GENERAL AWARENESS (RBI GRADE ‘B’ OFFICER’S EXAM, 2007- Previous Year Paper )

0

       General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English   

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1.  Which of the following statement(s) is/are True about the Union Budget 2007-2008 presented in the Lok Sabha recently ?
      (A) Slight change in rates of direct taxes.
      (B) Basic exemption limit raised to Rs. 1, 10,000
      (C) Education Cess increased from 3% to 4%.
      (1) Only A
      (2) Only B
      (3) Only C
      (4) All A, B & C
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :2
    2. Which of the following committees has recommended that a part of foreign exchange reserves should be used for infrastructural development ?
      (1) Deep ak Parekh Committee
      (2) Rakesh Mohan Committee
      (3) Mehta Committee
      (4) Rangarajan Committee
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :1
    3.  As per the news in the leading newspapers Government of India is in process of the establishment of `SROs’ for various market participants in the capital market. What is the full form of ‘SROs’ ?
      (1) Self Regulatory Organizations
      (2) Small Regulatory Organizations
      (3) Small Revenue Operators
      (4) Securities Roll back Operators
      (5) Securities Regulatory Organization

      Show Answer


      Solution :1
    4. Who amongst the following is going to issue ‘Rural Bonds’ of Rs.5,000 crores in days to come?
      (1) Reserve Bank of India (RBI)
      (2) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
      (3) National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD)
      (4) State Bank of India (SBI)
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :3
    5. Which of the following countries has recently got entry in the top 20 Wealth Markets of the World ? (It is placed at 20th rank)
      (1) Japan
      (2) Britain
      (3) France
      (4) Brazil
      (5) India

      Show Answer


      Solution :5
    6. The Government of India has recently appointed a committee to review Forward Trading of Agro-product. Who amongst the following is the Chairman of the Committee ?
      (1) Dr. Amartya Sen
      (2) Prof. Abhijit Sen
      (3) Dr. M. S. Swaminathan
      (4) Dr Rakesh Mohan
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :2
    7. The Aero India Show 2007 was organized in February 2007 in
      (1) Chandigarh
      (2) Bangalore
      (3) Jaipur (4) New Delhi
      (5) Kolkata

      Show Answer


      Solution :2
    8.  Who amongst the following is the author of the book “The Algebra of Infinite        Justice” ?
      (1) Kiran Desai
      (2) Anita Desai
      (3) Arundhati Roy
      (4) Anita Nair
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :3
    9.  One of the significant decisions taken in the ASEAN Summit held in Cebu (Phillip-pines) recently was to expedite the process of establishment of the ASEAN Community by the year
      (1) 2010
      (2) 2012
      (3) 2015
      (4) 2017
      (5) 2020

      Show Answer


      Solution :3
    10.  Which of the following diseases is caused by the deficiency of Iron in human body ‘?
      (1) Anaemia
      (2) Scurvy
      (3) Dermatosis
      (4) Beri-Beni
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :1



    1.    Many a times we read a term MSS in relation to banking transactions. What is the full form of MSS ?
      (1) Money StabilizationScheme
      (2) Market Stabilization Scheme
      (3) Maturity and Standardization Service
      (4) Money Stabilization Service
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :2
    2.  Lot of western countries are these days attracted towards Asian countries and arc entering into more and more business/trade agreements with them. Which of the following is/are the main factor(s) for the same ?
      (A) Huge untapped market.
      (B) Availability of knowledge based human capital.
      (C) Huge amount of capital parl.:ed idle.
      (D) Saturation of Western market,
      (1) Only A and B
      (2) Only B and C
      (3) A. B and C only
      (4) A, B and D only
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :4
    3.  Who amongst the folicywing is the Chairman of the l’itomie Energy Commission of India presently ?
      (1) Anil Kakodkar
      (2) And Kane
      (3) Ashok Parthasarthy
      (4) K.C. Bhattacharya
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :1
    4.  With which of the following countries did India ban trade in arms, besides exch ge of equipment and tech ology that can contribute to uclear programmes with orth Korea and Iran in April 007 ?
      (1) Sudan
      (2) Syn
      (3) Iraq
      (4) Liby
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :3
    5.  The navies of the United States and India and Japan’s Maritime Self-Defence held the first joint m drill in the Pacific Oc 2007. Where was thi carried out ?
      (1) Korean Peninsula
      (2) Kamchatka Penins
      (3) Baso Peninsula
      (4) Paracel Island
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :3
    6.  The African country in Indian communities w geted, in 2007, by peop onstrating against a ment plan to cut do est reserve, is
      (1) Tanzania
      (2) Ug. da
      (3) Rwanda
      (4) Alg ria
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :2
    7. The Union Commerce dustry Minister, Kam released the annual ment to the Foreign Tr icy (2004-2009) in Ne in 2007. The measur merated in the sup would help maint percent comp growth rate in expo nessed in the past thre
      (1) 15
      (2) 20
      (3) 25
      (4) 30
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :3
    8. According to the Wor report, “From Compe Home to Competing A case study of India culture, released on India’s share in global of vegetables is
      (1) 0.5 percent
      (2) 1.15 percent
      (3) 1.7 percent
      (4) 2.09 percent
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :3
    9. As a part of the Government’s focus on development of the North East Region, the Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) announced an ambitious “Assam Renewal Project” package in 2007. The package entails an investment of Rs.
      (1) 1517 crore
      (2) 2931 crore
      (3) 3675 crore
      (4) 4608 crore
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :4
    10. The Union Government in 2007 reduced the customs duty on crude and refined
      palm oil by percentage points to check rising prices of these edible oils and contain inflation.
      (1) 4
      (2) 6
      (3) 8
      (4) 10
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :4



    1. Which of the following countries were chosen in a shock vote by European football’s governing body UEFA recently, to jointly host the Euro 2012 Championship ?
      (1) Poland and Ukraine
      (2) Hungary and Croatia
      (3) France and Switzerland
      (4) Portugal and Spain
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :1
    2. In a rare distinction, an Indian has recently been selected to mark for the European Space Agency’s Student Orbiter Mission, tasked with designing the power supply technology for a moon or-bitting satellite. He is
      (1) Karan Goyal
      (2) Shipra Basu
      (3) Sayantani Ghosh
      (4) Naresh Bhatia
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :1
    3.  Who, among the following was/were conferred with the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration recently by Prime Minister Dr. Manmohan Singh ?
      (i) Nirmala Joshi
      (ii) Rajiv Chawla
      (iii) R.S. Pandey
      (iv) Prasoon Goyal
      (1) ii and iii
      (2) i and iv
      (3) 1, ii, iii and iv
      (4) iii and iv
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :1
    4.  Who among the following was elected President of the Worn-en International Democratic Federation at the 14th Congress of the WIDF held in Caracas, Venezuela in 2007 ?
      (1) Mayada Abassi
      (2) Skevi Kukomo
      (3) Maroia Campus
      (4) Annie Raja
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :3
    5. Consider the following persons :
      (i) Kenneth R. Weiss
      (ii) Usha Lee Mc Farling
      (iii) P. Sainath
      (iv) Rick Loomis
      w hich  of the above given persons won the Pulitzer Rize for explanatory reporting on the world’s distressed oceans recently ?
      Select the correct answer using the codes given below :
      (1) i, ii, iii and iv
      (2) i, ii and iv
      (3) ii and iii
      (4) i and iii
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :2
    6.  According to the report of the Eminent Persons Group (EPG) of Asian Development Bank released recently the primary focus of the bank should be on lending to projects so as to maintain its relevance in the changing economic sccenario in t e South Asian region, espe ially India
      (1) A ricultural
      (2) I dustrial
      (3) I frastructure
      (4) S rvices
      (5) N ne of these

      Show Answer


      Solution :3
    7. India’S first composite Education development Index was released recently . which of the following institutes has prepared this  index ?
      (1) National institute of public Administration
      (2) Indira Gandhi National open university
      (3) National University of Educational planning and Adminisstration
      (4) Delhi institute of vocational Training and Education
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :3
    8. Recently the Romanian parliament  approved  an impeachment proposal  against  the  country’s  president , paving the way for the legislature to organise  a referndum within 30 days to permanently remove him form office . the impeached president is
      (1) Traian Basescu
      (2) Nicolae vacaroiu
      (3) Margaban Nichalos
      (4) Andrei peezo
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :1
    9.  Unio Minister of Commerce and I dustry, Kamalnath held a bil teral meeting with Kr-irk- ai Jirapaet, Thailand’s Minis er of Commerce at New Delh in 2007. From the ASE Nations, Thailand is the largest investor in India.
      (1) S cond
      (2) Third
      (3) Fourth
      (4) Fifth
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :2



  1. The S curities and Exchange Boar • of India (SEBI) recently si ned Memorandum of Unde standing with the Securitie and Exchange Co ssion(s) of
    (i) Japan
    (ii) Thailand
    (iii) Nigeria
    (iv) South Africa
    Select the correct answer using the codes given below ”
    (1) i and iv
    (2) ii and iii
    (3) i and ii
    (4) iii and iv
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :2
  2.  Which Indian exports will hit United States stores for the first time in 18 years after a bilateral meeting of the trade forum chaired by Indian and US representatives recently ?
    (1) Red Chillies
    (2) Indian Rubber
    (3) Mangoes
    (4) Pepper
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :3
  3.  According to the Food and Agriculture Organisations Crop Prospects and Food Situation Report, released recently the world cereal production in 2007 is set to
    reach a record million
    tonnes.
    (1) 2,082
    (2) 2,493
    (3) 2,717
    (4) 2,963
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :1
  4.  Who, among the following golfers, won the Augusta National Golf Masters tournament at Augusta (USA) in April 2007 ?
    (1) Phil Mickelsen
    (2) Retief Goosen
    (3) Zach Johnson
    (4) Jeev Milkha Singh
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :3
  5.  The South Korean city which was picked by the General Assembly of the Olympic Council of Asia (OCA) in 2007 as the venue for the 2014 Asian Games is
    (1) Seoul
    (2) Incheon
    (3) Dalian
    (4) Fushur
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :2
  6.  Who among the following was crowned as Pantaloons Fernina Miss India World 2007 at a glittering Miss India Con-
    test in Mumbai ?
    (1) Puja Gupta
    (2) Pooja Chitgopekar
    (3) Anjali Shekhawat
    (4) Sarah Jane Dias
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :4
  7.  According to a report released by the World Wide Fund for Nature, eleven of the world’s greatest natural wonders face destructions if the climate continues to warm up at the current rate. Which of the following wonders of the Indian subcontinent figure on this list ?
    (i) Nilgiris
    (ii) Valley of Flowers
    (iii) Himalayas
    (iv) Sunderbans
    Select the correct answer using the codes given below :
    (1) i and ii
    (2) iii and iv
    (3) i and iii
    (4) ii and iv
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :2
  8.  The Isaac Newton telescope made international news in April 2007 when it captured the most detailed ever taken images of the Rosette Nebula, a vast cloud of cosmic detritus left over from dying stars in 4,500 light years from earth. The Isaac Newton tele- scope is located in in England.
    (1) France
    (2) England
    (3) Germany
    (4) Italy
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :2
  9.  The Japanese space craft Hi-node sent detailed images of the solar atmosphere, previously unknown, in 2007. In Japanese, Hinode means
    (1) Wonderful
    (2) Brightness
    (3) Sun rise
    (4) Dawn
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :3
  10.  The Computer, most of which resembles that of an analog computer but which processes data like a digital computer, i.e. by manipulating members is called
    (1) Hybrid Computer
    (2) Parallel Computer
    (3) Super Computer
    (4) None of these

    Show Answer


    Solution :2
  11.  The communication channel which can transmit data at a maximum rate of about 8000 cps is called
    (1) Narrow band
    (2) Voice band
    (3) Broad band
    (4) Optical band
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :2
  12.  Green Peace launched a signature drive in New Delhi recently aimed at collecting one million signatures to urge the Union Government to implement a ban on inefficient light bulbs in the country by the year –
    (1) 2012
    (2) 2017
    (3) 2021
    (4) 2025
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :3
  13.  The Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park in the Anamalais and the Mudumalai Wildlife Sanctuary in the Nilgiris have recently been notified as Project Tiger Reserves. Where are they located ?
    (1) Karnataka
    (2) Kerala
    (3) Tamil Nadu
    (4) Andhra Pradesh
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :3
  14.  Which Indian State has been ranked first in the first composite Education Development Index (EDI) prepared to track the progress of States towards providing universal elementary education ?
    (1) Chhattisgarh
    (2) Gujarat
    (3) Tamil Nadu
    (4) Kerala
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :4
  15.  The Swiss sportsman who recently became the first living Swiss to have his picture enshrined on a postage stamp is
    (1) Carlos Dufferin
    (2) Marks Nicholson
    (3) Roger Federer
    (4) Patric Peterson
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :3
  16.  Which Asian country was formally admitted in the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) in its 14th Summit meeting in New Delhi on April 3, 2007 ?
    (1) China
    (2) Azerbaijan
    (3) Myanmar
    (4) Afghanistan
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :4
  17.  The Babli irrigation project hogged national limelight in 2007 in the face of strong reservations expressed by the Andhra Pradesh Government on the constitution of the project by Maharashtra. This project is being constructed
    on the river
    (1) Tungabhadra
    (2) Krishna
    (3) Bhima
    (4) Godavari
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :4
  18.  Which of the following Asian countries lifted curb on former Premiers, whom its emergency government had been trying to exile recently?
    (1) Myanmar
    (2) Nepal
    (3) Thailand
    (4) Bangladesh
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :4
  19. Which of the following national policies was approved by the Union Cabinet recently ?
    (1) National Policy for Textiles
    (2) National Policy for Petrochemicals
    (3) National Policy for Sericulture
    (4) National Policy for Pharmaceuticals
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :2
  20. The Manipur Chief Minister, Okram Ibobi Singh, declared that the much delayed Khuga multi-purpose project would be commissioned by May 10, 2007. In which of the following districts of Manipur is the Khuga project located ?
    (1) Chandel
    (2) Ukhrul
    (3) Churachandpur
    (4) Bishnupur
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :3
  21.  The Pakistani Tourism Minister against whom a fatwa was issued by radical clerics, recently in 2007, for hugging a male paratrooper during a paragliding show in Paris, is
    (1) Nilofar Bakhtiar
    (2) Parveen Rehana
    (3) Aasma Jehangir
    (4) Noorie Sharif
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx