GENERAL AWARENESS ( LIC ASSISTANT ADMINISTRATIVE OFFICER (AAO) ONLINE EXAM, 22-03-2015 ) – Previous Year Paper

0

General Awareness  ||  Reasoning  || Quantitative Aptitude  ||  English language  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. The United Nations University established in 1973 is the academic and research arm of the United Nations. It is head quartered in
      (1) New York (USA)
      (2) Washington DC (USA)
      (3) Tokyo (Japan)
      (4) Geneva (Switzerland)
      (5) Manila (Philippines)

      Show Answer


      Solution:3
    2. Shri Narendra Singh Tomar, the Union Minister for Mines and Steel is a Member of Parliament from the Indian State of
      (1) Bihar
      (2) Maharashtra
      (3) Rajasthan
      (4) Madhya Pradesh
      (5) Chhatisgarh

      Show Answer


      Solution:4
    3. Prime Minister Shri Narendra Modi has recently dedicated to the nation two units, each of 600 MW, of the Shree Singaji Thermal Power Plant in
      (1) Ujjain district
      (2) Khandwa district
      (3) Ratlam district
      (4) Bhopal district
      (5) Indore district

      Show Answer


      Solution:2
    4. The committee recently setup the Central government to interact with industry on tax laws to give recommendations to CBDT and CBEC for issuance of clarifications when necessary is headed by
      (1) Arvind Goswami
      (2) Arvind Subramaniam
      (3) Arvind Mayaram
      (4) Vijay Kelkar
      (5) Ashok Lahiri

      Show Answer


      Solution:5
    5. According to the Public Enterprises Survey recently tabled in Parliament, the most profitable Public Sector Enterprise during 2013-14 was
      (1) BSNL
      (2) ONGC
      (3) NTPC
      (4) NMDC
      (5) NPCL

      Show Answer


      Solution:2
    6. In terms of the Motor Vehicle Agreement signed between the two countries during the recent 18th SAARC Summit at Nepal, a direct bus service has recently been launched in March 2015 between Varanasi and
      (1) Lahore (Pakistan)
      (2) Kathmandu (Nepal)
      (3) Thimphu (Bhutan)
      (4) Kabul (Afghanistan)
      (5) Dhaka (Bangladesh)

      Show Answer


      Solution:2
    7. The ‘Armed Forces Flag Day’ is observed every year on
      (1) October 26
      (2) November 21
      (3) December 18
      (4) December 7
      (5) September 21

      Show Answer


      Solution:4
    8. Tishu’ is the New Year Day and a Hindu festival celebrated in the Indian State of
      (1) Karnataka
      (2) Goa
      (3) Telangana
      (4) Odisha
      (5) Kerala

      Show Answer


      Solution:5
    9. Sushil Kumar is associated with the sports of
      (1) tennis
      (2) basketball
      (3) football
      (4) wrestling
      (5) golf

      Show Answer


      Solution:4
    10. The `Shwedagon Pagoda’ also known as ‘Great Dagon Pagoda’ and the ‘Golden Pagoda’ is situated in
      (1) Mumbai (India)
      (2) Tokyo (Japan)
      (3) Yangon (Myanmar)
      (4) Kyoto (Japan)
      (5) Thimphu (Bhutan)

      Show Answer


      Solution:3
    11. The Capital of the Myanmar is
      (1) Thimphu
      (2) Putrajaya
      (3) Langkawi
      (4) Naypyidaw
      (5) Punakha

      Show Answer


      Solution:4



    1. The world’s largest and tallest Indian National Flag was recently unfurled in
      (1) Faridabad
      (2) Gurgaon
      (3) Karnal
      (4) Ghaziabad
      (5) Panipat

      Show Answer


      Solution:1
    2. As per 2011 census, the total number of children in the age-group 0-6 years was
      (1)185.8 million
      (2) 198.8 million
      (3) 221.8 million
      (4) 189.8 million
      (5) 158.8 million

      Show Answer


      Solution:5
    3. G. Karthikeyan, who recently passed away at Bengaluru was the Speaker of the Legislative Assembly of
      (1) Karnataka
      (2) Kerala
      (3) Telangana
      (4) Tamil Nadu
      (5) Andhra Pradesh

      Show Answer


      Solution:2
    4. In the Budget for 2015-16, the Finance Minister Arun Jaitely has proposed to set-up a centre for film production, animation and gaming in the State of
      (1) Haryana
      (2) Meghalaya
      (3) Andhra Pradesh
      (4) Jammu and Kashmir
      (5) Arunachal Pradesh

      Show Answer


      Solution:5
    5. The Film ‘Ida’ named as the `Best Foreign Language Film’ at the 87th Academy Awards 2015 is
      (1) a Polish drama film
      (2) a French family drama film
      (3) an American comedy film
      (4) a Russian short story film
      (5) a British documentary film

      Show Answer


      Solution:1
    6. Sun Pharmaceutical Industries, India’s largest drug maker, has recently announced that it would acquire the opiates business of British drug maker Glaxo Smith Kline (GSK.) in
      (1) Europe
      (2) USA
      (3) New Zealand
      (4) Asia
      (5) Australia

      Show Answer


      Solution:5
    7. The first woman to be appointed as a Director on the Board of Reliance Industries—the nation’s largest private sector company is
      (1) Tina Anil Ambani
      (2) Meera Sanyal
      (3) Nita Mukesh Ambani
      (4) Usha Thorat
      (5) Kokilaben Ambani

      Show Answer


      Solution:3
    8. The Lok Sabha recently passed the Insurance Laws (Amendment) Bill 2015, that proposes to raise the foreign investment cap in the insurance sector from 26% to
      (1) 69%
      (2) 51%
      (3) 59 %
      (4) 55 %
      (5) 49 %

      Show Answer


      Solution:5
    9. Who amongst the following has recently been elected as the new President of the BCCI?
      (1) N. Srinivasan
      (2) Rajiv Shukla
      (3) Sanjay Patel
      (4) Jagmohan Dalmiya
      (5) Anurag Thakur

      Show Answer


      Solution:
    10. 880 MW Kaiga Atomic Power plant is situated near the river Kali in the Indian State of
      (1) Tamil Nadu
      (2) Kerala
      (3) Andhra Pradesh
      (4) Karnataka
      (5) Maharashtra

      Show Answer


      Solution:4



    1. The currency of the ‘Republic of South Africa’ is
      (1) Rand
      (2) Rial
      (3) Ruble
      (4) Riyal
      (5) Rupya

      Show Answer


      Solution:1
    2. `Fugdi’ is a traditional folk dance popular in the Indian State of
      (1) Goa
      (2) Bihar
      (3) Odisha
      (4) Chhattisgarh
      (5) Gujarat

      Show Answer


      Solution:1
    3. The `CNSA is the national space agency of
      (1) Soviet Union
      (2) Republic of Singapore
      (3) Russian Federation
      (4) People’s Republic of China
      (5) United States of America

      Show Answer


      Solution:4
    4. In the recent Union Budget 2015, the Union Minister of Finance has proposed to support the Paramparagat Krishi Vikas Yojana’ which aims to boost
      (1) floriculture production
      (2) drip irrigation
      (3) watershed development
      (4) minor irrigation
      (5) organic farming

      Show Answer


      Solution:5



  1. The RBI has recently allowed Indians to carry high value denomination notes while travelling to Nepal and Bhutan within a limit of
    (1) 7 20000
    (2) 7 30000
    (3) 35000
    (4) 7 25000
    (5) 7 40000

    Show Answer


    Solution:4
  2. Reliance Infrastructure with its wholly-owned subsidiary Reliance Defence Systems Private Limited has recently announced the acquisition of Pipavav Defence Company Limited based in
    (1) Tamil Nadu
    (2) Maharashtra
    (3) Goa
    (4) Kerala
    (5) Gujarat

    Show Answer


    Solution:5
  3. The abbreviation ‘CSR’ stands for
    (1) Collective Social Responsibility
    (2) Collective Shared Responsibility
    (3) Corporate Social Responsibility
    (4) Corporate Shared Responsibility .
    (5) Commercial Shared Responsibility

    Show Answer


    Solution:3
  4. For highlighting women’s safety, the National Insurance of gender justice has recently honoured film actress
    (1) Rani Mukherji
    (2) Vidya Balan
    (3) Jaya Bachchan
    (4) Priyanka Chopra
    (5) Hema Malini

    Show Answer


    Solution:1
  5. The global meet on countering Violent Extremism was recently held in
    (1) London (UK)
    (2) New York (USA)
    (3) Washington (USA)
    (4) Ottawa (Canada)
    (5) Paris (France)

    Show Answer


    Solution:3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx