GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK PO / MT CWE V ( Main Exam ), 31-10-2015 – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

 

GENERAL AWARENESS

 

  1. . Which of the following services is not provided by the post offices in India?
    (1) Sale of stamps
    (2) Issuance of demand drafts
    (3) Life insurance cover
    (4) All the given options are services provided by post offices in India
    (5) Savings bank scheme

    Show Answer

    Solution:2
  2. For exercising the right of set off which of the following is necessary?
    (1) Other than those given as options
    (2) Approval from the court
    (3) No document is required to be obtained from the customer
    (4) Written consent from the customer
    (5) A letter of indemnity

    Show Answer

    Solution:3
  3. The name ‘Punjab’ is derived from Indo-Iranian words-‘Puny means ‘five’ and `aab’ means ‘waters’. Which of the following is not the one among those five rivers?
    (2) Beas
    (1) Sutlej
    (4) Chenab
    (3) Yamuna
    (5) Jhelum

    Show Answer

    Solution:3
  4. Maximum loan amount to individuals against security of shares can be
    (1) 20.00 lacs
    (2) 15.00 lacs
    (3) 25.00 lacs
    (4) 50.00 lacs
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:1
  5.  Abhinav bindra is a famous
    (1) social worker
    (2) film star
    (3) journalist
    (4) sports personality
    (5) politician

    Show Answer

    Solution:4
  6.  ‘Reniminiblif is the currency of the
    (1) People’s republic of China
    (2) People’s republic of Bulgaria
    (3) People’s republic of Bulgaria
    (4) People’s republic of Ethiopia
    (5) People’s republic of Bangladesh

    Show Answer

    Solution:1
  7. Which of the following forms of securing a loan is the safest one?
    (1) Lien
    (2) Assignment
    (3) Pledge
    (4) Hypothecation
    (5) Mortgage

    Show Answer

    Solution:5
  8. Which of the following is acceptable as address proof for opening a bank account by an individual?
    (1) Letter from any recognized public authority
    (2) Domicile certificate
    (3) Electricity Bill
    (4) A rent agreement indicating the address of the customer duly registered with State Government
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:4
  9. Who amongst the following is the author of the book ‘The Heart of India’
    (1) Mark Tully
    (2) Other than those given as options
    (3) Ruskin Bond
    (4) Meera Syal
    (5) Gita Mehra

    Show Answer

    Solution:1
  10. Which of the following is the correct full form of ECS often used in banking?
    (1) Electronic Clash System
    (2) Electronic Cash Service
    (3) Electronic Clearing Service
    (4) Electronic Charging System
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  11. A demand draft issued by a bank is valid for
    (1) 3 years
    (2) There is no time limit
    (3) 3 months
    (4) 12 months
    (5) 6 months

    Show Answer

    Solution:3
  12. Dronacharya award is an award presented by the Government of India for excellence in
    (1) Cinema
    (2) Corporate Governance
    (3) 1 luman Resource Development
    (4) Sports Coaching
    (5) Employee Welfare Activities

    Show Answer

    Solution:1
  13. NRI Day is observed on which of the following days?
    (1) 9th February
    (2) 9th March
    (3) 9th January –
    (4) 19th February
    (5) 19th March

    Show Answer

    Solution:3
  14.  In which of the following types of banking, there is a direct execution of transaction between a bank and its consumers?
    (1) Retail Banking
    (2) Universal Banking
    (3) VirtuaBanking
    (4) Unit Banking
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:1
  15. What is the maximum deposit_ amount insured by the DICGC?
    (1) Rs. 25,000
    (2) Rs. 50,000
    (3) Rs. 90,000
    (4) Rs. 1,00,000
    (5) Rs. 1,50,000

    Show Answer

    Solution:4
  16.  The term ‘NOC’ is associated with
    (1) Industrial Credit
    (2) Trade Credit
    (3) Micro Credit
    (4) Farm Credit
    (5) Retail Credit

    Show Answer

    Solution:5
  17.  The abbreviation EPOS’ stands for
    (1) Electronic Payment of Sale
    (2) Electronic Point of Sale
    (3) Electronic Purchase of Sale
    (4) Electronci Price of Sale
    (5) Electronic Platform of Sale

    Show Answer

    Solution:2
  18. Which of the following bodies regulates the Regional Rural Banks?
    (1) RBI
    (2) NABARD
    (3) Department of Rural Development
    (4) State Government
    (5) SIDBI

    Show Answer

    Solution:2
  19. Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) the largest airborne observatory in the workd which was operational in 2014 is operated by US.and ………………space agencies.
    (1) German
    (2) French
    (3) Chinese
    (4) Russian
    (5) Indian

    Show Answer

    Solution:1
  20. Deposits under Foreign Currency Non-Resident (FCNR(2)) scheme can be accepted for a minimum of
    (1) 15 days
    (2) 3months
    (3) 6months
    (4) 1 year
    (5) 7 days

    Show Answer

    Solution:4
  21.  The Head of the Reserve Bank of India is officially known as
    (1) Managing Director (MD) of RBI
    (2) Chief Executive of RBI
    (3) President of RBI
    (4) Governor of RBI
    (5) Executive Director of RBI

    Show Answer

    Solution:5
  22. India has different categories of commercial banks. Which of the following is not a commercial bank?
    (1) Foreign Banks
    (2) Commodity Banks
    (3) Nationalized Banks
    (4) Private Banks
    (5) Co-operative Banks

    Show Answer

    Solution:2
  23. In case of failed ATM transactions, if the amount is not credited to a customer’s account within 7 working days from the date of receipt of the complaint. Banks have to pay compensation at the rate of Rs…………. per day.
    (1) 150
    (2) 200
    (3) 100
    (4) 10
    (5) 50

    Show Answer

    Solution:3
  24. The green revolution in India was the outcome of the efforts of who amongst the following?
    (1) Dr. Ramesh Mohan
    (2) Dr. C. Rangarajan
    (3) Mr. K.V. Kamath
    (4) Dr. M.S. Swaminathan
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:4
  25. Fiscal Policy is concerned with which of the following?
    (1) Public Revenue and Expenditure
    (2) Issue of currency
    (3) Education for all
    (4) Population control
    (5) Export and Import

    Show Answer

    Solution:1
  26. The EPFO has raised maximum insurance cover to Rs 6 lakh
    (1) Rs. 50,000
    (2) Rs. 1 lath
    (3) Rs. 2.5 lath
    (4) Rs. 5 lath
    (5) Rs. 6 lakh

    Show Answer

    Solution:5
  27. Which one of the following is known as,’Demat’ account?
    (1) Account in which shares are held in electronic form
    (2) Other than those given as options
    (3) Account allowed to be operated by guardian of minor
    (4) Account operated by business correspondents in rural centres
    (5) Account opened with zero balance

    Show Answer

    Solution:1
  28. The maximum amount that can be remitted through RTGS is
    (1) Rs. 1 crore
    (2) Rs. 50.00 lacs
    (3) Rs. 2.00 lacs
    (4) Rs. 10.00 lacs
    (5) No upper ceiling

    Show Answer

    Solution:5
  29. Lionel Messi who was in the news recently for his contribution to football, plays from
    (1) Argentina
    (2) Germany
    (3) Spain
    (4) Brazil
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:1
  30. Which of the following is the full form of PURA?
    (1) Provision of Urban Amenities in Rural Areas
    (2) Programme on Urban Rural Association
    (3) Preferential and Uniform Re-enforcement Act
    (4) Perfect Urban Rural Association
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:1
  31. Quantum Deposit Scheme of ICICI Bank and Multi Option Deposit Scheme (MODS) of SBI are examples of
    (1) Current deposit
    (2) Fixed deposit
    (3) Term deposit
    (4) Hybrid deposit
    (5) Savings deposit

    Show Answer

    Solution:4
  32. The foreign exchange of India is kept with
    (1) SBI
    (2) ECGC
    (3) RBI
    (4) NABARD
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:3
  33. Balance in a current account is classified as
    (1) Hybrid deposit
    (2) Term deposit
    (3) Demand deposit
    (4) Flexi deposit
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:3
  34.  “Neoguri”, which means ‘raccoon dog’ in Korean, is the name of
    (1)’ a Korean Motorbike brand
    (2) a domestic animal from – south-east Asia
    (3) a South Korean port
    (4) a wild animal found in North Korea
    (5) a Powerful Typhoon

    Show Answer

    Solution:5
  35. Which is the largest state in India tri terms of area?
    (1) Uttar Pradesh
    (2) Rajasthan
    (3) Jammu & Kashmir
    (4) Madhya Pradesh
    (5) Pre-divided Andhra Pradesh

    Show Answer

    Solution:2
  36.  ‘ESC has how many digits?
    (1) 7
    (2) 15
    (3) 11
    (4)9
    (5) 10

    Show Answer

    Solution:3
  37. Which one of the following is not a monetary tool of RBI?
    (1) Reserve Repo Rate
    (2) SLR
    (3) Inter Bank Rate
    (4) Repo Rate
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:3
  38. Banks borrow money from RBI at which of the following rates?
    (1) Bank rate
    (2) SLR
    (3) CRR
    (4) Repo Rate.
    (5) Reverse Repo Rate

    Show Answer

    Solution:4
  39. Banks in India are required to benchmark their lending rates with reference to which of the following rates?
    (1) Reverse Repo Rate
    (2) Base Rate F
    (3) Govt. of India 10 year bond rats
    (4) Repo Rate
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:2
  40. The rate at which domestic currency can be converted in to foreign currency and vice-versa is known as
    (1) LIBOR
    (2) Base Rate
    (3) Repo Rate
    (4) Exchange Rate
    (5) Inter Bank Call Money Rate

    Show Answer

    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!