GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK PO/MT CWE- IV , 18-10-2014 – Previous Year Paper )

0

 

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

 

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. What is the currency of Spain?
      (I) France
      (2) Pound
      (3) Euro
      (4) Lira
      (5) Mark

      Show Answer


      Solution:3

    2. Which of the following benefits is available under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana?
      (1) Overdraft facility
      (2) Accident cover up to Rs. 5 , lakh
      (3) Life Insurance up to Rs. 2 lakh
      (4) Both 2 and 3
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution:1

    3. What is the full form of FII?
      (1) Foreign Investment Interest
      (2) Foreign Institutional Investor
      (3) Foreign Interest Investment
      (4) Foreign Institutional Interest
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2

    4. Who has authored The Mother I Never Knew’?
      (1) Jhumpa Lahiri
      (2) Sudha Murty
      (3) Amaresh Mishra
      (4) Jean Dreze
      (5) Imtiaz Gul

      Show Answer


      Solution:2

    5.  What does I,’ stand for in SLR?
      (1) Liquidity
      (2)’ Leverage
      (3) Laffer
      (4) Liberalization
      (5) Labour

      Show Answer


      Solution:1

    6. Money laundering is done to
      (1) To disguise the proceeds of criminal conduct
      (2) To evade taxation
      (3) To legitimatize smuggled goods
      (4) Both 1 and 2
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution:4

    7. Who among the following won two bronze medals at the 17th Asian Games before announcing his/her retirement?
      (1) Sushil Kumar
      (2) Abhinav Bindra
      (3) Mary Kom
      (4) Jeetu Rai
      (5) Heena Siddhu

      Show Answer


      Solution:2

    8. On which recent data did Indian Mars Orbital MissionMangalyaan reach Mars?
      (1) 18 August 2014
      (2) 9 September 2014
      (3) 16 September 2014
      (4) 24 September 2014
      (5) 3 October 2014

      Show Answer


      Solution:4

    9. Under the KYC rules, the financial assets or economic resources of the nature of immovable properties have to be verified within
      (1) 3 days
      (2) 5 days
      (3) A week
      (4) 15 days
      (5) 1 month

      Show Answer


      Solution:2

    10. Nukualofa is the capital of
      (1) Burkina Faso
      (2) Tonga
      (3) Ghana
      (4) Senegal
      (5) Guatemala

      Show Answer


      Solution:2

    11. To which of the following ministries is Nitin Gadkari related?
      (1) Housing and Urban Poverty Alleviation
      (2) Water Resources, River Development and Ganga
      (3) Information & Broadcasting
      (4) Road Transport and Highways
      (5) Both 2 and 3

      Show Answer


      Solution:4

    12. Which of the following movies has been selected as India’s entry at the 2015 Oscar Awards?
      (1) Liar’s Dice
      (2) The Road
      (3) Haider
      (4) Queen
      (5) Yellow

      Show Answer


      Solution:1

    13. The Government recently increased deposit money under Public Provident Fund (PPF) from Rs. 1 lakh to
      (1) Rs. 1.25 laid’
      (2) Rs. 1.5 lakh
      (3) Rs. 1.75 lalth
      (4) Rs. 2 lakh
      (5) Rs. 2.5 lakh

      Show Answer


      Solution:2

    14. Which of the following is the largest hydroelectric power plant in India?
      (1) Koyna Project
      (2) Tehri Project
      (3) Srisailam Project
      (4) Nathpa Jhakri Project
      (5) Sardar Sarovar Project

      Show Answer


      Solution:1

    15. 18 countries recently signed the Minamata Convention on ……………….at the 69th session of the United Nations General Assembly.
      (1) Mercury
      (2) Carbon emissions
      (3) Nuclear Fusion
      (4) CFCs
      (5) Both 2 and 4

      Show Answer


      Solution:1

    16. What does ‘M’ stands for in MIFF?
      (1) Indian
      (2) Interest
      (3) International
      (4) Indirect
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3

    17. Who recently resigned as the CEO of Heidelberg Cement India?
      (1) Chanda Kochar
      (2) Avinash Goyal
      (3) Pankaj Mehta
      (4) Ashish Guha
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4

    18. Mogadishu is the capital of
      (1) Maldives
      (2) Somalia
      (3) Mauritius
      (4) Liberia
      (5) Nigeria

      Show Answer


      Solution:2

    19. Total credits in Basic Savings Bank Deposit Account should not exceed……………… in a year.
      (1) Rs. 50,000
      (2) Rs. 1 lakh
      (3) Rs. 1.5 lakh
      (4) Rs. 2 lakh
      (5) Rs. 2.5 lakh

      Show Answer


      Solution:2

    20. What is the full form of NIM?
      (1) Net Interest Margin
      (2) National Interest Margin
      (3) Net Inflation Margin
      (4) National Inflation Manual
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1

    21. What does MTSS stand for?
      (1) Money Transfer Service Scheme
      (2) Mobile Trade Service Scheme
      (3) Marginal Trade Sale Scheme
      (4) Macro Taxation Service Scheme
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1

    22. The Kisan Vikas Patra Scheme was stopped by the government to
      (1) Control the number of NPAs
      (2) Check money laundering
      (3) Control the violation of KYC norms
      (4) Both 1 and 3
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution:2

    23. Vishal Sikka is CMD of which company?
      (1) TCS
      (2) Infosys
      (3) Pepsi India
      (4) Tata Sons
      (5) Dabur India

      Show Answer


      Solution:2
    24. A Negotiable Instrument means a………………… payable either to order or to bearer.
      (1) Promissory note
      (2) Bill of exchange
      (3) Cheque
      (4) Both 1 and 2
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution:5

    25. The RBI recently permitted Muthoot finance to set up
      (1) White label ATM
      (2) NBFCs
      (3) Brown label ATM
      (4) Pink label ATM
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1

    26. SBI Life Insurance is a joint venture between State Bank of India and
      (1) AEGON Religare
      (2) Shriram Life Insurance
      (3) BNP Paribas Cardif
      (4) Bharti AXA
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3

    27. Merchant payments in India is controlled by
      (1) FICCI
      (2) RBI
      (3) SEBI
      (4) CII
      (5) CIBIL

      Show Answer


      Solution:3

    28.  For Basic Savings Bank Deposit Account (BSBDA)-Small Account, the total of debits by way of cash withdrawals and transfers should not exceed
      (1) Rs. 1,000
      (2) Rs. 5,000
      (3) Rs. 10,000
      (4) Rs. 25,000
      (5) Rs. 50,000

      Show Answer


      Solution:3

    29.  What is the full form of PKI?
      (1) Public Key Infrastructure
      (2) Potential Key Investment
      (3) Public Key Interest
      (4) Public Key Information
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1

    30. Which of the following committees was set up to update the Banking Ombudsman Scheme?
      (1) Suma Varma Committee
      (2) Bimal Jalan Committee
      (3) Vijaya Bhaskar Committee
      (4) Damodaran Committee
      (5) Anuradha Verma Committee

      Show Answer


      Solution:1

    31. Why is RTGS used?
      (1) For the verification of identity of customers
      (2) For the settlement of funds transfers
      (3) For the verification of address proof of customers
      (4) For checking money laundering
      (5) Both 1 and 3

      Show Answer


      Solution:2

    32. Maximum money that can remitted to Nepal from any of the NEFT -enabled branches in India is
      (1) Rs. 10,000
      (2) Rs. 25,000
      (3) Rs. 50,000
      (4) Rs. 1 lakh
      (5) Rs. 2 lakh

      Show Answer


      Solution:3

    33. What does the letter ‘S’ stand for in the acronym NSDL?
      (1) Securities
      (2) Science
      (3) Service
      (4) Sales
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1

    34. The tag line of State Bank of India (SBI) is
      (1) Together we Prosper
      (2) Relationships beyond Banking
      (3) A Tradition of Trust
      (4) Pure banking nothing else
      (5) With YOU in focus

      Show Answer


      Solution:4

    35. Who was awarded the Santi Swaroop Bhatnagar award 2014 for Mathematical Sciences?
      (1) Dr. Soumen Chakrabarti
      (2) Dr. Kaushal Kumar Verma
      (3) Dr. Anurag Agarwal
      (4) Dr. Pratap Raychaudhuri
      (5) Dr. Roop Mallik

      Show Answer


      Solution:2

    36. Which bank recently celebrated 150 years of its operations in Sri Lanka?
      (1) Punjab National Bank
      (2) State Bank of India
      (3) Bank of Baroda
      (4) Canara Bank
      (5) United Bank of India

      Show Answer


      Solution:2

    37.  With which of the following is the feature of crossing not available?
      (1) Cheque
      (2) Bill of Exchange
      (3) Promissory notes
      (4) Both 1 and 2
      (5) Both 2 and 3

      Show Answer


      Solution:5

    38. What is the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities?
      (1) Cash Reserve Ratio
      (2) Statutory Liquidity Ratio
      (3) Repo Rate
      (4) Marginal Standing Facility
      (5) Prime Lending Rate

      Show Answer


      Solution:4

    39. Who, at present, is the Union Minister for Housing and Urban Poverty Alleviation?
      (1) Suresh Prabhu
      (2) Najma Heptulla
      (3) Arun Jaitley
      (4) Nitin Gadkari
      (5) Venkaiah Naidu

      Show Answer


      Solution:5

    40. What is the full form of CPI?
      (1) Central Price Index
      (2) Consumer Price Index
      (3) Collateral Price Index
      (4) Central Purchasing Index
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2


Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx