GENERAL AWARENESS (IBPS BANK CLERK CWE-V (Main Exam),02-01-2016 – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension || Computer Knowledge

 

GENERAL AWARENESS

 

  1. Pranab Mukheijee recently visited 500th year celebration of Monk Chaitanya Mahaprabhu at which place?
    (1) Vrindavan
    (2) Kolkata
    (3) Guwahati
    (4) Raipur
    (5) Dehradun

    Show Answer


    Answer: 1

  2. Which state of India has the highest urban population?
    (1) Karnataka
    (2) Goa
    (3) Maharashtra
    (4) Tamil Nadu
    (5) Gujarat

    Show Answer


    Answer: 3

  3. Interest rate on home loans is decided by
    (1) Reserve Bank of India
    (2) Individual Banks
    (3) Union Ministry of Finance
    (4) National Housing Bank
    (5) Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation

    Show Answer


    Answer: 2

  4. Which among the following can provide Debit Cards but not Credit cards?
    (1) Public sector banks
    (2) Private sector banks
    (3) NBFCs
    (4) Payment banks
    (5) None of these

    Show Answer


    Answer: 4

  5. With which country has India stopped its age old barter system?
    (1) Nepal
    (2) Bhutan
    (3) Sri Lanka
    (4) Myanmar
    (5) Malaysia

    Show Answer


    Answer: 4

  6. Ruble is the currency of which country?
    (1) Turkey
    (2) Italy
    (3) Russia
    (4) Spain
    (5) Ukraine

    Show Answer


    Answer: 3

  7. The headquarters of IDBI Bank is located in
    (1) Mumbai
    (2) Kolkata
    (3) Allahabad
    (4) Bangalore
    (5) New Delhi

    Show Answer


    Answer: 1

  8. Ankara is the capital of which country?
    (1) Italy
    (2) Algeria
    (3) Turkey
    (4) Cyprus
    (5) Latvia

    Show Answer


    Answer: 3

  9. David Cameron is the Prime Minister of which country?
    (1) Britain
    (2) Canada
    (3) Australia
    (4) South Africa
    (5) France

    Show Answer


    Answer: 1

  10. 19th SAARC summit 2016 will be held in which country?
    (1) India
    (2) Sri Lanka
    (3) Bangladesh
    (4) Pakistan
    (5) Nepal

    Show Answer


    Answer: 4

  11. In Dena Gramin Bank, the highest stack is owned by
    (1) Reserve Bank of India
    (2) Union Government
    (3) NABARD
    (4) State government
    (5) World Bank

    Show Answer


    Answer: 2

  12. Which bank has its headquarters located in Hyderabad?
    (1) Oriental Bank of Commerce
    (2) Axis Bank
    (3) Andhra Bank
    (4) State Bank of Travancore
    (5) Bank of Baroda

    Show Answer


    Answer: 3

  13. NBFCs are controlled by which Act?
    (1) Banking Regulation Act 1949
    (2) Companies Act 1956
    (3) Securities Contract Act 1956
    (4) Banking Laws (Application to Co-operative Societies) Act 1965
    (5) Foreign Exchange Management Act 1999

    Show Answer


    Answer: 2

  14. What is the new deadline year of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana?
    (1) 2017
    (2) 2018
    (3) 2019
    (4) 2020
    (5) 2022

    Show Answer


    Answer: 3

  15. Which bank in India has started ATM for blind persons?
    (1) State Bank of India
    (2) ICICI Bank
    (3) Union Bank of India
    (4) Bank of Baroda
    (5) Bank of Baroda

    Show Answer


    Answer: 3

  16. Which Indian was recently appointed executive director at IMF?
    (1) Subir Gokarn
    (2) H R Khan
    (3) Dr Urjit Patel
    (4) R Gandhi
    (5) S.S. Mundra

    Show Answer


    Answer: 1

  17. Where is the headquarters of International Maritime Organization located?
    (1) vIENNA
    (2) Warsaw
    (3) Geneva
    (4) London
    (5) Brussels

    Show Answer


    Answer: 4

  18. In which state of India is Kanha National Park located?
    (1) Uttarakhand
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Rajasthan
    (4) Gujarat

    Show Answer


    Answer: 2

  19. Who won the women’s singles title of Macau Open Badminton Championships 2015?
    (1) PV Sindhu
    (2) Jwala Gutta
    (3) Saina Nehwal
    (4) P. C. Thulasi
    (5) Ashwini Ponnappa

    Show Answer


    Answer: 3

  20. Mahip Singh who died recently was a
    (1) Writer and journalist
    (2) Singer
    (3) Painter
    (4) Classical dancer
    (5) Former Indian hockey player

    Show Answer


    Answer: 3

  21. Heena Sindhu is related to which sport?
    (1) Golf
    (2) Squash
    (3) Badminton
    (4) Shooting
    (5) Tennis

    Show Answer


    Answer: 4

  22. National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of
    (1) Bhagat Singh
    (2) Vivekananda
    (3) Subhash Chandra Bose
    (4) Chandrashekar Azad
    (5) Sardar Vallabhbhai Patel

    Show Answer


    Answer: 2

  23. Entities participating in Gold monetization Scheme can earn up to___ per cent interest rate on their idle gold.
    (1) 1%
    (2) 2%
    (3) 2.5%
    (4) 3%
    (5) 3.3%

    Show Answer


    Answer: 3

  24. IDFC was incorporated on 30 January 1997 with its registered office in
    (1) Hyderabad
    (2) Ahmedabad
    (3) Chennai
    (4) Mumbai
    (5) New Delhi

    Show Answer


    Answer: 3

  25. Lakshmi Vitas Bank recently launched co-branded credit card in partnership with
    (1) SBI Cards and Payment Services
    (2) Citibank Credit Card
    (3) ICICI Premium Card Services
    (4) HDFC Cards
    (5) Bank of Baroda Cards

    Show Answer


    Answer: 1

  26. Premium RuPay card holders will get personal accident coverage up to
    (1) Rs. 1 lakh
    (2) Rs. 2 lakh
    (3) Rs. 3 lakh
    (4) Rs. 4 lakh
    (5) Rs. 5 lakh

    Show Answer


    Answer: 2

  27. Which bank recently launched mobile wallet ‘Batua’?
    (1) State Bank of India
    (2) ICICI Bank
    (3) Axis Bank
    (4) Punjab National Bank
    (5) HDFC Bank

    Show Answer


    Answer: 1

  28.  Which Bank recently launched country’s first ‘display variant’ debit card?
    (1) State Bank of India
    (2) ICICI Bank
    (3) HDFC Bank
    (4) Axis Bank
    (5) Bank of Baroda

    Show Answer


    Answer: 4

  29. Blackbuck National Park is located in
    (1) Assam
    (2) Jharkhand
    (3) West Bengal
    (4) Gujarat
    (5) Rajasthan

    Show Answer


    Answer: 4

  30. Indian Post recently got license for
    (1) Cooperative bank
    (2) Small bank
    (3) Regional rural bank
    (4) NBFC
    (5) Payment bank

    Show Answer


    Answer: 5

  31. In ECS, the letter ‘E’ stands for
    (1) Electronic
    (2) Economic
    (3) Equilibrium
    (4) Equated
    (5) Easy

    Show Answer


    Answer: 1

  32. In which state is the hill station of Panchmarhi located?
    (1) Rajasthan
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Chhattisgarh
    (4) Uttarakhand
    (5) Himachal Pradesh

    Show Answer


    Answer: 2

  33. 13th World Robot Olympiad will be held at
    (1) Guwahati
    (2) Kolkata
    (3) New Delhi
    (4) Pune
    (5) Bangalore

    Show Answer


    Answer: 3

  34. Which state recently entered Guinness Book of World Records for plantation drive?
    (1) Bihar
    (2) Delhi
    (3) Rajasthan
    (4) Uttar Pradesh
    (5) Punjab

    Show Answer


    Answer: 4

  35. From which year does the government aim to roll out Bharat Stage V & VI norms (emission norms for vehicles)?
    (1) 2017
    (2) 2018
    (3) 2019
    (4) 2020
    (5) 2021

    Show Answer


    Answer: 3

  36. Bharat Ratna award was Instituted in
    (1) 1948
    (2) 1950
    (3) 1952
    (4) 1954
    (5) 1956

    Show Answer


    Answer: 4

  37. Kisan Vikas Patra (KVP) is available in denominations of
    (1) Rs. 500
    (2) Rs. 1000
    (3) Rs. 2000
    (4) Rs. 3500
    (5) Rs. 4000

    Show Answer


    Answer: 2

  38. What is the full form of FEMA?
    (1) Foreign Exchange Management Act
    (2) Foreign Economy Management Act
    (3) Foreign Excise Management Authority
    (4) Foreign Earning Management Act
    (5) Factor Exchange Monitoring Authority

    Show Answer


    Answer: 1

  39. Which of the following countries is the top source of FDI In India?
    (1) USA
    (2) Mauritius
    (3) United Arab Emirates
    (4) Singapore
    (5) Japan

    Show Answer


    Answer: 4

  40. Which country recently won the Hockey World League 2015?
    (1) India
    (2) The Netherlands
    (3) Britain
    (4) Australia
    (5) Spain

    Show Answer


    Answer: 4


Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx