GENERAL AWARENESS (RBI GRADE ‘B’ OFFICER’S EXAM, 03-08-2014 – Previous Year Paper )

0

       General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English   

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. Which of the following two persons were nominees in the recent presidential elections held in Afghanistan?
      (1) Abdullah Abdulla and Ashraf Ghani Ahmadzai
      (2) Abdul Rashid Dostum and Sarwar Danish
      (3) Mohammad Khan and Mohammad Mohaqiq
      (4) Abdullah Abdulla and Mohammad Khan
      (5) Sarwar Danish and Mohammad Mohaqiq

      Show Answer


      Solution : 1
    2. Which of the fallowing credit control methods regulated by the Reserve Bank of India is not a quantitative method?
      (1) Bank Rate
      (2) Open Market Operation
      (3) CRR
      (4) Repo Rate
      (5) Margin requirements

      Show Answer


      Solution : 5
    3. Who, among the following, is the Chancellor of Germany?
      (1) Angela Merkel
      (2) Helmut Kohl
      (3) Gerhard Schroder
      (4) Helmut Schmidt
      (5) Willy Brandt

      Show Answer


      Solution : 1
    4. The Government of India provides debt relief in the agriculture sector. Which of the following institutions heads the accounting in this regard?
      (1) NABARD
      (2) Regional Rural Banks
      (3) Reserve Bank of India
      (4) Comptroller and Auditor General of India
      (5) Both 2 and 3

      Show Answer


      Solution : 4
    5. In banking sector, Financial Resolution Authority deals with
      (1) Double Taxation cases
      (2) Failing financial institutions
      (3) Cases related to NBFCs
      (4) Increasing NPAs of scheduled commercial banks
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution : 2
    6. Which type of institution keeps information about the past credit history of customers?
      (1) SEBI
      (2) Union Ministry of Finance
      (3) IRDA
      (4) CIBIL
      (5) Reserve Bank of India

      Show Answer


      Solution : 4
    7. The Union Budget 2014-15 announced to provide investment allowance at for 3 years to
      the manufacturing company which invests more than Rs 25 crore in plant and machinery.
      (1) 5 %
      (2) 10 %
      (3) 15%
      (4) 20 %
      (5) 25 %

      Show Answer


      Solution  :  3
    8. Tamil parties recently their dissent against the visit of the Sri Lankan President to attend the oath-taking ceremony of Prime Minister Narendra Modi. Who is the Sri Lankan President?
      (1) Mahinda Rajapaksa
      (2) Chandrika Kumaratunga
      (3) Dingiri Banda Wijetunga
      (4) Ranasinghe Premadasa
      (5) William Gopallawa

      Show Answer


      Solution : 1
    9. What is Loan against Mortgage?
      (1) Loan against Credit History
      (2) Loan against Property
      (3) Loan against House
      (4) Loan against CIBIL standing
      (5) Both 2 and 3

      Show Answer


      Solution : 5
    10. Ajit Doval was formerly Director of the Intelligence Bureau has been appointed as
      (1) Attorney General of India
      (2) National Security Advisor
      (3) Deputy Chairman, Planning Commission
      (4) Solicitor General of India
      (5) Comptroller and Auditor General of India

      Show Answer


      Solution : 2



    1. Which of the following correctly explains Call Money in the field of banking?
      (1) It is short-term finance
      (2) It is repayable on demand
      (3) It has a maturity period of one to fifteen days
      (4) It is used for inter-bank transactions
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution : 5
    2. What is the official web address of the Prime Minister of India?
      (1) www.pmindia.gov.in
      (2) www.pm.co.in
      (3) WWW. pm.in
      (4) www.pmo.in
      (5) www.pmo.india.gov.in

      Show Answer


      Solution : 1
    3. Who, among the following, is the Managing Director and CEO of IMF?
      (1) Christine Lagarde
      (2) Dominique Strauss-Kahn
      (3) Rodrigo de Rato
      (4) Horst Kohler
      (5) H. Johannes Witteveen

      Show Answer


      Solution : 1
    4. Who, at present, is Secretary of the Department of Economic Affairs?
      (1) Abhijit Sen
      (2) Sam Pitroda
      (3) Arvine Mayaram
      (4) Uma Rastogi
      (5) Parthasarathi Shome

      Show Answer


      Solution : 3
    5. What is ‘Credit Creation’?
      (1) Multiple expansion of deposits
      (2) Reducing the volume of NPAs
      (3) Expansion of customer base
      (4) Providing value addition to existing services
      (5) Both 1 and 3

      Show Answer


      Solution : 1
    6. Who is currently the Chief Minister of Andhra Pradesh?
      (1) N. Chandrababu Naidu
      (2) N. Kiran Kumar Reddy
      (3) K. Rosaiah
      (4) Y. S. Rajasekhara Reddy
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1
    7. Who, at present, is the Attorney General of India?
      (1) Mukul Rohatgi
      (2) Goolam Essaji Vahanvati
      (3) Avinash Sharma
      (4) Nripendra Kaushal
      (5) Ajit Doval

      Show Answer


      Solution : 1
    8. In the budget session of Parliament on 9 July 2014, Union Finance Ministry disclosed that India’s foreign exchange reserves at end March 2014 was
      (1) US$ 180.5 billion
      (2) US$ 225.6 billion
      (3) US$ 273.4 billion
      (4) US$ 304.2 billion
      (5) US$ 350.8 billion

      Show Answer


      Solution : 4
    9. Who is the youngest climber of Mt. Everest from India?
      (1) Malavath Puma
      (2) Asha Negi
      (3) Suman Pokhriyal
      (4) Manya Tripathi
      (5) Mrinalini Iyer

      Show Answer


      Solution : 1
    10. Which of the following companies is not a PSU of India?
      (1) BHEL
      (2) IOL
      (3) Air India
      (4) ICICI Bank
      (5) AAI

      Show Answer


      Solution  : 4



    1. What is Capital Market?
      (1) Financial markets for the buying and selling of longterm debt
      (2) Financial markets for the buying and selling of equity-backed securities
      (3) Financial markets hosted on computer-based electronic trading systems
      (4) Both 1 and 2
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution : 5
    2.  Which of the following taxes are levied by the State Governments in India?
      (1) Value Added Tax (VAT)
      (2) Stamp duty
      (3) State excise
      (4) Land revenue
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution : 5
    3. Name the actor who played the role of Mr. Bean in the popular serial that goes by the same name?
      (1) Al Pacino
      (2) Robert de Niro
      (3) Russell Crowe
      (4) Rowan Atkinson
      (5) Richard Curtis

      Show Answer


      Solution : 4
    4. Who was the lead actor in the movie `Kochadaiiyaan: The Legend’?
      (1) Kamal Hasan
      (2) Dhanush
      (3) Mahesh Babu
      (4) Rajnikanth
      (5) Mohanlal

      Show Answer


      Solution : 4
    5. Who is the newly appointed CEO of Infosys?
      (1) Vishal Sikka
      (2) Nandan Nilekani
      (3) S. Gopalkrishnan
      (4) S.D. Shibulal
      (5) N. Mehrotra

      Show Answer


      Solution : 1
    6. Which among the following is not related to Foreign Exchange Management in India?
      (1) MRTP
      (2) FEMA
      (3) FERA
      (4) PMLA
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution : 1
    7. What is the rate used to convert Indian Rupee into United States Dollar?
      (1) Bank Rate
      (2) Libor Rate
      (3) CRR Rate
      (4) Exchange Rate
      (5) Base Rate

      Show Answer


      Solution : 4
    8. International Women’s Day is celebrated on
      (1) 14 February
      (2) 8 March
      (3) 1 April
      (4) 2 June
      (5) 18 July

      Show Answer


      Solution : 2
    9. Which among the following is a key anchor in Economic and Financial Stability?
      (1) Fiscal consolidation
      (2) Predictable taxes
      (3) Low inflation
      (4) Both 1 and 3
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution : 5
    10. Who among the following doesn’t have nomination facility?
      (1) Body corporate
      (2) Karta of Hindu undivided family (HUF)
      (3) Holder of power of attorney
      (4) Non-individuals including society
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution : 5



  1. Which country hosted the 2014 FIFA World Cup?
    (1) Argentina
    (2) Brazil
    (3) Germany
    (4) Spain
    (5) France

    Show Answer


    Solution : 2
  2. Which state has highest number of ministers in the Modi Cabinet?
    (1) Karnataka
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Gujarat
    (4) Madhya Pradesh
    (5) Maharashtra

    Show Answer


    Solution : 2
  3. FDI in private banking sector of India is allowed up to
    (1) 33 %
    (2) 49 %
    (3) 51 %
    (4) 74 %
    (5) 90 %

    Show Answer


    Solution : 4
  4. The Reserve Bank of India recently delayed launch of Rs. 10 plastic currency notes in five cities selected for their geographical and climatic diversity. Which of the following is among those cities?
    (1) Shimla
    (2) Panaji
    (3) Shillong
    (4) Surat
    (5) Jaipur

    Show Answer


    Solution  :  1
  5. How many women candidates won the recently held 2014 Lok Sabha elections?
    (1) 38
    (2) 49
    (3) 56
    (4) 61
    (5) 73

    Show Answer


    Solution : 4
  6. BIFR is a financial word dealing with
    (1) Agricultural procurement
    (2) Sick industrial companies
    (3) Money laundering
    (4) KYC Norms
    (5) Recapitalization of banks

    Show Answer


    Solution : 2
  7. ‘A Tale of Two Cities’ was authored by
    (1) Jane Austen
    (2) William Wordsworth
    (3) William Shakespeare
    (4) Charles Dickens
    (5) Lucy Caroll

    Show Answer


    Solution : 4
  8. Which of the following recently started operations in Mumbai?
    (1) Metro rail
    (2) Floating Garden
    (3) India’s largest solar plant
    (4) Underway tram
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 1
  9. Who among the following cannot nominate in a bank?
    (1) NRI
    (2) Joint holders
    (3) Minor
    (4) Both 1 and 2
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 3
  10. With which of the following is FMC related in financial parlance?
    (1) Commodity futures markets
    (2) Fiscal discipline
    (3) Food and Civil Supply
    (4) Forest Management
    (5) Financial Consolidation

    Show Answer


    Solution : 1
  11. Infrastructure bonds are issued by government or nongovernment institutions to fund projects related to
    (1) Transportation
    (2) Electricity generation
    (3) Public facilities
    (4) Both 2 and 3
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 5
  12. Balance of payment transactions are made by
    (1) Individuals
    (2) Firms
    (3) Government bodies
    (4) Both 1 and 3
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 5
  13. With which Indian Group did Malaysian Airlines ‘Air Asia’ recently join hands?
    (1) Spice Jet
    (2) Go Air
    (3) Tata Sons
    (4) Air India
    (5) Indigo

    Show Answer


    Solution : 3
  14. Which of the following is an Intangible Asset?
    (1) Land
    (2) Building
    (3) Machinery
    (4) Patents
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 4
  15. What is the total number of languages on currency notes issued by the Reserve Bank of India?
    (1) 4
    (2) 10
    (3) 14
    (4) 17
    (5) 22

    Show Answer


    Solution : 4
  16. ‘BIS’ in the context of banking stands for
    (1) Bank for International Settlements
    (2) Bank for Indian Securities
    (3) Bank of International Securities
    (4) Bank for Intermediate Services
    (5) Bank for Instant Services

    Show Answer


    Solution : 1
  17. In the recent past, which of the following received business licence from the Reserve Bank of India to set up banks?
    (1) Tata Mutual Fund
    (2) IDFC Limited
    (3) Bandhan Financial Services Private Limited
    (4) Kapurthala Enterprises Ltd
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer


    Solution : 5
  18. Which of the following is not correct regarding WTO?
    (1) It officially commenced on 1 January 1995
    (2) It replaced GATT
    (3) It is headquartered in Paris
    (4) It deals with regulation of trade
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 3
  19. Which of the following is not included in the World Bank Group?
    (1) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
    (2) International Monetary Fund (IMF)
    (3) International Finance Corporation (IFC)
    (4) International Development Association (IDA)
    (5) International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)

    Show Answer


    Solution : 2
  20. Which variety of mango from India was recently banned by the European Union?
    (1) Dasehri
    (2) Chausa
    (3) Alphonso
    (4) Langda
    (5) Safeda

    Show Answer


    Solution : 3
  21. Which ship was used by Prime Minister Narendra Modi for his first defence outing?
    (1) INS Sindhurakshak
    (2) INS Vikramaditya
    (3) INS Sagarmatha
    (4) INS Harshavardhana
    (5) INS Vikrant

    Show Answer


    Solution : 2
  22. Which among the following is not a characteristic of leasing?
    (1) Parties
    (2) Asset
    (3) Term
    (4) Rental
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution : 5
  23. Who, at present, is the CEO of Apple Inc?
    (1) Steve Jobs
    (2) Tim Cook
    (3) Martin Botha
    (4) Leonard Anderson
    (5) Robert Springs

    Show Answer


    Solution : 2
  24. Which of the following is Correct regarding SLR?
    (1) It refers amount that the commercial banks are required to maintain
    (2) It is determined and maintained by the Reserve Bank of India
    (3) It is a qualitative credit measure of the Reserve Bank of India
    (4) Both 1 and 2
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 4
  25. The present Indian monetary system is based on
    (1) Gold Reserve System
    (2) Proportional Reserve System
    (3) Convertible Currency System
    (4) Minimum Reserve System
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4
  26. What does DTL stand for in the field of banking?
    (1) Demand and Time Liabilities
    (2) Deposit Term Liabilities
    (3) Demand Term Lender
    (4) Derivative and Term Liabilities
    (5) Demat and Time Liabilities

    Show Answer


    Solution : 1
  27. Real time settlement of fund transfer is known as
    (1) RTGS
    (2) NEFT
    (3) RECS
    (4) ECS
    (5) CCIL

    Show Answer


    Solution : 1
  28. Which of the following does not come under the regulatory purview of the Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
    (1) inspect the books of accounts of a financial intermediaries
    (2) approve by?laws of stock exchanges
    (3) regulating the monetary policy of the country
    (4) inspect the books of accounts and call for periodical returns from recognized stock exchanges
    (5) registration of brokers

    Show Answer


    Solution : 3
  29. Interest rate spreads indicate how efficiently banks
    (1) perform their intermediation role
    (2) provide value-added services to customers
    (3) satisfy their customers
    (4) keep balance between the asset and liabilities of its balance sheet
    (5) all of the above

    Show Answer


    Solution : 5
  30. The capital of which of the following countries is not correctly matched?
    (1) Guatemala: Guatemala City
    (2) Singapore: Singapore City
    (3) Malaysia: Kuala Lumpur
    (4) Mauritius: Abu Dhabi
    (5) Venezuela: Caracas

    Show Answer


    Solution : 4
  31. The popularity of American President Barack Obama recently hit a new low with his approval ratings being the lowest since
    (1) George Bush Junior
    (2) Bill Clinton
    (3) Richard Nixon
    (4) Ronald Reagan
    (5) George Bush Senior

    Show Answer


    Solution : 3
  32. The sum allocated in the Railway Budget 2014-15 for the Bullet Train is
    (1) Rs. 25 crore
    (2) Rs. 50 crore
    (3) Rs. 100 crore
    (4) Rs. 200 crore
    (5) Rs. 250 crore

    Show Answer


    Solution : 3
  33. The height of the Sardar Sarovar Dam was recently increased, making it the second highest dam in the world. What is the dam’s revised height?
    (1) 116.6 metres
    (2) 121.9 metres
    (3) 138.7 metres
    (4) 141.2 metres
    (5) 149.9 metres

    Show Answer


    Solution : 3
  34. Which rate is used by the Reserve Bank of India to decrease liquidity in the market?
    (1) Increasing Bank rate
    (2) Decreasing CRR
    (3) Increasing Reverse Repo Rate
    (4) Decreasing Repo Rate
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 3
  35. Which among the following is the most expensive city in the world?
    (1) Delhi
    (2) New York
    (3) Tokyo
    (4) Singapore
    (5) Geneva

    Show Answer


    Solution : 4
  36. Which of the following decides cost of production?
    (1) Land
    (2) Labor
    (3) Capital
    (4) Taxation
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 5
  37. Who was the winner of the Shanti Swaroop Bhatnagar Award for the year 2013 in Biological Sciences?
    (1) Dr. S.C. Raghavan
    (2) Dr. Yamuna Krishnan
    (3) Dr. Bikramjit Basu
    (4) Dr. Pushkar Sharma
    (5) Dr. Amol Dighe

    Show Answer


    Solution : 1
  38. Who was recently appointed the Secretary General of Interpol?
    (1) Juergen Stock
    (2) Ranjit Sinha
    (3) Ronald K Noble
    (4) Ashley King
    (5) Alan Bersin

    Show Answer


    Solution : 3
  39. Which of the following recently became the world’s largest single-location coal-fired plant in the private sector?
    (1) Mundra Power plant
    (2) Sasan Power plant
    (3) Tiroda Power Plant
    (4) Cheyyur Power Plant
    (5) Girye Power Plant

    Show Answer


    Solution : 1
  40. The Union Budget 2014-15 extended Tax holiday for power projects till
    (1) 2015
    (2) 2018
    (3) 2020
    (4) 2022
    (5) 2025

    Show Answer


    Solution : 1
  41. Who among the following is the oldest Minister in Prime Minister Narendra Modi’s Cabinet?
    (1) Lal Krishna Advani
    (2) Najma Heptullah
    (3) Murli Manohar Joshi
    (4) Dr. Subramanyam Swami
    (5) Sushma Swaraj

    Show Answer


    Solution : 2
  42. Which of the following correctly explains Ways and Means Advance?
    (1) It comes under Section 17(5) of RBI Act, 1934
    (2) It provides to the States banking with it to help them to tide over temporary mismatches in the cash flow of their receipts and payments
    (3) There are two types of WMA – normal and special
    (4) Both 1 and 3
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 5
  43. Which of the following comes under Demand Liabilities?
    (1) Current deposits
    (2) Demand liabilities portion of savings bank deposits
    (3) Margins held against letters of credit/guarantees
    (4) Balances in overdue fixed deposits
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 5
  44. The Reserve Bank of India recently released Report of the GIRO Advisory Group. Who heads this Advisory Group?
    (1) Umesh Bhullar
    (2) Dinesh Mathur
    (3) S. Khullar
    (4) Brahm Dutt
    (5) B.N. Satpathy

    Show Answer


    Solution : 1
  45. The State Bank of India recently signed up with which Anil Ambani Group company, in a `business correspondent’ deal to source a range of banking services?
    (1) Reliance Money Infrastructure
    (2) Reliance World
    (3) Reliance Asset Reconstruction
    (4) Reliance General Insurance
    (5) Reliance Natural Resources Limited

    Show Answer


    Solution  : 1
  46. Which of the following terms expresses a tax where the tax rate increases as the taxable base amount increases?
    (1) Tobin Tax
    (2) Proportional Tax
    (3) Indirect Tax
    (4) Regressive Tax
    (5) Progressive Tax

    Show Answer


    Solution : 5
  47. What are the effects of rupee depreciation?
    (1) Capital inflow slows down
    (2) Trade deficit decreases
    (3) Forex reserves increase
    (4) Spending on discretionary goods decrease
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer


    Solution : 1
  48. The process of curing inflation by reducing money supply is called
    (1) Cost-push inflation
    (2) Down-pull inflation
    (3) Disinflation
    (4) Reflation
    (5) Stagflation

    Show Answer


    Solution : 3
  49. The potential of a bank borrower or counterparty to fail in meeting its obligations in accordance with agreed terms is known as
    (1) NPA
    (2) Credit Risk
    (3) Default
    (4) Interest Rate Risk
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer


    Solution : 2
  50. Devaluation of currency leads to
    (1) Expansion of export trade
    (2) Contraction of import trade
    (3) Expansion of import substitution
    (4) Only 2 and 3
    (5) All of the above

    Show Answer


    Solution : 5

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx