GENERAL AWARENESS (IBPS BANK CLERK ONLINE CWE – IV ,07-12-2014 – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

 

  1. The headquarters of Asian Development Bank is located in
    (1) Abu Dhabi
    (2) Paris
    (3) Washington D.C
    (4) Manila
    (5) Geneva

    Show Answer


    Answer: 4

  2. What is the currency of New Zealand?
    (1) New Zealand Pound
    (2) New Zealand Rupee
    (3) New Zealand Dollar
    (4) New Zealand Franc
    (5) New Zealand Peso

    Show Answer


    Answer: 3

  3. What is the Capital of Fiji?
    (1) Kiribati
    (2) Suva
    (3) Kampala
    (4) Havana
    (5) Caracas

    Show Answer


    Answer: 2

  4. GST is a tax applied on
    (1) Producer
    (2) Goods and Services
    (3) Industrial Trade
    (4) Commerce
    (5) Industrial Finance

    Show Answer


    Answer: 2

  5. Which of the following states has the longest international boundary?
    (1) Gujarat
    (2) Rajasthan
    (3) Himachal Pradesh
    (4) Jammu and Kashmir
    (5) Uttar Pradesh

    Show Answer


    Answer: 2

  6. With which of the following games is Sardar Singh associated?
    (1) Boxing
    (2) Cricket
    (3) Hockey
    (4) Badminton
    (5) Football

    Show Answer


    Answer: 3

  7. Where is the headquarters of WHO located?
    (1) Geneva
    (2) New York
    (3) Manila
    (4) Paris
    (5) Vienna

    Show Answer


    Answer: 1

  8. Google recently launched an android based operating system. What is the name of this operating system?
    (1) KitKat
    (2) Perk
    (3) Star
    (4) Zenith
    (5) Chrome

    Show Answer


    Answer: 1

  9. The full form of NEFT is
    (1) National Electronic Fund Transfer
    (2) National Electronic Fund Transaction
    (3) National Exchange Fund Transfer
    (4) National Estimation of Fund Transaction
    (5) None of these

    Show Answer


    Answer: 1

  10. Prime Minister Narendra Modi recently launched Jan Dhan Yojana. What is its main purpose?
    (1) It was launched for comprehensive. Pnancial inclusion
    (2) It was launched for providing financial assistance to rural people only
    (3) It was launched for providing financial assistance to whole country’s people
    (4) It was launched for ensuring access to financial services to all
    (5) Both 1 and 4

    Show Answer


    Answer: 5

  11. Kisan Vikas Patra was recently launched by Finance Minister Arun Jaitley. What is it?
    (1) Small Savings scheme
    (2) Postal Life Insurance scheme
    (3) Agricultural Insurance scheme
    (4) Inflation Indexed Bond scheme
    (5) None of these

    Show Answer


    Answer: 1

  12. Who among the following is the Chairman of 14th Finance Commission?
    (1) Y.V. Reddy
    (2) Bimal Jalan
    (3) C. Rangarajan
    (4) Suresh Prabhu
    (5) Dinesh Kaushtk

    Show Answer


    Answer: 1

  13. During Visakhapatnam’s cyclone Hudhud, the Indian Navy launched a relief and rescue operation known as
    (1) Operation Lehar
    (2) Operation Samudra
    (3) Operation Valour
    (4) Operation Save and Salvage
    (5) Operation Suraksha

    Show Answer


    Answer: 1

  14. Who among the following is a winner of Nobel Prize in Economics?
    (1) Jean Tirole
    (2) Patrick Modiano
    (3) William E. Moerner
    (4) May Britt Moser
    (5) Stefan WI Hell

    Show Answer


    Answer: 1

  15. Which city/country will host the next Asian Games?
    (1) New Delhi, India
    (2) Jakarta, Indonesia
    (3) Beijing, China,
    (4) Manila, Philippines
    (5) Osaka, Japan

    Show Answer


    Answer: 2

  16. Which country recently launched IRNSS IC navigation satellite?
    (1) Japan
    (2) India
    (3) China
    (4) USA
    (5) Indonesia

    Show Answer


    Answer: 2

  17. Who, among the following, is the Union Rural Development Minister?
    (1) Kalraj Mishra
    (2) Radha Mohan Singh
    (3) Jitendra Singh
    (4) Choudhary Birender Singh
    (5) Nitin Gadkari

    Show Answer


    Answer: 4

  18. World Standards Day was recently celebrated on
    (1) 27 August
    (2) 18 July
    (3) 14 October
    (4) 16 September
    (5) 17 November

    Show Answer


    Answer: 3

  19. The parliamentary constituency of Union Minister Kalraj Mishra is
    (1) Gorakhpur
    (2) Allahabad
    (3) Kanpur
    (4) Deoria
    (5) Ghaziabad

    Show Answer


    Answer: 4

  20. Which of the following countries was recently struck by Typhoon Vongfong?
    (1) Malaysia
    (2) Thailand
    (3) Japan
    (4) Singapore
    (5) South Korea

    Show Answer


    Answer: 3

  21. Who, among the following novelists, completed graduation from II? Delhi and PG from IIM Ahmedabad?
    (1) Jeet Thayil
    (2) Chetan Bhagat
    (3) Jhumpa Lahiri
    (4) V.S. Naipaul
    (5) Salman Rushdie

    Show Answer


    Answer: 2

  22. Which film was selected as India’s official entry for Oscar Award 2015?
    (1) Liar’s Dice
    (2) The Road
    (3) The Lunchbox
    (4) Talash
    (5) Run Milkha Run

    Show Answer


    Answer: 1

  23. Under the National Gramin Awas Mission, housing will be provided to all by
    (1) 2019
    (2) 2020
    (3) 2022
    (4) 2025
    (5) 2028

    Show Answer


    Answer: 3

  24. When a customer deposits cheque to bank, the bank is a
    (1) Drawer
    (2) Agent
    (3) Principal
    (4) Drawee
    (5) Bailee

    Show Answer


    Answer: 2

  25. Satya Nadella was in recent news. He is the CEO of which organization?
    (1) Tata Sons
    (2) Infosys
    (3) Microsoft
    (4) Citibank
    (5) Pepsi

    Show Answer


    Answer: 3

  26. What is the full form of MOM?
    (1) Money Order Mail
    (2) Mars Orbiter Mission
    (3) Man of Moment
    (4) Mark of Mumbai
    (5) None of these

    Show Answer


    Answer: 2

  27. UNESCO headquarters is located in
    (1) Brussels
    (2) Montreal
    (3) Paris
    (4) London
    (5) Washington D.C.

    Show Answer


    Answer: 3

  28. What does amortization mean?
    (1) Spreading payments over multiple periods
    (2) Buying a financial instrument in one market in order to sell the same instrument at a higher price in another market
    (3) Issuance of approval, by a credit card issuer
    (4) Buying the underlying securities at a specified exercise price
    (5) None of these

    Show Answer


    Answer: 1

  29. What is the duration of PPF account?
    (1) 3 years
    (2) 5 years
    (3) 9 years
    (4) 15 years
    (5) 18 years

    Show Answer


    Answer: 4

  30. Alibaba is the company of which country?
    (1) United Arab Emirates
    (2) China
    (3) Kuwait
    (4) Malaysia
    (5) India

    Show Answer


    Answer: 2

  31. Which state has the highest rural population in India?
    (1) Uttar Pradesh
    (2) Bihar
    (3) Madhya Pradesh
    (4) West Bengal
    (5) Jharkhand

    Show Answer


    Answer: 1

  32. When is World Pneumonia Day celebrated?
    (1) 13 August
    (2) 5 September
    (3) 19 October
    (4) 12 November
    (5) 1 December

    Show Answer


    Answer: 4

  33. What is the age limit for minors to operate saving account in India?
    (1) 8 years
    (2) 10 years
    (3) 12 years
    (4) 14 years
    (5) 16 years

    Show Answer


    Answer: 2

  34. Under which Act is cheque defined?
    (1) Negotiable Instruments Act 1881
    (2) SARFAESI Act 2002
    (3) Contract Act 1872
    (4) Banking Regulations Act 1949
    (5) Reserve Bank of India Act 1934

    Show Answer


    Answer: 1

  35. Under which Act are the KYC norms implemented?
    (1) SEBI Act 1992
    (2) Foreign Contribution and Regulation Act, 1976
    (3) Prevention of Money Laundering Act 2002
    (4) Banking Regulation Act, 1949
    (5) Both 3 and 4

    Show Answer


    Answer: 3

  36. Who is the Union Minister for Information and Broadcasting?
    (1) Arun Jaitley
    (2) Nitin Gadkari
    (3) Rajnath Singh
    (4) Narendra Modi
    (5) Manohar Parrilcar

    Show Answer


    Answer: 1

  37. What is the full form of LTV?
    (1) Loan to Value Ratio
    (2) Lease to Value Ratio
    (3) Labor Tax Value
    (4) Leverage Tax Value
    (5) Listed Tax Value

    Show Answer


    Answer: 1

  38. Sumitra Charat Ram Award was recently given to
    (1) Pandit Jasraj
    (2) Ustad Bismillah Khan
    (3) Pandit Birju Maharaj
    (4) Krshori Amonkar
    (5) Mayadhar Raut

    Show Answer


    Answer: 1

  39. Who is the Chairman of National Commission for Women?
    (1) Jayanti Patnaik
    (2) Margaret Alva
    (3) Lalitha Kurnararnangalam
    (4) Poornima Advani
    (5) Hemlata Kheria

    Show Answer


    Answer: 3

  40. Monetary Policy is regulated by
    (1) Union Ministry of Finance
    (2) Reserve Bank of India
    (3) Planning Commission
    (4) Both 1 and 3
    (5) All of the above

    Show Answer


    Answer: 2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx