%
    (2) 22%
    (3) 25%
    (4) 24%
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  18. Which of the following is one of the major functions of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) ?
    (1) Provide loans to State Government for developing rural infrastructure
    (2) Preparing Monetary and Credit Policy of India
    (3) Deciding Bank Rate
    (4) Providing Credit to Small Industrial Units
    (5) Monitoring and Controlling functions of the Stock exchanges in India

    Show Answer

    Solution:1
  19. India conducted a joint naval coast guard exercise SahyogKaijin- X1 with
    (1) China
    (2) Myanmar
    (3) Thailand
    (4) Japan
    (5) Bangladesh

    Show Answer

    Solution:4
  20. Which of the following teams won the Africa Cup Football Championship Final held in February 2012?
    (1) Kenya
    (2) Zambia
    (3) South Africa
    (4) Ivory Coast
    (5) Ghana

    Show Answer

    Solution:2
  21. Agnieszka Radwanska of Poland recently won an international sports/games Championship. She is a famous -
    (1) Chess player
    (2) Golf player
    (3) Lawn Tennis player
    (4) Table Tennis player
    (5) Badminton player

    Show Answer

    Solution:3
  22. Which of the following films was adjudged 'Best picture' in 84th "Oscar Award" function held in February 2012?
    (1) The Help
    (2) The Iron Lady
    (3) The Artist
    (4) The Girl with the Dragon Tattoo
    (5) Midnight in Paris

    Show Answer

    Solution:3
  23. What does the letter S denote in the abbreviation `SEBI' which is the name of a regulator in financial sector in India?
    (1) Small
    (2) State
    (3) Special
    (4) Statutory
    (5) Securities

    Show Answer

    Solution:5
  24. Mr. Sauli Niinisto is the present President of —
    (1) Yemen
    (2) Maldives
    (3) China
    (4) Finland
    (5) South Korea

    Show Answer

    Solution:4
  25. A tax levied on the values that are added to goods and services by the producers at various stages of production and distribution is called —
    (1) Excise duty
    (2) Value Added Tax
    (3) Goods and Service Tax
    (4) Surcharge
    (5) Income Tax

    Show Answer

    Solution:2
  26. Which of the following combinations of authors and the books written by her/him is NOT correct ?
    (1) A Tale of Two Gardens Octavio Paz
    (2) A Suitable Bay - Vikrarn Seth
    (3) Area of Darkness - V. S. Naipaul
    (4) Malgudi Days - R. K. Narayan
    (5) A House for Mr. Biswas - Kiran Desai

    Show Answer

    Solution:5
  27. Which of the following terms is used in the game of cricket?
    (1) Punch
    (2) Deuce
    (3) Trump
    (4) Leg Bye
    (5) Dribble

    Show Answer

    Solution:4
  28. Which of the following cups / trophies is NOT associated with the game of Lawn Tennis?
    (1) Davis Cup
    (2) Merdeka Cup
    (3) Wimbledon
    (4) ATP Open
    (5) Dubai Open

    Show Answer

    Solution:2
  29. Which of the following terms is used in the field of Banking and Finance ?
    (1) Double Fault
    (2) Hit Wicket
    (3) Atomic Number
    (4) Dividend
    (5) Grand Slam

    Show Answer

    Solution:4
  30. Which of the following is the currency used in South Korea?
    (1) Euro
    (2) Krone
    (3) Dinar
    (4) Pound
    (5) Won

    Show Answer

    Solution:5
  31. Which of the following awards is given by the Government of Madhya Pradesh for excellence in the field of classical Music?
    (1) Tansen Award
    (2) Saraswati Samman
    (3) Mangla Prasad Paritoshik
    (4) Arjun Awards
    (5) Dronacharya Award

    Show Answer

    Solution:1
  32. Who among the following is a famous Cricket player and represents, his country in international matches?
    (1) Kane Williamson
    (2) Jbe Kruger
    (3) Marcel Siem
    (4) Saurav Ghosal
    (5) Rahul Aware

    Show Answer

    Solution:1
  33. Which of the following is NOT a name of a newspaper published in India ?
    (1) Dainik Jagran
    (2) The Statesman
    (3) The Tribune
    (4) Rajasthan Patrika
    (5) South Zone

    Show Answer

    Solution:5
  34. Which of the following cities in India is known as Electronic City of India ?
    (1) Mumbai
    (2) Kolkata
    (3) Bangalore
    (4) Hyderabad
    (5) New Delhi

    Show Answer

    Solution:3
  35. Mr. Yang Jiechi who was on a visit to India in March 2012 is the
    (1) Home Minister of Japan
    (2) Foreign Minister of China
    (3) Foreign Minister of South Korea
    (4) President of Thailand
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  36. Which of the following awards is given by the Government of India?
    (1) Kalidas Samman
    (2) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
    (3) KaLinga Award
    (4) Saraswati Samman
    (5) Kabeer Samman

    Show Answer

    Solution:2
  37. Which of the following terms is NOT used in the field of Biology ?
    (1) DNA
    (2) RNA
    (3) GST
    (4) Osmosis
    (5) Homeostasis

    Show Answer

    Solution:3
  38.  Which of the following places in India is famous for its woolen carpets ?
    (1) Satara
    (2) Bhadohi
    (3) Nagpur
    (4) Ambala
    (5) Bhagalpur

    Show Answer

    Solution:2
  39. The second Green Revolution planned for North Eastern states is based on production of which of the following crops?
    (1) Paddy
    (2) Wheat
    (3) Banana
    (4) Pulses
    (5) Vegetables

    Show Answer

    Solution:1
  40. Which of the following schemes was launched by the Government of India for school
    children ?
    (1) Mid Day Meal
    (2) MGNREGA
    (3) RAY
    (4) Look East
    (5)  Swavlamban

    Show Answer

    Solution:1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!