GENERAL AWARENESS ( IBPS RRBs OFFICE ASSISTANT CWE EXAM, 09-09-2012- Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. Which of the following is the Currency of Bahrain ?
      (1) Peso
      (2) Dinar
      (3) Riyal
      (4) Baht
      (5) Kwacha

      Show Answer


      Solution:2
    2. Which of the following organisations/bodies formulates the rule of international trade among/between the nations ?
      (1) World Trade Organisation
      (2) Asian Development Bank
      (3) International Monetary Fund
      (4) World Bank
      (5) United Nations Development Programme

      Show Answer


      Solution:1
    3. Which of the following services is provided only by the Reserve Bank of India ?
      (1) Compilation of economic data
      (2) Issue of currency notes 90.
      (3) Purchase and sale of gold/ gold coins
      (4) Sale of Demand Drafts
      (5) Safe deposit lockers for keeping valuables

      Show Answer


      Solution:2
    4. Which of the following Committees/Task Force was set up to suggest reforms in Banking Sector ?
      (1) Task force on Infrastructure
      (2) Narasimham Committee
      (3) Rajinder Sachar Committee
      (4) Swaminathan Committee
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    5. Pranab Mukherjee won the Presidential election against
      (1) P. A. Sangma
      (2) Pratibha Patil
      (3) Hamid Ansari
      (4) A P J Abdul Kalam
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    6. SEBI’ Fightens Consent norms – was the headline in some papers/magazines recently. What is the full form of SEBI?
      (1) Secured Economy Bureau of India
      (2) Small Economy Based Investment
      (3) Securities and Exchange Board of India in March 2012
      (4) Severe Ecological Balance and Internet
      (5) Society I or Ecolodical Balance and linernet

      Show Answer


      Solution:3
    7. Which of the following is the Capital of Australia ‘?
      (1) Perth
      (2) Sydney
      (3) Hobart
      (4) Darwin
      (5) Canberra

      Show Answer


      Solution:5
    8. Which of the following nations is NOT the member of OPEC ?
      (1) Algeria
      (2) Iran
      (3) Libya
      (4) Qatar
      (5) France

      Show Answer


      Solution:5
    9. Ms. Christine Lagarde is the
      (1) Managing Director of the International Monetary Fund (IMF)
      (2) President, World Bank
      (3) Secretary General of UNO
      (4) Foreign Minister of Russia
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    10. Which of the following terms is used in the game of Football ?
      (1) Baseline
      (2) Chop
      (3) Back Pass
      (4) Drop Shot
      (5) Grand Slam

      Show Answer


      Solution:3



    1. Which of the following is a Public Sector Undertaking ?
      (1) AXIS Bank
      (2) Reliance Power
      (3) Hindustan Motors
      (4) Indian Oil Corporation Ltd.
      (5) Ambuj a Cements

      Show Answer


      Solution:4
    2. Ms. Hillary Clinton who was on a visit to India in May 2012 is the Secretary of State of
      (1) Britain
      (2) France
      (3) USA
      (4) Germany
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    3. The 6th World Water Forum was organised in
      (1) London
      (2) Tokyo
      (3) Perth
      (4) Berlin
      (5) Marseilles

      Show Answer


      Solution:5
    4. Which of the following countries had launched a Spy Satellite, Kobalt-M in May 2012 ?
      (1) France
      (2) China
      (3) Iran
      (4) Russia
      (5) USA

      Show Answer


      Solution:4
    5. Which of the following countries is the newest member of the FIFA ?
      (1) South Sudan
      (2) Bangladesh
      (3) Brazil
      (4) Cuba
      (5) Chile

      Show Answer


      Solution:1
    6. Which of the following is the name of a Patton Tank developed in India ?
      (1) Agni
      (2) Arjun
      (3) Shakti
      (4) Basant
      (5) Pawan

      Show Answer


      Solution:2
    7. Jim Yong Kim has taken over as the new President of
      (1) World Bank
      (2) IMF
      (3) ADB
      (4) UNESCO
      (5) Bank of America

      Show Answer


      Solution:1
    8. How many members are nominated by the President of India to the Rajya Sabha ?
      (1) 5
      (2) 6
      (3) 8
      (4) 9
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:5
    9. Which of the following is a food grain grown in India ?
      (1) Rose
      (2) Mustard
      (3) Sunflower
      (4) Banana
      (5) Paddy

      Show Answer


      Solution:5
    10. Dr, D. Subbarao is a well known name in the field of
      (1) Science & Technology
      (2) Politics
      (3) Sports
      (4) Banking
      (5) Literature

      Show Answer


      Solution:4



    1. Viswanathan Anand is a world famous
      (1) Cricket player
      (2) Chess player
      (3) Hockey player
      (4) Golf player
      (5) Lawn Tennis player

      Show Answer


      Solution:2
    2. Which of the following is decided by the RBI ?
      (1) Interest rate on time deposits
      (2) Rent of safe deposit vaults
      (3) Inflation Rate
      (4) Dearness Allowance to Government Employees
      (5) Cash Reserve Ratio

      Show Answer


      Solution:5
    3. Members of the Lok Sabha are elected for a period of……………..
      (1) 4 years
      (2) 5 years
      (3) 6 years
      (4) 3 years
      (5) 6-2 years

      Show Answer


      Solution:2
    4. Which of the following Acts ensures that every child gets school education ?
      (1) RTI Act
      (2) RTE Act
      (3) Apprentice Act
      (4) Government Grants Act
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    5. Which of the following books is written by Anita Desai ?
      (1) Where Shall We Go This Summer
      (2) A General and His Army
      (3) An Eye to China
      (4) Between Hope and History
      (5) Coolie

      Show Answer


      Solution:1
    6. Which of the following Awards is given to Cine persons for their lifetime achievement ?
      (1) Saraswati Samman
      (2) Kalidas Samman
      (3) Arjuna Award
      (4) Dada Saheb Phalke Award
      (5) Kirti Chakra

      Show Answer


      Solution:4
    7. Commonwealth Games – 2014 will be organised in
      (1) London
      (2) New Delhi
      (3) Glasgow
      (4) Toronto
      (5) Wellington

      Show Answer


      Solution:3
    8. Who among the following is a Cabinet Minister in Union Cabinet of India ?
      (1) Sachin Pilot
      (2) Milind Deora
      (3) A. K. Antony
      (4) Rahul Gandhi
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    9. Which of the following statements is True about Rashtriya Swasthya Bima Yojana launched by the Government of India ?
      (1) This scheme is only for children upto 14 years of age
      (2) Scheme was launched in 1983 but was withdrawn in 2000
      (3) In 12th Five Year Plan about 7 crore families will be provided insurance cover under the scheme
      (4) All those who are above 60 will get an insurance cover of Rs. 10 lakh
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    10. What does the letter ‘C’ denote in the term ‘CBS’ as used in banking operations ?
      (1) Central
      (2) Critical
      (3) Commercial
      (4) Core
      (5) Capital

      Show Answer


      Solution:4



  1. Who among the following is the Foreign Secretary of India at present ?
    (1) Ajit Seth
    (2) S. K. Tripathi
    (3) Pulok Chatterjee
    (4) Mukul Joshi
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5
  2. Who among the following was a famous author of Sanskrit language ‘?
    (1) Kalidas
    (2) Mirabai
    (3) Tulsidas
    (4) Jaidev
    (5) Raskhan

    Show Answer


    Solution:1
  3. Deepika Kumari’s name is associated with………………..
    (1) Swimming
    (2) Archery
    (3) Billiards
    (4) Golf
    (5) Cricket

    Show Answer


    Solution:2
  4. Which of the following countries has imposed new sanctions on Iran and Syria?
    (1) India
    (2) Sri Lanka
    (3) Russia
    (4) USA
    (5) South Africa

    Show Answer


    Solution:4
  5. Which of the following places in India does not have a nuclear power plant ?
    (1) Narora
    (2) Rawatbhata
    (3) Silchar
    (4) Tarapore
    (5) Kalpakkam

    Show Answer


    Solution:3
  6. Who among the following is from Trinamool Congress party ?
    (1) Srikant Jena
    (2) Navin Jindal
    (3) Gurudas Dasgupta
    (4) Dinesh Trivedi
    (5) Sanjay Nirupam

    Show Answer


    Solution:4
  7. Which of the following terms is NOT associated with banking/finance ?
    (1) RTGS
    (2) SLR
    (3) Repo Rate
    (4) Credit
    (5) LBW

    Show Answer


    Solution:1
  8. Oscar Awards are given in the field of
    (1) Economics
    (2) Social Service
    (3) Literature
    (4) Films
    (5) Sports

    Show Answer


    Solution:5
  9. Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of Cricket ?
    (I) Ranji Trophy
    (2) Davis Cup
    (3) Thomas Cup
    (4) Nehru Trophy
    (5) Agha Khan Cup

    Show Answer


    Solution:5
  10. Which of the following is a Union Territory of India ?
    (1) Uttarakhand
    (2) Chandigarh
    (3) Himachal Pradesh
    (4) Kerala
    (5) West Bengal

    Show Answer


    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx