GENERAL AWARENESS ( OICL SPECIALIST OFFICER (FINANCE) EXAM, 03-05-2015 ) - Previous Year Paper



General Awareness  ||  Reasoning  ||  Numerical Aptitude  ||  English language  || Techncial Skills

GENERAL AWARENESS

 

  1. Dr. Nasim Zaidi has recently assumed the office of______.
    (1) Chief Commissioner Central Information Commission (CIC)
    (2) Chief Justice of India
    (3) Chief Election Commissioner (CEC)
    (4) Chief Vigilance Commissioner (CVC)
    (5) Chief Commissioner for Persons with Disabilities (CCPD)

    Show Answer

    Solution:  3
  2. The book 'Courage and Conviction' is the autobiography of_______.
    (1) Dalai. Lama
    (2) LK. Advani
    (3) A.PJ. Abdul Kalam
    (4) YuvraiSingh
    (5) General Viiay Kumar Singh

    Show Answer

    Solution:  5
  3. In India the minimum capital requirement for setting up of Health Insurance Company is_____.
    (1) Rs. 250 crore
    (2) Rs. 500 crore
    (3) Rs. 50 crore
    (4) Rs, 150 crore
    (5) Rs. 100 crore

    Show Answer

    Solution:  5
  4. According to a recent report from the World Bank, the world's largest urban area in both size and population is____.
    (1) China's Pearl River Delta
    (2) Greater London Administrative Area
    (3) City of Moscow
    (4) The City of New York
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:  1
  5. Traditionally the President of the World Bank Group has always been nominated by_____.
    (1) UN Economic and Social Council
    (2) United States of America
    (3) UN General Assembly
    (4) UN Security Council
    (5) UN Secretariat

    Show Answer

    Solution:  2
  6. Chhatrasal Stadium is a multi-purpose sports stadium situated in _____.
    (1) Patna
    (2) Kanpur
    (3) Nagpur
    (4) Delhi
    (5) Bhopal

    Show Answer

    Solution:  4
  7. 'Silvassa' is the capital of the Indian Union Territory of______.
    (1) Andaman and Nicobar islands
    (2) Puducherry
    (3) Dadra and Nagar Hoveli
    (4) Lakshadweep
    (5) Dama and tiiu

    Show Answer

    Solution:  3
  8. The recently launched 'MUORA Bank' will provide loans to small entrepreneurs including shopkeepers and beauty parlour owners of up to the maximum amount of ____.
    (1) Rs. 25 lac
    (2) Rs. 15 lac
    (3) Rs. 20 lac
    (4) Rs. 50 lac
    (5) Rs. 10 lac

    Show Answer

    Solution:  5
  9. 'Lionel Messi' is associated with the game of _____.
    (1) tennis
    (2) Boxing
    (3) Cricket
    (4) Football
    (5) Hockey

    Show Answer

    Solution:  4
  10. The M S Sahoo committee, was set up to review_____.
    (1) Direct transfer of subsidies to beneficiaries
    (2) Domestic and foreign capital markets
    (3) Sick public sector units
    (4) Public distribution system
    (5) Insurance sector in India

    Show Answer

    Solution:  2
  11. AN 'Insurance Repository' is a facility_____.
    (1) Electronic form
    (2) Safe custody
    (3) Paper form
    (4) Material form
    (5) Physical form

    Show Answer

    Solution:  1
  12. The group of three Himalayan Mountain peaks of western Kumaun which forms the southwest corner of the ring of peaks enclosing the Nanda Devi Sanctuary, is known ____.
    (1) Kabru
    (2) Chaukhamba
    (3) Trisul
    (4) Komet
    (5) Guru Shtkhar

    Show Answer

    Solution:  3
  13. As per the recent amendments to the Insurance Act, a policy of life Insurance cannot he wiled in question on any ground whatsoever after the expiry of_______ from the date of issuance of the policy.
    (1) six years
    (2) four years
    (3) three years
    (4) one year
    (5) five years

    Show Answer

    Solution:  3
  14. In India all Asset Management Companies are regulated by which of the following?
    (1) GIC
    (2) ROC
    (3) ICAI
    (4) SEBI
    (5) PMC

    Show Answer

    Solution:  4
  15. Warsaw' is the capital of the____.
    (1) Federal Republic of Austria
    (2) Federal Public of Poland
    (3) Federal Republic of Yugoslavia
    (4) Federal Republic of Germany
    (5) Federal Republic of Finland

    Show Answer

    Solution:  2
  16. The 'Global Times', a daily tabloid focusing on international issues is published from_____.
    (1) Russia
    (2) United Kingdom
    (3) United States of America
    (4) China
    (5) France

    Show Answer

    Solution:  4
  17. Which of the following Indian cities has recently been declared as the 'National Earth Hour Capital 2015'?
    (1) Rajkot
    (2) Pune
    (3) Patna
    (4) Thane
    (5) Madurai

    Show Answer

    Solution:  4
  18. The 'World Sparrow Day' is observed year on _____.
    (1) 20th May
    (2) 20th March
    (3) 20th January
    (4) 20th February
    (5) 20th April 19.

    Show Answer

    Solution:  2
  19. The first woman to climb the Everest summit twice in a week is ______.
    (1) Prem Lata Agarwal
    (2) Malavath Puma
    (3) Pasang Lhamu Sherpa
    (4) Santosh Yadav
    (5) Chhurim Sherpa

    Show Answer

    Solution:  5
  20. Asia's largest Tulio Garden is situated in the Indian state of______.
    (1) Himachal Pradesh
    (2) Jammu & Kashmir
    (3) Goa
    (4) Uttarakhand
    (5) Kerala

    Show Answer

    Solution:  2
  21. The Kakrapar Atomic Power Station is situated in the Indian State of ______.
    (1) Sikkim
    (2) Odisha
    (3) Tripura
    (4) Uttar Pradesh
    (5) Gujarat

    Show Answer

    Solution:  5
  22. Which of the following authorities promotes old age security by establishing developing and regulating pension funds?
    (1) PFRDA
    (2) IRDA
    (3) RBI
    (4) SEBI
    (5) FMC

    Show Answer

    Solution:  1
  23. The 'SB I Life Insurance Company Limited' is a joint venture life insurance company between State Bank of India and ____.
    (1) New York Life Insurance Company
    (2) Life Insurance Corporation of India
    (3) Standard Life Insurance Company
    (4) BNP Paribas Assurance
    (5) Prudential Life Insurance Company

    Show Answer

    Solution:  4
  24. The 'Nelapattu Bird Sanctuary' which is an important breeding site for spot-billed nelicans is located in the Indian state of _____.
    (1) Kerala
    (2) Goa
    (3) Tamil Nadu
    (4) Andhra Pradesh
    (5) Karnataka

    Show Answer

    Solution:  4
  25. The 'World Quality Day' is observed every year on the_____.
    (1) second Thursday of December
    (2) second Thursday of November
    (3) second Friday of November
    (4) third Thursday of December
    (5) second Friday of December

    Show Answer

    Solution:  2
  26. South Pars/North Dome is the world's largest natural gas condensate field located to the _____.
    (1) Gulf of California
    (2) Persian Gulf
    (3) Gulf of Aden
    (4) Spencer Gulf
    (5) Gulf of Mexico

    Show Answer

    Solution:  2
  27. The abbreviation 'AQI' stands for a number used by government agencies to communicate to the public how polluted the air currently is, in the abbreviation alphabet 'I' Stands for _____.
    (1) Indicator
    (2) Inducer
    (3) Index
    (4) Insticator
    (5) Initiator

    Show Answer

    Solution:  3
  28. The headquarters of the 'life insurance Corporation of India' are situated in_____.
    (1) Chennai
    (2) Kolka
    (3) Mumbal
    (4) New Delhi
    (5) Hyderabad

    Show Answer

    Solution:  3
  29. The present Minister of information and Broadcasting in the Union Cabinet is _____.
    (1) Shri Rajnath Singh
    (2) Shri Venkalah Naidu
    (3) Shri Suresh Prabhu
    (4) Shri Prakash Javadekar

    Show Answer

    Solution:  5
  30. As per census 2011, the state having the highest rural population of approximately 155 million is ____.
    (1) Karnataka
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Maharashtra
    (4) Bihar
    (5) Uttar Pradesh

    Show Answer

    Solution:  5


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy