GENERAL AWARENESS (SBI Assistant [Clerk Grade] Online Exam,(27-07-2014 )- Previous Year Paper)




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

 

  1. The next  Commonwealth summit in 2015 shall be held in
    (1) Malta
    (2) India
    (3) Sri Lanka
    (4) Maldives
    (5) Mauritius

    Show Answer

    Solution:1
  2. The "Glimpses of India" festival showcasing Indian performing arts, modern Indian art, Buddhist artifacts and heritage, food and films etc were organised in 12 cities of
    (1) China
    (2) Europe
    (3) Australia
    (4) Russia
    (5) Japan

    Show Answer

    Solution:1
  3. A cheque bearing the date earlier than the date of submission to the bank is known as
    (1) Bearer Cheque
    (2) Stale Cheque
    (3) Crossed Cheque
    (4) Post-Dated Cheque
    (5) Ante-Dated Cheque

    Show Answer

    Solution:5
  4. Through which of the following mechanism is liquidity injected in the economy by the Reserve Bank of India?
    (1) Change in Bank Rate
    (2) Repo operations
    (3) Increase in SLR
    (4) Through Marginal Standing Facility
    (5) Increase in CRR

    Show Answer

    Solution:2
  5. As per census 2011, the total urban population of India is 377.1 million. The state having the highest urban population of 50.8 million (13.5% of country's urban population) is
    (1) Uttarakhand
    (2) Tamil Nadu
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Maharashtra
    (5) Gujarat

    Show Answer

    Solution:4
  6. One-rupee currency note bears the signature of
    (1) President of India
    (2) Vice President of India
    (3) Finance Secretary
    (4) Finance Minister
    (5) Commerce Minister

    Show Answer

    Solution:3
  7. Which of the following organisations has recently been given in-principle approval for grant of banking business licence by the RBI?
    (1) Bandhan Finance
    (2) IFCI
    (3) LIC Housing Finance
    (4) L&T Finance
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  8. The Company 'Associated Journals Ltd' (AJL) is the publisher of which now-defunct daily newspaper?
    (1) Young India
    (2) The Independent
    (3) Amrita Bazar Patrika
    (4) The National Herald
    (5) Bombay Chronicle

    Show Answer

    Solution:4
  9. A Credit Guarantee Trust Fund has been set up for guaranteeing collateral-free credit facilities by lending to small-scale industries. This fund is being managed by which of the following institutions?
    (1) IDBI
    (2) NABARD
    (3) SBI
    (4) SIDBI
    (5) RBI

    Show Answer

    Solution:4
  10. In which of the following states there is no Regional Rural Bank?
    (1) Karnataka
    (2) Goa
    (3) Uttarakhand
    (4) Himachal Pradesh
    (5) Punjab

    Show Answer

    Solution:2
  11. Japan recently amended its present Constitution giving more powers to the military. As a reason for amending the Constitution, Japan cited the dispute over Diaoyu islands with
    (1) China
    (2) Philippines
    (3) New Zealand
    (4) Vietnam
    (5) Singapore

    Show Answer

    Solution:1
  12. xis Bank was formerly known as
    (1) 'YES Bank
    (2) UTI Bank
    (3) City Union Bank
    (4) HDFC Bank
    (5) Centurion Bank

    Show Answer

    Solution:2
  13. Legendary stock investor Warren Buffett calls the futures and option segment of the investment market as weapons of
    (1) Mass financial inclusion
    (2) Mass financial des trucUon
    (3) Mass financial education
    (4) Mass financial investment
    (5) Mass financial involvement

    Show Answer

    Solution:2
  14. The Dibang Hydro Power project which was recently rejected by the statutory green panel on the ground that it involves diversion of biodiversity-rich forest land and felling of trees, is proposed in the state of
    (1) Assam
    (2) Sikkim
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Manipur
    (5) West Bengal

    Show Answer

    Solution:3
  15. Latest addition in providing institutional financial assistance to woman Entrepreneurs is (1) Rural Women Self-Help Group
    (2) National Credit Fund for Women
    (3) Bharatiya Mahila Bank
    (4) Mahila Samriddhi Kash
    (5) All of the above given options

    Show Answer

    Solution:3
  16. A bond issued at a price less than its face value and payable on its due date at its face value bearing no ROI (Rate of   interest) is called
    (1) Preference Bond
    (2) Zero Coupon Bond
    (3) Convertible Bond
    (4) Perpetual Bond
    (5) Sovereign Bond

    Show Answer

    Solution:2
  17. The national capital of Sweden is
    (1) Belfast
    (2) Rome
    (3) Berne
    (4) Stockholm
    (5) Kingstown

    Show Answer

    Solution:4
  18. The Minister of Health and Family Welfare in the Union Cabinet is
    (1) Smt. Maneka Gandhi
    (2) Ms. Uma Bharti
    (3) Smt. Sushma Swaraj
    (4) J.P. Nadda
    (5) Dr. Najma Heptullah

    Show Answer

    Solution:4
  19. Major Internet companies are now encrypting all emails. For this they usually rely on a form of encryption known as the TLS. The abbreviation TLS stands for
    (1) Transit Layer Security
    (2) Through Layer Security
    (3) Transparent Layer Security
    (4) Transport Layer Security
    (5) Temporary Layer Security

    Show Answer

    Solution:4
  20. As per a notification recently published in the gazette by the Union Water Resources Ministry, the new Chairman of the Cauvery Water Disputes Tribunal is
    (1) Justice B. Rajendran
    (2) Justice B.S. Chauhan
    (3) Justice B.R. Sarangi
    (4) Justice B.N. Kripal
    (5) Justice B.N. Srikrishna

    Show Answer

    Solution:2
  21. Which of the following is one of the main functions of the Reserve Bank of India?
    (1) Regulation of the Stock Markets
    (2) Regulation ance
    (3) Regulation surance
    (4) Regulation of Funds in India
    (5) Banker's Bank

    Show Answer

    Solution:5
  22. Which of the following is a sovereign instrument with fixed coupon (payable on a specified date or half-yearly), issued by1 Reserve Bank for market borrowing programme of the Government of India?
    (1) Fixed Deposits
    (2) Dated Government Securities
    (3) Debentures
    (4) Bonds
    (5) Equity Shares of PSBs

    Show Answer

    Solution:2
  23. Which of the following is a 2000-year-old UNESCO-recognised classical dance-drama form from Kerala which is feared to face extinction soon?
    (1) Koodiyattam
    (2) Kuchipudi
    (3) Kotattam
    (4) Kathak
    (5) Kathakali

    Show Answer

    Solution:1
  24. Telangana has recently become the 29th State of India. Which of the following statements regarding the state is not true?
    (1) It shares boundaries with Andhra Pradesh and Maharashtra
    (2) It is the 12th largest state of the country in terms of population
    (3) It is the first state to be carved out on a linguistic basis
    (4) It is the 12th largest state of the country in terms of area
    (5) It has 119 seats in the Assembly and 40 seats in the Council

    Show Answer

    Solution:3
  25. The 'International Day of Older Persons' is observed every year on
    (1) 31 October
    (2) 21 October
    (3) 1 October
    (4) 11 October
    (5) 19 October

    Show Answer

    Solution:3
  26.  As per the rankings released by the UNCTAD in its World Investment Report 2014 in respect of most favoured destinations for investment by transnational corporations, India stands at the
    (1) Fifth position
    (2) Third position
    (3) Seventh position
    (4) Fourth position
    (5) Sixth position

    Show Answer

    Solution:4
  27. Which of the following authorities is responsible for maintaining accounts, deposits and cash management of the government through issue of Bonds and Treasury Bills?
    (1) SEBI
    (2) IBA
    (3) IRDA
    (4) SBI
    (5) RBI

    Show Answer

    Solution:5
  28. National Institute of Bank Management is the Institution meant for
    (1) Providing management personnel to the banks
    (2) Training of bank employees in banking
    (3) Providing consultancy of best practices in bank management
    (4) Recruitment of bank employees at all levels
    (5) All of the above given options

    Show Answer

    Solution:5
  29. The Oscar-winning music composer AR Rahman has a street named after him in
    (1) Spain
    (2) Canada
    (3) United States of America
    (4) France
    (5) Germany

    Show Answer

    Solution:2
  30. Which of the following is a part of the Core Sector?
    (1) Textiles
    (2) Chemicals
    (3) Real Estate
    (4) Machine Manufacturing
    (5) Finished Steel

    Show Answer

    Solution:5
  31.  President Shri Pranab Mukherjee, while addressing the joint session of Parliament on June 14, 2014, spoke about five Ts, three Ds and three Ss. In this context the three Ss represent
    (1) Society, Secularism and Soundness
    (2) Size, Safety and Security
    (3) Simplicity, Sincerity and Seriousness
    (4) Skill, Speed and Scale
    (5) Shelter, Sanctity and Straight forwardness

    Show Answer

    Solution:4
  32. The Caparo Group recently won the international Business of the Year award 2014 at the Asian Business Awards Midlands in Birmingham. The group was founded by leading NRI industrialist
    (1) SP Singh Oberoi
    (2) Srichand P Hinduja
    (3) Gopichand Hinduja
    (4) Lord Swraj Paul
    (5) Lakshmi Mittal

    Show Answer

    Solution:4
  33. Recently, India has decided to introduce plastic currency notes. A number of other countries are already using plastic notes, but the pioneer in this field is
    (1) Sweden
    (2) England
    (3) France
    (4) United States of America
    (5) Australia

    Show Answer

    Solution:5
  34. Who is the winner of the Australian Grand Prix 2014?
    (1) Kevin Magnussen
    (2) Sergio Perez
    (3) Fernando Alonso
    (4) Nico Rosberg
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  35. Who inaugurated the Bhartiya Mahila Bank?
    (1) Sonia Gandhi
    (2) P. Chidambaram
    (3) Manmohan Singh
    (4) D. Subbarao
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  36. Nilgiri is a mountain range in the Indian state of
    (I) Kerala
    (2) Tamil Nadu
    (3) Karnataka
    (4) Andhra Pradesh
    (5) Telangana

    Show Answer

    Solution:2
  37. Which state made camel its state animal?
    (1) Rajasthan
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Maharashtra
    (4) Gujarat
    (5) Odisha

    Show Answer

    Solution:1
  38. What is the present Lok Sabha constituency of Smt. Sushma Swaraj?
    (1) Ambala
    (2) Delhi
    (3) Bellary
    (4) Vidisha
    (5) Bhopal

    Show Answer

    Solution:4
  39. The Finance Minister Arun Jaitley announced a venture capital fund for new startups while presenting the Budget for 2014-15. What will be the size of the same?
    (1) Rs. 5,000 crore
    (2) Rs. 10,000 crore
    (3) Rs. 115,000 crore
    (4) Rs. 20,000 crore
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  40. We often read about NDTL in the context of banks in the financial newspapers. What is the full form of NDTL?
    (1) Net Dividend and Time Liabilities
    (2) Net Demand and Transfer Liabilities
    (3) Net Demand and Time Liabilities
    (4) Net Discount and Time Liabilities
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment