GENERAL AWARENESS ( NICL ASSISTANT ONLINE EXAM, 26-05-2015 ) - Previous Year Paper


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Numerical  Aptitude  ||  English language  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

 

  1. The alphabet 'C' in the abbreviation CRR stands for :
    (1) Cash
    (2) Currency
    (3) Credit
    (4) Commercial
    (5) Capital

    Show Answer

    Solution:  1
  2. The Minister for 'Food Processing Industries' in the Union Cabinet is
    (1) Shri Thawar Chand Gehlot
    (2) Shrimati Harsimrat Kaur
    (3) Shri Ananat Geete
    (4) Shri Radha Mohan Singh
    (5) Dr. Harsh Vardhan

    Show Answer

    Solution:   2
  3. Which of the following Indian Universities has a unique tradition of having the Incumbent Prime Minister as its Chancellor ?
    (1) The Visva Bharati University
    (2) The Kurukshetra University
    (3) The Banaras Hindu University
    (4) The Jawahar Lal Nehru University
    (5) The Baba Saheb Ambedkar University

    Show Answer

    Solution:  1
  4. Who amongst the following holds the majority stake in the share capital of the recently opened 'Bhartiya Mahila Bank' ?
    (1) LIC of India
    (2) Insurance Regulatory and Development Authority of India
    (3) Government of India
    (4) Reserve Bank of India
    (5) General Insurance Corporation of India

    Show Answer

    Solution:  3
  5. The 'Brabourne Stadium; which is India's first permanent sporting venue is situated in
    (1) Mumbai, Maharashtra
    (2) New Delhi, India
    (3) Kolkata, West Bengal
    (4) Bangalore, Karnataka
    (5) Chennai, Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution:  1
  6. A representative of the insurance company licensed by the state who solicits, negotiates or effects contact of insurance and provides service to the policyholder for the insurer is known as
    (1) Insurance Trader
    (2) Insurance Agent
    (3) Insurance Broker
    (4) Stock Broker
    (5) Insurance Executive

    Show Answer

    Solution: 2
  7. Approximately half of all anaemia cases worldwide are found to be caused due to
    (1) Iron Deficiency
    (2) Potassium Deficiency
    (3) Calcium Deficiency
    (4) Iodine Deficiency
    (5) Sodium Deficiency

    Show Answer

    Solution:  1
  8. The 'International Worker's Day' (also known as labour day) is observed every year on the
    (1) 1st April
    (2) 1st May
    (3) 31st May
    (4) 10th May
    (5) 10th April

    Show Answer

    Solution:  2
  9. 'Lee Kuan Yew' who recently died at the age of 91, was the founder and first Premier of
    (1) Japan
    (2) Hong Kong
    (3) South Korea
    (4) Singapore
    (5) Australia

    Show Answer

    Solution:  4
  10. The'PMJDY' launched by the Government of India is a massive
    (1) Tribal Welfare Programme
    (2) Financial Literacy Programme
    (3) Infrastructure Development Programme
    (4) Financial Inclusion Programme
    (5) Social Security Programme

    Show Answer

    Solution:  4
  11. The largest producer of Cotton in the world is
    (1) Malaysia
    (2) Mexico
    (3) India
    (4) Canada
    (5) China

    Show Answer

    Solution:  5
  12. Who amongst the following 138. has recently been named as the head of the task force set up by the Government of India to define poverty and prepare a road map to alleviate it ?
    (1) Dr. Bimal Jalan
    (2) Sindhushree Khullar
    (3) Arvind Panagariya
    (4) V.K. Saraswat
    (5) Bibek Debroy

    Show Answer

    Solution:  3
  13. 'The Sun' is a daily tabloid newspaper published in
    (1) USA and Canada
    (2) United States of America
    (3) Russia
    (4) Europe
    (5) United Kingdom and Ireland

    Show Answer

    Solution:  5
  14. An application for obtaining an insurance cover or for obtaining quotations of the premium chargeable is known as the
    (1) Proposal
    (2) Brochure
    (3) Catalogue
    (4) Pamphlet
    (5) Prospectus

    Show Answer

    Solution:  1
  15. 'Dublin' is the national capital of the
    ( I ) Republic of Israel
    (2) Republic of Iran
    (3) Republic of Iraq
    (4) Republic of Ireland
    (5) Republic of Iceland

    Show Answer

    Solution:  4
  16. 'Playing It My Way' is the autobiography of
    (1) Yuvraj Singh
    (2) Saurabh Ganguly
    (3) Sunil Gavaskar
    (4) Sachin Tendulkar
    (5) Kapil Dev

    Show Answer

    Solution:  4
  17. Singapore's Central Bank and Financial Regulatory Authority is known as
    (1) Monetary Authority of Singapore
    (2) Reserve Bank of Singapore
    (3) Other than those given as options
    (4) State Bank of Singapore
    (5) Federal Reserve of Singapore

    Show Answer

    Solution:  1
  18. The Chutak Hydroelectric Plant is a run of the-river power project on the Suru River (a tributary of Indus) in
    (1) Kathua District of Jammu & Kashmir
    (2) Leh District of Jammu & Kashmir
    (3) Baramulla District of Jammu & Kashmir
    (4) Doda District of Jammu & Kashmir
    (5) Kargil District ofJammu & Kashmir

    Show Answer

    Solution:  5
  19. A life insurance policy wherein the policyholder receives a fixed amount at specific intervals throughout the duration of the policy is known as
    (1) Whole Life Plan
    (2) Unit Linked Insurance Plan
    (3) Money-back Policy
    (4) Fixed term plan
    (5) Double Cover Plan

    Show Answer

    Solution:  3
  20. The 'Bandipur National Park' established in 1974 as a tiger reserve under Project Tiger is located in the Indian state of
    (1) Tamil Nadu
    (2) Kerala
    (3) Karnataka
    (4) Telangana
    (5) Andhra Pradesh

    Show Answer

    Solution:  3
  21. According to the recent data compiled by the World Steel Association (WSA), India is ranked as
    (1) third largest producer of steel in the world
    (2) fourth Largest producer of steel in the world
    (3) fifth largest producer of steel in the world
    (4) largest producer of steel in the world
    (5) second largest producer of steel in the word

    Show Answer

    Solution:  1
  22. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA) is an autonomous apex
    (1) Consultative Body
    (2) Statutory Body
    (3) Advisory Body
    (4) Cooperative Body
    (5) Corporate Body

    Show Answer

    Solution:  2
  23. Who amongst the following is 149. the first Indian woman badminton player to achieve world number one ranking ?
    (1) Meena Shah
    (2) Jwala Gutta
    (3) Saina Nehwal
    (4) Sania Mirza
    (5) Aditi Mutatkar

    Show Answer

    Solution:  3
  24. At the 62nd National Film Awards, the award for the Best Feature Film has been given to the film
    (1) Chotushkone
    (2) Queen
    (3) Mary Kom
    (4) Court
    (5) Haider

    Show Answer

    Solution:  4
  25. The minimum lock in period under the recently re-launched 'Kisan Vikas Patra' Scheme is
    (1) One year and six months
    (2) One year
    (3) Two years and six months
    (4) Two years
    (5) Two years and three months

    Show Answer

    Solution:  3
  26. Aviva India is an Indian Life Insurance Company. It is a joint venture between Aviva plc., a British Insurance Company and the Indian conglomerate
    (1) Bajaj Group
    (2) Dabur Group
    (3) Kotak Mahindra Group
    (4) Tata Group
    (5) Bharati Group

    Show Answer

    Solution:  2
  27. 'Steve Smith' is associated with the game of
    (1) Cricket
    (2) Hockey
    (3) Football
    (4) Tennis
    (5) Wrestling

    Show Answer

    Solution:  1
  28. Itanagar' is the capital of the Indian state of
    (1) Assam
    (2) Meghalaya
    (3) Tripura
    (4) Arunachal Pradesh
    (5) Manipur

    Show Answer

    Solution:  4
  29. Kedarnath Main and Kedarnath Dome are two mountains in the Gangotri Group of peaks in the Indian state of
    (1) Uttarakhand
    (2) Arunachal Pradesh
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Meghalaya
    (5) Jammu & Kashmir

    Show Answer

    Solution:  1
  30. Which of the following organizations has recently been selected for the Gandhi Peace Prize 2014 ?
    (1) Vikram Sarabhai Space Centre
    (2) Indian Space Research Organization (ISRO)
    (3) Satish Dhawari Space Centre
    (4) Other than those given as options
    (5) Indian institute of Space

    Show Answer

    Solution:  2
  31. Science and Technology The person, corporation or trust named in the insurance policy as the recipient of insurance proceeds upon the death of the life insured is known as
    (1) Key man
    (2) Franchisee
    (3) Insured
    (4) Nominee
    (5) Beneficiary

    Show Answer

    Solution:  5
  32. Who amongst the following has recently been conferred the 'Stockholm Water Prize 2015' for his innovative water restoration efforts and extraordinary courage to empower communities in Indian villages ?
    (1) Akhilesh Yadav
    (2) Sunder Lal Bahuguna
    (3) Naseeruddin Shah
    (4) Rajendra Singh
    (5) Chandi Prasad Bhatt

    Show Answer

    Solution:  4
  33. The 'World Food Programme' is the food assistance branch of the United Nations and is the world's largest humanitarian organization addressing hunger and food security. It is headquartered in
    (1) Paris, France
    (2) Vienna, Austria
    (3) New York, USA
    (4) Geneva, Switzerland
    (5) Rome, Italy

    Show Answer

    Solution:  4
  34. Which of the following institutes presided over by the Union Minister of Agriculture is an autonomous body responsible for coordinating agricultural education and research in India ?
    (1) Indian Council of Agricultural Research (ICAR)
    (2) Indian Agricultural Research Institute (IARI)
    (3) Indian Institute of Agriculture Research and Education (HARE)
    (4) Institute of Agricultural Research in India (IARI)
    (5) Indian Council of Agriculture Research and Education (ICARE)

    Show Answer

    Solution:  1
  35. With the government notifying changes in the Public Provident Scheme (PPF), Investors can now deposit upto
    (1) Rs. 1.5 lac annually
    (2) Rs. 1.00 lac monthly
    (3) Rs. 1.5 lac quarterly
    (4) Rs. 1.00 lac quarterly
    (5) Rs. 1.00 lac annually

    Show Answer

    Solution:  1
  36. An account can be opened under the recently launched 'Sukanya Samridhi Yojana' at any time from the birth of a girl child till she attains the age of
    (1) Fifteen Years
    (2) Eighteen Years
    (3) Twenty One Years
    (4) Thirteen Years
    (5) Ten Years

    Show Answer

    Solution:  5
  37. An unstimped document issued in advance by an insurance company pending the issue of the policy, which is normally required if the policy cannot for some reason or other be issued straight away is known as a
    (1) Commercial Invoice
    (2) Covering Letter
    (3) Draft Policy
    (4) Cover Note
    (5) Pro Term Policy

    Show Answer

    Solution: 4
  38. The official currency of Philippines is
    (1) Philippine Ringgit
    (2) Philippine Shekel
    (3) Philippine Peso
    (4) Philippine Won
    (5) Philippine Riyal

    Show Answer

    Solution:  3
  39. The 'NPS' launched by the Government of India with effect from January 1, 2004 is a defined contribution
    (1) Mutual Fund System
    (2) Accident Insurance Scheme
    (3) Pension System
    (4) Life Insurance System
    (5) Fixed Deposit Scheme

    Show Answer

    Solution:  3
  40. Who amongst the following was the Brand Ambassador for the 2015 ICC World Cup Tournament ?
    (1) Shane Warne, Australia
    (2) Brian Lara, West Indies
    (3) Sachin Tendulkar, India
    (4) Steve Waugh, Australia
    (5) Betty Wilson, Australia

    Show Answer

    Solution:  3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment