GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK ONLINE CWE – II EXAM, 15-12-2012- Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The Head of the Reserve Bank of India is officially known as
      (1) President of RBI
      (2) Chief Executive of RBI
      (3) Managing Director (MD) of RBI
      (4) Executive Director of RBI
      (5) Governor of RBI

      Show Answer


      Solution:5
    2. An engineer working in a big city in India wishes to send some money to his/her parents in a small village. How can a bank help him/her ? (Both of them have accounts in the branches of the same bank.)
      A. By issuing a Demand Draft.
      B. By opening a letter of credit hi the name of his/her parents.
      C: Through E-transler of money
      (1) Only A
      (2) Only B
      (3) Only C
      (4) Both A and B
      (5) Both A and C

      Show Answer


      Solution:5
    3. Which of the following is the Central Bank of our country ?
      (1) State Bank of India
      (2) Central Bank of India
      (3) National Bank for Agriculture and Rural Development
      (4) Reserve Bank of India
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    4. People normally go to a bank for withdrawal or/and depositing their money. In addition to that banks provide many other services these days.. Which of the following is/are such new services ?
      A. Sale of insurance policies.
      B. Loans for higher studies for children.
      C. Acceptance of bills for Telephone/Electric supply services on behalf of such organizations.
      (1) Only A
      (2) Only B
      (3) Only C
      (4) Both A and B
      (5) All A, B and C

      Show Answer


      Solution:5
    5. Who amongst the following is the Head of the RBI at present ?
      (1) Mr. K. V. Kamath
      (2) Dr. Yaga Venugopal Reddy
      (3) Mr. N. R. Narayanamurthy
      (4) Mr. 0. P. Shalt
      (5) D Subba Rao

      Show Answer


      Solution:5
    6. India has different categories of Commercial banks. Which of the following is not one such category ?
      (1) Private Banks
      (2) Commodity Banks
      (3) Nationalised Banks
      (4) Co-operative Banks
      (5) Foreign Banks

      Show Answer


      Solution:2
    7. Government of India these days is very keen about the credit to the rural people. Which the following is the product launched by the banks to provide loan/credit to the farmers quickly ?
      (1) Kisan Vikas Patra
      (2) Indira Vikas Patra
      (3) Kisan Credit Card
      (4) National Savings Scheme
      (5) All of these

      Show Answer


      Solution:3
    8. Coins of which of the following denominations are easily available in India and are used by all of us in our day-to-day shopping ?
      A. Rs. 5
      B. Rs. 2
      C. Rs. 50
      (1) Only A
      (2) Only B
      (3) Only C
      (4) Both A and B
      (5) All A, B and C

      Show Answer


      Solution:4
    9. Government of India gives subsidy to which of the following products to help farmers indirectly ?
      (1) Tractors
      (2) Power Tillers
      (3) Pesticides
      (4) Chemical fertilizers
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    10. In India Union Budget is always presented in the Parliament in the month of
      (1) February
      (2) March
      (3) April
      (4) December
      (5) January

      Show Answer


      Solution:1



    1. ‘Rupee’ is the currency of
      (1) Nepal
      (2) Indonesia
      (3) Myanmar
      (4) Bangladesh
      (5) Libya

      Show Answer


      Solution:1
    2. India’s Nuclear Agreement with which of the following countries is very much in news these days ?
      (1) Russia
      (2) Germany
      (3) Pakistan
      (4) Iran
      (5) USA

      Show Answer


      Solution:5
    3. The two main seasons of cropping in India arc known as .
      (1) Hot – Cold
      (2) Winter – Spring
      (3) Summer – Winter
      (4) Rainy – Cold
      (5) Kharif – Rabi

      Show Answer


      Solution:5
    4. Who among the following was honoured with the US Presidential Medal of Freeborn in May 2012?
      (1) William Foege
      (2) Toni Morrison
      (3) Bob Dylan
      (4) Only (1) and (2)
      (5) All (1). (2) and (3)

      Show Answer


      Solution:5
    5. Government of India is giving much emphasis on ‘Women Empowerment’ these days. What does it mean ?
      (1) Recruiting only women for various Government jobs
      (2) Electing women only for Panchayat Raj institutions
      (3) Ensure that women get equal pay for equal work
      (4) Providing opportunities to women so that they can develop themselves
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    6. Who amongst the following is/ was not a famous cricket player?
      (1) M. S. Dhoni
      (2) Kapil Dev
      (3) Ramesh Krishnan
      (4) Sunil Gavaskar
      (5) Sachin Tendulkar

      Show Answer


      Solution:3
    7. The maximum crop area (about 75%) in India is covered by
      (1) food crops
      (2) ornamental plants
      (3) cash crops
      (4) vegetables
      (5) jute and cotton

      Show Answer


      Solution:1
    8. Which of the following terms is not related with the banking operations ?
      (1) Current Account
      (2) Exchange rate
      (3) Investment rale
      (4) Domestic Saving rate
      (5) Veto Power

      Show Answer


      Solution:5
    9. Loan taken by a small farmer will be considered a loan for agricultural purpose: by a bank :
      Purchase of tractor
      Purchase of seeds
      Purchase of gold for marriage of the daughter
      ( I) Only A
      (2) Only B
      (3) Both A and B
      (4) Only C
      (5) None- of these

      Show Answer


      Solution:3
    10. Who amongst the following is an Economist of international repute ?
      ( I) Amartva Sett
      (2) Shobna De
      (3) Nani Palkiwala
      (4) Arun Shourie
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1



    1. International Day of Non-violence is observed on the birth
      day of .
      (I) Jawahar Lal Nehru
      (2) Indira Gandhi
      (3) Rajiv Gandhi
      (4) Sonia Gandhi
      (5) Mahatma Gandhi

      Show Answer


      Solution:5
    2. Who amongst the following presented the Union Budget 2012-13 in the Parliament ?
      (1) Manmohan Singh
      (2) P. Chidambaram
      (3) Sonia Gandhi
      (4) Lalu Prasad Yadav
      (5) Pranab Mukherjee

      Show Answer


      Solution:5
    3. Who amongst the following was the Captain of the India Cricket Team who won the ICC World Cup-201 1 ?
      (1) Yuvraj Singh
      (2) M. S. Dhoni
      (3) Rahul Dravid
      (4) Sourav Ganguly
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    4. The Reserve Bank of India in June 2012 increased the limit on foreign investment in government securities by
      (I)  5 billion
      (2)  10 billion
      (3)  7 billion
      (4)  8 billion
      (5)  15 billion

      Show Answer


      Solution:1
    5. The National Stock Exchange is located in
      (1) New Delhi
      (2) Mumbai
      (3) Kolkata
      (4) Chennai
      (5) Bangalore

      Show Answer


      Solution:2
    6. Which of the following countries does not play international cricket ?
      (1) Russia
      (2) England
      (3) South Africa
      (4) Pakistan
      (5) India

      Show Answer


      Solution:1
    7. Which of the following commodities is a major item of the export from India to many countries ?
      (1) Vegetable
      (2) Paddy
      (3) Tea
      (4) Jute
      (5) All of these

      Show Answer


      Solution:5
    8. Which of the following is an International Tennis Tournament championship ?
      ( 1) Sunleast Open
      (2) Grand Prix
      (3) Grand Master Championship
      (4) FIFA World Cup
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    9. Mrs. Sonia Gandhi is the chairperson of the UPA, who has a government in centre. What is the full form of UPA ?
      (1) Union Progressive Alliance
      (2) United Participatory Association
      (3) Unanimous Progressive Association
      (4) Union Public Alliance
      (5) United Progressive Alliance

      Show Answer


      Solution:5
    10. Which of the following is a Private Bank functioning in India ?
      (1) Axis Bank
      (2) Bank of Baroda
      (3) Dena Bank
      (4) Punjab National Bank
      (5) Bank of Maharashtra

      Show Answer


      Solution:1



  1. A person slaying in a small village having population of about 50000. If he/she decides to take a loan of Rs. 25000, most probably he/she has to visit a bank in his/her village which will be certainly
    A. A Rural Bank
    B. A Nationalised Bank
    C. Foreign Bank
    (I) Only A
    (2) Only B
    (3) Either A or B
    (4) Only C
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  2. Which of the following is the autobiography of the film actor Dev Anand ?
    (1) My Story
    (2) Sunny Days
    (3) Romancing with life
    (4) Wings of Fire
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  3. Which of the following ministries of the Central Government presents its own budget every year separately to the Parliament ‘?
    (1) Ministry of Social Welfare
    (2) Ministry of Agriculture
    (3) Ministry of Commerce and Industries
    (4) Ministry of Railways
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  4. Which of the following Prizes; Awards is given for excellence in the field of Sports ?
    (1) Pulitzer prize
    (2) Shanti Swamp Bhatnagar Award
    (3) Arjuna Award
    (4) Shram Vir Purushkar
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  5. Santosh Trophy is associated with the game of
    (1) Cricket
    (2) Football
    (3) Hockey
    (4) Tennis
    (5) Golf

    Show Answer


    Solution:2
  6. Which of the following is a method of ‘Irrigation’ prevalei it in India ?
    ( I) Igloo
    (2) Fog;
    (3) Drip
    (4) Delta
    (5) Lagoon

    Show Answer


    Solution:3
  7. Manavjit Singh Sandhu is a well known _____.
    (1) Film Actor
    (2) Journalist
    (3) Social Worker
    (4) Sportsman
    (5) Author

    Show Answer


    Solution:4
  8. Which of the following companies is a steel making company ?
    (1) I lindalco
    (2) Raymorids
    (3) Laknie
    (4) Cort,
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  9. ‘LBW’ is the term associated with the game of
    (1) Cricket
    (2) Hockey
    (3) Tennis
    (4) Football
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  10. Which of the following is not company
    (1) HPCL
    (2) BPCL
    (3) BHEL
    (4) Gillette
    (5) All of these

    Show Answer


    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx