GENERAL AWARENESS ( RBI Grade ‘B’ Officer’s Exam,06-02-2011- Previous Year Paper )

       General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English   

GENERAL  AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. What role do Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) play in a country’s economic and industrial development ?
      (A) They have the capacity to absorb skilled and unskilled labour available in the country.
      (B) Such institutions help in distribution of income in a wide spectrum and do not allow it to get concentrated in few hands or in few areas.
      (C) They help in eradication of poverty by providing self-employment opportunities.
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (C)
      (4) Only (A) and (C)
      (5) All (A), (B) and (C)

      Show Answer


      Solution :   4
    2. Which of the following statements about the Indian Economy is correct ?
      (1) Indian economy is as developed as that of China
      (2) About 70% Indians are involved in some type of self-employment and are the owners of some or the other micro or small enterprise
      (3) In India single biggest employment is agriculture and allied activities
      (4) About 48% Indian workforce is employed in foreign countries or in organizations assisted by foreign capital
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :   3
    3. Which of the following isi are correct about the problems of Indian Agriculture ?
      (A) Large agricultural subsidies are hampering productivity-enhancing investments.
      (B) Irrigation infrastructure is in bad shape and needs immediate improvement.
      (C) Frequent takeovers of fertile land by private companies and multinationals to launch big business complexes.
      (1) Only (A)
      (2) Only (A) & (B)
      (3) Only (A) & (C)
      (4) All (A), (B) & (C)
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :    4
    4. As per news in various journals, many banks have failed to achieve agri-loan target fixed by the RBI for the year 2010-11. What was the target fixed for the year ?
      (1) 10%
      (2) 15%
      (3) 18%
      (4) 24%
      (5) 30%

      Show Answer


      Solution :   3
    5. Which of the following statements about Agro and Allied activities is NOT correct ?
      (1) Farmers do not get adequate credit for purchase of cattle
      (2) There is a need to improve breed and genetic characteristics of the cattle folk
      (3) India has huge forest cover and also degraded and marshy land which can be used for productive purposes
      (4) India is the 10th largest producer of medicinal and aromatic plants. But the products are not of commercial -value
      (5) Animal husbandry plays an important role in providing sustainability under Rain fed conditions

      Show Answer


      Solution :    4
    6. Which of the following schemes launched by the Govt. of India aims at enhancing the livelihood security of the people in rural areas by guaranteeing hundred days of employment in a financial year to a rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work ?
      (1) TRYSEM
      (2) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
      (3) Kutir Jyoti Scheme
      (4) ASHA
      (5) MGNREGA

      Show Answer


      Solution :    5
    7. In some parts of India, farmers face acute distress because of heavy burden of debt from non-institutional lenders. Who can be called a non-institutional lender ?
      (1) Small Banks
      (2) Grameen Banks
      (3) Credit Cooperative Societies
      (4) Micro Finance Institutions
      (5) Money Lenders

      Show Answer


      Solution :    5
    8. The South Asian Free Trade Agreement (SAFTA) was introduced with a view of levying how much custom duty for trading any product within the SAARC zone ?
      (1) 5%
      (2) 4%
      (3) 2%
      (4) 1%
      (5) No custom duty

      Show Answer


      Solution :   5
    9. Which of the following organisation prepares rural credit plans on annual basis for all districts in India, which in turn form the base for annual credit plans of all rural financial institutions ?
      (1) SIDBI
      (2) NABARD
      (3) RBI
      (4) Indian Banks Association
      (5) CII

      Show Answer


      Solution :   2



    1. Which of the following is TRUE about the current population trend(s) in India ?
      (A) Every year India adds more people to the world’s population than any other country.
      (B) Currently India has a young population which will grow somewhat older largely as a result of decline in fertility.
      (C) The National Family Planning Programme did not contribute much in controlling fertility rate
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (C)
      (4) Only (A) and (B)
      (5) All (A),(B) and (C)

      Show Answer


      Solution :   1
    2. In economic terms, which of the following factors determine the ‘Individual’s demand’ of a product/commodity ?
      (A) Price of a commodity.
      (B) Income of the individual.
      (C) Utility and quality of a commodity
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (C)
      (4) Only (A) & (C)
      (5) All (A), (B) & (C)

      Show Answer


      Solution :   5
    3. Which of the following terms is used in the field of economics ?
      (1) Adiabatic
      (2) Bohr Theory
      (3) Plasma
      (4) Barter System
      (5) Viscosity

      Show Answer


      Solution :   4
    4. “Pascal Lamy calls on trade negotiators to move out of their comfort zones towards agreements”, was the headline in some major newspapers. This news is associated with which of the following organizations / agencies ?
      (1) World Trade Organization
      (2) International Monetary Fund
      (3) World Bank
      (4) United Nations Organisations
      (5) North Atlantic Treaty Organisation

      Show Answer


      Solution :   3
    5. Which of the following is NOT a function of the Planning Commission of India ?
      (1) Assessment of the material, capital and human resources of the country
      (2) Formulation of plans for the most effective and balanced utilization of country’s resources
      (3) Public co-operation in national development
      (4) Preparation of annual budget of the country and collection of taxes to raise capital for the implementation of the plans
      (5) Determination of stages in which the plan should be carried out

      Show Answer


      Solution :   4
    6. Which of the following periods represents the period of the first Five Year Plan in India ?
      (1) 1948-53
      (2) 1947-52
      (3) 1952-57
      (4) 1950-55
      (5) 1951-56

      Show Answer


      Solution :   5
    7. which of the following is the name of the process available to common people to seek court’s intervention in matters of public interest ?
      (1) Public Interest Litigation (PIL)
      (2) Habeas Corpus
      (3) Ordinance
      (4) Residuary power
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :   1
    8. India’s foreign policy is based on several principles, one of which is ______
      (1) Panchsheel
      (2) SatyamevJayate
      (3) Live and Let Live
      (4) Vasudhaiv Kutumbkam
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :   1
    9. As we know thousands of tonnes of foodgrain was washed away in the floods in Haryana and Punjab a few months back. This incident is an example which indicates that there is a scope for improvement in our machinery controlling our ______
      (1) Mid Day Meal Scheme
      (2) Public Distribution System
      (3) Food for Work Programme
      (4) Village Grain Bank Scheme
      (5) Operation Flood Scheme

      Show Answer


      Solution :   4
    10. President Barack Obama was on a visit to India a few months back. His visit is said to have forged both the nations into a new era of relations. India managed to sign a special agreement with US in which of the following fields/areas as a byproduct of the visit of Obama ?
      (A) Energy sector & Nuclear energy as US has lifted sanctions on supply of high tech machines.
      (B) Skill Development Programmes in IT sector in which US has super-specialisation.
      (C) Training in management of Micro finance Institutions
      (1) Only (A) (2) Only (B)
      (3) Only (A) and (C)
      (4) Only (B) and (C)
      (5) Only (A) and (B)

      Show Answer


      Solution :   5



    1. Many times we read a term Tax Haven’ in various newspapers. What does it mean ?
      (A) It is a country where certain taxes are levied at a very low rate.
      (B) It is a country where people can dump their illegal money without any problem.
      (C) It is a place where foreigners can work without paying any tax on their income
      (1) Only (A) & (B)
      (2) Only (B)
      (3) Only (B) & (C)
      (4) Only (A)
      (5) All (A), (B) & (C)

      Show Answer


      Solution :   2
    2. As per existing law, what is the minimum per day wages paid to a worker from unorgansied sector in India ?
      (1)  Rs. 50
      (2) Rs. 75
      (3) Rs.100
      (4) Rs.125
      (5) No such law is there

      Show Answer


      Solution :   3
    3. Who amongst the following was awarded the “Indira Gandhi Peace Prize” for 2010 ?
      (1) Ronald Noble
      (2) Luiz Inacio Lula D’ Silva
      (3) Mohammed Elbaradei
      (4) Aung San Sau Kyi
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :   2
    4. Which of the following is NOT a Poverty Eradication Programme launched by the Govt. of India ?
      (1) Swarnjayanti Gram
      Swarozgar Yojana
      (2) Jawahar Gram Samridhi Yojana
      (3) National Social Assistance Programme
      (4) ADHAR
      (5) National Family Benefit Scheme

      Show Answer


      Solution : 4
    5. According to the World Bank estimate about 40% Indians are living below International Poverty line of US $ _____
      (1) 1 per day
      (2)1.25 per day
      (3) 2 per day
      (4) 2.5 per day
      (5) 3 per day

      Show Answer


      Solution : 1
    6. The 10th Trilateral Ministerial Meeting of RIC group was organized in November 2010. Who are the members of the RIC ?
      (1) Russia – Iran – China
      (2) Russia – India – China
      (3) Romania – Iran – Canada
      (4) Romania – Israel- Chile
      (5) Russia – India – Croatia

      Show Answer


      Solution :   2
    7. India and Syria recently decided to double their trade in next 2 years. Indian Govt. has decided to export which of the following commodities to Syria ?
      (1) Natural gas
      (2) Milk
      (3) Oil
      (4) Wheat
      (5) All of these

      Show Answer


      Solution :   4
    8. India has sanctioned a 26 million grant to which of the following countries for development of tube wells ?
      (1) Myanmar
      (2) Bangladesh
      (3) Nepal
      (4) Pakistan
      (5) Sri Lanka

      Show Answer


      Solution :  5
    9. Which of the following is the name of the scheme launched by the Government of India for adolescent girls ? (Launched in November 2010)
      (1) Swawlamban
      (2) SABAIA
      (3) Aadhar
      (4) ASHA
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :   5



  1. Many times we see in financial journals/bulletins a term M3. What is M3 ?
    (1) Currency in circulation on a particular day
    (2) Total value of the foreign exchange on a particular day
    (3) Total value of export credit on a given date
    (4) Total value of the tax collected in a year
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   1
  2. As per news in various newspapers, Govt. has allocated a huge sum of 31,000 crore for ‘RTE’. What is full form of RTE ?
    (1) Right to Education
    (2) Reforms in Technical Education
    (3) Return to Empowerment
    (4) Right to Empowerment
    (5) Renewable Technology for Energy

    Show Answer


    Solution :   1
  3. Which of the following is NOT a major function of the RBI in India ?
    (1) Issuance of currency notes
    (2) To facilitate external trade and payment and developing a foreign exchange market in India
    (3) Maintaining price stability and ensuring adequate flow of credit to productive sectors
    (4) Taking loans/credit from World Bank/IMF and ADB etc. and reallocating it for various activities decided by the Govt. of India
    (5) Formulation and monitoring the monetary and credit Policy

    Show Answer


    Solution :   4
  4. The RBI has regional offices at various places. At which of the following places it does not have an office ?
    (1) Kota
    (2) Shimla
    (3) Lucknow
    (4) Panaji
    (5) Guwahati

    Show Answer


    Solution : 1
  5. Which of the following organizations/agencies has given a US $ 407 billion loan to India to boost up its micro finance services in unbanked areas ?
    (1) IMF
    (2) World Bank
    (3) Bank ofJapan
    (4) ADB
    (5) Jointly by IMF and ADB

    Show Answer


    Solution :   2
  6. The Prime Minister’s Economic Advisory Council (PMEAC) has projected that the Indian Exports will grow by what percentage during 2010-11 ?
    (1) 15%
    (2) 18%
    (3) 22%
    (4) 24%
    (5) 28%

    Show Answer


    Solution :   3
  7. Which of the following organizations / agencies has given the estimate that the India will be third largest FDI recipient in 2010-12 ?
    (1) UNCTAD
    (2) WTO
    (3) World Bank
    (4) IMF
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   1
  8. The performance of which of the following industries is considered performance of a core industry ?
    (1) Garments
    (2) Leather
    (3) IT
    (4) Oil and Petroleum
    (5) Handicrafts

    Show Answer


    Solution : 4
  9. Who amongst the following is NOT a recipient of Nobel Prize in economics ?
    (1) Peter A. Diamond
    (2) Dale T. Mortensen
    (3) Amartya Sen
    (4) Paul Krugman
    (5) Robert G. Edwards

    Show Answer


    Solution :   5
  10. Basel Committee has given its recommendations on which of the following aspects of banking operations ?
    (1) Marketing of bank products
    (2) Priority sector lending
    (3) Risk Management
    (4) Micro financing
    (5) All of these

    Show Answer


    Solution :   3
  11. Which of the following is the rank of India in Human Development Report 2010 prepared by the UNO ?
    (1) 99
    (2) 100
    (3) 115
    (4) 119
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   4
  12. Which of the following was/ were the key objectives of the RBI’s review of Monetary and Credit Policy 2010-11 which was reviewed again on 2nd November 2010 ?
    (A) To sustain the anti inflationary thrust.
    (B) To maintain an interest rate regime consistent with price.
    (C) To provide extra tax incentives to exporters who were in stress due to market fluctuations.
    (1) Only (A) (2) Only (B)
    (3) Only (A) & (B)
    (4) All (A), (B) & (C)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   3
  13. PIIGS is the group of nations falling under ________.
    (1) Euro zone
    (2) Asia Pacific
    (3) SAARC
    (4) NATO
    (5) Commonwealth

    Show Answer


    Solution :   1
  14. Which of the following is / are the preconditions, the IMF has put to provide bail out package to Ireland ?
    (A) It should gradually lower down unemployment benefits.
    (B) It should bring down the minimum wages in order to boost employment.
    (C) It should import some of the crucial commodities from non euro countries as an immediate measure to improve shortage of the same.
    (1) Only (A) & (B)
    (2) Only (B) & (C)
    (3) Only (A) & (C)
    (4) Only (A)
    (5) All (A), (B) & (C)

    Show Answer


    Solution :   5
  15. India is self sufficient in production of which of the following commodities ?
    (1) Edible oil
    (2) Milk
    (3) Pulses
    (4) Natural gas
    (5) All of these

    Show Answer


    Solution :   3
  16. Which of the following is used as a fuel in Nuclear power stations in India ?
    (1) Thorium
    (2) Copper
    (3) Tin
    (4) Cromium
    (5) All of these

    Show Answer


    Solution :   1
  17. Which of the following States has taken up the job of improving Dams with the help of the World Bank’s Dam Rehabilitation and Improvement project ?
    (1) Kerala
    (2) Gujarat
    (3) Tamil Nadu
    (4) Uttar Pradesh
    (5) Guwahati

    Show Answer


    Solution :   1
  18. Nitish Kumar led National Democratic Alliance won how many seats in recently held assembly elections in Bihar ?
    (1) 150
    (2) 243
    (3) 200
    (4) 206
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4
  19. Who amongst the following is the author of the book “Development as Freedom” ?
    (1) M. S. Swaminathan
    (2) C. Rangarajan
    (3) Manmohan Singh
    (4) Y. V. Reddy
    (5) Amartya Sen

    Show Answer


    Solution :   5
  20. Which of the following terms is used in Finance and Banking ?
    (1) Line of Sight
    (2) Scattering Loss
    (3) Revenue
    (4) Oscillation
    (5) Shielding

    Show Answer


    Solution :   1
  21. Who amongst the following is a famous economist ?
    (1) Richard Dawkins
    (2) Alan Greenspan
    (3) Vernon Heywood
    (4) Olivar Sachs
    (5) Stephan Hawking

    Show Answer


    Solution :   2
  22. Who amongst the following has never held post of the Governor of the RBI ?
    (1) C. Rangarajan
    (2) L. K. Jha
    (3) Manmohan Singh
    (4) Bimal Jalan
    (5) Usha Thorat

    Show Answer


    Solution :   5

Comments are closed.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx