GENERAL AWARENESS ( NICL (GIC) ADMINISTRATIVE OFFICER EXAM, 15-12-2013 ) – Previous Year Paper

0

General Awareness  ||  Reasoning  || Numerical Analysis  ||  English  

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. Souring of milk is due to
      (1) Protozoa
      (2) Bacteria
      (3) Virus
      (4) Nematode

      Show Answer


      Solution:2
    2. The tropic of Cancer does not pass through
      (1) Egypt
      (2) India
      (3) Iran
      (4) Mexico

      Show Answer


      Solution:3
    3. According to the Union Budget 2013-2014, tax on royalty and fees for technical services to NRIs has been increased to
      (1) 15%
      (2) 20%
      (3) 25%
      (4) 30%

      Show Answer


      Solution:3
    4. In which state, ruling Left Front won the Assembly elections for the consecutive fifth term?
      (1) Meghalaya
      (2) Nagaland
      (3) Tripura
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    5. The National anthem was written by ____and wastranslated in to English by____.
      (1) Bankim Chandra Chatter ji, Aurobindo Ghosh
      (2)Rabindra Nath Tagore, Aurobindo Ghosh
      (3) Bankim Chandra Chatterji, Rabindra Nath Tagore
      (4) the national anthem was originally written in English and was translated later

      Show Answer


      Solution:
    6. The “Dark Continent” is
      (1) Africa
      (2) South America
      (3) Australia
      (4) Asia

      Show Answer


      Solution:1
    7. Common coal used in our household is
      (1) Anthracite
      (2) Bituminous coal
      (3) Lignite
      (4) All of these

      Show Answer


      Solution:2
    8. Which of the following is found in largest number?
      (1) Fungi
      (2) Algae
      (3) Bacteria
      (4) Insects

      Show Answer


      Solution:4
    9. If all bullets could not be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by
      (1) Mercury
      (2) Lead
      (3) Iron
      (4) Arsenic

      Show Answer


      Solution:2
    10. NHRC stands for
      (1) National Hydro Research Committee
      (2) National Handicapped Rehabilitation Council
      (3) National Human Rights Commission
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:3



    1. World Bank helps countries with loans, for the purpose of
      (1) Reconstruction and development
      (2) stimulating private investment
      (3) tackling foreign exchange crises
      (4) meeting deficits in government budget

      Show Answer


      Solution:1
    2. Who among the following is the author of the book, Sachin Born to Bat-The journey of Cricket’s Ultimate Centurion?
      (1) Khiladi Ansari
      (2) Boria Majumdar
      (3) Kiran Nagarkar
      (4) Ed Hawkins

      Show Answer


      Solution:1
    3. The Refrigerant ‘FREON’ is
      (1) Calcium Terra Fluoride
      (2) Difluoro Dichloro Meth an e
      (3) Fluorspar and Felspar
      (4) Hydrofluosilicic acid

      Show Answer


      Solution:2
    4. Tuberculosis is caused by
      (1) Virus
      (2) Bacteria
      (3) Protozoa
      (4) Fungi

      Show Answer


      Solution:2
    5. Nicos Anastasiades became the new President of
      (1) China
      (2) Ghana
      (3) Kazakhstan
      (4) Cyprus

      Show Answer


      Solution:4
    6. The first All India Trade Unioi, Congress (AITUC) was founded in 1920 by-
      (1) N.M. Joshi
      (2) Purushottamdas Thakurdas
      (3) V.V. Giri
      (4) Shyama Prasad Mukherji

      Show Answer


      Solution:1
    7. The position of Indian Railways network in the world is
      (1) Second
      (2) Third
      (3) Fourth
      (4) Fifth

      Show Answer


      Solution:1
    8. Coconut triangle is located in
      (1) India
      (2) Sri Lanka
      (3) Bangladesh
      (4) Maldives

      Show Answer


      Solution:2
    9. Which types of roses are grown in India for Industrial applications?
      (1) R Centripetala and Bushra Rose
      (2) R Damascena Var Bifera
      (3) Rosa Damascena
      (4) All (1), (2) and (3)

      Show Answer


      Solution:3
    10. Which of the following countries has Red river delta?
      (1) Japan
      (2) Indonesia
      (3) Malaysia
      (4) Vietnam

      Show Answer


      Solution:4



  1. Which of the following countries has large forest resources?
    (1) Iran
    (2) Turkey
    (3) Syria
    (4) Iraq

    Show Answer


    Solution:2
  2. National Development Council was constituted on
    (1) August 16, 1950
    (2) April 1, 1.951
    (3) August 6, 1952
    (4) August 16, 1952

    Show Answer


    Solution:3
  3. The Abbreviation list is given below. Pick the wrong one?
    (1) OBE – Order of the British Empire
    (2) PSLV – Polar Satellite Launching Vehicle
    (3) CWD – Cash on Withdrawal
    (4) UPSC – Union people Service Commission

    Show Answer


    Solution:4
  4. The first non-stop air-conditioned `Duranto’ train was flagged off between
    (1) Sealdah – New Delhi
    (2) Mumbai – Howrah
    (3) Bangalore – Howrah
    (4) Chennai – New Delhi

    Show Answer


    Solution:1
  5. The South Pole experiences continuous light at
    (1) Summer solstice
    (2) Winter solstice
    (3) Vernal equinox
    (4) No time

    Show Answer


    Solution:2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx