GENERAL AWARENESS ( LIC APPRENTICE DEVELOPMENT OFFICER (ADO) ONLINE EXAM, 03-02-2013 ) – Previous Year Paper

0

General Awareness  ||  Reasoning  || Numerical Ability  ||  English Language  

GENERAL AWARENESS

 

  1. Who among the following has authored the book, titled ‘Eternal India’?
    (1) Indira Gandhi
    (2) Atal Vihari Vajpee
    (3) Lal Bahadur Shastri
    (4) Dr. Manmohan Singh
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  2. Which of the following countries won the inaugural T20 World Cup for blind in December 2012?
    (1) Pakistan
    (2) England
    (3) India
    (4) Australia
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  3. India’s apex policy making body National Development Coancil recently approved the 12 Five Year Plan. The document proposes to bring down poverty by how many percentage points by the end of the 12th Plan?
    (1) 4.25 percent
    (2) 7.50 percent
    (3) 10 percent
    (4) 12.5 percent
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  4. Consider the following statements regarding Paid up Policy:
    (a) It is an insurance policy that requires no further premium payments to be made.
    (b) In such a policy, the sum assured is reduced in accordance with the paid premiums.
    (c) Insurance company does not provide interest on premium
    Select the correct answer using the codes given below:
    (1) Only a
    (2) Only b .
    (3) Both a and b
    (4) Both b and c
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  5. In which of the following countries is the highest proportion of aged people is found?
    (1) Norway
    (2) Japan
    (3) Belgium
    (4) Sweden
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  6. Who among the following scientists invented Remote Control?
    (1) Nicola Tesla
    (2) Robert Adler
    (3) Eugene Polly
    (4) Steve Wozniak
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  7. Which of the following statements is/are correct regarding the Insurance Regulatory and Development Authority?
    (a) Its aims at the protection of the interests of the policy holders.
    (b) As laid down in section 14 of IRDA Act, 1999 it has powers of undertaking inspection of, conducting enquiries and investigations into all the companies of insurance business.
    (c) It is an authority of State Government
    Select the correct answer using the codes given below:
    (1) Only a
    (2) Only b
    (3) Both a and b
    (4) Both b and c
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  8. Who among the following is the chairperson of National Commission for Women which was in news recently?
    (1) Charu Wali Khanna
    (2) Hemlata Feria
    (3) Mamata Sharma
    (4) Nirmala Samant Prabhavalkar
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  9. What does ‘subscription policy’ imply in the field of insurance?
    (a) It is a policy shared by two or more insurers.
    (b) In a subscription policy, each insurer assumes a portion of the risk.
    (c) A maxiumum of three companies can cake part in it
    Select the correct answer using the codes given below:
    (1) Only a
    (2) Only b
    (3) Both a and b
    (4) Both b and c
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  10. On which day every year is the World AIDS Day celebrated?
    (1) December 1
    (2) December 7
    (3) December 15
    (4) December 23
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  11. With which of the following sports was Leslie Claudius associated who passed away in December 2012?
    (1) Golf
    (2) Badminton
    (3) Tennis
    (4) Hockey
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  12. Which of the following statements on Cash reserve Ratio (CRR) is/are correct?
    (a) It is the amount of funds that the banks have to keep with the Reserve Bank of India.
    (b) It is calculated on the basis of demand and term liabilities of banks.
    (c) RBI is empowered to fix CRR between 5 and 20 percent
    Select the correct answer using the codes given below:
    (1) Only a
    (2) Only b
    (3) Both a and b
    (4) Both b and c
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  13. Who became the Prime Minister of Japan in December 2012?
    (1) Taro Aso
    (2) Yukiyo Hatoyama
    (3) Shinzo Abe
    (4) Yoshihiko Noda
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  14. Which of the following Congress leaders recently coined the slogan of “Aapka Paisa Aapke Haath”?
    (1) Rahul Gandhi
    (2) Manmohan Singh
    (3) Jairam Ramesh
    (4) Kapil Sibal
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  15. Who among the following economists is better known as the architect of India’s economic reforms?
    (1) P. C. Mahalanobis
    (2) Manmohan Singh
    (3) P. Chidambaram
    (4) M. S. Narasimharn
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  16. Which of the following companies runs the largest retail supermarket chain in India?
    (1) Pantaloon
    (2) Reliance
    (3) Shoppers Stop
    (4) Trent
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  17. On the banks of which river is the famous city of Nasik situated?
    (1) Narmada
    (2) Godavari
    (3) Tungabhadra
    (4) Tapti
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  18. Who among the following discharges the functions of President when vacancies occur in the offices of the President and of the Vice President simultaneously?
    (1) Chief Justice of India
    (2) Speaker of Lok Sabha
    (3) Comptroller and Auditor General of India
    (4) Home Minister of India
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  19. With which of the following fields was Ravi Shankar, who passed away on 11 December 2012, associated?
    (1) Music
    (2) Literature
    (3) Sculpture
    (4) Acting
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  20. Which of the following countries is the largest importer of the world?
    (1) China
    (2) Germany
    (3) United States of America
    (4) Japan
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  21. Where was India’s first life insurance company, named Oriental Life Insurance, set up during the British rule?
    (1) Calcutta
    (2) Bombay
    (3) Surat
    (4) Hyderabad
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  22. Which of the following is/are the major functions of the Reserve Bank of India?
    (a) It formulates; implements; and monitors the monetary policy.
    (b) It prescribes broad parameters of banking operations within which the country’s banking and financial system functions.
    Select the correct answer using the codes given below:
    (1) Only a
    (2) Only b
    (3) Both a and b
    (4) Either a or b
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  23. Which of the following statements related to General Insurance Corporation of India is not correct?
    (1) It is the sole reinsurance company in the Indian insurance market
    (2) The entire general insurance business in India was nationalised by the Government of India (GOI) through the General Insurance Business (Nationalisation) Act (GIBNA) of 1981
    (3) It has been active in the Indian insurance market with over three decades
    (4) Its registered office and headquarters is in Mumbai
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  24. Consider the following statements regarding the Direct Cash Transfer scheme:
    (a) The beneficiaries of the scheme will get food, fertilizer, diesel and kerosene oil in cash subsidy.
    (b) The scheme will help the government in fighting corruption. Select the correct answer using the codes given below:
    (1) Only a
    (2) Only b
    (3) Both a and b
    (4) Either a or b
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  25. Indian pacer Bhubaneswar Kumar, in December 2012, became the 16th bowler of the world and second of India to claim a wicket on the very first ball. Against which team did he attain this feat?
    (1) England
    (2) West Indies
    (3) Sri Lanka
    (4) Pakistan
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!