GENERAL AWARENESS ( LIC APPRENTICE DEVELOPMENT OFFICER (ADO) ONLINE EXAM, 25-07-2015 ) – Previous Year Paper

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Numerical  Ablility  ||  English language  ||  Marketing Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. Sahitya Academy has recently. announced its ‘Bhasha Samman’ awards for 2014. Who is the recipient in the category of Classical and Medieval Literature (Eastern) ?
      (1) Charu Chandra Pande
      (2) Acharya Munishwar Jha
      (3) Mathuradutt Mathpai
      (4) K Meenakshi Sundararr
      (5) Other than those given as options

      Show Answer


      Solution:  2
    2. The currency of Bangladesh is
      (1) Rupiah
      (2) Dinar
      (3) Rial
      (4) Taka
      (5) Dottar

      Show Answer


      Solution:  4
    3. Network 18 Media and Investments Ltd. and its subsidiary TV18 Broadcast Ltd. were acquired by ____in 2014.
      (1) Tata Group
      (2) Birla Group
      (3) Adani Group
      (4) Times Group
      (5) RIL Group

      Show Answer


      Solution:  5
    4. The capital of Meghalaya is
      (1) Shillong
      (2) Itanagar
      (3) Kohima
      (4) Imphal
      (5) Aizwal

      Show Answer


      Solution:  1
    5. Who is the minister for state in charge of Ministry of Labour and Employment (independent charges) ?
      (1) Shri Dharmendra Pradhan
      (2) Dr. Jitendra Singh
      (3) Shri Rajiv Pratap Rudy
      (4) Shri Prakash Javadekar
      (5) Shri Bandaru Dattatreya

      Show Answer


      Solution:  5
    6. The first Indian to win Individual Olympic Gold Medal is
      (1) P.T. Usha
      (2) Sania Mirza
      (3) Sushil Kumar
      (4) K.D. Jadhav
      (5) Abhinav Bindra

      Show Answer


      Solution:  5
    7. Who has been awarded Dadasaheb Phalke Award in 62nd National Film Awards ceremony ?
      (1) Shashi Kapoor
      (2) Dilip Kumar
      (3) Pran
      (4) Soumitra Chatterjee
      (5) Guizar

      Show Answer


      Solution:  1
    8. According to Census 2011, which state/union territory has highest female sex ratio (no. of females per 1000 males) ?
      (1) Kerala
      (2) Tamil Nadu
      (3) Manipur
      (4) Puducherry
      (5) Andhra Pradesh

      Show Answer


      Solution:  1
    9. The Director General of World Trade Organization (WTO) is
      (1) Sam Kahamba Kulesa
      (2) Kandeh Yamkella
      (3) Roberto Azevedo
      (4) Irina Bokova
      (5) Maragaret Chan

      Show Answer


      Solution:  3
    10. Which of the following association of artists and their art or instrument is wrong ?
      (1) T.H. Vinayakram—Ghatam
      (2) Amj ad Ali Khan — Sarod
      (3) Raja Ravi Varma — Painter
      (4) Vasudeo S Gaitonde — Sitar
      (5) Pandit Shivkumar Sharma Santoor

      Show Answer


      Solution:  4



    1. According to the recent National Sample Survey Office (NSSO) survey, the literacy rate in rural India was pegged at____ for the year 2014.
      (1) 61%
      (2) 71%
      (3) 82%
      (4) 51%
      (5) 67%

      Show Answer


      Solution:  2
    2. The Chief Justice of India is
      (1) R.M. Lodha
      (2) H.L. Dattu
      (3) P. Sadhasivam
      (4) M.B. Lokur
      (5) S.A. Bobde

      Show Answer


      Solution:  2
    3. Pandit,Birju Maharaj is a proponent of which form of dance ?
      (1) Kuchipudi
      (2) Odissi
      (3) Bharatnatyam
      (4) Kathak
      (5) Manipuri

      Show Answer


      Solution:  4
    4. The World Heritage site RaniKi-Vav (The Queen’s Stepwell) is in
      (1) Jharkhand
      (2) Bihar
      (3) Gujarat
      (4) Madhya Pradesh
      (5) Rajasthan

      Show Answer


      Solution:  3
    5. HRIDAY Yojana launched on 21st January, 2015 is for
      (1) development of smart cities
      (2) improvement of health facilities
      (3) development of infrastructure of government hospitals
      (4) holistic development of heriage sites
      (5) people centric planning and development

      Show Answer


      Solution:  4
    6. The present Chief Election Commissioner of India is
      (1) Navin Chawla
      (2) H.S. Brahma
      (3) Nasim Zaidi
      (4) S.Y. Quraishi
      (5) V.S. Sampath

      Show Answer


      Solution:  3
    7. 2016 Summer Olympics will be held at
      (1) London — U.K.
      (2) Rio De Janerio — Brazil
      (3) Sochi — Russia
      (4) Pyeongchang — South Korea
      (5) Tokyo — Japan

      Show Answer


      Solution:  2
    8. National Youth Day is celebrated on 12th January every year on the birthday of
      (1) Swami Vivekananda
      (2) Rabindranath Tagore
      (3) Swami Ramakrishna Paramhansa
      (4) Pandit Jawaharlal Nehru
      (5) Dr. B.R. Ambedkar

      Show Answer


      Solution:  1
    9. Vindhyachal Thermal Power Station is located in____ district of____ state.
      (1) Singrauli, Madhya Pradesh
      (2) Chandrapur, Maharashtra
      (3) Khandwa, Madhya Pradesh
      (4) Umara, Madhya Pradesh
      (5) Mumbai, Maharashtra

      Show Answer


      Solution:  1
    10. One Plus One and One Plus Two are names for
      (1) Tablet
      (2) Laptop
      (3) Smartphone
      (4) Blood sugar checking device
      (5) Close circuit TV

      Show Answer


      Solution:  3



  1. The Cabinet- has given its approval for setting up of new Indian Institutes of Management (IIM) in six states of the country. Which one of the following is not one of those states ?
    (1) Bihar
    (2) Odisha
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Tripura
    (5) Punjab

    Show Answer


    Solution:  4
  2. An Indian origin British Member of Parliament has recently been appointed as the vice-chairman of the Labour Party in United Kingdom. Identify the person.
    (1) Seema Malhotra
    (2) Valerie Var
    (3) Kaith Vaz
    (4) Virendra Sharma
    (5) Priti Patel

    Show Answer


    Solution:  3
  3. Who is the present National Security advisor to Prime Minister of India ?
    (1) D.K. Pathak
    (2) Anoop Mishra
    (3) Shivshankar Menon
    (4) R. Chidambaram
    (5) Ajit Kumar Doval

    Show Answer


    Solution:  5
  4. The term Boson was coined to commemorate the contribution of which Indian physicist ?
    (1) Buddhadeb Bose
    (2) Partha Ghose
    (3) J.C. Bose
    (4) Satyendra Nath Bose
    (5) Debendra Mohan Bose

    Show Answer


    Solution:  4
  5. Who among the following former Pakistan Captain recently (June 2015) assumed the role of the ICC President ?
    (1) Javed Miandad
    (2) Wasim Akram
    (3) Wagar Younis
    (4) Zaheer Abbas
    (5) Imran Khan

    Show Answer


    Solution:  4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx