GENERAL AWARENESS ( LIC HOUSING FINANCE LTD. ASSISTANT EXAM, 06-04-2014 ) - Previous Year Paper




General Awareness  ||  Reasoning  || Quantitative Aptitude  ||  English language  

GENERAL AWARENESS

 

  1. Who among the following was the first person to have been conferred the highest civilian award of India?
    (1) C. Rajagopalachari
    (2) Bhagwan Das
    (3) Jawaharlal Nehru
    (4) Govind Ballabh Pant
    (5) Purushottam Das Tandon

    Show Answer

    Solution:1
  2. As per the Census 2011, population of India was 1210.6 million on 1 March 2011. What was the rural population on this very date?
    (1) 1002.8 million
    (2) 956.4 million
    (3) 833.5 million
    (4) 562.18 million
    (5) 377.1 million

    Show Answer

    Solution:3
  3. Who was recently sworn in as the Prime Minister of Nepal?
    (1) Madhav Kumar Nepal
    (2) Jhala Nath Khanal
    (3) Baburam Bhattarai
    (4) Khil Raj Ncgmi
    (5) Sushil Koirala

    Show Answer

    Solution:5
  4. Eleanor Calton was awarded the Man Booker Prize 2013 for
    (1) The Luminaries
    (2) Dust Storm
    (3) The Rehearsal
    (4) Bitter Moon
    (5) Half Undivided

    Show Answer

    Solution:1
  5. Which Indian company is involved in the Indian-Malaysian low cost no-frill carrier, called AirAsia?
    (1) Reliance
    (2) Tata Sons
    (3) Spice Jet
    (4) Air India
    (5) Go Air

    Show Answer

    Solution:2
  6. Which is the newest aircraft carrier of India that was recently commissioned into the Indian Navy at the North Russian shipyard of Sevmash?
    (1) INS Virat
    (2) INS Vikramaditya
    (3) INS Vikrant
    (4) INS Vishal
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  7. Which of the following countries come under SAARC?
    (1) Afghanistan
    (2) Mauritius
    (3) Iran
    (4) Myanmar
    (5) China

    Show Answer

    Solution:1
  8. When is the International Women Day celebrated?
    (1) 6 January
    (2) 8 March
    (3) 1 May
    (4) 18July
    (5) 16 September

    Show Answer

    Solution:2
  9. Which Bangalore based IT Company was recently taken over by Facebook?
    (1) Little Eye Labs
    (2) Biocon
    (3) Aditi Technologies
    (4) Cerebra Computers
    (5) Kalki tech

    Show Answer

    Solution:1
  10. Name the lead actor of the movie, titled '2 States' which is based on a novel by Chetan Bhagat?
    (1) Varun Dhawan
    (2) Arjun Kapoor
    (3) Siddhartha Malhotra
    (4) Ranveer Singh

    Show Answer

    Solution:2
  11. Which of the following correctly describes God Particle?
    (1) It is the fifth state of matter
    (2) It is an oxide found on Mars
    (3) It is the nickname of a super particle
    (4) It is the name of a new protein to fight Ebola virus
    (5) It is the name of particles collected from Shoemaker Levy Comet

    Show Answer

    Solution:3
  12. 'Test of My Life' is an autobiography of
    (1) Yuvraj Singh
    (2) Adam Gilchrist
    (3) Sachin Tendulkar
    (4) Shane Warne
    (5) Rahul Dravid

    Show Answer

    Solution:1
  13. Which of the following is known as the City of Lakes?
    (1) Chandigarh
    (2) Nasik
    (3) Udaipur
    (4) Ranchi
    (5) Guwahati

    Show Answer

    Solution:3
  14. What is the full form of VAT?
    (1) Value Added Tax
    (2) Value Ad valorem Tax
    (3) Value of Additional Tax
    (4) Value Ascertain Tax
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  15. What was Adidas Brazuca?
    (1) Name of a new Adidas shoe
    (2) Name of Adidas T-Shirt
    (3) New technology used by Adidas
    (4) Name of the official match ball of the 2014 FIFA World Cup
    (5) Name of the first manufacturing unit of Adidas in India

    Show Answer

    Solution:4
  16. Which country recently won the Asia Cup?
    (1) India
    (2) Sri Lanka
    (3) Pakistan
    (4) Bangladesh
    (5) Afghanistan

    Show Answer

    Solution:2
  17. Whose latest album, titled `Raunaq, was recently launched by Salman Khan?
    (1) Shreya Ghoshal
    (2) A.R. Rahman
    (3) Sonu Nigam
    (4) Himesh Reshamiya
    (5) Sajid-Wajid

    Show Answer

    Solution:2
  18. Who among the following was awarded the International Gandhi Award for the year 2013?
    (1) V.V. Dongre
    (2) Guocheng Zhang
    (3) Ashish Sharma
    (4) Kedarnath Singh
    (5) Both 1 and 2

    Show Answer

    Solution:5
  19. World Squash Federation (WSF) chief Narayana Ramachandran was recently elected as the new President of
    (1) International Olympic Association
    (2) Indian Squash Association
    (3) Indian Olympic Association
    (4) Commonwealth Association
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  20. In which state of India is the Netravali Wildlife Sanctuary located?
    (1) Karnataka
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Goa
    (4) Rajasthan
    (5) Assam

    Show Answer

    Solution:3
  21. RuPay was launched by
    (1) State Bank of India
    (2) National Payments Corporation of India
    (3) Reserve Bank of India
    (4) National Securities Depository Limited
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  22. What is the full form of BCCI?
    (1) Board of Controlling Cricket in India
    (2) Board of Cricket Captains of India
    (3) Board of Control for Cricket in India
    (4) Board of Cricket Councilors in India
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  23. Which of the following schemes is intended to provide insurance cover to ONE girl child in a family?
    (1) Bhagyashree
    (2) Asha Kiran
    (3) Kanya
    (4) Bhavishya Suman
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  24. Which of the following states won the Ranji trophy 2014?
    (1) Maharashtra
    (2) Tamil Nadu
    (3) Delhi
    (4) Karnataka
    (5) West Bengal

    Show Answer

    Solution:4
  25. Where did the Malaysia Airlines Flight 370 accident take place?
    (1) Atlantic Ocean
    (2) Baltic Sea
    (3) South China Sea
    (4) Caspian Sea
    (5) Pacific Ocean

    Show Answer

    Solution:3
  26. Which of the following countries come under IBSA?
    (1) Sri Lanka
    (2) India
    (3) Bangladesh
    (4) Pakistan
    (5) Nepal

    Show Answer

    Solution:2
  27. Ustad Zakir Husain is famous for
    (1) Classical singing
    (2) Tabla
    (3) Sitar
    (4) Harmonium
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  28. Which country hosted the 2014 Commonwealth Games?
    (1) Canada
    (2) Australia
    (3) Scotland
    (4) Turkey
    (5) India

    Show Answer

    Solution:3
  29. The Bangalore International Airport is named after
    (1) Devaraj Urs
    (2) Gudleppa Hallikeri
    (3) B Sriramulu
    (4) Kempe Gowda
    (5) Vishweshwara Hegde

    Show Answer

    Solution:4
  30. Financial Inclusion means
    (1) Delivery of financial services to disadvantaged sections
    (2) Inclusion of value added services
    (3) Unaffordable financial services
    (4) Financial policies of trade
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  31. Which place in India has the largest Electronic City?
    (1) Pune
    (2) Mumbai
    (3) Hyderabad
    (4) Bangalore
    (5) Kolkata

    Show Answer

    Solution:4
  32. In which sector has the Bharatiya Mahila Bank been opened?
    (1) Public sector
    (2) Cooperative sector
    (3) Regional rural sector
    (4) Private sector
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  33. The market price of closed-end Mutual Funds is determined by
    (1) Supply
    (2) Demand
    (3) Net Asset Value
    (4) Both 1 and 2
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:4
  34. What is the process by which government control usually in area of social and economic policy are relaxed or abolished away?
    (1) Liberalization
    (2) Decommissioning
    (3) Relaxation
    (4) Privatization
    (5) Globalization

    Show Answer

    Solution:1
  35. Sheila Dikshit was the Governor of
    (1) Bihar
    (2) Delhi
    (3) Kerala
    (4) Uttar Pradesh
    (5) Gujarat

    Show Answer

    Solution:3
  36. Mrs. Arundhati Bhattacharya is the Managing Director of
    (1) Law Commission
    (2) National Human Rights Commission
    (3) State Bank of India
    (4) Pepsi India
    (5) National Commission for Women

    Show Answer

    Solution:3
  37. Who was awarded the Nobel Prize in Literature for the year 2013?
    (1) Alice Munro
    (2) Patrick Modiano
    (3) Mo Yan
    (4) Tomas Transformer
    (5) Herta Muller

    Show Answer

    Solution:1
  38. Heena Sidhu is a
    (1) Golfer
    (2) Tennis player
    (3) Shooter
    (4) Cricket player
    (5) Athlete

    Show Answer

    Solution:3
  39. P5+1 is a group of six world powers, five of which are permanent members of the United Nations Security Council. Which country represents `+1' in P5+1?
    (1) United States
    (2) Russia
    (3) China
    (4) Germany
    (5) United Kingdom

    Show Answer

    Solution:4
  40. Which type of credit/loan is provided to borrowers who lack steady employment and a verifiable credit history?
    (1) Credit at Risk
    (2) Microcredit
    (3) Priority sector lending
    (4) Consumer credit
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  41. Which article of Indian Constitution is invoked if there has been failure of the constitutional machinery in any state of India?
    (1) Article 352
    (2) Article 354
    (3) Article 356
    (4) Article 358
    (5) Article 360

    Show Answer

    Solution:3
  42. The extension of small loan to empower borrowers who typically lack collateral is known as
    (1) Open Market Operation
    (2) Collateral lending
    (3) Microcredit
    (4) Social empowerment
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  43. Who among the following is the new US Ambassador to India?
    (1) Richard Verma
    (2) Nancy Jo Powell
    (3) Albert Peter Burleigh
    (4) Kathleen Stephens
    (5) Timothy J. Roemer

    Show Answer

    Solution:1
  44. Where was India's first Post Office Savings Bank ATM inaugurated?
    (1) Mumbai
    (2) New Delhi
    (3) Chennai
    (4) Kolkata
    (5) Hyderabad

    Show Answer

    Solution:3
  45. The G33 is a group of
    (1) Asian countries
    (2) Developing countries
    (3) Industrialized countries
    (4) European countries
    (5) Both 3 and 4

    Show Answer

    Solution:2
  46. In the recently held general elections in India, NOTA was , as one of the options for voting. What is the full form of NOTA?
    (1) Not Of The Above
    (2) None Of The Above
    (3) None Of Them Applies
    (4) Not Applicable
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  47. Which is the first state of India to observe "Child protection Day"?
    (1) Bihar
    (2) Maharashtra
    (3) Delhi
    (4) Assam
    (5) Haryana

    Show Answer

    Solution:4
  48. "INS Sumedha" which was recently inducted into Navy is an indigenously designed and built
    (1) Submarine Ship
    (2) Coast Guard Ship
    (3) Aircraft Carrier
    (4) Offshore Patrol Vessel
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  49. Where was India's first electric zero-emission bus introduced recently?
    (1) Ranchi
    (2) Kolkata
    (3) Bangalore
    (4) Guwahati
    (5) Delhi

    Show Answer

    Solution:3
  50. Who among the following has won the National Billiards Championship 2014?
    (1) Pankaj Advani
    (2) Alok Kumar
    (3) Sourav Kothari
    (4) Arjun Atwal
    (5) Jyoti Randhawa

    Show Answer

    Solution:3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment