GENERAL AWARENESS ( SBI Assistant [Clerk Grade] Online Exam,23-08-2014- Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. . Which of the following is the most liquid money?
    (1) M1
    (2) M2
    (3) Securities
    (4) M3
    (5) Call money

    Show Answer

    Solution:1

  2. Which film won the Best Hindi Film Award at the 61st National Film Awards?
    (1) Jolly LLB
    (2) Bhag Milkha Bhag
    (3) Gulaab Gang
    (4) Ship Of Theseus
    (5) Shahid

    Show Answer

    Solution:1

  3. In the Union Budget 2014-14, Finance Minister Arun Jaitley announced the proposal to start a new television channel exclusively dedicated to farmers. What is the name of the channel?
    (1) Khet
    (2) Jameen
    (3) Kisan
    (4) Krishi
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  4. Who among the following is the Union Minister for Tribal Affairs?
    (1) Jual Oram
    (2) Narendra Singh Tomar
    (3) Radha Mohan Singh
    (4) Kalraj Mishra
    (5) Ananth Kumar

    Show Answer

    Solution:1
  5. Which of the following can issue commercial paper for raising short term funds?
    (1) Corporates
    (2) Primary dealers
    (3) All-India Financial Institutions
    (4) Both 2 and 3
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:5
  6. Japan International Cooperation Agency (JICA) recently announced to provide 16,279 million yen (around Rs.960 crore) for the development of a water supply project in
    (1) Kolkata
    (2) Nagpur
    (3) Hyderabad
    (4) Agra
    (5) Guwahati

    Show Answer

    Solution:4
  7.  What is the currency of Japan?
    (1) Yuan
    (2) Tanka
    (3) Yen
    (4) Ringgit
    (5) Bahat

    Show Answer

    Solution:3
  8. Section 80E of the Income Tax Act provides for deduction of interest paid on Education or Study loan taken for higher education. Deduction under Section 80E is available for
    (1) 2 years
    (2) 4 years
    (3) 5 years
    (4) 8 years
    (5) 10 years

    Show Answer

    Solution:4
  9. Which former Indian cricket captain was recently included as a member of the Laureus Sports Academy?
    (1) Sachin Tendulkar
    (2) Rahul Dravid
    (3) Sunil Gavaskar
    (4) Saurabh Ganguly
    (5) Ravi Shastri

    Show Answer

    Solution:2
  10. Nanda Devi Raj Jaat Yatra, also called the 'Himalayan Kumbh,' takes place every year(s).
    (1) 2 years
    (2) 5 years
    (3) I0 years
    (4) 12 years
    (5) 18 years

    Show Answer

    Solution:4
  11.  In which of the following ships of the Indian Navy is/are the anti-ship Harpoon Missiles used?
    (1) INS Sind hurakshak
    (2) Shishumar class submarine
    (3) INS Kamorta
    (4) INS Vikramaditya
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:2
  12. In which country was the Malaysian airplane MI-I-17 shot down recently causing death of 298 people onboard?
    (1) Ukraine
    (2) Russia
    (3) Belarus
    (4) Turkey
    (5) Poland

    Show Answer

    Solution:1
  13. In which two Indian cities did Wal-Mart recently start its online wholesale platform?
    (1) New Delhi and Kanpur
    (2) Mumbai and Ahmadabad
    (3) Hyderabad and Lucknow
    (4) Kolkata and Ranchi
    (5) Bangalore and Jaipur

    Show Answer

    Solution:3
  14. When is the International Justice Day celebrated?
    (1) 5 March
    (2) 2 May
    (3) 11 June
    (4) 17July
    (5) 7 August

    Show Answer

    Solution:4
  15. Alterations, if any, on cheques are required to be authenticated by the signature of
    (1) Payee
    (2) Depositor
    (3) Drawer
    (4) Endorsee
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:3
  16. What is the purpose of KYC in banking?
    (1) It is used for customer identification
    (2) It is used for increasing the CRR of banks
    (3) It is used against money laundering
    (4) It is used by the central bank to control liquidity
    (5) Both 1 and 3

    Show Answer

    Solution:5
  17.  Which of the following types of cards is free from credit risk?
    (1) Credit Card
    (2) Debit Card
    (3) Prepaid cards
    (4) Charge Cards
    (5) Both 3 and 4

    Show Answer

    Solution:2
  18. Which of the following banks is/are not associated with State Bank of India?
    (1) State Bank of Patiala
    (2) State Bank of Hyderabad
    (3) State Bank of Allahabad
    (4) State Bank of Travancore
    (5) State Bank of Bikaner & Jaipur

    Show Answer

    Solution:3
  19. Which technology is used in the measurement the distance of remote objects?
    (1) Photogrammetry
    (2) LIDAR
    (3) Seismology
    (4) Both 1 and 2
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:2
  20. Money lent for one day is known as
    (1) Instant Money
    (2) Call Money
    (3) Easy Money
    (4) Notice Money
    (5) Daily Money

    Show Answer

    Solution:2
  21. Which of the following is an odd item?
    (1) Issued Capital
    (2) Authorized Capital
    (3) Subscribed Capital
    (4) Paid up Capital
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  22. With which of the following games/sports is Jones Cup related?
    (1) Golf
    (2) Basketball
    (3) Rugby
    (4) Chess
    (5) Baseball

    Show Answer

    Solution:2
  23. In the recent rail fare hike effected by the Union Government, what was the amount of hike in percentage terms?
    (1) 6.5 %
    (2) 9.4 %
    (3) 14.2 %
    (4) 18.6%
    (5) 23.3 %

    Show Answer

    Solution:3

  24. Which of the following is the example of plastic money?
    (1) Debit Card
    (2) Securities
    (3) Call money
    (4) Insurance policies
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer

    Solution:1

  25. Who among the following has authored 'Revolution 2020'?
    (1) Vlkram Seth
    (2) Kunwar Natwar Singh
    (3) Jeet Thayil
    (4) Chetan Bhagat
    (5) Jhumpa Lahiri

    Show Answer

    Solution:4
  26. Which of the following is a unit of length in the old imperial and the U.S. customary systems, used especially for measuring the depth of water?
    (1) Nautical Mile
    (2) Fathom
    (3) Yards
    (4) Cable length
    (5) Feet

    Show Answer

    Solution:2
  27. What is the term  for loans provided to study abroad?
    (1) Mortgage
    (2) Educational loan
    (3) Higher Learning Loan
    (4) Masters Loan
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  28. Inflation refers to a fall in the value of money. Which of the following is the key measure of inflation in India?
    (1) Consumer Price Index
    (2) Wholesale Price Index
    (3) Personal Consumption Expenditures Price Index
    (4) GDP Deflator
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:1
  29. Which of the following terms is most commonly used to express a general trend of rise in a broad price index?
    (1) Devaluation
    (2) Inflation
    (3) Depreciation
    (4) Stagflation
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  30. Which of the following types of economy is an example of sustainable economy?
    (1) Capitalist economy
    (2) Mixed economy
    (3) Socialist economy
    (4) Traditional economy
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  31. Which of the following banks recently got the government permission for its Rs.9,576 - crore capital - raising plan?
    (1) State Bank of India
    (2) Bank of Baroda
    (3) Punjab National Bank
    (4) ICICI Bank
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  32.  By what date will every adult citizen of India hold a savings account as per the report of Nachiket Mor Committee?
    (1) 31 December 2014
    (2) 31 March 2015
    (3) 2 October 2015
    (4) 1 January 2016
    (5) 1 April 2016

    Show Answer

    Solution:4
  33.  A financial contract that derives its value from another asset or an index of asset values is known as
    (1) Insurance policy
    (2) Security
    (3) Derivative
    (4) Share
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  34. What is the term for the networking of branches that enables customers to operate their accounts, and avail banking services from any branch of the Bank?
    (1) Online banking
    (2) E-banking
    (3) Digital banking
    (4) Core Banking Solution
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  35.  What kinds of services are available free in the 'Basic Savings Bank Deposit Account'?
    (1) Deposit and withdrawal of cash
    (2) Receipt of money through electronic payment
    (3) Credit of money through electronic payment
    (4) Both 2 and 2
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:5
  36. In the field of banking, what does ADF stand for?
    (1) Additional Dearness Allowance
    (2) Automated Data Flow
    (3) Additional Deposit Assistance
    (4) Automated deposit Allowance
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  37. Under which act is the Reserve Bank of India is responsible for regulating and supervising the Non-Banking Financial Companies?
    (1) Industrial Disputes (Banking and Insurance Companies) Act, 1949
    (2) Banking Regulation Act, 1949
    (3) Reserve Bank of India Act, 1934
    (4) Banker's Book Evidence Act,1891
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  38.  Which of the following is/are examples of Foreign Currency Cheques?
    (1) Cheques denominated in Euro
    (2) Cheques denominated in Pound Sterling
    (3) Cheques denominated in US Dollar
    (4) Cheques denominated in Yen
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:5
  39. What does CRAR stand for?
    (1) Capital Restructure Asset Ratio
    (2) Credit Restructure Adequacy Ratio
    (3) Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio
    (4) Credit Risk Asset Ratio
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  40. Maximum timeframe for collection of cheques drawn on state capitals is
    (1) 1 day
    (2) 3 days
    (3) 7 days
    (4) 10 days
    (5) 14 days

    Show Answer

    Solution:3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment