GENERAL AWARENESS ( RBI Grade ‘B’ Officer’s Exam, 2008 – Previous Year Paper )

0

       General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English   

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. Many a times we come across a term ‘DDT’ in the financial/ economic transactions. What is the full form of the same ?
      (1) Direct Distribution Treaty
      (2) Dividend Distribution Tax
      (3) Delhi Denmark Treaty
      (4) Direct Distribution Terminals
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  :  2
    2. As per RBI directives which of the following functions cannot be outsourced by the banks ?
      (1) Opening and closing of accounts
      (2) Cash collections from the parties
      (3) Recovery of bad loans
      (4) Credit cards and Debit cards
      (5) Internal audit

      Show Answer


      Solution  : 1
    3. In one of his speeches the Finance Minister of India quoted a famous statement of one of our great leaders of yesteryears. The quote is “Everything else can wait but not agriculture”. The statement is taken from the speeches/writings of
      (1) Smt. Indira Gandhi
      (2) Pt. Jawaharlal Lal Nehru
      (3) Mahatma Gandhi
      (4) Dr. V. V. Girl
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 2
    4. Economic distress of small farmers is a cause of great concern in almost all sectors in the country. Which of the following, as stated in the economic survey presented recently has been single most important cause of economic distress of small farmers over the years ?
      (1) Forward Trading of agro products
      (2) Emphasis on development of Special Economic Zones for which fertile land is beng taken over in some vtates
      (3) Low productivity
      (4) Entry of multinationals in retail sector
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 3
    5. The Government of India is planning to develop which of the following cities as a ‘Hub for Global Financial Services’ ?
      (1) New Delhi
      (2) Pune
      (3) Bangalore
      (4) Mumbai
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 4
    6. Which of the following games is being hosted by India for the first time and will be held in 2010?
      (1) SAARC Youth Festival
      (2) Asian Games
      (3) World Cup Hockey
      (4) Commonwealth Games
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 4
    7. A heavy exchange of firing between Ethiopian troops and some unknown gunmen took place in Mogadishu recently. Mogadishu is the capital of
      (1) Somalia
      (2) Ethiopia
      (3) Sudan
      (4) Kenya
      (5) Tanzania

      Show Answer


      Solution  : 1
    8. A new Master Plan to develop which of the following cities in India by the year 2021 was notified recently by the Union Urban Development Ministry ?
      (1) Delhi
      (2) Bangalore
      (3) Mumbai
      (4) Chennai
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 1
    9. Who amongst the following is the author of the book “No full stops in India” ?
      (1) Mary Tully
      (2) B.K.Nehru
      (3) D. R. Mankekar
      (4) R. K. Naraya.n
      (5) Mark Tully

      Show Answer


      Solution  : 5
    10. Which of the following is represented by the letter ‘L’ in the abbreviation CAMELS, the rating system used in financial world ?
      (1) Loans
      (2) Leadership
      (3) Liabilities
      (4) Liquidity
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 4



    1. Pravasi Bharatiya Diwas is observed on which of the following days?
      (1) 9th March
      (2) 9th May
      (3) 9th January
      (4) 9th October
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 3
    2. Which of the following is an organization of Software and Service Companies ?
      (1) NASDAQ
      (2) NCSA
      (3) NASSCOM
      (4) NCAER
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 3
    3. Norman Borlaug Awards are given for the excellence in which of the following areas ?
      (1) Sports
      (2) Journalism
      (3) Social Science
      (4) Politics
      (5) Agriculture

      Show Answer


      Solution  : 5
    4. Which of the following is/are NOT the part of the annual Global Employment Trends report of the International Labour Organisation released in January 2008 ?
      (A) Economic turbulence throughout the world owing to credit market turmoil and rising oil prices could spur an increase in global unemployment in the year 2008.
      (B) The report mentions that the service sector, which used to  provide jobs to about 43% people has lost its craze as its percentage has come down to 36% only.
      (C) Agriculture has again become the major employment-generating sector as its share during 2007 was 58% globally.
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (C)
      (4) Both (B) and (C)
      (5) Both (A) and (B)

      Show Answer


      Solution  : 5
    5. Which of the following is/are NOT the part(s) of the Union Budget 2008-09 presented in the Lok Sabha in February 2008 ?
      (A) Defense allocation is increased by 10% to reach more than Rs. 1,00,000 crore.
      (B) National Rural Employment Guarantee Act is extended to all the rural districts.
      (C) Debt waiver scheme launched to help all farmers irrespective of their land holdings.
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Both (A) and (C)
      (4) Only (C)
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 4
    6. Which of the following states has declared 2008 as the “Year of Education” ?
      (1) Haryana
      (2) Bihar
      (3) Gujarat
      (4) Uttar Pradesh
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 4
    7. The Reserve Bank of India has issued certain guidelines of Recovery Agents. Which of the following is/are part(s) of these guidelines ?
      (A) Agents cannot resort to intimidation verbal or physical.
      (B) Banks have to ensure that agents are trained and sensitised.
      (c) Banks can only rely on legal remedies for recovery of dues.
      (1) Only (A)
      (2) Only (B) (3) Only (C)
      (4) Both (A) and (B)
      (5) All (A), (B) and (C)

      Show Answer


      Solution  : 5
    8. In the Union Budget 2008-09 the Government has provided a huge amount to help agricultural sector. What in fact is/are the problem(s) of the farmers owing to which they are in crisis ?
      (A) Agriculture in most part of the country is based on rains, which has become highly erratic and irregular since last few years.
      (B) Mos of the farmers are using genetically modified crops in some regions. These crops are not so productive as they were supposed to be.
      (C) The input costs are relatively high due to purchase of fertiliser and pesticides.
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (C)
      (4) All (A), (B) and (C)
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 1
    9. Which of the following is considered an Annual Indicator of the Economy of the country ?
      (A) Actual Rainfall
      (B) Population
      (C) Whole sale price index
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (C)
      (4) All (A), (B) and (C)
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 4



    1. What is “H5N1” a term which was very much in news recently?
      (1) It is a new category of visa provided by the USA for students
      (2) It is the name of the virus which causes Bird flu
      (3) It is the code name of India’s Space Mission 2010
      (4) It was the code name of the military operation launched by Sri Lanka against LTTE
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 2
    2. Which of the following countries is going to elect its first 47 members’ parliament for the first time in the history of the country ?
      (1) Bhutan
      (2) Pakistan
      (3) Myanmar
      (4) Nepal
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 1
    3. Which of the following State Governments has launched a special scheme for girl child named as “Ladli-2008 scheme” ?
      (1) Bihar
      (2) Maharashtra
      (3) Delhi
      (4) Goa
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 3
    4. Rahul Banerjee won which of the following National Senior Championship held in January 2008 ?
      (1) Badminton
      (2) Chess
      (3) Archery
      (4) Golf
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 3
    5. Sunita Williams is the recipient of which of the following awards given away recently ?
      (1) Woman of the year 2007
      (2) Padma Bhushan
      (3) Shanti Swarup Bhatnagar Award
      (4) Pravasi Indian Award 2007
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 2
    6. Who amongst the following won the Men’s singles title of Australian Open Tennis 2008 ?
      (1) Novak Djokovic
      (2) Jo-Wilfried Tsonga
      (3) Jonathan Erlich
      (4) Andy Ram
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 1
    7. Which of the following displays programs that are currently running ? A single click on one of the program icons will bring the window up.
      (1) Menu bar
      (2) Task bar
      (3) Title bar
      (4) Status bar
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 4
    8. In order to save an existing document with a different name you need to
      (1) retype the document and give it a different name
      (2) use the Save as… command
      (3) copy and paste the original document to a new document and then save
      (4) use Windows Explorer to copy the document to a different location and then rename it
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 2
    9. As per the decision taken by the Government of India two financial inclusion funds are set up with an overall corpus of Rs. 500 crore each. These funds -Financial Inclusion Fund and Financial Inclusion technology Fund- are to be set up by the initial contribution made by the
      (1) SIDBI, NABARD and UTI
      (2) NABARD, UTI and RBI
      (3) Government of India, NA-BARD and RBI
      (4) SIDBI, Government of India & IDBI Bank
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution  : 3
    10. Many a times we read in the newspapers a term ‘HOT MONEY’. Which of the following is the correct definition of HOT MONEY ?
      (A) This is the fund which is dumped into a country to get the advantage of a favourable interest rate and hence brings higher returns.
      (B) This is the fund which is provided by a bank in US$ at very short notice and at a very high rate of interest and for a longer period of repayment.
      (C) This is the fund which is pushed into market through Hawala or some other such illegal methods and sometimes referred also as Black Money.
      (1) Only (A) is correct
      (2) Both (A) and (B) are correct
      (3) Only (C) is correct
      (4) Both (A) and (C) are correct
      (5) Only (B) is correct

      Show Answer


      Solution  : 1



  1. Banks these days have launched a new scheme product known as “Reverse Mortgage”. The scheme is designed keeping which of the following groups of society in consideration ?
    (1) Youngsters who have just started earning
    (2) Defence personnel whose life is always at high risk
    (3) Senior Citizen
    (4) Women who do not have independent source of income
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 3
  2. As per the Railway Budget 2008-09 the operating ratio of Railways is pitched at which of the following levels ? Approximately
    (1) 70%
    (2) 75%
    (3) 98%
    (4) 90%
    (5) 81%

    Show Answer


    Solution  : 5
  3. As per the report released in the press the Government of India has done a study on Special Economic Zones. Which of the following is/are the highlights of the reports ?
    (A) Report says that SEZs should not be given much preference by the policy makers.
    (B) Study says that the end benefit in the next few years may be of the tune of Rs.1,50,000 crores which will be much higher than the estimated revenue losses.
    (C) Since new SEZs are developed by the Private Sector the investment for infra-structural development is like a net saving for the Government.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) Both (B) and (C)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 4
  4. As per the reports in the leading newspapers Securities and Exchange Board of India (SEBI) has asked the Mutual Fund industry to stop “Misselling” their schemes to investors. What is “Misselling” of products ?
    (A) Misselling takes place when mutual funds are sold without telling the likely returns.
    (B) When agents sell the products without telling investors what are the risks involved in investing in mutual funds.
    (C) When agents invest somebody’s money in mutual funds without their knowledge, it is called misselling.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) All (A) (B) and (C)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 4
  5. Which of the following countries has recently made an agreement with the World Trade Organisation which will allow it to join the same as a permanent member ?
    (1) Russia
    (2) Afghanistan
    (3) Zambia
    (4) Uganda
    (5) Ukraine

    Show Answer


    Solution  : 5
  6. The Sensitive Index of the Bombay Stock exchange keeps on changing positively and negatively both. Which of the following is/are the main reasons which contribute for his sudden change in the same ?
    (A) Higher GDP Growth
    (B) Continuous Foreign Funds Flow
    (C) High Volume of Forex reserves
    (D) Recession in USA
    (1) Only (A) and (B)
    (2) Only (B) and (C)
    (3) Only (C) and (D)
    (4) Only (B)
    (5) All (A), (B), (C) and (D)

    Show Answer


    Solution  : 5
  7. The Jerusalem and Palestine made an agreement on their peace negotiations. Which of the following is/are the points included in the agreement?
    (A) There should be an end to the occupation that began in 1967.
    (B) The agreement must establish Palestine as a homeland for the Palestinian people just as Israel is the homeland for Jewish people.
    (C) All the disputes should be solved with the mutual talks only and in presence of US observers.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) Both (A) and (B)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 4
  8. The Government of India has decided to set up a Committee to redraft Right to Education Bill 2005. What was/were the objections owing to which Government has to redraft the bill ?
    (A) State Governments are required to spend more money on education. Since education is the responsibility of centre and state both, 42. expenditure should be shared equally by both of them.
    (B) States were advised to ensure that a school is available at the distance of one km. for each child.
    (C) Children in Central schools are not allowed to get free education whereas schools run by States were asked to ensure that.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) Both (A) and (B)
    (5) All (A), (B) and (C)

    Show Answer


    Solution  : 2
  9. Bhupen Hazarika is the recipient of the Life Time Achievement Award and is provided the status of a Cabinet Minister. Which of the following 43. State Governments has honoured him in this manner ?
    (1) Orissa
    (2) Assam
    (3) West Bengal
    (4) Maharashtra
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 4
  10. Who amongst the following is the recipient of the “Kishore Kumar Award” given by the Madhya Pradesh Government?
    (1) Shabana Azmi
    (2) Amitabh Bachchan
    (3) Manoj Kumar
    (4) Dev Anand
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 3
  11. Who amongst the following was the Chief Guest in India’s Republic Day 2008 function ?
    (1) Samak Sundaravej
    (2) Gordon Brown
    (3) Boris Tadic
    (4) Nicolas Sarkozy
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 4
  12. Who amongst the following players has completed 16000 runs in One day International Cricket matches recently ?
    (1) Anil Kumble
    (2) Rahul Dravid
    (3) Sourav Ganguly
    (4) Irfan Pathan
    (5) Sachin Tendulkar

    Show Answer


    Solution  : 5
  13. The current trend in Agricultural sector in India is a matter of concern for the policy makers these days as it is not showing the expected results. What is/are the major areas of problem(s) being faced by the farmers ?
    (A) Irrigation facilities are not enough.
    (B) Use of chemical fertilisers has badly affected the fertility of the land.
    (C) Government has reduced the subsidy in the farming sector. Hence it is no more a profitable activity.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) All (A), (B) and (C)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 4
  14. As we all know Chinese economy is a booming economy and its exports have played a significant role in it. What was the share of China’s export as compared to its GDP in 2007?
    (1) 20%
    (2) 30%
    (3) 40%
    (4) 50%
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 3
  15. Gagan Narang, who got a silver medal in an international championship held in Munich, is a/an
    (1) 100 metre runner
    (2) Badminton player
    (3) Chess player
    (4) Swimmer
    (5) Air rifle shooter

    Show Answer


    Solution  : 5
  16. The Government of India recently provided a special developmental package of Rs. 10,000 crore to which of the following states of the North-East India ?
    (1) Assam
    (2) Sikkim
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Meghalaya
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 3
  17. Kenya is passing through a state of turmoil these days and atleast 1000 people have been killed in recent past. What was/were the main reasons for this civil unrest there ?
    (A) The Presidential elections took place in Kenya in December 2007, which were not considered fair by a group of people there.
    (B) Some European countries are trying to develop some secret nuclear facilities there which is not liked by opposition leaders of Kenya. Their protest has taken a violent turn.
    (C) Kenya has been asked by the UNO to accommodate around one lakh refugees from various African countries. Locals are dead against this proposal.
    (1) Only (A) is true
    (2) Only (B) is true
    (3) Only (C) is true
    (4) All (A), (B) and (C) are true
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 1
  18. Something which has easily-understood instructions is said to be
    (1) user friendly
    (2) information
    (3) word processing
    (4) icon
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 1
  19. The Government of India has taken a decision to open three more IITs during the year 2008-09. These IITs will be in which of the following groups of States ?
    (1) Bihar, Rajasthan, Andhra Pradesh
    (2) Andhra Pradesh, Orissa, Karnataka
    (3) Karnataka, Tamil Nadu, Kerala
    (4) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Bihar
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  : 1
  20. Which of the following is the correct definition of the term commercial papers ?
    (A) It is nothing but the popular name of the Judicial stamp papers used to register financial transactions.
    (B) It is one of the instruments through which Corporates raise debt from the market.
    (C) It is the name of the “Certificate of Deposits” provided by the Banks to its retail customers.
    (1) Only (A) (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) Both (A) and (B)
    (5) All (A), (B) and (C)

    Show Answer


    Solution  : 2
  21. As per the new figures released by the Government agencies the Foreign Direct Investment inflow to India is at higher level and has increased substantially in recent past. Which of the following is/are the contributory factors which has/ have helped in this record growth ?
    (A) Progressive delicensing of various sectors
    (B) Simplification of business procedures in India
    (C) Sub Prime crisis in USA
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) Both (A) and (B)
    (5) All (A), (B) and (C)

    Show Answer


    Solution  : 4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx