GENERAL AWARENESS ( NICL (GIC) ADMINISTRATIVE OFFICER (FINANCE) EXAM, 15-12-2013 ) – Previous Year Paper

0

General Awareness  ||  Reasoning  || Numerical Analysis  ||  English   || Finance

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. How many fundamental rights are now guaranteed under the Constitution of India?
      (1) 8
      (2) 7
      (3) 6
      (4) 9

      Show Answer


      Solution:2
    2. The short-term variations of the atmosphere, ranging from minutes to months are called
      (1) Climate
      (2) Weather
      (3) Temperature
      (4) Humidity

      Show Answer


      Solution:2
    3. The warmest sea amongst the following is
      (1) the Tasma Sea
      (2) the Baltic Sea
      (3) the Beaufort Sea
      (4) the Red Sea

      Show Answer


      Solution:4
    4. Which of the following places does not have a Railway Production Unit?
      (1) Bhopal
      (2) Kapurthala
      (3) Perambur
      (4) Hyderabad

      Show Answer


      Solution:4
    5. Which of the following events is not correct?
      (1) Simon Commission- 1927
      (2) Salt Satyagraha – 1930
      (3) Gandhi-Irwin Pact – 1931
      (4) Quit India Movement -1941

      Show Answer


      Solution:4
    6. The world’s highest plateau is the
      (1) Canadian
      (2) Deccan
      (3) Bolivian
      (4) Tibetan

      Show Answer


      Solution:4
    7. The Rhine river of northern Europe empties into
      (1) the Baltic Sea
      (2) the North sea
      (3) the Bay of Biscay
      (4) the Adriatic Sea

      Show Answer


      Solution:2
    8. The ‘Doing Business Report’ is prepared by which of the following organisations every year?
      (1) World Bank
      (2) Asian Development Bank (ADB)
      (3) International Monetary Fund (IMF)
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    9. The planets that are called superior planets are
      (1) Mercury, Venus, Earth, Mars and Jupiter
      (2) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune
      (3) Mercury, Venus, Neptune and Earth
      (4) Earth, Uranus, Mars, Saturn and Jupiter

      Show Answer


      Solution:2
    10. Where did Babar die?
      (1) Agra
      (2) Delhi
      (3) Kabul
      (4) Lahore

      Show Answer


      Solution:1



    1. The process that explains the recent changes in the height of sea level in coastal areas of east ern and northern Canada and Scandinavia is
      (1) isostasy
      (2) continental drift
      (3) plate tectonics
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    2. Retreating monsoon causes sporadic rainfall in which of the following areas?
      (1) Coast of North Maharashtra
      (2) Northern Chhattisgarh
      (3) Maiwa plateau and Vidarbha region
      (4) Coast of TamilNadu

      Show Answer


      Solution:4
    3. During the time of Confucius. China was and the rule of which of the following dynasties?
      (1) Chau
      (2) Sunga
      (3) Sui
      (4) Han

      Show Answer


      Solution:1
    4. The Mid-day Meal Scheme was launched and implemented by the Ministry of Human Resource Development from____ for the benefit of students in primary schools.
      (1) 26 January 1985
      (2) 15 August 1985
      (3) 26 January 2005
      (4) 15 August 2005

      Show Answer


      Solution:
    5. What is the other name of the ‘Tocharians’ who came to India after the disintegration of Mauryan empire?
      (1) Indo-Greeks
      (2) Sakas
      (3) Parthians
      (4) Kushanas

      Show Answer


      Solution:4
    6. When did the World Trade Organisation, which sets out rules for world trade. come into force?
      (1) 1948
      (2) 1951
      (3) 1954
      (4) 1995

      Show Answer


      Solution:4
    7. The percentage of sun’s radiation reflected back into space is about
      (1) 36 per cent
      (2) 47 per cent
      (3) 17 per cent
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    8. Following the famous Quit India resolve, the top Congress leaders were arrested on
      (1) 8 August 1942
      (2) 9 August 1942
      (3) 11 August 1942
      (4) 12 August 1942

      Show Answer


      Solution:2



  1. Who among the following authors translated the famous work, “Kitabal-Hind” into English?
    (1) Walter Roper Lawrence
    (2) E. Sachau
    (3) Al-Muqaddsi
    (4) S. Rahim

    Show Answer


    Solution:2
  2. ‘Economics is what is ought to be. This statement refers to :
    (1) Normative Economics
    (2) Positive Economics
    (3) Monetary Economics
    (4) Fiscal Economics

    Show Answer


    Solution:1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx