GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK ONLINE CWE - II EXAM, 16-12-2012- Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWERENESS

 

  1. Which of the following is not correct regarding the JICA President Award?
    (1) It is given to an individual
    (2) It is given to an organization
    (3) It is given for making contributions in the held of development
    (4) The 'j' in JICA denotes Jordan
    (5) Delhi Metro is the recipient of the 2012 Award

    Show Answer

    Solution:4
  2. Who among the following was never the Governor of Reserve Bank of India?
    (1) Osborne Smith
    (2) James Braid Taylor
    (3) Montek Singh Ahluwalia
    (4) C.D. Deshmukh
    (5) D. Stibbarao

    Show Answer

    Solution:3
  3. Which one of the following is correct regarding the Note Issuing Authority of the Reserve Bank of India?
    (1) Apart from the government, it has the authority/monopoly to issue currency notes other than UDC rupee notes/ coins
    (2) One rupee notes/coins and coins of smaller denominations are put into circulation by the Central government
    (3) At present, the RBI issues notes in seven denominations
    (4) The functions of note issue and currency management is discharged by the RBI through its head office in Mumbai
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  4. Which of the Ibllowing is not correct regarding the National Integration Day?
    (1) It aims to bring unity, peace. and spreading of love and brotherhood among fellow Indians
    (2) It is also celebrated as Quami Ekata Divas
    (3) It is celebrated in remembrance of Indira Gandhi
    (4) It is celebrated on October 31
    (5) National Integration Day celebration ends with Children's Day

    Show Answer

    Solution:5
  5. In banking. a Pay In Slip
    (1) Means a slip through which parson can deposit monay in his account
    (2) Means a slip through which a person can issue cheque from his account
    (3) Is also called a withdrawal slip
    (4) Must essentially contain IFSC Code
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  6. The Reserve Bank of India reduced which of the following rates by 25 basis points in october 2012'-
    (1) Repo rate
    (2) Cash Reserve Ratio
    (3) Statutory Liquidity Ratio and Repo Rate
    (4) Repo Rate and Cash  Ratio
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  7. Who among the following has authored the book, titled "Saga of Struggle and Sacrifice"?
    (1) Manmolian Singh
    (2) A. P.J. Abdulh kalam
    (3) Hamid Anshari
    (4) Pranah Mukherjee
    (5) Amartya Sen

    Show Answer

    Solution:4
  8. Prime Minister Manmohan Shing effected areshuffle of his council of ministers in October 2012.
    Which of the following pairs is not correct with regard to the new Union Cabinet Ministers?
    (1) Manmohan Singh Planning
    (2) Salman Khurshid: External  Affairs
    (3) Kapil Sibal: Communication
    (4) Anand Sharma: Information Technology
    (5) Ajay Maker,: Housing

    Show Answer

    Solution:4
  9. A unique funcnction of the bank is to create credit . Which of the following factors do not detemine the credit creation of banks?
    (1) Amount of Cash Reserve in the Country
    (2) Cash Reserve Ratio
    (3) Special Drawing Right
    (4) Monetary Policy of the central bank
    (5) Willingness of Customers to Borrow

    Show Answer

    Solution:3
  10. For which of the following debt instruments, not having a fixed rate of interest over the life of the instrument, can 'Floating Interest Rate' be applied?
    (1) A loan
    (2)A bond
    13) A mortgage
    (4) A credit
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:5
  11. Which of the following is not correct regarding SMS Banking?
    (1) It is operated through Pull messages
    (2) One-Time password (OTP) is a type of pull message
    (3) Most SMS banking solutions are add-on products
    (4) The lack of encryption on SMS messages is an area of concern
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  12. In banking, Mobile Banking refers to the performance of which of the following services through a mobile device?
    (1) Balance checks
    (2) Account transactions
    (3) Payments
    (4) Credit applications
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:5
  13. Which among the following subsidiaries of the State sank of India, which were nationalized in 1960, has now been merged with SBI?
    (1) State Bank of Bikaner and Jaipur
    (2) State Bank of Hyderabad
    (3) State Bank of Patiala
    (4) State Bank of Saurashtra
    (5) State Bank of Travancore

    Show Answer

    Solution:4
  14. The Goods and Services Tax (GST) is to be implemented in India. Which of the following taxes will not be replaced by it?
    (1) Excise duty
    (2) Service tax on the Centre's front
    (3) Value Added Tax (VAT) at states end
    (4) Cesses, surcharges and local levies
    (5) Wealth Tax

    Show Answer

    Solution:5
  15. Service Tax act/Rules in India has provided exemption to small scale service providers from service tax up to aggregate value of taxable services provided up to how much in a Financial Year?
    (1) Rs. 1 lakh
    (2) Rs. 2.5 lakhs
    (3) Rs. 5 lakhs
    (4) Rs. 10 lakhs
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  16. Which of the following does not aptly describe Derma Account in India?
    (1) It refers to a dematerialized account for individual Indian citizens to trade in listed stocks or debentures in paper form
    (2) It is required for investors by the Securities and Exchange Board of India (SEBI)
    (3) In a Demat account, shares and securities are held electronically
    (4) This account is opened by the investor while registering with an investment broker (or sub-broker)
    (5) Access to the Demat account requires an Internet password and a transaction password

    Show Answer

    Solution:1
  17. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has introduced a new type of Demat Account called "Basic Services Demat Account (BSDA), Which of the following is one of its features?
    (1) Individuals are eligible to have multiple BSDA account across all depositories
    (2) Investors will receive transaction statement on annual base
    (3) Investors can avail at least two delivery instruction slip during account opening
    (4) Investors can avail SMS alert facility for credit transactions
    (5) If investors account have zero balance and no transactions during the year then will receive no annual statement

    Show Answer

    Solution:3
  18. Which of the following Is not one of the major charges usually levied on a Demat account?
    (1) Account opening fee
    (2) Annual maintenance fee
    (3) Annual fee for spot conversions of one currency into another
    (4) Custodian fee
    (5) Transaction fee

    Show Answer

    Solution:3
  19. Who among the following has authored the famous novel, titled 'Joseph Anton'?
    (1) Jeet Thayil
    (2) Salman Rushdie
    (3) Shobha De
    (4) V.S. Naipaul
    (5) Chetan Bhagat

    Show Answer

    Solution:2
  20. Which of the following are the essential facilities/benetits provided by a Dentin account to an individual to trade the securities in the stock market?
    (1) It reduces brokerage charges
    (2) It makes pledging/hypothecation of shares easier
    (3) It enables quick ownership of securities on settlement resulting in increased liquidity
    (4) It avoids cunfusion in the ownership title of securities
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:5
  21. Which one of the following can be described as a secondary function of commercial banks In India?
    (1) Overdraft facilities
    (2) Discounting Bills of Exchange
    (3) Money at Call
    (4) Purchase and Sale of Securities
    (5) Remittance of Funds

    Show Answer

    Solution:4
  22. The balance sheet of a bank comprises of two sides: the assets side and the liabilities side. Which one of the following itel HS comes under the side ul -Assei
    (1) Subscribed capital
    (2) Acceptance and endorsements
    (3) Money at call and short notice
    (4) Bills for collection
    (5) Paid-up Capital

    Show Answer

    Solution:3
  23. In the reshuffle of Union Council of Ministers, undertaken by Prime Manmohan Singh in October 2012, who among the following is a Cabinet Minister (excluding Ministers of State and Ministers of State with Independent Charge)'?
    (1) Pawan Kumar Bansal
    (2) Shashi Tharoor
    (3) JyoUraditya Madhayrao Scindia
    (4) Sachin Pilot
    (5) Chiranjeevi

    Show Answer

    Solution:1
  24. The first ever India Biodiversity Awards were presented in October 2012. In which of the following categories were these awards not given?
    (1) Community Stewardship
    (2) Decentralized Governance
    (3) Environmental sensitization
    (4) Co-management
    (5) Protected Area

    Show Answer

    Solution:3
  25. Which of the following Central Armed Police Forces of India has recently celebrated its golden jubilee?
    (1) Sashastra Seema Bal (SSB)
    (2) Border Security Force (BSF)
    (3) Central Reserve Police Force (CRPF)
    (4) Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
    (5) Central Industrial Security Force (CISF)

    Show Answer

    Solution:4
  26. Which of the following is not correct regarding 'cheque' in banking?
    (1) It is a type of bill of exchange
    (2) It is a non-negotiable instrument
    (3) There are four main items on a cheque
    (4) Parties to regular cheques generally include a drawer and a payee
    (5) Cheques have been in decline for some years, both for point of sale transactions and for third party payments

    Show Answer

    Solution:2
  27. Which of the following does not aptly describe a Demand Draft in India?
    (1) It is a type of cheque
    (2) It is an Account payee instrument
    (3) Ir case of Demand drafts, th drawer is a bank
    (4) The principle of Cheque Clearing does not apply to it
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  28. India has taken a pledge towards strengthening the institutional mechanism for biodiversity conservation in the country with a sum of S 10 million announced by Prime Minister Manmohan Singh in this regard. The name of this pledge is
    (1) Rio Pledge
    (2) Doha Pledge
    (3) Hyderabad Pledge
    (4) Delhi Pledge
    (5) Kyoto Pledge

    Show Answer

    Solution:3
  29. Which of the following is not a technique/tool/instrument of money/credit control by the Reserve Bank of India?
    (1) Open Market Operations
    (2) Bank Rate
    (3) Liquidity Adjustment Facility
    (4) Refinance
    (5) Monopoly to issue currency notes

    Show Answer

    Solution:5
  30. Which of the following is a type of indirect security?
    (1) Mutual Funds
    (2) Ordinary Shares
    (3) Debentures
    (4) Preference shares
    (5) Innovative Debt Instruments

    Show Answer

    Solution:1
  31. Europe recently produced the greatest comeback in Ryder Cup to retain the trophy. With which sports is the Ryder Cup associated?
    (1) Golf
    (2) Tennis
    (3) Baseball
    (4) Basketball
    (5) Ice Hockey

    Show Answer

    Solution:1
  32. The Cheque was first introduced in India by which of the following banks?
    (1) Bank of Hindustan
    (2) State Bank of India
    (3) Bank of India
    (4) Punjab National Bank
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  33. United Nations secretary general Ban Ki-Moon has announced that every year 10 November will be celebrated as
    (1) Malala Day
    (2) Earth Day
    (3) Development Day
    (4) Wilmut Day
    (5) Jobs Day

    Show Answer

    Solution:1
  34. Which of the following is a quantitative credit control policy of the Reserve Bank of India?
    (1) Margin requirements
    (2) Moral suasion
    (3) Bank rate
    (4) RBI guidelines
    (5) Direct action

    Show Answer

    Solution:3
  35. What is the term for inflation when the general price level increases at the rate of about 5 6 per cent per annum?
    ( I) Creeping inflation
    (2) Walking inflation
    (3) Running inflation
    (4) Hyper inflation
    (5) Galloping inflation

    Show Answer

    Solution:2
  36. Which of the following cannot be termed as 'non-traditional' hone tions of a commercial bank in India?
    (1) ATM I acility
    (2) Issuing credit cards
    (3) Venture capital financing
    (4) Creating deposits
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  37. Who among the following is a Deputy Governor of the Reserve Bank of India?
    (1) Abhijit Sen
    (2) Mihir Shah
    (3) K. Kasturirangan
    (4) H.R. Khan
    (5) Arun Maim

    Show Answer

    Solution:4
  38. Which Union Budget first announced the introduction of the Goods and Services Tax (GST) from April 1, 2010?
    (1) Budget 2002-03
    (2) Budget 2005-07
    (3) Budget 2007-08
    (4) Budget 2009-10
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  39. The National Capital Region (NCR) in India is a name for the conurbation or metropolitan area which encompasses the entire Delhi as well as urban areas around it in neighbouring states. Which of the following is not that neighbouring state?
    (1) Punjab
    (2) Rajasthan
    (3) Li ttarakhan d
    (4) Uttar Pradesh
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  40. Which one of the following banks was nationalized in the second wave of nationalization in 1980?
    (1) Central Bank of India
    (2) Bank of India
    (3) Syndicate Bank
    (4) Corporation Bank
    (5) Bank of Maharashtra

    Show Answer

    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!