GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam,04-12 -2011(East zone : 2nd Sitting) - Previous Year Paper)



General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

 

  1. banks are considered as Tinancial intermediaries'. Which of the following activity correctly and comprehensively explains ibis role of banks?
    (1) Accepting deposits of money for the purpose of lending and investment
    (2) Granting loans to the weaker sections 01 the society
    (3) Accepting money for remitance and issuing bank drafts
    (4) Providing safe deposit services
    (5) Opening accounts and accepting deposits therein

    Show Answer

    Solution:1
  2. The rate below which banks can not generally lend is called as
    (1) Base rate
    (2) Floor rate
    (3) Repo rate
    (4) Call money rate
    (5) Ceiling rate

    Show Answer

    Solution:1
  3. As per the data released by the Union Health Ministry (of India) the infant mortality rate is low est in
    (1) Tamil Nadu
    (2) Maharashth
    (3) Goa
    (4) Uttar Pradesh
    (5) Madhya Pradesh

    Show Answer

    Solution:3
  4. Dada Saheb Phalke Awards are given by the Ministry of _
    ( 1) Social Welfare
    (2) Corporate Affairs
    (1) Home AlTairs
    (4) Human Resource Development
    (5) Information and Broadeastil

    Show Answer

    Solution:5
  5. Which of the following ist not a type of Cheque?
    (1) Crossed cheque
    (2) Blatik cheque
    (3) Speed cheque
    (4) Bearer cheque
    (5) Order cheque

    Show Answer

    Solution:3
  6. Mr. John Key is the present
    (1) Prime Minister of Canada
    (2) Prime Minister orAustralia
    (3) Prime Minister of New Zealand
    (4) President of Australia
    (5) President of Canada

    Show Answer

    Solution:3
  7. In relation to banking. what do you understand by " Ever-Greening of Loan Account" ?
    (1) Full repayment of a loan account before maturity - Prepayi nent
    (2) Full repayment of a loan ,1C-COW n exactly at man trily
    13) Fresh Loan sanctioned during the tenure of account for enhancement of limits
    (4) Adjusting the NPA / Sticky account with fresh sanction of loans
    (5) Loans provided for new projects to new customers

    Show Answer

    Solution:4
  8. Which of the following is the name of an autonomous organisation for rural technology?
    (1) CAPART
    (2) MGNREGA
    (3) PURA
    (4) IRDP
    (5) NGAPS

    Show Answer

    Solution:1
  9. With a view to facilitate payment of balance in deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of death of the account holder, the following facility was introduced in bank accounts in our country.
    (1) Will
    (2) Registration
    (3) Nomination
    (4) Indemnity
    (5) Guarantee

    Show Answer

    Solution:3
  10. Which of the following countries is NOT a mamber of ASEAN ?
    ( I) Thailand
    (2) Myanmar
    (3) Singapore
    (4) Vietnam
    (5) Brazil

    Show Answer

    Solution:5
  11. Japan won the women's Football World Cup 2011 by defeating --
    (1) England
    (2) Germany
    (3) Argentina
    (4) USA
    (5) China

    Show Answer

    Solution:4
  12. Which of the following states became the first state in the country to launch RBI's e-payment system for commercial tax payers?
    (1) Andhra Pradesh
    (2) Kerala
    (3) Gujarat
    (4) Maharashtra
    (5) Karnataka

    Show Answer

    Solution:5
  13. When a bank returns a cheque unpaid, it is called - -
    (1) payment of the cheque
    (2) drawing of the cheque
    (3) cancelling of the cheque
    (4) dishonour of the cheque
    (5) taking of thc cheque

    Show Answer

    Solution:4
  14. Mortgage is a -
    (I) security on movable property fora loan given by a bank.
    (2) security till immovable property for a loan given by a Bank.
    (3) concession on immovable property for a loan given by a bank.
    (1) facility on immovable property for a loan given by a bank.
    (5) security on immovable property for a deposit received by a bank.

    Show Answer

    Solution:2
  15. The world's highest 'Rail Bridge' is being constructed in the State of dammu & Kashmir. This bridge tvill be on which of the following rivers '?
    (1) Jhelum
    (2) Chenah
    (3) Indus
    (4) Ravi
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  16. Which of the following films was NOT directed by Mani Kaul, who died recently?
    (1) 3 Idiots
    (2) Ghashirani Kotwal
    (3) Uski Roti
    (4) Duvidha
    (5) Ashad ha Ek Din

    Show Answer

    Solution:2
  17. The President of which of the following, countries is accused at violation of "War Powers Act" of his country when he decided to attack Libya with other NATO countries in June 2011 ?
    (1) USA
    (2) France
    (3) Germany
    (4) Spain
    (5) Italy

    Show Answer

    Solution:2
  18. Which of the following schemes is launched by the Govt. of India to provide an identity to its all resident citizens anti also in identifying people who are poorest. often the last to stand up to ask for their share in govt. schemes or lack identity'?
    (1) Public Provident Fund Scheme
    (2) Indira Gandhi Old Age Pension Scheme
    (3) Social Security Scheme for Gramin Dick Sevaks
    (4) M. G. National Rural Employ - ment Gni-11'watt' Act
    (5) Aadit.iar Curd scheme

    Show Answer

    Solution:5
  19. Which of the followirig types of account are known as Demat Accounts—.)
    (1) Accounts which are zero balance accounts
    (2)Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. no other business can be conducted from there
    (3) Accounts in which shares of  various companles are traded in electronic form
    (4) Accounts which are operated through internet banking facility
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  20. Who amongst the following won the Wimbledon Men's finals 2011 which was also his first Wimbledon Title '?
    (I) RaLiel Nadal
    (2) Novak Djokovic
    (3) Robert Bruce
    (4) Leyton Hewitt
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  21. Mullaperiyar Dam which was recently in news. is located in which of the following States?
    (1) Maharashtra
    (2) Karnataka
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Kerala
    (5) Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution:4
  22. Like telephone/:Mobile portability, the Ministry of finance/ RBI is now also considering to provide bank
    number portability to bank account number portability to bank customers. which of the following would it mean.
    (1) Any customer/account holder can withdraw cash from any other Bank through his/ her own cheques drawn on other bank even without ATM
    (2) Any borrower can draw funds from his/her loan account from  any other bank also
    (3) THe account number of any account holder will remain the same even if he/she is getting his\her account transferred to another bank also.
    (4) Bank customers would have the facility of mobile Banks to withdraw cash nearby his/ her place
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  23. The total number of Kisan Credit Card holder farmers in our country is
    (1) 8 Crores
    (2) 10 Crores
    (3) 5 Crores
    (4) 7.5 Crores
    (5) 6 Crores

    Show Answer

    Solution:2
  24. NRE deposit is
    (1) Non Resident External deposit
    (2) Non Resident Extra deposit
    (3) Non Resident Exchange deposit
    (4) Non Refundable External deposit
    (5) Non Resident Extended deposit

    Show Answer

    Solution:1
  25. What is offshore banking?
    (1) It is a bank located in the sea (i.e. island)
    (2) It is a bank located in SEZ
    (3) It is a bank located in a neighbouring country
    (4) It is a bank located outside the country of residence of the depositor
    (5) Offshore banking Is basically dealing in foreign exchange

    Show Answer

    Solution:5
  26. Interest on savings bank account is now calculated by banks on
    (1) minimum balance during the month
    (2) minimum balance from 7th to last day of the month
    (3) minimum balance from 10th to last day of the month
    (4) maximum balance during the month
    (5) daily product basis

    Show Answer

    Solution:5
  27. The third International Conference of the Trade Unions was organized in June 2011 in -
    (1) Vienna
    (2) Moscow
    (3) London
    (4) Paris
    (5) Berlin

    Show Answer

    Solution:3
  28. A centralized database with online connectivity to branches. Internet as well as ATM-network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as --
    (1) investment banking
    (2) core banking
    (3) mobile banking
    (4) national banking
    (5) specialized banking

    Show Answer

    Solution:2
  29. The Government of India recently decided to lift four years old ban on export of wheat. "What was the reason for the same'?
    (A) India had a bumper crop of wheat in Iasi two years. Hence it has excess stock of wheat.
    (B) As per the Food Security Act India is bound to provide 10 million tones of wheat to World Food Grain stock every year, India defaulted last year. This year it does not want to be one.
    (C) As advised by the Supreme Court of India, the money received from export should be used to pay subsidy to the farmers.
    (1) Only (B)
    (2) Only (A)
    (3) Only (C)
    (4) Both (A) & (5)
    (5) All (A), (B) & (C)

    Show Answer

    Solution:5
  30. Which of the following Is not considered a money market instrument ?
    (1) Treasury bills
    (2) Repurchase Agreement
    (3) Commercial Pa per
    (4) Certificate of Deposit
    (5) Shares and bonds

    Show Answer

    Solution:2
  31. Which of the idllowing sector(s) make(s) maximum contribution to the Nat ional Income of India?
    (1) Services
    (2) Agriculture
    (3) Industry
    (4) Agriculture and Industry both jointly
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  32. Which of the following is not part of the scheduled banking structure in India ?
    (1) State Co-operative Banks
    (2) Public Sector Banks
    (3) Private Sector Banks
    (4) Regional Rural Banks
    (5) Money Lenders

    Show Answer

    Solution:5
  33. Which of the following is known as Plastic money?
    (A) Demand Draft
    (B) Credit Card
    (C) Debit Card
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) Both B and C
    (5) All A, B and C

    Show Answer

    Solution:4
  34. Which of the following terrns is used in the field of finance and banking ?
    (1) Gauge Pressure
    (2) Quantum number
    (3) Adjustment Credit
    (4) Absolute zero
    (5) Single bond

    Show Answer

    Solution:3
  35. Goods and Services Tax (G'ST). would replace which of the 16)- lowing taxes levier) at present'?
    (I) Income tax
    (2) Corporate tax
    (3) Capital gains tax
    (4) Value-added tax (VAT)
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:4
  36. Yuan is the currency of
    ( I) Japan
    (2) China
    (3) Indonesia
    (4) Myanmar
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  37. Normally Banks accept Fixed Deposit s for a maximum period!
    (1) 5 years
    (2) 3 years
    (3) 7 years
    (4) 20 years
    (5) 10 years

    Show Answer

    Solution:2
  38. IFRS stands for—
    (1) International Financial Report Mg standards
    (2) Indian Financial Rating Start dards
    (3) International Financial Rani ig Standards
    (4) Indian Fulled Ullal Reporting Standards
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  39. KYC guidelines followed by the Banks have been framed on the recommendations of the—
    ( 1) Ministry of Home Affairs
    (2) 'Ministry of Rural Development
    (3) Indian Banks Association
    (4) Financial Intelligence Unit
    (5) Reserve Bank of India

    Show Answer

    Solution:5
  40. Bridge loans refer to
    (1) Loans granted to construction companies for construction of bridges
    (2) Loan granted to PWD for construction of bridges over Rivers
    (3) Interim finance allowed by hanks to their customers pending disbursement of term loans by financial institutions
    (4) Loan granted to Railway for construction of bridges
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  41. Who amongst the following is the author of the book: 'Half a Life"?
    (1) Mark Tully
    (2) Deepak Chopra
    (3) Chetan Bhagat
    (4) Ved Mehta.
    (5) V. S. Naipaul

    Show Answer

    Solution:5
  42. In which one of the following states, village level marketing platform has been set up for the first time in the country ?
    (1) Haryana
    (2) Maharashtra
    (3) Gujarat
    (4) Bihar
    (5) Kerala

    Show Answer

    Solution:3
  43. The RBI has asked banks to spell out their policy, procedures and size of the business on which of the following aspects of banking ?
    (1) On-shore banking
    (2) Off-shore banking
    (3) Investments in secondary market
    (4) Wealth management
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  44. Which of the following organizations has given a US S 1.72 billion loan to India to build roads in rural areas ?
    (1) Asian Development Bank
    (2) International Monetary Fund
    (3) Bill Gates Foundation USA
    (4) World Bank
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  45. Which one of the following advices has been given by Finance Minister Pranab Mukherjee to Chartered Accounts ?
    (1) They must highlight the credit risks
    (2) They must highlight the operational risks
    (3) They must bring to the notice of Government tax evasions
    (4) They must be vigilant against 'Window dressing of companies
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  46. To which of the following States has the Asian Development Bank given a loan of $ 90 m for development of Power projects ?
    (1) Himachal Pradesh
    (2) West Bengal
    (3) Tripura
    (4) Arunachal Pradesh
    (5) Assam

    Show Answer

    Solution:5
  47. On which one of the following issues can SEBI penalize any company in India ?
    (A) Violation of Banking Regulation Act.
    (B) Violation of foreign portfolio investment guidelines.
    (C) For violation of Negotiable Instrument Act.
    (1) Only (A)
    (2) All (A), (B) & (C)
    (3) Only (A) & (B)
    (4) Only (B) &,(C)
    (5) Only (B)

    Show Answer

    Solution:5
  48. In the opinion of the Governor of Reserve Bank of India, which one of the following is the reason owing to which India's inflation is accelerating ?
    (1) Excess liquidity in market
    (2) Speculation in essential goods
    (3) Higher food cost
    (4) Commodities futures
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  49. In opinion of the RBI, which one of the following is/are a threat to the smooth functioning of Indian Companies ?
    (A) Rising input costs.
    (B) High interest rates.
    (C) Inflation only.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (A) & (B)
    (4) Only (C)
    (5) All (A), (B) & (C)

    Show Answer

    Solution:5
  50. For which one of the following reasons Government of India has decided to waive off upfront payment of 1,400 to be made by each customer located in rural areas to get LPG connection ?
    (A) To help villagers to use LPG in place of firewood / kerosene.
    (B) To help villagers to save kerosene for agricultural activities.
    (C) To lure villagers to use LPG which is of substandard quality and not fit for industrial use.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) Only (A) & (B)
    (5) Only (B) & (C)

    Show Answer

    Solution:4


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy