GENERAL AWARENESS (IBPS CLERK (Mains Exam), 01-01-2017 – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. MMID is a seven digit number issued by banks for transfer of money. What does ‘I’ in MMID stand for ?
    (1) Input
    (2) Internet
    (3) Identifier
    (4) Ink
    (5) Immediate

    Show Answer


    Solution :   3
  2. Which of the following is an electronic transfer system that operates in hourly batches?
    (1) NEFT
    (2) RTGS
    (3) Paytm
    (4) MICR
    (5) UPI

    Show Answer


    Solution :   1
  3. In which of the following payment banks, the stakes are wholly owned by Government of India?
    (1) Paytm
    (2) NSDL
    (3) Bandhan Bank
    (4) IPPB
    (5) FINI pay tech

    Show Answer


    Solution :   4
  4. Rabobank is a multinational banking and financial services company. It is headquartered in:
    (1) Germany
    (2) France
    (3) Sweden
    (4) Switzerland
    (5) Netherland

    Show Answer


    Solution :   5
  5. EFTPOS is an electronic payment system involving electronic fund transfer based on the use of payment cards, such as debit or credit cards, at ……………terminals located at points of sale.
    (1) Payment
    (2) Partial
    (3) Panel
    (4) Point
    (5) Public

    Show Answer


    Solution :   1
  6. from Charm Sharmila is a political right activist and recently launched People’s Resurgence Justice Alliance in which of the following states?
    (1) Meghalaya
    (2) Manipur
    (3) Mizoram
    (4) Nagaland
    (5) Arunachal Pradesh

    Show Answer


    Solution :   2
  7. The maximum limit for foreign investment in India as per the guidelines of ‘on tap’ licensing drafted by RBI?
    (1) 49%
    (2) 71%
    (3) 57%
    (4) 74%
    (5) 100%

    Show Answer


    Solution :   4
  8. The Global Citizen Fest was recently hosted in which of the following cities?
    (1) Delhi
    (2) Jaipur
    (3) Mumbai
    (4) Bangalore
    (5) Gurugram

    Show Answer


    Solution :   3
  9. India has signed a deal of 5,000/- crore to buy M777 howitzer artilleries from which of the following countries?
    (1) China
    (2) Japan
    (3) Russia
    (4) USA
    (5) France

    Show Answer


    Solution :   4
  10. The rate at which RBI lends to the commercial banks is called:
    (1) Base Rate
    (2) Repo Rate
    (3) Reverse Repo Rate
    (4) SLR
    (5) CRR

    Show Answer


    Solution :   2


  11. NFS is the largest network of shared automated teller machines (ATMs) in India and is run by which of the following organisation?
    (1) Stock Holding Corporation of India Limited
    (2) National Stock Exchange
    (3) NSDL
    (4) NPCI
    (5) RBI

    Show Answer


    Solution :   4
  12.  Who was the UAE-based Indian teenager that had recently won the International Peace Prize Award, 2016?
    (1) Meghna Pant
    (2) Vaidehi Reddy
    (3) Abhishek Saharia
    (4) Chhavi Kohli
    (5) Kehkashan Basu

    Show Answer


    Solution :   5
  13. Which of the following is theme for the United Nations’ International Day of Persons with Disabilities?
    (1) Sustainable Development: The Promise of Technology
    (2) Break Barriers, Open Doors: For an inclusive society and development for all
    (3) Achieving 17 Goals for the future we want
    (4) Inclusion matters: Access and empowerment for people of all abilities
    (5) Together for a better world for all: Including persons with disabilities in development

    Show Answer


    Solution :   3
  14. The RBI original share capital was divided into shares of 100 each fully paid, which were initially owned entirely by which of the following entities?
    (1) Government of India
    (2) British Government
    (3) East India Company
    (4) Public Shareholders
    (5) Private Shareholders.

    Show Answer


    Solution :   5
  15. The International Criminal Court is an intergovernmental organisation and international tribunal that is headquartered in which of the following countries?
    (1) Netherlands
    (2) Sweden
    (3) Switzerland
    (4) Denmark
    (5) Germany.

    Show Answer


    Solution :   1
  16. Local Area Banks were set up by the Government of India with jurisdiction over two or three contiguous ……………..
    (1) localities
    (2) cities
    (3) states
    (4) districts
    (5) municipalities.

    Show Answer


    Solution :   4
  17. India’s first banking robot Lakshmi to be launched by City Union Bank in which of the following cities?
    (1) Bengaluru
    (2) Chennai
    (3) Mumbai
    (4) Hyderabad
    (5) Delhi

    Show Answer


    Solution :   2
  18. Which of the following is not included in market risk?
    (1) Interest rate, risk
    (2) Equity risk
    (3) Currency risk
    (4) Commodity risk
    (5) Specific risk

    Show Answer


    Solution :   5
  19. The author of the trilogy ‘TheImmortals of Meluha’ is ………………..
    (1) Kavita Kane
    (2) Amish Tripathi
    (3) Amitav Ghosh
    (4) Vikram Seth
    (5) Gregbry Roberts

    Show Answer


    Solution :   2
  20. The-Kumarakom Bird Sanctuary is located in the Indian State of :
    (1) Tamil Nadu
    (2) Jammu and Kashmir
    (3) Karnataka
    (4) Manipur
    (5) Kerala

    Show Answer


    Solution :   5


  21. The Heart of Asia summit to discuss regional issues, particularly encouraging security, political and economical cooperation among Afghanistan and its neighbours was held in which of the following cities?
    (1) Istanbul
    (2) Kabul
    (3) Amritsar
    (4) Delhi
    (5) Hyderabad

    Show Answer


    Solution :   3
  22. The savings bank account which does not operate for more than 24 months, then the account is known as …………………………
    (1) inactive account
    (2) dormant account
    (3) inaccessible account
    (4) Demat account
    (5) inoperative account

    Show Answer


    Solution :   2
  23. Who was awarded the best actor award at the Asia Pacific Screen Awards 2016?
    (1) Irfan Khan
    (2) Manoj Bajpayee
    (3) Nawazuddin Siddique
    (4) Ahmed Al: Rokh
    (5) David Puttnam

    Show Answer


    Solution :   2
  24. Which of the following is a web based solution to facilitate interbank, high volume, electronic transactions which are repetitive and periodic in nature?
    (1) SEBI
    (2) NEFT
    (3) Paytm
    (4) NPCI
    (5) NACH

    Show Answer


    Solution :   5
  25. What is the maximum period upto which NBFCs can accept deposit from the date of receipt of such deposit?
    (1) 12 months
    (2) 24 months
    (3) 48 months
    (4) 84 months
    (5) 96 months

    Show Answer


    Solution :   4
  26. Recently, RBI relaxed norms for 2-factor authentication for payments upto which of the following ?(1) Rs.2,000/-
    (2) Rs.5,000/-
    (3) Rs.1,000/-
    (4) Rs.4,000/-
    (5) Rs.10,000/-

    Show Answer


    Solution :   1
  27. Dr. M. Balamurali Krishna recently passed away at the age of82 was a well known ……………….
    (1) Director
    (2) Carnatic singer
    (3) Cardiologist
    (4) Playwright
    (5) Politician

    Show Answer


    Solution :   2
  28. Gobind Sagar Dam is a man-made reservoir situated in Bilaspur district. It is situated in ……………
    (1) Uttarakhand
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Punjab
    (4) Himachal Pradesh
    (5) Jammu and Kashmir

    Show Answer


    Solution :   4
  29. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of which of the following ?
    (1) Treasury bills
    (2) Certificate of deposit
    (3) Bills of exchange
    (4) Promissory note
    (5) Bank note

    Show Answer


    Solution :   4


  30. Asia’s first 207 km long cycling highway is inaugurated in theIndian State of ………..
    (1) Kerala
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Uttarakhand
    (5) Haryana

    Show Answer


    Solution :   3
  31. An opening ceremony of the Joint Training Exercise “Hand-inHand” held between India and………
    (1) Russia
    (2) USA
    (3) China
    (4) Japan
    (5) France

    Show Answer


    Solution :   3
  32. The World’s first Bollywood theme park has recently been opened in  ………………….
    (1) Mumbai
    (2) New York
    (3) Dubai
    (4) Hong Kong
    (5) Paris

    Show Answer


    Solution :   3
  33. If a person provides proof of having applied for an officially valid document then the validity of the account is extended for how many months?
    (1) Six
    (2) Three
    (3) Eight
    (4) Twelve
    (5) Four

    Show Answer


    Solution :   4
  34. Loans of very Khali amounts given to low-income groups or poor households is called………………. –
    (1) Micro Credit
    (2) Cash Credit
    (3) Simple Overdraft
    (4) Rural Credit
    (5) No Frills Loan

    Show Answer


    Solution :   1
  35. Which of the following companies has recently started a service to deliver cash at doorsteps through micro ATMs powered by the bank?
    (1) Flipkart
    (2) Snapdeal
    (3) Amazon
    (4) Uber
    (5) Big Basket

    Show Answer


    Solution :   2
  36. Which of the following microfinance institution is a Universal Bank?
    (1) SKS Microfinance Private Limited
    (2) Disha Microfinance Private Limited
    (3) Arohan Financial Services Private Limited
    (4) Bandhan Financial Services Private Limited
    (5) Annapurna Private Limited

    Show Answer


    Solution :    4
  37. The Small Finance Banks also known as Payment Bank are mandated to open how much percent of their branches in rural unbanked areas?
    (1) 28%
    (2) 25%
    (3) 30%
    (4) 32%
    (5) 44%

    Show Answer


    Solution :   2
  38. Which of the following is the Executive Director of the RBI Working Group on Fin Tech and Digital Banking?
    (1) A.K. Pandey
    (2) P.G. Apte
    (3) B. Mahapatra
    (4) Sudarshan Sen
    (5) D.K. Mohanty

    Show Answer


    Solution :   4
  39. Which of the following is the only Central Record Keeping Agency appointed by the Government of India ?
    (1) CIBIL
    (2) SEBI
    (3) NABARD
    (4) Stock Holding Corporation of India Limited (SHCIL)
    (5) National Se.curitiesDepository Limited (NSDL)

    Show Answer


    Solution :   5
  40. The National Financial Switch which facilitates routeing of ATM transactions is developed by which of the following organisations?
    (1) RBI
    (2) SEBI
    (3) NPCI
    (4) IDRBT
    (5) SIDBI

    Show Answer


    Solution :   4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx