GENERAL AWARENESS ( RBI Grade ‘B’ Officer’s Exam , 17-11-2002 – Previous Year Paper )

0

       General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English   

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. Which of the following is considered as financial derivatives ?
      (1) These are risk shifting devices, which hedge the risk of owning assets that are subject to unexpected price fluctuations.
      (2) Extension of loans to retail banking segments
      (3) Cross border currency swap
      (4) Forward contracts
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :  1
    2. Following a dispute over the distribution of petrol pumps, LPG distributions and Kerosene dealership, all the allotments belonging to which of the following periods got cancelled ?
      (1) 1995-1999
      (2) 1998-2000
      (3) 2000-2002
      (4) 2001-2002
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 3
    3. RBI has recently issued following instructions in respect of exchange control of goods and services export. Which of these is not correct ?
      (1) Export of Indian currency upto Rs. 10,000 is free, without exchange control.
      (2)Direct despatch of documents is allowed in case of status exporters.
      (3) All SEZ units are treated as status holder for extension of normal six months period.
      (4) Information must be sent to RBI by the forex dealer once in six months.
      (5) Consultancy exporters can keep the entire foreign exchange earning in their account.

      Show Answer


      Solution : 2
    4. The ‘Arria Formula’ which was recently in news is
      (1) an informal arrangement at the U.N. Security-Council under which members can seek briefings on various issues concerning international peace and security.
      (2) A formula suggested by the Mexico to solve Kashmir problem with the help of
      some third party mediation.
      (3) The solution provided by some countries to overcome the problems created by the
      new policies of the WTO.
      (4) The agreement made by the member countries of EURO club to overcome the problems created by the introduction of fully covertible EURO currency from 1st January 2002.
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    5. As per the reports published in print media, the revenue collection may miss budget targets in current year also.  Which of the following is the target fixed in terms of the per
      cent of GDP ?
      (1) 3%
      (2) 4%
      (3) 4.5%
      (4) 5.3%
      (5) 6.33%

      Show Answer


      Solution : 4
    6. Which of the following statements is not true about the ‘Asian Brown Cloud’, a project report which was in news recently ?
      (A) The report is prepared by a agency of the United Nations Organisation.
      (B) The report says that impact of vast pollution clouds was damaged the weather system and monsoon pattern.
      (C) The Govt. of India has accepted the report and has taken steps to protect the system from further damages.
      (1) Only A
      (2) Only B
      (3) Only C
      (4) Only A & C
      (5) Only B & C

      Show Answer


      Solution : 3
    7. All members of the Election Commission led by the Chief Election Commissiner visited which of the following states in August 2002 so that they can take decision to announce
      Assembly elections there ?
      (1) Jammu & Kashmir
      (2) Uttar Pradesh
      (3) Bihar
      (4) Gujarat
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    8. As per present norms the Mergers and Acquisitions in the corporate sector need a clearance from which of the following in addition to RBI etc. ?
      (A) High Courts of the Respective states
      (B) Union Cabinet
      (C) Cabinet of respective states
      (1) A & B both
      (2) Only B
      (3) Only C
      (4) Only A
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    9. Which among the following statements is/are TRUE regarding Reserve Bank of
      India’s (RBI) annoucement to provide 5 per cent relief to the banks who provide ‘Sail of
      Pete’ fund ?
      (1)Public sector banks will be benefitted from it.
      (2)Selected banks will be benefitted from it.
      (3)Disinvestment will get a boost.
      (4)It will be beneficial to the RBI to keep control on the public sector banks.
      (5)None of these

      Show Answer


      Solution : 4
    10. C.R.M.D has been established by the big banks. C.R.M.D. means—
      (1) Credit Review Management Department
      (2) Credit Risk Management Department
      (3)Credit Review Monitoring Department
      (4) Credit Review And Management Department
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2



    1. ‘Which among the following countries imported largest quantity of steel in the first quarter of the fiscal 2002-03?
      (1) United States of America
      (2) China
      (3) Japan
      (4) Bangladesh
      (5) Nepal

      Show Answer


      Solution : 3
    2. Which among the following currency has been allowed as an intermediary with American dollar in India ?
      (1) Yen of Japan
      (2) Don of Germany
      (3) Euro
      (4) Pound Sterling
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 3
    3. Which among the following telephone system is regarded cheapest ?
      (1) Permanent telephone
      (2) Wireless on Local Loops (WU)
      (3) Internet telephone
      (4) Net telephone
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 4
    4. The bond in which future dates are fixed for sell & purchase are known as—
      (1) option
      (2) future bond
      (3) future trade
      (4) exchange
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    5. According to the new guidelines of Reserve Bank of India [RBI), a person’s individually earned foreign currency can be deposited in which of the following accounts ?
      (1) F.C.N.R
      (2) N.RI.
      (3) N.R.O.
      (4) E.E.F.C.
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 5
    6. With the development of Information Technology & Internet, Banks have started now to use C.RM. system. The full form of C.RM. is—
      (1) Critical Relations Management
      (2) Customer Relationship Management
      (3) Customer Review Management
      (4) Critical Review Management
      (5) Credit Review Management

      Show Answer


      Solution : 2
    7. The full form of E.E.F.C. is—
      (1) Export Earners Foreign Currency Account
      (2) Exchange Earners Foreign Currency Account
      (3) Export Earners’ Foreign Credit Account
      (4) Exchange Earners’ Foreign Credit Account
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2
    8. Which among the following is the main objective of ‘Granted Postal Service’ started recently in India ?
      (1) to fulfil the postal responsibility on world level
      (2) to provide cheapest medium of communication
      (3) to provide postal service on reasonable rate is the constitutional responsibility
      (4) make available the postal services to common man.
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    9. Which among the following is the objective of a cut in the Bank Rate announced by Reserve Bank of India ?
      (1) to promote investment and reform in economy
      (2) to lower the interest raze India as per the restrictions from World Trade Organisation
      (3) to provide cash fund in greater quantity in market.
      (4) due to financial availability on cheaper rate in foreign markets.
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    10. According to the World Bank Report, India has retained its position as the world’s fourth largest economy. Which of the following countries are ahead of India ?
      (1) U.S. China and UK
      (2) U.S. Russia and Japan
      (3) U.S. China and Japan
      (4) U.S. Canada and Japan
      (5) U.S., China and Russia

      Show Answer


      Solution : 3



    1. Which of the following is/are TRUE about the Iraq’s relations with USA which is/are very much in news these days?
      (A) USA v,ashes to attack on Iraq as does not want Saddam Hussein to rule Iraq.
      (B) USA feels that Iraq has helped terrorist groups.
      (C) Germany and several other countries are not supporting USA’s sand on Iraq.
      (1) Only A
      (2) Only B
      (3) Only C
      (4) Only B and C
      (5) All the three are true

      Show Answer


      Solution : 5
    2. Mr. Rudiger Dornbusch who died recently was a famous ?
      (1) Psycholoist
      (2) Economist
      (3) Chemical engineer
      (4) Astrophysicist
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2
    3. Driss Jettou was recently in news as he has become the—
      (1) President of Morocco
      (2) Prime Minister of Morocco
      (3) President of Uganda
      (4) Prime Minister of Uganda
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 3
    4. As per the decision taken by the Union Govt. which of the following states is now included in the North Eastern Council (since 1998) ?
      (1) Jharkhand
      (2) West Bengal
      (3) Arunachal Pradesh
      (4) Sikkim
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 4
    5. Which of the following is the objective of introduction of ‘Know-your-customer’ scheme as introduced by RBI ?
      (1) To improve better banker-customer relationship
      (2) to create data base for important economic indicators
      (3) To combat the menace of money laundering
      (4) To ensure that collection bank avails statutory protection under Section 131
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    6. RBI has directed hanks to charge interest on every month instead of on a quarterly basis from April 2002. Which of the following is the objective of this move of RBI?
      (1) It is a move towards 90 day norm for recognition of bad loans from the year ending March 31.03.2004.
      (2) It is a move towards introducing simple rate of interest on credit.
      (3) It is a move to introduce international norms for charging of interest on credit.
      (4) It is a move towards recovery of interest portion at monthly rents.
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    7. Who amongst the following, while addressing the conference of Bank Economists, called for a paradigm shift in banking from ‘demand following’ system to a ‘supply-leading role’?
      ( 1) Sri. P. Chidambaram, former Finance Minister
      (2) Sri Jaswant Singh, Finance Minister
      (3) Sri Yashwant Sinha, Foreign Minister
      (4) Dr. C. Rangarajan, former Governor RBI
      (5) Dr. Bimal Jalan, Governor RBI

      Show Answer


      Solution : 2
    8. Which of the following indicates the calories required by a normal and generally healthy adult per day as food?
      (1) 1000 calories
      (2) 1250 calories
      (3) 1550 calories
      (4) 1800 calories
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 5
    9. The Reserve Bank of India in the beginning of the year 2002 provided some relaxation in the norms for agricultural advances made by the commercial banks. Which of the following is NOT TRUE in the regard ?
      (A) Earlier these norms were applicable only for direct agricultural advacnes but now all short-term agricultural crop loans are also covered.
      (B) For reckoning non-performing assets norms of four harvesting seasons should be made applicable.
      (C) Each harvesting season should be of one year duration.
      (1) Only A
      (2) Only B
      (3) Only A and C
      (4) Only B and C
      (5) All the three are not true

      Show Answer


      Solution : 5



  1. A new chapter related to Panch-ayats has been added in the Part LX of the Indian Constitution which among the following is not a part of this ?
    (1) Elections of Panchayats under the Central Election Commission
    (2) Reservation of one-third seats for the women in Panchayats and Village Assemblies.
    (3) Panchayats will work for the period of five years.
    (4) If a panchayat is dissolved, elections should must be held within six months.
    (5) All are incorrect

    Show Answer


    Solution : 1
  2. According to existing rules all Mutual Funds are under Security and Exchange Board of India (SEBI). Which among the following is an exception?
    (1) SBI Mutual Fund
    (2) UTI Mutual Fund
    (3) BOB Mutual Fund
    (4) LIC Mutual Fund
    (5) All are under SEBI

    Show Answer


    Solution : 3
  3. Which among the following is the correct definition of ‘Sex Ratio’ ?
    (1) The total number of male of the country’s population and the growth rate compared to the previous census.
    (2) The total number of the female of that country’s population and the growth rate compared to the previous census.
    (3) the total number of those women who are in delivery stage.
    (4) Number of female compared to the each one thousand male of the country’s population.
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4
  4. Why was the South Korean City ‘Busan’ recently in news ?
    (1) A major plane accident took place in an Air show in which several spectators died.
    (2) The last round talks between North Korea and South Korea was held there which failed.
    (3) In coming January 2003, the ‘Vasundhara Summit’ will be held there.
    (4) Busan is the new Capital City of South Korea.
    (5) Fourteenth Asian Games were held there.

    Show Answer


    Solution : 5
  5. The GDP growth rate in the fiscal 2002 was at—
    (1) 4%
    (2) 4.5%
    (3) 5%
    (4) 5.4%
    (5) 6.33%

    Show Answer


    Solution : 2
  6. Which among the following statements is NOT related to India’s Export-Import Policy of the period 2002-07 ?
    (1) Annual Advance licence has been provided exports
    (2) Tax free certificate scheme has been extended from 12 months to 18 months.
    (3) Second hand capital goods less older than 10 years have been allowed for import without licence.
    (4) Special Exports Economic Zones (SEZs] will be provided special status under the Income Tax Act.
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4
  7. Which among the following statements is/are TRUE regarding literate person defined in Census 2001 ?
    (1) A person who can write his name and can signature on an authorised document.
    (2) A person more than seven years of age who can read and write.
    (3) A person who has passed the class fourth exam.
    (4) A person more than 18 years of age who can write at least 10 words in a minute
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 2
  8. Which among the following statements is/are TRUE regarding recently held reelections in West Germany ?
    (A) Chancellar of Germany Jerard Shreoder won the election.
    (B) Joint front of Social Democrat and Greens Party was defeated badly.
    (C) According to German Constitution only Chancellor can remain on his post despite his party’s defeat.
    (1) Only A and C
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) Only A and B
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 1
  9. What is the percentage of credit card holders in India compared to the total population of India ?
    (1) 0.4%
    (2) 0.9%
    (3) 1.5%
    (4) 2.25%
    (5) 3%

    Show Answer


    Solution : 3
  10. Which of the following Bills is always presented in the Lok Sabha first and then to the Rajya Sabha ?
    (1) Bills related to Defence Matters
    (2) Budget & Finance Bill
    (3) Bills related to changes in Panchayat Raj Matters.
    (4) Bills related to any matter regarding SC/ST communities
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 2
  11. Who amongst the following film personalities celebrated his/her 60th birthday in October 2002 ?
    (1) Jaya Bachchan
    (2) Sunil Dutt
    (3) Shatrughan Sinha
    (4) Hema Malini
    (5) Amitabh Bachchan

    Show Answer


    Solution : 5
  12. Which of the following is TRUE about the decision taken by the Union Government on export of grain in wake of drought in the country?
    (A) The export of grain is now totally banned as the country is facing severe drought.
    (B) The Union Govt. has decided to put a ban on export of rice but wheat and pulses are free for export.
    (C) The Govt. has decided to allow export of all the grains despite the severe drought.
    (1) Only A (2) Only B
    (3) Only C
    (4) Only B and C
    (5) Only A and B

    Show Answer


    Solution : 2
  13. Which of the following institutes/organisations has instituted an award known as ‘Mother Teresa Award for Corporate Citizen’ ?
    (1) CH
    (2) SAIL
    (3) Loyola Institute of Business Administration
    (4) Chamber of Commerce & Industry
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 1
  14. Which of the following is True about East Timor ?
    (1) East Timor was earlier the part of Indonesia.
    (2) It became an independent state in the year 2002.
    (3) It is now world’s 192nd independnet state.
    (4) Mr. Xanana Gusmao became the first President of the country.
    (5) All are true.

    Show Answer


    Solution : 5
  15. Which vitamin keeps the eyes healthy?
    (1) K
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 5
  16. As per the Constitution (SC/ ST) orders Amendment Bill 2002, the people belonging to which of the following are also included in the list of SCs/ STs?
    (1) People of SCs/STs of Madhya Pradesh and Maharashtra displaced due to Sardar Sarovar on the list of SC/ST in Gujarat.
    (2) People of Jammu & Kashmir who were forced to
    leave their home towns due to terrorist activities in the list of SC/ST of the Union Govt.
    (3) All those who are not included in any list of SC/ST in any State due to their unspecified status are now in the list of STs of the Union Govt.
    (4) All those who migrated from Bangladesh before 1971 and have a valid passport of India and were not sent back to Bangladesh and are in the list of SC/ ST of the West Bengal.
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 2
  17. Durand Cup is associated with—
    (1) Chess
    (2) Golf
    (3) Foot Ball
    (4) Cricket
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 3
  18. Which of the following is the book written by Dr. A. P. J. Abdul Ka1am ?
    (1) My God Died Young
    (2) India Wins Freedom
    (3) The Tale of Two Cities
    (4) Mid Night Children
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 5
  19.  Who amongst the following is/ was NOT famous as an author?
    (1) Dr. Khushwant Singh
    (2) Mrs. Anita Desai
    (3) Dr. Sri Ram Lagu
    (4) Dr. P. L, Deshpande
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 3
  20. Late Priya Tendulkar who died recently was a famous ?
    (1) Dancer of Bharatnatyam
    (2) Classical Singer
    (3) Journalist
    (4) Sports personality
    (5) Cine artist

    Show Answer


    Solution : 5
  21. Which of the following awards is given for contribution to the field of literature ?
    (1) OSCAR Award
    (2) Kalinga Prize
    (3) Shanti Swarup Bhatnagar Award
    (4) Victoria Cross
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 5

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx