GENERAL AWARENESS (RBI GRADE ‘B’ OFFICER,04-09-2016 (1 SHIFT ) PREVIOUS YEAR PAPER )

3

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1.  According to the 2011 census, the Indian State that has the dubious distinction of having the worst male-female ratio is…………
      (1) Punjab
      (2) Jammu & Kashmir
      (3) Uttar Pradesh
      (4) Bihar
      (5) Haryana

      Show Answer


      Solution : 5
    2. The `IFSC Code’ is analphanumeric comprising of 11 characters that facilitates
      electronic fund transfer in the country. The alphabet ‘I’ in the abbreviation `IFSC’ stands for…………….
      (1) Inter-bank
      (2) Indian
      (3) International
      (4) Intercontinental
      (5) Institutional

      Show Answer


      Solution : 2
    3.  Which of the following has recently (August 2016) been appointed as head of a legal panel by the BCCI to help implementation of the Justice Lodha Committee reforms ?
      (1) Justice H.L. Dattu
      (2) Justice Altamas Kabir
      (3) Justice P. Sathasivam
      (4) Justice Markandey Katju
      (5) Justice S.H. Kapadia

      Show Answer


      Solution : 4
    4. The first Indian captain to score a double century in a Test match outside India is………….
      (1) Rahul Dravid
      (2) Virender Sehwag December 2016
      (3) Anil Kumble
      (4) Virat Kohli
      (5) M.S. Dhoni

      Show Answer


      Solution : 4
    5.  `Kudsi Erguner’, musician player of the `ney’ (reed flute) has recently been named as the UNESCO artist for peace 2016. He is a well-known musicologist
      and composer from………….
      (1) Ukraine
      (2) Belarus
      (3) Russia
      (4) Azerbaijan
      (5) Turkey

      Show Answer


      Solution : 5
    6.  The ‘International meeting on Counter Terrorism’ was recently (August 2016) held in ……….
      (1) Rawalpindi, Pakistan
      (2) Bali, Indonesia
      (3) London, England
      (4) Moscow, Russia
      (5) Paris, France

      Show Answer


      Solution : 2
    7.  India’s first ‘International Financial Services Centre’ (IFSC) banking unit, set up by YES Bank has started operations at GIFT city in the Indian state of :
      (1) Andhra Pradesh
      (2) Gujarat
      (3) Telangana
      (4) Maharashtra
      (5) Kerala

      Show Answer


      Solution : 2
    8.  The Human Rights activist from India who is amongst the winners of 2016 Raman
      Magsaysay Award is ……………….
      (1) Rahul Verma
      (2) Shantha Sinha
      (3) Bezwada Wilson
      (4) Ajamu Baraka
      (5) Kailash Satyarthi

      Show Answer


      Solution : 3
    9. Under the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), the risk coverage is Z 2 lakh for accidental death and full disability and Z 1 lakh for partial disability. The cover is however………….
      not available to
      (1) Senior citizens up to the age of 70 years only.
      (2) Housewives and women
      (3) Illiterate adults
      (4) Individuals below 18 years of age
      (5) Physically handicapped adults

      Show Answer


      Solution : 4
    10. In India ‘Commodities Derivatives Market’ is regulated by…………
      (1) PFRDA
      (2) FCI
      (3) IRDAI
      (4) SEBI
      (5) RBI

      Show Answer


      Solution :4



    1. Who amongst the following has recently (July 2016) been appointed as the Chairperson ofL ok Sabha privileges committee ?
      (1) NCP MP Supriya Sule
      (2) BJP MP Meenakshi Lekhi
      (3) BJP MP Poonam Mahajan
      (4) SP MP Dimple Yadav
      (5) BJP MP Kirron Kher

      Show Answer


      Solution : 2
    2. The 2016 “VVEF India Economic Summit” is going to be held in :
      (1) Geneva, Switzerland
      (2) Vienna, Austria
      (3) Paris, France
      (4) New Delhi, India
      (5) Other than those given as options

      Show Answer


      Solution : 4
    3.  Researchers have recently spotted 101 species of spiders belonging to 65 genera from the `Chinnar Wildlife Sanctuary’ situated in………
      (1) Goa .
      (2) Assam
      (3) Kerala
      (4) Uttar Pradesh
      (5) Odisha

      Show Answer


      Solution :3
    4.  The ‘Bhimbetka Rock Shelters’, a world heritage site, is situated in the Indian state of………
      (1) Uttar Pradesh
      (2) Chattisgarh
      (3) Jharkhand
      (4) Odisha
      (5) Madhya Pradesh

      Show Answer


      Solution :5
    5.  Chairman of the ‘Bank Board Bureau’ (BBB), Shri Vinod Rai has recently stepped down from the board of,………..
      (1) HSBC Bank
      (2) ICICI Bank
      (3) IDBI Bank
      (4) HDFC Bank
      (5) IDFC Bank

      Show Answer


      Solution : 5
    6.  The first technology meet under the Hydrocarbon Vision 2030 for Northeast India was recently(August 2016) held in ……………
      (1) Itanagar
      (2) Guwahati
      (3) Dispur
      (4) Imphal
      (5) New Delhi

      Show Answer


      Solution : 2
    7.  A coup was recently(July 2016) attempted (but failed), against the state institution including the government by a fraction within a country’s armed forces in which of the following countries ?
      (1) Turkey
      (2) Portugal
      (3) Jordan
      (4) Cuba
      (5) Ukraine

      Show Answer


      Solution : 1
    8.  ‘Vembanad Lake’ is the longest lake in India and the largest lakein the Indian state of…………
      (1) Kerala
      (2) Sikkim
      (3) Odisha
      (4) Assam
      (5) Gujarat

      Show Answer


      Solution : 1
    9.  Recently introduced by National Payments Corporation of India (NPCI), the `NACH’ is acentralised …………
      (1) application processing for banks system
      (2) None of those given as options
      (3) Electronic clearing system
      (4) Core Banking system
      (5) Credit appraisal system

      Show Answer


      Solution : 3
    10.  The ‘2019 Cricket World Cup’ will be hosted by ………..
      (1) South Africa and Zimbabwe
      (2) England and Wales
      (3) South Africa and West Indies
      (4) India, Sri Lanka andMBangladesh
      (5) Australia and New Zealand

      Show Answer


      Solution : 2



    1.  Anurag Thakur is the first serving BJP ‘Member of Parliament’ to join the territorial army as an officer. The constituency represented by Shri hakur in the parliament is :
      (1) Hamirpur, Himachal Pradesh
      (2) Bikaner, Rajasthan
      (3) Hisar, Haryana
      (4) Hazaribagh, Jharkhand
      (5) Rohtak, Haryana

      Show Answer


      Solution : 1
    2. With a view to provide comprehensive support forstart-ups and other self-employment activities, the Government had set upMM’Self-Employment and Talent Utilization’ (SETU) under the :
      (1) Mudra (SIDBI) Bank
      (2) National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD)
      (3) Reserve Bank of India (RBI)
      (4) Small Industries Development Bank of India
      (5) NITI Aayog

      Show Answer


      Solution : 5
    3.  Jeddah-based Islamic  Development Bank has recently announced that it will open its  first Indian branch in ………………
      (1) Ahmedabad
      (2) Surat
      (3) New Delhi
      (4) Hyderabad
      (5) Mumbai

      Show Answer


      Solution : 1
    4.  The Union Cabinet has recently (July 2016) approved setting up of a major port at Enayam near Colachel in the Indian State of :
      (1) Telangana
      (2) Kerala
      (3) Tamil Nadu
      (4) Karnataka
      (5) Andhra Pradesh

      Show Answer


      Solution : 3
    5. According to the 2015 revision of the  UN World PopulationProjections, the World
      Population in 2100 is projected  to be around
      (1) 10.2 billion
      (2) 11.2 billion
      (3) 10.7 billion
      (4) 9.7 billion
      (5) 9.9 billion

      Show Answer


      Solution :2
    6.  The Khangchendzonga National Park (KNP) is the first ‘mixed’ heritage site from India to make it to the UNESCO World Heritage List. The KNP is situated in the Indian State of …………..
      (1) Tripura
      (2) Assam
      (3) Manipur
      (4) Odisha
      (5) Sikkim

      Show Answer


      Solution : 5
    7.  The Reserve Bank of India has authorized non-banks to operate ‘White Label ATMs’ under the provisions of ……………..
      ,(1) Reserve Bank of India Act, 1934
      (2) Negotiable Instruments Act, 1881
      (3) Negotiable Instruments (Amendment) Act, 2015
      (4) Banking Regulation Act, 1949

      Show Answer


      Solution : 5

      (5) Payment & Settlement Systems Act, 2007
    8.  A new museum ‘The Stables’ constructed by the Central Public Works Department in a building which was earlier used  as part of the stables was naugurated in ………..
      (1) Teen Murti House, New Delhi
      (2) Parliament House Annexe,New Delhi
      (3) Red Fort, New Delhi
      (4) National Museum, New  Delhi
      (5) Rashtrapati Bhawan, New Delhi

      Show Answer


      Solution : 5
    9.  The `Ringgif is the present day currency of
      (1) Singapore
      (2) Thailand
      (3) Malaysia
      (4) Myanmar
      (5) Bhutan

      Show Answer


      Solution : 3
    10.  The State Bank of India (SBI) has recently (August 2016) unveiled a new home loan scheme “SBI Shaurya Home Loan’ which istargeted at
      (1) Government employees other than defense personnel
      (2) Rural women
      (3) Senior Citizens
      (4) Corporate women executives
      (5) Defence Personnel

      Show Answer


      Solution : 1



  1. The headquarters of the ‘United Nations World Tourism Organisation’ is situated in :
    (1) Madrid, Spain
    (2) Gland, Switzerland
    (3) Washington DC, USA
    (4) Paris, France
    (5) Frankfurt, Germany

    Show Answer


    Solution :  1
  2.  The first unit of the Kundankulam Power Plant was recently (August 2016) dedicated to the nation jointly by PM Narendra Modi and Russian President Vladimir Putin. The plant is situated in the Indian state of………….
    (1) Maharashtra
    (2) Tamil Nadu
    (3) Karnataka
    (4) Andhra Pradesh
    (5) Kerala

    Show Answer


    Solution : 2
  3. The `PMKVY’ scheme pertains to :
    (1) Skill training/development
    (2) Rural irrigation facilities
    (3) Solar energy initiatives
    (4) Development of roads
    (5) Urban sanitation services

    Show Answer


    Solution : 1
  4.  The city of ‘Ottawa’ is the capital of………..
    (1) Australia
    (2) Canada
    (3) New Zealand
    (4) Chile
    (5) Cuba

    Show Answer


    Solution : 2
  5.  The 750 MW Rewa Ultra-mega solar power project is proposed to be set up in the Indian state of……….
    (1) Andhra Pradesh
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Madhya Pradesh
    (4) Himachal Pradesh
    (5) Arunachal Pradesh

    Show Answer


    Solution : 3
  6. ‘September 28’, the death anniversary of Louis Pasteur is observed every year as  0the…………..
    (1) World Heart Day
    (2) World Rabies Day
    (3) World Milk Day
    (4) World Thrombosis Day
    (5) World Health Day

    Show Answer


    Solution : 2
  7. Kalikho Pul who was recently (August 2016) found dead under mysterious circumstances was the former Chief Minister of the Indian State of……….
    (1) Meghalaya
    (2) Tripura
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Andhra Pradesh
    (5) Assam

    Show Answer


    Solution : 3
  8. The ‘National Thermal Power Corporation Limited’ (NTPC) had recently (August 2016) listed the first Indian quasi-sovereign `green Masala bond’ on London Stock ExChange (LSE) and had raised an amount of…………
    (1) USD 500 million
    (2) USD 100 million
    (3) USD 450 million
    (4) USD 300 million
    (5) USD,400 million

    Show Answer


    Solution : 4
  9. The Reserve Bank of India prepares a ‘Financial Stability Report’ (FSR) on basis for the apex-level Financial Stability and Development Council (FSDC).
    (1) once in four years
    (2) monthly
    (3) quarterly
    (4) half yearly
    (5) yearly

    Show Answer


    Solution : 4
  10.  The first SAARC Young Parliamentarians Conference (YPC) was recently (August
    2016) held in………..
    (1) New Delhi, India
    (2) Thimphu, Bhutan
    (3) Islamabad, Pakistan
    (4) Kabul, Afghanistan
    (5) Kathmandu, Nepal

    Show Answer


    Solution : 3
  11. SMERA Ratings Limited is a joint initiative of Dun and Bradstreet Information Services India Private Limited (D&13), leading public/private sector banks in
    India and……
    (1) ICICI
    (2) IFCI
    (3) SIDBI
    (4) RBI
    (5) IDBI

    Show Answer


    Solution : 3
  12. The Reserve Bank of India (RBI) -has introduced from April 1, 2016. It is a new methodology of setting lending rate by commercial banks, and will replace the existing method.
    (1) None of those given as options
    (2) PLR
    (3) MCLR
    (4) Base Rate System
    (5) BPLR

    Show Answer


    Solution : 3
  13.  With a view to train 1.24 lac youth from Jammu & Kashmir in vocational courses under the skill development initiative `Himayat Programme’, the Government of India has recently (July 2016) allocated anamount of for the programme.
    (1) 1401 crore
    (2) 1601 crore
    (3) 1101 crore
    (4) Z 1201 crore
    (5) 1001 crore

    Show Answer


    Solution : 2
  14.  The `Rabobank’ is a Dutch multinational financial banking compan headquartered in :
    (1) Limburg
    (2) Utrecht
    (3) Gelderland
    (4) Zeeland
    (5) Flevoland

    Show Answer


    Solution : 2
  15.  ‘M-Pesa’, a mobile based money transfer and payment service, was launched by Vodafone in the year 2007. In India, Vodafone India Launched it in 2013 in
    association with
    (1) YES Bank
    (2) SBI
    (3) HDFC Bank
    (4) Kotak Mahindra Bank
    (5) ICICI Bank

    Show Answer


    Solution : 5
  16.  State Bank of India (SBI) has initiated the process of merging its five associate banks with itself. The merged entity would create a financial sector powerhouse, with total assets estimated to be worth around :
    (1) 37 lakh crore
    (2) 72 lakh crore
    (3) 60 lakh crore
    (4) 48 lakh crore
    (5) 15 lakh crore

    Show Answer


    Solution :  1
  17.  According to RBI guidelines, a non-banking entity seeking authorisation as Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU) under the proposed Bharat Bill Payment System (BBPS) should have a minimum net worth of at least
    (1) 500 crore
    (2) 400 crore
    (3) 300 crore
    (4) 200 crore
    (5) 100 cror

    Show Answer


    Solution : 5
  18.  Eminent litterateur `Mahim Bora’ who died recently (August 2016) at the age of 92 was a well-known literary figure and educationalist from the Indian
    State of………
    (1) West Bengal
    (2) Tripura
    (3) Assam
    (4) Meghalaya
    (5) Manipur

    Show Answer


    Solution : 3
  19. The operation `Raahat’ was an operation of the Indian Armed Forces to evacuate Indian citizens and other foreign nationals from……………… in 2015.
    (1) Syria
    (2) Iraq
    (3) Yemen
    (4) Sudan
    (5) Turkey

    Show Answer


    Solution :3
  20. The `Srisailam Dam’ is Constructed across the Krishna river in the Indian State of :
    (1) Gujarat and Madhya Pradesh
    (2) Telangana and Andhra Pradesh
    (3) Maharashtra and Andhra Pradesh
    (4) Telangana and Madhya Pradesh
    (5) Karnataka and Andhra Pradesh

    Show Answer


    Solution : 2
  21.  In the presence of Bangladesh Railway minister, the Union Railway Minister Suresh Prabhu recently flagged off the ‘Tripura Sundari Express’ which will run
    between Agartala and…………
    (1) Kolkata
    (2) Delhi
    (3) Guwahati
    (4) Chittagong
    (5)Dhaka

    Show Answer


    Solution : 2
  22. `ONICRA is a leading………
    (1) Credit and performance rating agency
    (2) Asset Reconstruction Company
    (3) White Label ATM Operator
    (4) Asset Management Company
    (5) None of those given as options

    Show Answer


    Solution : 1
  23.  The `Hopman Cup’ is associated with the game of :
    (1) Football
    (2) Cricket
    (3) Tennis
    (4) Hockey
    (5) Badminton

    Show Answer


    Solution : 3
  24. IOM’s stated mission is to promote humane and orderly migration by providing services and advice to governments and migrants. What does IOM stand for ?
    (1) International Organizationfor Migration
    (2) International Organizationfor Maritime
    (3) Interstate Organization for Maritime
    (4) Interstate Organization for Migration
    (5) Institute for Organizational Migration

    Show Answer


    Solution : 1
  25.  Which of the following is an autobiography on Lawn Tennis star Sania Mirza ?
    (1) Fro Fear to Victory
    (2) Playing It My Way
    (3) The Test of My Life
    (4) Ace Against Odds

    Show Answer


    Solution : 4

    (5) Straight from the Heart: An Autobiography
  26. . The ‘Sultan Azlan Shah Cu• p’ is related to the game of
    (1) Football
    (2) Hockey
    (3) Tennis
    (4) Badminton
    (5) Cricket

    Show Answer


    Solution :2
  27. kannur Lokesh Rahul commonly known as KL Rahul is related to which of the following sports ?
    (1) Cricket
    (2) Basketball
    (3) Tennis
    (4) Badminton
    (5) Volleyball

    Show Answer


    Solution :  1
  28.  The sportsperson who had won overall 23 gold medals in four Olympics is………..
    (1) Larisa Latynina
    (2) Paavo Nurmi
    (3) Mark Spitz
    (4) Usain Bolt
    (5) Michael Phelps

    Show Answer


    Solution : 5
  29.  The headquarters of Canara Bank is situated in……….
    (1) Delhi
    (2) Mumbai
    (3) Kolkata
    (4) Bangalore
    (5) Chennai

    Show Answer


    Solution :  4
  30.  Who is the author of the book `Exploring Marxist Bengal’ ?
    (1) Suman Panda
    (2) Debraj Bhattacharya
    (3) Swati Bose
    (4) Chandra Banerjee
    (5) Swami Dixit

    Show Answer


    Solution :  2
  31.  Who has won the 2016 World Snooker Championship ?
    (1) Judd Trump
    (2) Steve Davis
    (3) Mark Selby
    (4) Ding Junhui
    (5) Aditya Mehta

    Show Answer


    Solution :  3
  32.  What is the theme of 2016 International Museum Day ?
    (1) Museum Collections Make Connections
    (2) Museums and CulturalLandscapes
    (3) Museums for a Sustainable Society
    (4) Museums for Social Harmony
    (5) Museums for a Better Tomorrow

    Show Answer


    Solution :  2
  33.  The 42nd G7 summit in 2016 was held in which country ?
    (1) Japan
    (2) Canada
    (3) France
    (4) Germany
    (5) India

    Show Answer


    Solution :  1
  34.  What is the range of advanced version of BrahMos Missile, which was recently successfully tested by Indian Air Force ?
    (1) 290 km
    (2) 320 km
    (3) 450 km
    (4) 250 km
    (5) 300 km

    Show Answer


    Solution :  1
  35. Which of the following cities has become India’s first city to have its own “City Animal” ?
    (1) Shillong
    (2) Guwahati
    (3) Lucknow
    (4) Hyderabad
    (5) Delhi

    Show Answer


    Solution : 2
  36.  Which campaign has been launched to make gram panchayats along the banks of Ganga Open Defecation Free ?
    (1) Swachh Nirbhay
    (2) Swachh Ganga
    (3) Swachh Village
    (4) Swachh Yug
    (5) Swachh Bharat

    Show Answer


    Solution : 4
  37.  `RajVayu’ mobile app has been launched by which state government for sharing        data of air quality index ?
    (1) Uttar Pradesh
    (2) Jharkhand
    (3) Rajasthan
    (4) Uttarakhand
    (5) Madhya Pradesh

    Show Answer


    Solution : 3
  38. Which country has been elected for the first time to chair the UN’s legal affairs committee ?
    (1) Ukraine
    (2) Israel
    (3) Uruguay
    (4) Senegal
    (5) sweden

    Show Answer


    Solution :2
  39.  Banks do not provide which of the following services ?
    (1) Issuing Bank Drafts
    (2) Depositing Money
    (3) Sale of post cards and postal stamps
    (4) Lockers for valuableitems/documents
    (5) Lending Money

    Show Answer


    Solution : 3
  40.  Which web portal has been launched to reduce paper work in the Lok Sabha, the lower house of Parliament of India ?
    (1) e-portal
    (2) m-portal
    (3) w-portal
    (4) n-portal
    (5) s-portal

    Show Answer


    Solution : 1
  41.  Which of the following is not the part of the structure of the financial system in India ?
    (1) Industrial Finance
    (2) Agricultural Finance
    (3) Government Finance
    (4) Personal Finance
    (5) All of these are parts of it

    Show Answer


    Solution :4
  42.  Prior to the establishment of Reserve Bank of India, the Government banking business was conducted by which of the following organizations ?
    (1) Bank of India
    (2) Central Bank of India
    (3) Imperial Bank of India
    (4) National Bank of India
    (5) Bank of Baroda

    Show Answer


    Solution :  3
  43. Which expert committee has been constituted to explore alternatives to pellet guns as non-lethal weapons ?
    (1) Rajesh Kumar Committee
    (2) Rajeev Krishna Committee
    (3) TVSN Prasad Committee
    (4) Tushar Tripathy Committee
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution : 3
  44.  Which of the following is not a general credit control measure ?
    (1) bank rate
    (2) variable reserve ratios
    (3) open market operations
    (4) regulation of margin requirements on advances against agricultural
    commodities
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution : 4
  45.  Which State Government has recently signed pact with  to develop food value chain in the state ?
    (1) Karnataka
    (2) Maharashtra
    (3) Kerala
    (4) Andhra Pradesh
    (5) Uttar Pradesh

    Show Answer


    Solution : 4
  46.  The process of the total valuation of the financial capital assets of a
    country is known as…………
    (1) Market Capitalization
    (2) Other than those given as options
    (3) Gross Domestic Product
    (4) Net wealth of the country
    (5) Gross Domestic Resources

    Show Answer


    Solution : 4
  47. The 2016 India International Footwear Fair (IIFF) has started in which of the following cities ?
    (1) New Delhi
    (2) Kanpur
    (3) Jaipur
    (4) Bhopal
    (5) Mumbai

    Show Answer


    Solution :1
  48.  The term ‘hyper-inflation’ means :
    (1) a situation with moderate rise in price level.
    (2) an inflationary situation where the external sources are the primary contributing factors.
    (3) a ‘runway’ or ‘galloping’ inflationary situation where the monetary unit becomes almost worthless.
    (4) a situation where the cost of living index is rising alarmingly.
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution : 3
  49.  Which state tourism has recently (August, 2016) organised a `Freedom Ride’ ?
    (1) Madhya Pradesh
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Goa
    (4) Maharashtra
    (5) Punjab

    Show Answer


    Solution : 3
  50. The world’s tallest girder rail bridge will come up in which of the following state of India ?
    (1) Sikkim
    (2) Manipur
    (3) Himachal Pradesh
    (4) jammu & kashnir
    (5) uttar  pradesh

    Show Answer


    Solution : 2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

3 Comments

  1. MB NAYAKA says

    plzz enable download link

    1. thetubeguru8 says

      on which paper you are getting this problem?

  2. ashlesh says

    this is very useful question paper for banking exam preparation.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx