GENERAL AWARENESS, MARKETING & COMPUTER (SBI PO ONLINE EXAM, 21-06-2014 - Pravious year paper)


General awareness,marketing & computer  ||  Reasoning  ||  Data analysis and interpretation  ||  English  

GENERAL AWARENESS, MARKETING & COMPUTER

 

  1. Banks with higher proportion of demand deposits will have
    (1) Low cost money at its disposal
    (2) Low interest money at its disposal
    (3) Higher number of current and savings accounts
    (4) High amount of liquid money
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :5
  2. Which commercial bank of India recently became the first to launch Mobile Branch with ATM, titled 'Branch on Wheels'?
    (1) State Bank of India
    (2) Axis Bank
    (3) ICICI Bank
    (4) ABN Amro Bank
    (5) Punjab National Bank

    Show Answer

    solution :3
  3. To which of the following crops does the Rashtriya Krishi Bima Yojana (NAIS) provide insurance?
    (1) Food crops (cereals and pulses)
    (2) Oilseeds
    (3) Horticultural crops
    (4) Commercial crops
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :5
  4. According to the Reserve Bank of India, which of the following contribute to more than three-fourth of the total Non-Performing Assets (NPAs)?
    (1) Public Sector bank
    (2) Foreign Bank
    (3) Private Bank
    (4) Regional Rural Bank
    (5) Cooperatives

    Show Answer

    solution :1
  5. Who has been selected for the Gandhi Peace Prize for the year 2013?
    (1) Chandi Prasad Bhatt
    (2) Desmond Tutu
    (3) Medea Benjamin
    (4) Julius Nyerere
    (5) Gopalkrishna Gandhi

    Show Answer

    solution :1
  6. What is the term for the cheque issued by a person to another person in which the issuing date is after a few days (a date which is yet to come)?
    (1) Anti-dated cheque
    (2) Stale cheque
    (3) Post-dated cheque
    (4) Crossed cheque
    (5) Order cheque

    Show Answer

    solution :3
  7. Which of the following characterizes the top level management of corporates?
    (1) Spend more time in coordinating and communicating
    (2) Executes (implements) the policies and plans
    (3) Determine the objectives, policies and plans of the organisation
    (4) Spend more time in directing and controlling
    (5) Coordinate the activities of all the departments

    Show Answer

    solution :3
  8. Through which of the following ways can devices be connected to a computer?
    (1) USB
    (2) Bluetooth
    (3) CD/DVD Drive
    (4) RAM
    (5) Only 1 and 2

    Show Answer

    solution :5
  9. Which of the following is the correct sequence of compilation?
    (1) Compilation, Assembly, Linking
    (2) Assembly. Linking, Compilation
    (3) Linking, Assembly, Compilation
    (4) Assembly, Compilation, Linking
    (5) Compilation, Linking, Assembly

    Show Answer

    solution :1
  10. Which of the following is the proper removal of any malicious program from a computer system?
    (1) Reconfiguration
    (2) Reboot
    (3) Restart
    (4) Uninstallation
    (5) Only 2 and 4

    Show Answer

    solution :5
  11. What is the secured messaging system device used by IDBRT in the field of banking?
    (1) NEFT
    (2) SFMS
    (3) RTGS
    (4) EFT
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :2
  12. Which of the following public sector banks recently became the first to launch the Instant Money Transfer (IMT) scheme which is a innovative domestic money remittance facility from ATMs without an account in the bank?
    (1) State Bank of India
    (2) Aids Bank
    (3) Punjab National Bank
    (4) Bank of India
    (5) Bank of Baroda

    Show Answer

    solution :4
  13. Which of the following does not come under the second level of management in an or - ganization?
    (1) Purchase Managers
    (2) Departmental Heads
    (3) Supervisors
    (4) Branch Managers
    (5) Finance Managers

    Show Answer

    solution :3
  14. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?
    (1) Configuration
    (2) Download
    (3) Storage
    (4) Upload
    (5) Installation

    Show Answer

    solution :5
  15. In the field of banking, what does CRAR stand for?
    (1) Capital Reserve Adequacy Ratio
    (2) Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio
    (3) Capital Reserve Assets Ratio
    (4) Capital Risk Adequacy Ratio
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :2
  16. Which of the following terms/ expressions is used to describe a business unit with a competitive advantage that will capture some of the extra economic values it creates, no matter how intense competition is?
    (1) Consonance
    (2) Advantage
    (3) Consistency
    (4) Feasibility
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :2
  17. Which of the following commercial banks of India recently opened its branch in Shanghai?
    (1) State Bank of India
    (2) Axis Bank
    (3) ICICI Bank
    (4) Oriental Bank of Commerce
    (5) Corporation Bank

    Show Answer

    solution :2
  18. Which of the following come under Policy Framework for Investment Decisions as outlined by the OECD?
    (1) Policy coherence
    (2) Importance of transparency approach to policy formulation
    (3) Regular evaluation of policies on investment environment
    (4) Corporate governance
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :5
  19. What is the corpus of the National Social Security Fund?
    (1) Rs. 250 crore
    (2) Rs. 500 crore
    (3) Rs. 1000 crore
    (4) Rs. 1200 crore
    (5) Rs. 1500 crore

    Show Answer

    solution :3
  20. We regularly come across some lines marked on the back of products. What are they called?
    (1) Bar-code
    (2) Spooler
    (3) Scanner
    (4) Output reader
    (5) Price tag

    Show Answer

    solution :1
  21. In the field of computers, which of the following converts input into output?
    (1) Mouse
    (2) Trackball
    (3) Keyboard
    (4) Bar Code Reader
    (5) Light Pen

    Show Answer

    solution :4
  22. Which application is used for the purposes of basic accounting?
    (1) Worksheet
    (2) Spreadsheet
    (3) Infographic
    (4) Data sheet
    (5) Document

    Show Answer

    solution :2
  23. Which insurance company has launched Asha Kiran, an health insurance cover, for a family with girl children?
    (1) Oriental Insurance comp. Ltd.
    (2) Reliance General Insurance
    (3) United India Insurance Comp. Ltd.
    (4) New India Assurance comp. Ltd.
    (5) National Insurance Company

    Show Answer

    solution :4
  24. Who is the author of 'India at Risk'?
    (1) Stephen Cohen
    (2) Jaswant Singh
    (3) Tony Alcott
    (4) Lal Krishna Advani
    (5) Manmohan Singh

    Show Answer

    solution :2
  25. Which of the following was/ were not the subsidiary company of the General Insurance Corporation of India?
    (1) National Insurance Company Limited
    (2) Life Insurance Corporation
    (3) New India Assurance Company Limited
    (4) Oriental Insurance Company Limited
    (5) United India Insurance Company Limited

    Show Answer

    solution :2
  26. Which of the following countries will participate in the NATO 2014 Summit?
    (1) Russia
    (2) China
    (3) Germany
    (4) India
    (5) Australia

    Show Answer

    solution :3
  27. Market Segmentation can be defined as
    (1) Segment, Target, Price
    (2) Sales, Target, Product
    (3) Segment, Target, Position
    (4) Sales, Time, Product
    (5) Service, Sales, Segment

    Show Answer

    solution :3
  28. Which of the following provides power back to a computer system even when main current is off?
    (1) UPS
    (2) Inverter
    (3) CMOS battery
    (4) Soft Power
    (5) Motherboard Power Connector

    Show Answer

    solution :5
  29. Which team won the Asia Cup 2014?
    (1) India
    (2) Pakistan
    (3) Sri Lanka
    (4) Bangladesh
    (5) Both 1 and 3

    Show Answer

    solution :3
  30. President Pranab Mukherjee on the occasion of International Women's Day presented which award to six individuals for their contribution for the social development and empowerment of women in the country?
    (1) Stree Shakti Puraskar award
    (2) Nirbhaya Puraskar
    (3) Mother Teresa Award
    (4) Florence Nightingale Award
    (5) Ahilyabai Puraskar

    Show Answer

    solution :1
  31. What is the goal in Two Fold Marketing?
    (1) To attract new customers by promising superior value
    (2) To keep current customers by delivering satisfaction
    (3) To undertake aggressive marketing campaigns
    (4) Only 1 and 2
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :4
  32. How can one see the content of a file?
    (1) By left clicking with the mouse once
    (2) By left clicking with the mouse twice
    (3) By holding the mouse down
    (4) From the keyboard shortcuts
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :2
  33. What is it called when computer connects to other computer and sends information?
    (1) LAN
    (2) Remote Desktop
    (3) Boot
    (4) Network
    (5) Internet Protocol

    Show Answer

    solution :2
  34. How does every bank pay interest on savings?
    (1) Daily
    (2) Weekly
    (3) Fortnightly
    (4) Monthly
    (5) Quarterly

    Show Answer

    solution :1
  35. What is the alphanumeric code on cheques called?
    (1) RTGS
    (2) MICR
    (3) IFSC
    (4) NEFT
    (5) CC

    Show Answer

    solution :3
  36. How can a file be saved in a computer with other name?
    (1) Save command
    (2) Save as command
    (3) Place command
    (4) Duplicate command
    (5) Export command

    Show Answer

    solution :2
  37. Which is the new airline company to get license recently in India?
    (1) Indigo
    (2) Spice Jet
    (3) Air Asia
    (4) Kingfisher
    (5) Go Air

    Show Answer

    solution :3
  38. How instrument is used by the Reserve Bank of India to control market liquidity?
    (1) Repo rate
    (2) Statutory Liquidity Ratio
    (3) Marginal Adjustment Facility
    (4) Reverse Repo Rate
    (5) Only 1 and 4

    Show Answer

    solution :5
  39. Banking Ombudsman is appointed by
    (1) Union Ministry of Finance
    (2) Competition Commission of India
    (3) Reserve Bank of India
    (4) Indian Banks Association
    (5) Securities and Exchange Board of India

    Show Answer

    solution :3
  40. Which state in India has the highest urban population?
    (1) Maharashtra
    (2) Delhi
    (3) Tamil Nadu
    (4) Karnataka
    (5) Gujarat

    Show Answer

    solution :1
  41. What was the reason behind the decision of the Reserve Bank of India to withdraw currency notes issued before 2005?
    (1) To replace them with plastic notes
    (2) To check counterfeit notes
    (3) To replace mutilated and spoilt notes
    (4) To check illicit notes of Pakistan
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :2
  42. Which film was presented the award of Best Film at the 61" National Awards?
    (1) Ship of Theseus
    (2) Bhaag Milkha Bhaag
    (3) Jolly LLB
    (4) December 1
    (5) Yellow

    Show Answer

    solution :1
  43. Which of the following is the fastest mode of transaction?
    (1) RTGS
    (2) Cheque payment
    (3) ATM Cash Withdrawal
    (4) NEFT
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :1
  44. A marketing technique where marketer plays a specific role in a particular segment is called
    (1) Mass Marketing
    (2) Niche marketing
    (3) Strategic Marketing
    (4) Communication Marketing
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :2
  45. In Marketing Mix 4 P's imply
    (1) Product, Price, Place, Promotion
    (2) Product, Price, Policy, Place
    (3) Place, People, Product, Promotion
    (4) People, Price, Profit, Place
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :1
  46. Which aspect of a project/ business is/are evaluated in a SWOT Analysis?
    (1) Strengths
    (2) Weaknesses
    (3) Opportunities
    (4) Threats
    (5) All of these

    Show Answer

    solution :5
  47. Which of the following best explains the Delphi Method?
    (1) It is a profit-maximization method
    (2) It is a forecasting method
    (3) It is a retrenchment method
    (4) It is a output-enhancement method
    (5) It is a risk analysis method

    Show Answer

    solution :2
  48. In Market segmentation which among the following is not an economic component?
    (I) Age
    (2) Gender
    (3) Income Level
    (4) Taxes
    (5) Only 1 and 2

    Show Answer

    solution :5
  49. What does Innovation in Marketing refer to?
    (1) Creating a new idea of thought
    (2) Discovering new products
    (3) Modifying an old idea to present needs
    (4) Exploring new ways of being competitive
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :1
  50. Which of the following come under the ambit of Customer relationship management?
    (1) Sales
    (2) Marketing
    (3) Customer Service
    (4) Technical support
    (5) All of the above

    Show Answer

    solution :5


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment